Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Χρόνια Πολλά ― το Savoire Vivre




―Χρόνια Πολλά, εύχομαι.
―Δε γιορτάζω σήμερα, αλλά με τις άλλες Μαρίες το Σεπτέμβριο.
―Δε γιορτάζω, δε μ' αρέσει το όνομά μου.
―Δε γιορτάζω, είμαι άθεος/άθρησκος.

Ναι, εντάξει το ξέρουμε ότι είστε αυτόθρησκοι κι ανεξάρτητοι κι ωραίοι τύποι αλλά λίγη ευγένεια δε βλάπτει.
Διότι, ξέρετε, δεν ξύπνησα σήμερα αδημονώντας να σας ευχηθώ αλλά κι αν ήταν έτσι δε βλέπω γιατί πρέπει να υποστώ την παλαβομάρα σας.

Στοιχειώδες μάθημα λοιπόν:
Όπως όταν σας ρωτάμε  'τι κάνεις' δε χρειάζεται να μας δώσετε αναλυτική αναφορά υγείας, ερωτικών, οικονομικών καλύπτοντας κάθε τομέα της ζωής σας, έτσι και η ευχή μας για 'Χρόνια Πολλά' είναι μια απλή τυπική πράξη που δείχνει την καλή μας διάθεση προς εσάς αλλά σε καμιά περίπτωση δε σας δίνει το ελεύθερο να μας βρίσετε ή να μας αναπτύξετε την κοσμοθεωρία σας σε σχέση με το Χριστιανισμό.

Μετά από τις πρώτες ψυχρολουσίες, σήμερα δε θα δώσω άλλες ευχές προσωπικά.
Εύχομαι όμως
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
σε όλους τους ευγενείς πολιτισμένους ανθρώπους.

Οι άλλοι προτείνω να βρεθείτε να τα πείτε μεταξύ σας κι εν τω μεταξύ να αναρτήσετε κάπου ορατά ένα 'Η οικογένεια δεν εορτάζει' για να ξέρουμε να σας αποφεύγουμε.
______________
Εικόνα
Η Καρδιά του αγαπητού μου Keith Haring

 (για τον οποίο στο:

9 σχόλια:

  1. Μου έχει τύχει κι εμένα αυτό μια φορά. Μαζί με τις ευχές, έκοψα και την καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα πια!
      Πόσο έχουν μπερδέψει κάποιοι τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα με την ωμή γαϊδουριά (-λέω τη λέξω με συγγνώμη στα γαϊδουράκια).

      Διαγραφή
  2. Εχμ, έχω κι εγώ απαντήσει στο παρελθόν "δε γιορτάζω σήμερα" (γιατί το όνομά μου το γιορτάζουν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες), στο τέλος όμως πρόσθετα "ευχαριστώ, πάντως". Φαντάζομαι είναι αποδεκτό αυτό, ε; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αποδεκτά είναι όταν απαντάμε με ευγενικό ύφος, απλώς καλό είναι να θυμόμαστε πως ο άλλος έρχεται με καλή πρόθεση και δε νοιάζεται καθόλου να υποστεί διάλεξη. Ιδίως σε ονόματα συνηθισμένα όταν, π.χ. όπως χθες, κάποιες Μαρίες μοιάζει να μη θυμούνται πως δεν είναι λίγες και το σκετσάκι θα επαναληφθεί πολλές φορές..
      Δε νομίζω να υπάρχει κανείς μας που να μην το έχιε πάθει αυτό που περιγράφω. Με Παναγιώτηδες, Μαρίες και πιο πολύ με τους 45 Άγιους Γιάννηδες.

      Διαγραφή
  3. Εε μα ναι!! Θελεις με ολη σου την καλη καρδια , να πεις δυο ευχες....και ξαφνικα τρως μια ψυχρολουσια,εκει που το πραγμα ειναι τοσο απλο, με ενα ''ευχαριστω''!! Για ονομα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι την έχω πάθει και απ' την αντίθετη μεριά:
    [Ο άλλος:] Χρόνια Πολλά.
    [Εγώ:] Ευχαριστώ...
    [Ο άλλος:] Αχά! Εσύ δε μας το παίζεις άθεος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά σας είπανε ρε, δε σας βρίσανε το σπίτι. Ενα ευχαριστώ είναι αρκετό και δείχνει ευγένεια, άνθρωποι είμαστε (υποτίθεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.