Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Για την Ηπατίτιδα- Κι εγώ Είμαι Ζωντανή! #Nohep #worldhepatitisday2017 #ShowYourFace


Στη δική μου γενιά χρηστών όλοι κολλήσαμε Ηπατίτιδα επειδή οι φαρμακοποιοί (προ Aids) δε μας πουλούσαν σύριγγες. Ανατριχιάζω όταν θυμάμαι το ένα 'γκανάκι' που μοιραζόμασταν παρέες ολόκληρες,  με βελόνα στραβή σα γάντζο, που μας κατέστρεψε τις φλέβες, και με το αίμα του προηγούμενου ανακατεμένο με το δικό μας κάθε φορά που χρησιμοποιούσαμε.

Όταν διαγνώστηκα, το πρώτο που μου είπε ο ιδιωτικός γιατρός  ήταν να μην το πω πουθενά. Ήξερε ο άνθρωπος.
Παρότι η C δεν κολλά παρά από ανταλλαγή αίματος, αυτόματα είδα διαφορά όπου το είχα πει, ακόμα και σε φίλο γιατρό που έπαψε να με φιλάει κοσμικά όταν με συναντούσε αλλά τέντωνε τα χέρια μπροστά σε μια περίεργη κίνηση που έμοιαζε με χαιρετισμό αλλά είχε σκοπό να με κρατήσει σε απόσταση.

Το στίγμα υπάρχει.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
Είναι κι η πρόσβαση σε σύριγγες, είναι και η διάγνωση που πολλοί την αμελούν, είναι και οι νέες  θεραπείες που είναι θαυματουργές μεν αλλά συχνά δύσκολα προσβάσιμες.

Μην αμελείτε.
Εξεταστείτε, παρακολουθείστε το.
Η ιογενής ηπατίτιδα είναι σιωπηλός φονιάς. Εγκαθίσταται μέσα μας και για δεκαετίες ούτε που την καταλαβαίνουμε, παρά σε λίγη κούραση που συχνά αποδίδουμε σε διάφορα ασαφή μιάς γκάμας ευρύτατης μεταξύ τεμπελιάς και 'ψυχολογικών'. Τη συνηθίζουμε, ζούμε μαζί της. Ώσπου ξυπνά και χτυπά με κίρρωση καλπάζουσα που δεν έχει σταματημό άλλο απ' το θάνατο.


Σας φέρνω πολλά από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" -HLPA "Prometheus" και, αν θέλετε να μας υποστηρίξετε, τον τρόπο να βάλετε κι εσείς το πρόσωπό σας στην καμπάνια μας διαλέγοντας γλώσσα, λεζάντα και το σύνθημα που σας ταιριάζει. Το δικό μου, όπως βλέπετε είναι το 'Ι am alive επειδή Είμαι Ζωντανή.


 28 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.
Η φωτογραφική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες, πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 28/07. 
Αν θέλετε να βοηθήσετε να εξαπλωθεί το μήνυμα για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατιτίδας, 
ελάτε μαζί μας να δείξουμε το πρόσωπό μας.
Στον κάτωθι  σύνδεσμο φτιάχνετε το δικό σας εικαστικό επιλέγοντας γλώσσα, σύνθημα και τη φωτογραφία σας.  Μετά την αναρτάτε στα κοινωνικά δίκτυα για να τραβήξουμε την προσοχή στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκπονήθηκε πρόσφατα, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα παρουσιαστούν την 28η Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 10/07/2017

Δελτίο Τύπου

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση του κόστους και παράλληλη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C.

Με τα καινούργια δεδομένα, από την 1η Ιουλίου, 2017 και για τους επόμενους 14 μήνες, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες θα αποκτήσουν 5.500 ασθενείς από τις κάτωθι περιπτώσεις:
Όλοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα C και  βαθμό ηπατικής ίνωσης μεγαλύτερο ή ίσο του 7 (αποτέλεσμα ελαστογραφίας F2) 
Εξαίρεση από το παραπάνω περιορισμό με διεύρυνση κριτηρίων της θεραπείας σε όλα τα στάδια ίνωσης θα αποτελέσουν οι παρακάτω ομάδες ασθενών:
 • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια (θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσος)
 • Ασθενείς με συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία)
 • Ασθενείς τελικού σταδίου νεφρική νόσο (GFR< 30 ή Αιμοκάθαρση)
 • Ασθενείς με HCV/HIV συλλοίμωξη
 • Ασθενείς στη λίστα μεταμόσχευσης
 • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς (μυελού, συμπαγή όργανα)
 • Ασθενείς με νοσήματα που θεωρούνται  εξωηπατικές εκδηλώσεις της ηπατίτιδας C (όχι θυρεοειδίτιδα Hashimoto)
 • Μεικτή κρυσοσφαιριναιμία με συμπτώματα κρυοσφαριναιμικής αγγειίτιδας
 • Μη Hodgkin Λέμφωμα
 • Άνοση Θρομβοκυτταροπενία (ITP)
 • Άνοση αιμολυτική αναιμία
 • Ασθενείς με βαριά αυτοάνοσα ή αυτοφλεγμονώδη νοσήματα που έχουν αντέδειξη στη χορήγηση Ιντρεφερόνης
O Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» από το 2014 που δόθηκε η ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C,  άσκησε πίεση προς την υλοποίηση μιας βιώσιμης συμφωνίας για το σύστημα υγείας η οποία παράλληλα θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην θεραπεία όλων όσων ζουν με ηπατίτιδα C.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε πώς και η χώρα μας έχει την δυνατότητα μέσω της διαπραγμάτευσης να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.
Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε πώς η διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης επουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται ως χώρα να εναρμονιστούμε πλήρως με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030.
Για να φανούμε συνεπείς ως προς την Εθνική μας δέσμευση απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή δομικών αλλαγών στο σύστημα υγείας που θα επιτρέψουν την πρόσβαση  στη θεραπεία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Παράλληλα, η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε να διαγνωσθεί το 80% όλων όσων ζουν με την ασθένεια και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν, είναι επιτακτική.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια πρόσβασης στις καινούργιες θεραπείες παρακαλώ επικοινωνήστε στο: +302110122102 ή μέσω email στο hlpaprometheus@gmail.com
Με εκτίμηση,
Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»28 Ιουλίου
Παγκόσμια Ημέρα Ιογενών ΗπατιτίδωνΟι Ιογενείς Ηπατίτιδες κατατάσσονται στην όγδοη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως 
Νέα φάρμακα προσφέρουν στους ασθενείς όχι μόνο τη δυνατότητα της αντιμετώπισης αλλά και τη δυνατότητα της ολικής θεραπείας με την Ιπποκράτεια αντίληψη και θεωρία (εκρίζωση του αιτίου)
Είναι πια στους περισσότερους από εμάς γνωστό, ότι οι Ιογενείς Hπατίτιδες ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο). Περισσότερους δηλαδή και από τους θανάτους που προκαλούνταιαπό τον ιό του HIV/AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι θάνατοι από τις Ιογενείς Ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030 (ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C) αν δεν κινηθούμε δραστικά.


Παρόλα αυτά όμως, είναι υποεκτιμημένες και χωρίς την απαραίτητη προσοχή τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων ως μία από τις μόλις 4 επίσημες Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C προκαλούνται από ιούς που μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα. Και
τα δύο νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό
καρκίνο, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία,
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος
είναι η
3η συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με 750.000 νέες περιπτώσεις και 650.000
θανάτους ανά έτος. Στη χώρα μας, η επίπτωση του Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη με 12 νέους καρκίνους ανά 100.000 άνδρες & 4.6 νέους καρκίνους ανά 100.000 γυναίκες ανά έτος. Οι περισσότερες περιπτώσεις Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου στην Ελλάδα σχετίζονται με τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C.

Τα αισιόδοξα νέα είναι ότι :
Οι Χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες είναι νοσήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε πολλές περιπτώσεις να ιαθούν πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρη διάγνωση των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Στη θεραπευτική προσέγγιση της Χρόνιας Ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη Χρόνια Ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.
Για την ηπατίτιδα Β, φάρμακα πρώτης επιλογής είναι τα αντιικά με υψηλό φραγμό αντοχής, δηλαδή η εντεκαβίρη, η φουμαρική τενοφοβίρη και η τενοφοβίρη αλαφεναμίδη, ενώ σπανιότερα χρησιμοποιείται και η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη-α-. Οι θεραπείες προσφέρουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της μακροχρόνιας έκβασής τους.
Η θεραπεία της Ηπατίτιδας C στηρίζεται σήμερα σε από του στόματος αντιικά φάρμακα που χορηγούνται σε διάφορους συνδυασμούς, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, συνήθως για μόλις 8-12 εβδομάδες και επιτυγχάνουν εκρίζωση του ιού και συνεπώς ίαση
σε>95% των ασθενών. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι πολύ καλά ανεκτές με ελάχιστη πιθανότητα παρενεργειών. Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα εγκρίνει την κυκλοφορία ενός νουκλεοτιδικού αναλόγου αναστολέα της πολυμεράσης του HCV (sofosbuvir, Sovaldi®), ενός αναστολέα πρωτεάσης (simeprevir, Olysio®), ενός αναστολέα της NS5A περιοχής (daclatasvir, Daklinza®), του συνδυασμού του sofosbuvir με έναν αναστολέα NS5A (ledipasvir)σε ένα δισκίο (Harvoni®), του συνδυασμού ενός αναστολέα πρωτεάσης (paritaprevir) με ριτοναβίρη και ενός αναστολέα NS5A (ombitasvir) σε ένα δισκίο (Viekirax®) και ενός μη νουκλεοσ(τ)ιδικού αναστολέα της πολυμεράσης (dasabuvir, Exviera®), του συνδυασμού του sofosbuvir με έναν αναστολέα NS5A (velpatasvir) σε ένα δισκίο (Epclusa®),και του συνδυασμού ενός αναστολέα πρωτεάσης (grazoprevir) και ενός αναστολέα NS5A (elbasvir) σε ένα δισκίο (Zepatier®). Νεότερα φάρμακα αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να διευρύνουν τη θεραπευτική φαρέτρα στη χρόνια ηπατίτιδα C.

Για τα άτομα που έχουν Ηπατίτιδα Β και C, η βελτίωση της πρόσβασης στον προσυμπτωματικό έλεγχο και της παραπομπής για θεραπεία μειώνει τις επιπλοκές και τους θανάτους από αυτές. Όπως αναφέρεται παραπάνω, οι νέες αναδυόμενες θεραπείες για την Ηπατίτιδα C μπορούν να εξαλείψουν τον ιό στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που θα λάβουν θεραπεία.
Παρά τις εντυπωσιακές θεραπευτικές εξελίξεις, πολλοί άνθρωποι που ζουν με Ηπατίτιδα Β ή C στη χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες θεραπείες. Επιπλέον, η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες. Yπολογίζεται ότι τελικά μόλις το 10% των μολυνθέντων φθάνουν να θεραπεύονται γεγονός που επιβάλλει καλύτερη στρατηγική τόσο στην ανεύρεση των ασθενών όσο και τη δυνατότητα παραπομπής τους στα κατάλληλα ηπατολογικά κέντρα και μονάδες της χώρας.
Σε αυτά τα πλαίσια είναι γεγονός ότι ενθαρρυντικές εξελίξεις έχουν συντελεστεί τo τελευταίο διάστημα για την εκρίζωση της χρόνιας ηπατίτιδας Cστη χώρα μας, όπως η δωρεάν χορήγηση των νέων αντικών φαρμάκων και σε ασθενείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αλλά και η τιμολόγηση των μοριακών τεχνικών για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών.
Μία πολύ θετική εξέλιξη αποτέλεσε η πρόσφατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ο καθορισμός νέων κριτηρίων χορήγησης των νέων αντιικών φαρμάκων. Τα τελευταία μπορούν πια να δίνονται και σε ασθενείς με σχετικά πρώιμα στάδια της χρόνιας ηπατίτιδας C (στάδιο ίνωσης ≥F2) ή ακόμα και σε οποιαδήποτε στάδιο της νόσου, εφόσον ο ασθενής ανήκει σε ειδική ομάδα. Ακόμη πιο πρόσφατα, ολοκληρώθηκε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, που θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στις 10.00 την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017. Πέρα από την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συνιστά προσυμπτωματικό έλεγχο όχι μόνο στα άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου για ηπατίτιδα C αλλά και σε όλα τα άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Αυτή η σύσταση αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το πρόβλημα της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C.

Σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) διετέλεσε πρωταγωνιστικό ρόλο ή υπήρξε σημαντικός παράγοντας καθορισμού των εξελίξεων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με βάση την επιστημονική εγκυρότητα και το δικαίωμα όλων των ασθενών στην πρόσβαση στα νέα αντιικά φάρμακα.
Σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών και η καταπολέμηση της άγνοιας. Αυτή η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν λόγω και της απουσίας συμπτωμάτων, τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία και αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα ευαισθητοποίησης. Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.
Η Ε.Ε.Μ.Η. δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της Ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γενικότερα, είτε ανήκουν στο χώρο της υγείας είτε όχι, αποτέλεσε και θα αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της Ε.Ε.Μ.Η.
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης, η ΕΕΜΗ συμμετέχει, αλλά και διενεργεί η ίδια καμπάνιες με στόχο την επαγρύπνηση του κοινού.
Επιπλέον, η συνεχής ροή ειδήσεων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αποτελεί μεγάλης σημασίας ενέργεια, αφού η προσβασιμότητα είναι εύκολη και άμεση για τον κάθε πολίτη.
ΕλληνικήΕταιρείαΜελέτηςΉπατος
==========================================
ΣοφίαςΣλήμαν 48, 11526 Αθήνα, Αττική
Τηλ: +30 210 6748561| Φαξ: +30 210 6748561 E-mail:eemh@otenet.gr | site:http://www.eemh.gr/  
farmakeutikoskosmos:

Νέα δεδομένα για την εξάλειψη της ηπατίτιδας CΗ Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας C (στις 28 Ιουλίου) βρίσκει την Ελλάδα να έχει δρομολογήσει με αξιώσεις την επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030.

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού - αφορά δηλαδή περίπου 133.000 άτομα, εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης. Οι οικονομολόγοι της Υγείας επισημαίνουν πως στα πρώτα στάδια της ηπατικής βλάβης, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι 642,71 ευρώ. Το ποσό εκτοξεύεται στα 5.934 ευρώ, όταν οι ασθενείς έχουν υποστεί κίρρωση, στα 21.890 ευρώ, όταν εκδηλώσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο και στα 35.051 ευρώ, όταν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την υποχρέωση να εξαλείψουν την ηπατίτιδα C έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, απαιτείται να θεραπευθούν 86.500 ασθενείς μέχρι το 2030. Η υλοποίηση του σχεδιασμού, θα οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 81,5% του αριθμού των ασθενών με κίρρωση(αντιρροπούμενη και μη) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Συμφωνία ΕΟΠΥΥ - φαρμακευτικών εταιρειών

Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, πενταπλασιάζει τον αριθμό των ασθενών που δικαιούνται κάλυψηαπό τον Οργανισμό (μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε μόνο ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο). Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά

Η διεύρυνση των δικαιούχων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης επιφέρει ένα αξιοσημείωτο όφελος για ασθενείς και Πολιτεία: αυξάνεται ο αριθμός των θεραπευόμενων και μειώνονται οι δαπάνες.

Η εξάλειψη της νόσου αποτελεί παγκόσμια δέσμευση της MSD


Η MSD υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση των κριτηρίων κάλυψης, τη διάγνωση νέων ασθενών και τη θεραπεία, με τελικό στόχο την πλήρη εξάλειψη της νόσου (elimination).

«Η εξάλειψη της νόσου της ηπατίτιδας C αποτελεί παγκόσμια δέσμευση της MSD. Στο πλαίσιο της δέσμευσης αυτής, συμμετείχαμε στην πρόσφατη διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την παροχή της καινοτόμου θεραπείας μας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς που νοσούν από την ασθένεια αυτή. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την επιτυχία της διαδικασίας, δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες πενταπλάσιου αριθμού ασθενών σε σχέση με το παρελθόν, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον εθνικό στόχο για την εξάλειψη της νόσου.
Παράλληλα, δημιουργούνται και νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση καινοτόμων θεραπειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βιώσιμο τρόπο, γεγονός που αποτελεί οδηγό για την αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και στο μέλλον», αναφέρει ο Αντώνης Καρόκης, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας.

Η MSD έχει μια κληρονομιά 30 ετών στην μάχη για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 135 κλινικές μελέτες, σε περίπου 40 χώρες, με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες, στηρίζει τα σχέδια των συστημάτων Υγείας για εξάλειψη της νόσου στην Ελλάδα και διεθνώς.pressenza: Παγκόσμια ημέρα ηπατίτιδας και ζητήματα διαφάνειας

Marianella Kloka

«Μείωση της τιμής που θα αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. στα νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα κατά 68% ανακοίνωσε χτες [σ.τ.σ.: στις 14 Ιουνίου] για πρώτη φορά, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου για την υγεία. Σύμφωνα και με δημοσίευμα, ο Υπουργός δήλωσε πως αυτή η έκπτωση θα επιτρέψει σε 5500 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα ετησίως να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, αντί των 1025 που καλύπτονταν με την τιμή του δελτίου του ΕΟΦ, βάσει της οποίας αποζημιώνονταν οι θεραπείες τα τελευταία χρόνια. Αυτή η σημαντική έκπτωση είναι το πρώτο αποτέλεσμα των χρονοβόρων εργασιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών, το έργο της οποίας συνάντησε αρκετά εμπόδια στη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας της.
Ενδεικτικά και με πρόχειρο υπολογισμό, μια θεραπεία με σοφοσμπουβίρη (Sovaldi) διάρκειας τριών (3) μηνών θα τιμλογείται γύρω στις 14.000 ευρώ, από περίπου 45.000 ευρώ που είναι η επίσημη τιμή σήμερα.
Παρόμοιες διαδικασίες έχουν προηγηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, άλλοτε με επιτυχία -π.χ στην Πορτογαλία- και άλλοτε ανεπιτυχώς -π.χ. στην Ιταλία όπου οι φαρμακοβιομηχανία έφυγε απ΄το τραπέζι συζήτησης, καθώς δε συμφώνησε στο πλαφόν των 4.000 ευρώ που δημόσια έθεσε το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά -στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε- που ανακοινώνεται δημόσια το ποσοστό έκπτωσης και κατ’ επέκταση η τιμή αποζημίωσης που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.
Αναμένοντας και την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, μπορούμε να σχολιάσουμε πως αυτή η κίνηση προς μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, η οποία «σπάει την ομερτά» όσον αφορά τις τιμές που πληρώνονται για τα ακριβά φάρμακα από τα δημόσια ταμία, αξιολογείται θετικά και συνάδει με τις αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας που διεκδικούν οι οι πολίτες.»
Από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου (15/6/2017 στην ιστοσελίδα www.praksisaccess.org) μέχρι σήμερα είχαμε τις εξής εξελίξεις:
1. Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C -με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2017- αναφέρεται η επέκταση της κάλυψης ασθενών, αλλά όχι το ποσοστό έκπτωσης ή η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης.
2. Σε τραπέζι συζήτησης για ζητήματα HIV/AIDS, στις 5/7/2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε «διαπραγμάτευση και διαφάνεια είναι αντίθετες έννοιες», ρήση με την οποία έσπευσαν να συναινέσουν ορισμένοι από τους παρόντες εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου και της διοίκησης της υγείας.
Είναι πολύ σημαντικό να πετυχαίνει το ελληνικό κράτος καλύτερες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, κυρίως γιατί αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση ακόμα περισσότερων ανθρώπων με ιογενείς ηπατίτιδες και αυτό είναι χρέος της πολιτείας. Παρόλα αυτά η κοινωνία των πολιτών οφείλει να ζητά από το κράτος διαφάνεια στη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα, καθώς τα εχέγγυα για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις δεν είναι ισχυρά. Μην ξεχνάμε ότι και εξεταστική για σκάνδαλα στην υγεία έχουμε σε εξέλιξη στη Βουλή αλλά και πρόσφατα η εισαγγελία διέταξε – με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis – να ανοίξουν προς έρευνα λογαριασμοί ανθρώπων που υπηρέτησαν δημόσια αξιώματα του κλάδου της υγείας και του φαρμάκου. Με αδιαφανείς διαπραγματεύσεις και ασαφές πλαίσιο για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή η διαχείριση των χρημάτων που πληρώνουμε όλοι εμείς.
Δείτε το βίντεο της εκστρατείας praksisaccess εδώ.


____________________________________________
Σύνδεσμοι4 σχόλια:

 1. καλημέρα

  σπουδαιότατη ανάρτηση

  εύγε Δάφνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαλησπέρα Δάφνη.
  Πέρασα το πρωί και διάβασα την ανάρτησή σου όμως έφυγα χωρίς να σχολιάσω κάτι, όπως συνηθίζω το τελευταίο καιρό να κάνω στα μπλοκς.
  Χωρίς να ξέρω όμως, ένιωθα την ανάγκη για να επιστρέψω και να αφήσω την "βουβή" συμπαράστασή μου.
  Χαίρομαι για τα καλά νέα, για τις νέες αγωγές και ανακαλύψεις, όλα αυτά όμως εάν οι ασθενείς κάνουν τις εξετάσεις τους για τις εκάστοτε διαγνώσεις.

  Την πρόληψη λοιπόν, να μην ξεχνάμε την πρόληψη.

  Να είσαι καλά και εις άλλες δράσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Νομίζω είναι τρία σκέλη εξ ίδου σημαντικά:
   Πρόληψη (εξετάσεις) + στίγμα + πρόσβαση στη θεραπεία.
   Το τρίτο, ίσως να ξέρεις, δεν το είχαμε, τώρα το παλεύουμε. Όπως και το πρώτο αφού ακόμα δε δίνουν σύριγγες, ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση.

   Διαγραφή