Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρα νερά και αθώα θύματα #Σαλαμίνα


Δίχως δικά μου λόγια.
Η είδηση, οι εικόνες, σχόλια και, για να μην ξεχνάμε τα αθώα θύματα: Αν βρούμε θαλασσοπούλια ή άλλα ζώα καλυμμένα με πετρέλαιο: 210  9510075 6972664675

 
Αντιμέτωπη με τεράστια οικολογική καταστροφή βρίσκεται η Σαλαμίνα και η ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ" νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, καθώς η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Τι δήλωσε η δήμαρχος Σαλαμίνας στο Ραδιόφωνο 24/7 για το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την κινητοποίηση των αρχών
Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό άγνωστες συνθήκες. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα (2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ) και είχε αποπλεύσει από τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου.
Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, μετά τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.
Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείο Ναυτιλίας, το δεξαμενόπλοιο «βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες». Τονίζεται ότι «τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης», καθώς και ότι «κατέπλευσε στην περιοχή αντιρρυπαντικό σκάφος» του Λιμενικού.
ήμαρχος Σαλαμίνας: Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις
«Η εικόνα σχεδόν παραμένει ίδια και η οικολογική επιβάρυνση είναι τεράστια» τονίζει σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο 24/7 η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου και επισημαίνει ότι η μόλυνση εκτείνεται σε μήκος ενάμιση με δύο χιλιομέτρα.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή των Σεληνίων μέχρι το τέλος της Κυνοσουράς και αγγίζει σχεδόν το Πέραμα. Έχει γεμίσει η θάλασσα και οι ακτές μαζούτ. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, δεν λειτουργούν. Τα σκάφη τα οποία είναι μέσα στα διάφορα καταφύγια και λιμανάκια έχουν λερωθεί και δεν ξέρουμε τι ζημιά εχουν υποστεί με τις μηχανές και τα δίκτυα τους. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν στα σημεία των σπιτιών τους και έχουν φύγει οι περισσότεροι. Υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί. Πιστεύω ότι έχουν ενταθεί σιγά σιγά οι προσπάθειες γιατί όλα τα όλα τα σημεία (της ρύπανσης) δεν είναι προσβάσιμα» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας.
Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις και χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».
Η κα. Νάννου - Παπαθανασίου δήλωσε ευχαριστημένη από τη σημερινή στάση των αρχών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς πολλά σημεία της ρύπανσης δεν είναι προσβάσιμα: «Σήμερα βλέπω ότι έχουν δημιουργηθεί φράγματα. Το κεντρικό λιμεναρχείο είναι παρών, βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν δραστηριοποιηθεί. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της πίεσης των μέσων, μας έχει διαθέσει και πλωτά σκάφη για απορρύπανση. Ήρθαν και βυτιοφόρα σε άλλους όρμους του νησιού μας» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.







#ρυπανση #Σαλαμινα
Γράφει ο φιλος Bill Tzim

Επειδή επί 20 και βάλε χρόνια ήμουν ναυτιλιακός συντάκτης, σας επισημαίνω τα ακόλουθα γεγονότα και όχι απλά σκέψεις μου:
- Στις 19 Νοέμβρη του 2002, το ελληνικών συμφερόντων υπό σημαία των νήσων Μπαχάμες δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ» με 77.000 τόνους πετρέλαιο μένει ακυβέρνητο, κόβεται στα δύο και βυθίζεται στις ακτές της ισπανικής Γαλικίας. Διαρρέουν περίπου 5.000 τόνοι πετραλαίου, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα έκτασης 200 χιλιομέτρων, η οποία ρυπαίνει πολλά χιλιόμετρα ακτών και φτάνει ως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Ατλαντικών νήσων της Γαλικίας, το σημαντικότερο Ισπανικό οικοσύστημα για θαλάσσια πουλιά και άγρια ζωή. Η αλιεία απαγορεύεται για 100 χλμ, τα ψάρια ξεβράζονται νεκρά από ασφυξία και 40.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν.
Το 26χρονο πλοίο διέθετε μονά τοιχώματα στο πυθμένα του...
- Μετά και το ναυάγιο του Πρεστίζ, ο κανονισμός ανανεώνεται, απαγορεύοντας άμεσα τη μεταφορά αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοια μονού κύτους (μονοπύθμενα), από και προς τα κοινοτικά λιμάνια.
Το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι ...επιστρατεύει τους Έλληνες πολιτικούς. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. (και εν μέρει η Κύπρος και η Μάλτα) που αντιτίθεται στους νέους κανονισμούς ασφαλείας. 
Το 2006, ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την Οδηγία: «…για λόγους αρχής και πολιτικής συνέπειας, θεωρούμε ότι το σύνολο των Eλλήνων ευρωβουλευτών θα πρέπει να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων για την ελληνική ναυτιλία, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει», αναφέρει σε σχετικό έγγραφο.
Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές (πλην των κομμάτων της αριστεράς) τάσσονται ουσιαστικά υπέρ των μονοπύθμενων, αλλά ευτυχώς η Οδηγία ψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ.
Αυτά για να ξέρετε πως φτάσαμε στη ρύπανση στο Σαρωνικό κόλπο

..... 
Οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν καταφέρει εξαιρέσεις για σταδιακή απόσυρση των μονοπύθμενων, παρά το γεγονός ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει από το 2002. Επίσης, δεν υπάρχει ταύτιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τη διεθνή ναυτιλιακή νομοθεσία (βλέπε Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ, όπου συμπτωματικά επί σειρά ετών (2003-2011) επικεφαλής ήταν Ελληνας, εκλεκτός των ελληνικών κυβερνήσεων και της εφοπλιστικής κοινότητας.

...Η κοινοτική νομοθεσία Erika I, "απαγορεύει όλα τα μονού κύτους πετρελαιοφόρα, ανεξαρτήτως της σημαίας, από λιμάνια ή από υπεράκτιους σταθμούς ή από το να αγκυροβολούν σε περιοχές υπό τη δικαιοδοσία των κρατών μελών". 
ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ (ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ...) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...







Περιβαλλοντική καταστροφή στη Σαλαμίνα - Προς την Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα: Τι καταγγέλλει η δήμαρχος και τι απαντά η εταιρεία

- Ποιανου ηταν το δεξαμενοπλοιο ; - Ενας απο το χωριο ...δεν τον ξερεις !

Ψάχνουν όλοι ποιανού είναι η Αγία Ζώνη που βυθίστηκε στη Σαλαμίνα. Της Παναγιάς είναι, να ποιανού είναι.

Οποιος τολμήσει να συνδέσει το όνομα του καλού μου φίλου ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ μετ καταστροφη σε #Σαλαμινα θα διαγραφει απτ κομμα!

Μη διστάζετε να μιλήσετε για οικολογική καταστροφή στη #Σαλαμίνα. Έτσι κι αλλιώς μόνο η Φύση θα την πληρώσει. Δυστυχώς.




Για να φωνάζει τόσο ο Κούλης για τη ρύπανση,ο εφοπλιστής είναι φιλοκυβερνητικός.
Μένει να μάθουμε ποιος κρύβεται πίσω απ τους Κουντούρηδες
 Με τα ΕΛΠΕ εχει σχεση η FOS σιγουρα...τωρα βεβαια στην πιατσα

ακουγεται και οτι για να προσληφθει καποιος στην ΕΤΕΚΑ ή να παρει πρατηριο πρεπει να εχει συστατικη απο Κουμουνδουρου οποτε κανεις τις αναγωγες σου....
Αλλά ο συλλογισμός πάσχει στο άλλο σημείο, ο SSKAI αποφεύγει συστηματικά να κατονομάσει την εταιρία και φιλοκυβενρητικό δεν τον λες τον Αλαφούζο. Κάτι άλλο τρέχει.
συμφεροντων Κουντουρη διάβασα
Για ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ άκουσα.


Zω στη Χώρα, που γι' αυτήν την οικολογική καταστροφή, δεν θα πληρώσει κανείς. 

Για το ποιές ήταν οι ακριβείς συνθήκες βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ βλέπετε κανένα ρεπορτάζ που δεν βλέπω;

Μερικοι τουιταρουν για την οικολογικη καταστροφη στην Σαλαμινα και ταυτοχρονα λενε οτι κακως εκλεισαν οι σκουριες. Εξοχικο στην Σαλαμινα ε;








Στιγμιότυπο από την τελετή υποδοχής του μαζούτ στη Σαλαμίνα.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου