Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Διακοπές με ουσία: 22 -31 Ιουλίου #skouries #SaveSkouriesΟι κάτοικοι κι οι ομάδες που αντιστέκονται για την εξόρυξη στις Σκουριές, γενέτειρα του Αριστοτέλη, δε σταματούν για διακοπές και για 'περνάμε τέλεια'. Συνεχίζουν τον αγώνα, έναν αγώνα σκληρό και άνισο που μεγάλα συμφέροντα τον κρατούν κρυφό. Δε θα τους δείτε να χαχανίζουν σε ξαπλώστρες στα κανάλια, δε θα διαβάσετε γι αυτούς στις μεγάλες εφημερίδες και τις επίσημες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες. Τα ΜΑΤ χρησιμοποιούνται εναντίον τους σαν οι κάτοικοι να ήταν εγκληματίες και τα σώματα καταστολής ιδιωτική σωματοφυλακή, ίδια όπως τα κανάλια κι οι εφημερίδες σιωπούν και δε θα σας πληροφορήσουν γι αυτό τον αγώνα.
Λίγοι bloggers ή ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι με άρθρα τουϊταρίσματα και φεϊσμπουκικά ποσταρίσματα είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα να θαφτεί. Γι αυτό και πάλι, κατά τη συνήθεια αυτού το blog, σας φέρνω ενημέρωση με φρέσκιες ειδήσεις και εικόνες, πληροφορίες και πολλούς συνδέσμους ώστε να ερευνήσετε μόνοι σας.

Αφορμή μου  αυτή τη φορά οι εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνουν οι ηρωικοί κάτοικοι μαζί με φορείς και ομάδες της περιοχής που μας προσκαλούν από 22 έως και τις 31 Ιουλίου.

Τα ΜΑΤ ήδη έδωσαν το παρών μα εγώ συστήνω να πάτε αν έχετε τη δυνατότητα, διότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μεν ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα σπάζοντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας με αλλαγή περιβάλλοντος, είναι μεν για ψυχαγωγία και ξεκούραση στη Φύση αλλά όλα αυτά δε σημαίνουν πως πρέπει απαραιτήτως να είναι αποβλακωτικές δίχως ουσία και νόημα.
Δε θα είστε μόνοι. Εκτός από εμάς τους λίγους,  στο πλευρό των κατοίκων είναι επιστήμονες, ομάδες και σύλλογοι όπως και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων. 

[Και μια λεπτομέρεια: Τους υπέρ της Eldorado συνήθως τους προσπερνώ διότι σ' αυτή την υπόθεση ή δε μιλούν δίχως να γνωρίζουν ή χρηματίζονται, και βεντέτες δε θα αρχίσω. Όμως θα κάνω μια εξαίρεση επειδή με στενοχώρησε δήλωση (υπέρ) του πασίγνωστου Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα που βλακωδώς εκτίθεται νομίζω μα φοβάμαι ότι έχει επιρροή. Για αντίβαρο λοιπόν φέρνω ένα ποδοσφαιριστή, το Γιώργο Μπαντή που, σπανιότατη περίπτωση, τολμά να μιλήσει ανοιχτά κατά του Μπομπολιστάν και υπέρ της ανάγκης οι διάσημοι αθλητές να μεταχειρίζονται τη δύναμή τους για να στηρίζουν τέτοιους αγώνες. Άξιος.]

Ιδού η συλλογή μου (με εικόνες και σχόλια και στο τέλος συνδέσμους για να υπογράψετε ψήφισμα και να πληροφορηθείτε):
Δαφνη Χρονοπουλου @MrsKastell 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 22 - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 epitropiagonapanagias.blogspot.com/2016/07/22-31- 


Στις 30/7 ο Δ. Ζερβουδακης θα βρίσκεται στις Σκουριές, στο πλαίσιο του δεκαημερου αγώνα. Για άλλη μια φορά στο πλευρό των αγωνιζομενων κατοίκων. Θα είμαστε όλοι εκεί.
S.O.S ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Σάββατο 25 Μαΐου 2013 Ιερισσός,Χαλκιδική Συναυλία αλληλεγγύης…

Από τις 22 έως και τις 31 Ιουλίου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις που οργανώνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής των Σκουριών Χαλκιδικής, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρεται: «Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει από καιρό.
Η καταστροφή του βουνού συνεχίζεται. Ο τελευταίος όμως λόγος ανήκει στην κοινωνία. Ανάβαση λοιπόν για ακόμη μια φορά στον Κάκαβο, γιατί σημαίνει ελευθερία. 
Δέκα μέρες αντίστασης στο δάσος των Σκουριών – Μεγάλη Παναγία –.
Χαλκιδική για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην αυθαιρεσία και την καταστροφή».
Stelios Nikitopoulos
Καταλήξαμε και πάλι να παλεύουμε για μία χαραμάδα δημοσιότητας στο μείζον θέμα των Σκουριών. Εδώ θα μου πεις διαπιστευμένοι συντάκτες στο υπουργείο και αδιαφορούν για την επιστροφή της τεχνικής μελέτης προς την εταιρία για το θέμα της μεταλλουργίας και μετά περιμένεις να ακουστεί η φωνή του κινήματος; 
ΥΓ: Ας μην πουν ότι δεν ήξεραν ή ότι δεν ξέρουν γιατί και ήξεραν και ξέρουν.


Αυτοψία τον Σεπτέμβριο στις αρχαιότητες στις Σκουριές ‪http://www.thepressproject.gr/article/98514/Autopsia-ton-Septembrio-stis-arxaiotites-stis-Skouries 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Υπέρ της διεξαγωγής αυτοψίας στις Σκουριές τάχθηκε το ΚΑΣ
Αναβολή, αυτοψία, μεταφορά ή διατήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής; Όλα τα ενδεχόμενα εξετάστηκαν χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση και αφού ακούστηκαν όλες οι πλευρές (παράσταση είχαν ζητήσει τόσο μέλη της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που δραστηριοποιείται στην περιοχή) τα μέλη «ψήφισαν» υπέρ της αυτοψίας.
Με οριακή πλειοψηφία (8 υπέρ και 7 κατά) τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν υπέρ της αυτοψίας στην περιοχή για να γίνουν κατανοητές όχι μόνο η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά την «υποδειγματική», όπως χαρακτηρίστηκε, σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, αλλά και η γενικότερη αρχαιολογική «τοπογραφία», καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι. Σημειώνεται ότι τόσο η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όσο και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είχαν προτείνει την απόσπαση και μεταφορά των εν λόγω καταλοίπων της αρχαίας μεταλλουργίας από το ανοικτό όρυγμα (open pit) στη θέση Κόνιαρη, όπου έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο (πιθανόν χώρος εστίασης), τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Έγινε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης (τελευταίος «σταθμός», πριν τη χτεσινή γνωμοδότηση, ήταν η αναβολή στο ΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2015 του θέματος της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων, επειδή εκκρεμούσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία συνδεόταν με τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας). Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος Κώστας Παπαστάθης από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που είχε διενεργήσει την έρευνα, παρουσίασε -όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου- με ιδιαίτερα κατατοπιστικό και λεπτομερή τρόπο τα αποτελέσματά της. Μεταξύ των ευρημάτων, που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., ήταν τα κατάλοιπα κτιρίου, ένα μικρό λιθόστρωτο, λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες με ωραία σχέδια κεφαλών κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων. Η ανασκαφή, που κατά γενική ομολογία τεκμηρίωσε με εξαιρετικό τρόπο τις αρχαιότητες, συνοδεύτηκε από τρισδιάστατη αποτύπωση με laser scanning.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Εταιρείας και των εργαζομένων, που έκαναν λόγο για αναίτια καθυστέρηση του έργου («δεν είναι ούτε η Ακρόπολη ούτε το Σούνιο ούτε η Αφαία», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος των δυο πλευρών, αναφερόμενος στις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή), ενώ μέλη των σωματείων μίλησαν για κλίμα αβεβαιότητας που έχει αναπτυχθεί λόγω αυτής της καθυστέρησης. «Η περιοχή έχει ανάγκη από δουλειά» τονίστηκε από εκπρόσωπο σωματείου εργαζομένων.
Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, μέλη της τοπικής κοινωνίας και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για τη βαριά περιβαλλοντική «κληρονομιά» των εξορύξεων στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα του ΑΠΘ που τόνιζε ότι η μεταλλουργική δραστηριότητα ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Αναφορά έγινε και στην τεχνική μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία και η οποία επεστράφη από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχόλια και υποδείξεις, με προθεσμία απάντησης από πλευράς της εταιρείας την 5η Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία, που ρωτήθηκε, πάντως διευκρίνισε ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και δεν έχει καμία σχέση με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.
Παραστάθηκαν ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή, καθώς και το μέλος του ΔΣ, Γεωργία Στρατούλη, που μίλησαν για τις εν λόγω αρχαιότητες, καθώς και για τα διάσπαρτα μνημεία που διατηρούν την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής και τα οποία χρήζουν προστασίας σε ένα ενιαίο σύνολο που, όπως τονίστηκε, θα εξασφαλιστεί μόνο με μια ήπια οικοτουριστική παρέμβαση. Ενδιαφέρον, τέλος, είχε και η παρέμβαση του Δημήτρη Αθανασούλη, προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και μέλους του ΚΑΣ, που ανέφερε ότι οι αρχαιότητες δεν μπορούν να αναδειχθούν («είναι αδύνατον να συγκριθούν με άλλα αρχαία, όπως για παράδειγμα του Μετρό Θεσσαλονίκης» τόνισε) και ότι το θέμα βρίσκεται αλλού, στην «οχλούσα δραστηριότητα στην περιοχή», κάνοντας λόγο για μια τετελεσμένη κατάσταση. Από τη μεριά της, ωστόσο, η γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, επεσήμανε ότι στις παρούσες συνθήκες «μόνο μια αυτοψία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμα πιο υπεύθυνα στην κοινωνία, που βρίσκεται σε αναστάτωση και στην οποία το αρχαιολογικό εύρημα έχει παρουσιαστεί ως πολύ σημαντικό».
Η αυτοψία θα διενεργηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τι αποφύγαμε προσωρινά χτες στο ΚΑΣ για τα ανεκτήμιτα αρχαιολογικά ευρήματα "Χαλκιδέων επί της Θράκης" http://eftropios.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2300.html?m=1 


Χθες το απόγευμα: 26 Ιουλίου 2016

Oι κίνδυνοι
Υπάρχει κάτι που πολλοί ξεχνάνε: με τις εξορύξεις χάνεται το νερό και η Χαλκιδική ερημοποιείται. Κι αυτό δεν αλλάζει όσες βελτιώσεις κι (αν) κάνει η Eldorado στις μελέτες της, όχι απλά σε δύο μήνες, αλλά στον αιώνα τον άπαντα.


Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία   ‪http://www.ertopen.com/news/ellada/item/39999-amiantos-stis-skoyries,-kindynos-gia-th-dhmosia-ygeia-skouries 
"Βεβήλωση" τα κόκκινα νύχια του Σταγειρίτη #noborders
Ο αμίαντος, το αρσενικό και το κυάνιο στη γή των Σταγείρων "επένδυση" ‪#skouries

Εκτός από το Παλιοχωρι που δεν έχει νερό, ούτε η Μ. Παναγία έχει νερό. Τα πλησιεστερα χωριά στο μεταλλείο. Εξηγήσεις, κανείς; 
Χωρίς νερό μπορω
 χωρίς μεταλλεία οχι 
Νταξ μπορεί να μην έχουμε νερό,  έχουμε ομως ανάπτυξη  


από Επιτροπή Αγώνα Παναγιάς
...25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, όπως εξάλλου είχε προγραμματιστεί, κινητοποίηση/πορεία στις Σκουριές. 
Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των επιτροπών αγώνα και αλληλέγγυοι κυρίως από το Beyond Europe. Οι 250 περίπου άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Μ. Παναγίας πορεύθηκαν αρχικά με αυτοκινητοπομπή και στη συνέχεια πεζή μέχρι την πύλη του open pit κρατώντας πανό που εγκαλούσε και εγκαλεί τους αρχαιολόγους για τη συνολική τους στάση στο θέμα των αρχαιολογικών χώρων των Σκουριών.

Παρά την μικρή σχετικά συμμετοχή που μάλλον οφείλεται από τη μια στο γενικό εφησυχασμό της ελληνικής  κοινωνίας, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο  ενάμισο  χρόνο της αριστεροδεξιάς  διακυβέρνησης, και από την άλλη στην επίσης γενικευμένη ελληνική αντίληψη περί θέρους και μπάνιων του λαού, ο κατασταλτικός  μηχανισμός βίωσε μια ακόμη ημέρα μεγαλείου.

Δεκάδες διμοιρίες  ΜΑΤ, δεκάδες περιπολικά και βανάκια των ομάδων σύλληψης παρέλασαν και χθες στις Σκουριές κάτω από τη συνεχή επίβλεψη και συντονισμό του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Τέτοια κινητοποίηση των κατασταλτικών δυνάμεων είχαμε  να δούμε από την εποχή του Δένδια και του Σαμαρά με τις κορόνες για μηδενική ανοχή προς τους αντιδρώντες  και προώθηση των επενδύσεων με κάθε κόστος. Δυστυχώς  ο κος Τσίπρας απέδειξε χθες ότι και αυτός είναι θιασώτης των ίδιων αντιλήψεων.
 Πορευτήκαμε στο βουνό περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις που για πρώτη φορά στα χρονικά αυτού του αγώνα απέκλεισαν κάθε οδό διαφυγής από το βουνό.
Ενδεικτική των προθέσεων και της ‘’διακριτικής παρακολούθησης /στάσης’’ της αστυνομίας ήταν η τοποθέτηση κλούβας πίσω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα  και η πεντάωρη πτήση του ελικοπτέρου πάνω από τα κεφάλια μας. .... από http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2016/07/blog-post_26.html


Συγκρίνετε την ετοιμότητα κράτους σε ‪#skouries με 12 κλούβες ΜΑΤ (συν ασφαλίτικα αυτοκίνητα, μηχανές, ελικόπτερο) με ετοιμότητα σε πυρκαγιές
3 ασθενοφόρα η Χαλκιδική. Ναι, αλλά και 12 κλούβες ΜΑΤ μόνο στις ‪#skouries Χαλκιδικής αχάριστοι!Πορεία στις Σκουριές σήμερα και...
12 κλούβες Ματ, γεμάτο το βουνό με ασφαλίτικα αυτοκίνητα και μηχανές και... μετά από χρόνια σήκωσαν και ελικόπτερο....
Ο δρόμος προς open pit παραμένει κλειστός και εννοείται πως κανείς αρμόδιος δεν εμφανίστηκε και καμία άδεια δεν προσκομίστηκε..Stelios Nikitopoulos Ο κάθε καλοπροαίρετος κάτοικος αυτής της χώρας ας συγκρίνει την ετοιμότητα του κράτους στις #skouries με 12 κλούβες ΜΑΤ (συν ασφαλίτικα αυτοκίνητα και μηχανές ενώ μετά από χρόνια σήκωσαν και ελικόπτερο) για να προστατεύουν τη νέα αποικιοκρατία των χρυσοθήρων και τον Μπόμπολα, με την ετοιμότητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.


Η εκμετάλλευσηΠάνω Πύρρος Δήμας που υπερασπίζεται την καταστροφή παρελθόντος και μέλλοντος (Ιστορίας και Δημόσιας Υγείας δηλαδή). Ευτυχώς ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μπαντής αποδεικνεύει πως δεν είναι όλοι οι αθλητές αναίσθητοι:

«..... πάει να γίνει κάτι πραγματικά εγκληματικό στις Σκουριές. Το βήμα που είχα ως αθλητής, μου δίνει τη δυνατότητα να πω κάποια πράγματα και να ακουστούν. Πιστεύω ότι ειδικά στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, οι αθλητές και πρέπει και μπορούν να έρθουν κοντά στην κοινωνία. Να την αφουγκραστούν και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Γιατί πιστεύεις ότι δεν το κάνουν; Φοβούνται μην εκτεθούν;
Δεν ξέρω μπορεί να μη γνωρίζουν κιόλας. Πρέπει όμως να αλλάξει αυτό. Έχω συμπαίκτες που και γνωρίζουν και θέλουν να μιλήσουν για κοινωνικά θέματα, ενώ έχουν και το μορφωτικό επίπεδο να το υποστηρίξουν. Αν οι αθλητές μιλήσουν μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία που το έχει ανάγκη σήμερα. Δίνοντας το παράδειγμα οι ίδιοι, δείχνοντας ας πούμε την αλληλεγγύη τους σε έναν αγώνα όπως αυτός που γίνεται στις Σκουριές, μπορούν να γίνουν παραδείγματα για αρκετούς...» από: http://3pointmagazine.gr/giorgos-bantis-athlites-boroume-na-erthoume-konta-stin-kinonia/Πιο κάτω δίνω σύνδεσμο προς avaaz, συλλογή υπογραφών ψηφίσματος των Μεγαλοπαναγιωτών προς τον κύριο Τσίπρα. Δεν ξεχνάμε ότι οι αυθαιρεσίες στις Σκουριές μαζί με το 'Μαύρο' στην ΕΡΤ συσπείρωσαν πριν ένα χρόνο ένα κόσμο που μολονότι ένιωθε αμηχανία με τις οικονομικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε ελπίζοντας σε μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία. Δυστυχώς ταχύτατα, μόλις στις 5 Αυγούστου 2015 ο κ. Τσίπρας έσβησε κάθε τέτοια ελπίδα μας (και ακολουθεί απόσπασμα σχολίου ως απόδειξη).


Στη γη του Αριστοτέλη καταστρέφουν αρχαιολογικό χώρο, του 2ου αιώνα π.Χ. για να γίνει εξόρυξη χρυσού.


Στις Σκουριές Χαλκιδικής αποκαλύφθηκε αρχαιολογικός χώρος (ανθρώπινη εγκατάσταση και αρχαία μεταλλουργία χαλκού), τουλάχιστον του 2ου αι. π.Χ. και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων με εισήγησή της προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εισηγείται την καταστροφή του, για να ολοκληρωθεί το φαραωνικό έργο ανοιχτής εξόρυξης χρυσού, σε εφαρμογή αποφάσεων προηγουμένων κυβερνήσεων που προωθούσαν την επένδυση «με κάθε κόστος».
Σας ζητώ να μην επιτρέψετε την καταστροφή του αλλά
να το προστατεύσετε, ώστε να κηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο, προστατευόμενο από το νόμο 3028/2002 «Προστασία Αρχαιοτήτων – Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 


_____________
Σύνδεσμοι 
 Save Skouries στο facebook 

Συλλογή υπογραφών για τον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών:
 avaaz _Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο των ΣκουριώνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου