Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Γενοκτονία των Αρμενίων και αναγνώριση του Πάπα―επιτέλους (και οι σταυρωμένες γυναίκες)Επιτέλους ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε επίσημα τη μαζική σφαγή των Αρμενίων του 1915 η οποία θεωρείται η πρώτη γενοκτονία του σύγχρονου κόσμου και ακολουθήθηκε από το Ολοκαύτωμα που οργάνωσαν οι Ναζί. 
Όπως συμβαίνει και με το ναζιστικό ολοκαύτωμα υπάρχουν ακόμα αρνητές των εγκλημάτων που, δυστυχώς στην περίπτωση των Αρμενίων (και άλλων Χριστιανών), δεν είναι μεμονωμένες φανατικές ομάδες αλλά ένα επίσημο κράτος, η Τουρκία που επιμένει να  παραχαράσσει την Ιστορία και να τιμωρεί με φυλάκιση όσους διαφωνούν με την εκδοχή της, καταφέρνοντας ακόμα κι οι Αμερικανοί Πρόεδροι να προσέχουν τα λόγια τους όταν αναφέρονται στο γεγονός που εξολόθρευσε το 75% του αρμενικού λαού και καταδίκασε σε προσφυγιά και εκπατρισμό τους υπόλοιπους. 
Περίεργο να υπάρχουν ακόμα αρνητές. Έχουμε φωτογραφίες, έχουμε μαρτυρίες των αμάχων που σύρθηκαν σε μαρτυρικές πορείες εξόντωσης από τον Οθωμανικό στρατό, έχουμε το γεγονός των 250 Αρμένιων διανοουμένων που απαγχωνίστηκαν στην Κωσνταντινούπολη. Έχουμε ακόμα και τη λέξη 'γενοκτονία' (genocide) που έπλασε το 1943 ο Πολωνικής καταγωγής νομικός  και καθηγητής Ράφαελ Λέμκιν συγκλονισμένος από το έγκλημα.

Πολύ ενθαρρυντικό λοιπόν που ο Πάπας τολμά τιμώντας τους νεκρούς και σπρώχνοντας σύγχρονους Τούρκους να αμφισβητήσουν όσα διδάχτηκαν στο σχολείο― πράγμα πολύ δύσκολο όπως γνωρίζουμε κι εμείς από τα ψέματα των δικών μας διδακτικών βιβλίων.
______________________________________________
εικόνες
Πάνω: σταυρωμένες Αρμένισες, γυμνές. Το γεγονός περιγράφει  η Ωρόρα Μαρντιγκανιάν στο βιβλίο της με αναμνήσεις από τη σφαγή και τη δική της περιπέτεια όταν βιάστηκε και κατέληξε σε χαρέμι. Βασισμένο στις αναμνήσεις της είναι το ντοκιμαντέρ Auction Of Souls από όπου και η εικόνα.
Η τρομακτική φωτογραφία λένε ότι έρχεται από τα αρχεία του Βατικανού και μπορεί- ή δε μπορεί- να είναι σύμπτωση που από χθες κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο.
Ιδού επίσης:4 σχόλια:

 1. Η φωτογραφία δεν είναι πραγματική αλλά από μία αμερικάνικη ταινία του 1919 με τίτλο Auction of souls και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο. (Μετά το 21:47 οι επίμαχες σκηνές.)

  http://www.raymondibrahim.com/.../the-forgotten-genocide.../

  Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Arshaluys (Aurora) Mardiganian η οποία επέζησε της γενοκτονίας και πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ.Η ίδια η Arshaluys (Aurora) Mardiganian αποκάλυψε στον ιστορικό κινηματογράφου Anthony Slide πως οι σκηνές με τις σταυρωμένες γυναίκες ήταν μια πιο ήπια εκδοχή των όσων πραγματικά υπέστησαν καθώς δεν μπορούσαν να τα αποδώσουν στο φιλμ εξαιτίας της σκληρότητας.

  Ο τρόπος που θανάτωναν τις γυναίκες μετά τον βιασμό τους ήταν με διαβολισμό-παλούκωμα-ανασκολοπισμό και κάτι τέτοιο δεν μπορούσαν να το αποτυπώσουν στο φιλμ.

  Εν τω μεταξύ, τρέμω και μόνο στην ιδέα ότι θα τολμούσε κάποιος σύγχρονος σκηνοθέτης να προσπαθούσε να αποδόσει κινηματογραφικά τα όσα τράβηξαν στην πραγματηκότητα οι Αρμένιοι εκείνη την εποχή. Όλες οι ταινίες τρόμου και όλες οι σκληρές σκηνές που έχουμε δει μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο θα έμοιαζαν με παιδική ταινία...

  Η επίσημη Τουρκική κυβέρνηση πάντως η οποία ως γνωστό αρνείται τη γενοκτονία έχει ήδη καλέσει τον πρέσβη του Βατικανού για να διαμαρτυρηθεί για την αναγνώριση μέσω των δηλώσεων του Πάπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Γιάννη μου,
   θα είδες ότι αναφέρω τηνAurora Mardiganian και δίνω σύνδεσμο του Auction of Souls.

   Διαγραφή
  2. Βεβαίως και το είδα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δημοσίευσα το σχόλιο είναι αυτός που περιγράφεται στην προτελευταία παράγραφο.

   Με την ευκαιρία, παραθέτω και τον απευθείας σύνδεσμο του ντοκυμαντέρ.
   https://www.youtube.com/watch?v=uTnCaW-Uo_s&feature=youtu.be&hc_location=ufi

   Διαγραφή
  3. Και πολύ σε ευχαριστώ για το χρήσιμο (όπως πάντα) σχόλιό σου.
   Καλή εβδομάδα!!

   Διαγραφή