Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Για Γλέζο και Σάντα 31 Μαΐου 1941: «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες»



Σαν απόψε 30 προς 31 Μαΐου του 1941 ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία με τη ναζιστική σβάστικα. Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για την εξέλιξη του Γλέζου η ηρωική αυτή πράξη τότε έδωσε κουράγιο στους σκλαβωμένους.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ο τρόπος που το συμβάν περιγράφτηκε στον Τύπο.
«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες»  μόνο «παράφρονες» διαβάζουμε στην Ανακοίνωση της ποινής του θανάτου που δημοσιεύθηκε στο  Βήμα. 

Χαρείτε τα αποκόμματα
(από άτακτος @33_3_3)



Ευχαριστώ πολύ τον 

Haris Tzivanopoulos   για το κάτωθι:

3/6/41 Εφημερίδα Ακρόπολις




_______________________________

3 σχόλια:

  1. Οι... Ελληναράδες του καθεστωτικού Τύπου
    οι χειρότεροι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητη φιλη, απαντω εδω στο σχολιο σου για τις αποριες που ειχα εκθεσει στο http://makpress.blogspot.com/2015/05/blog-post_403.html.
    Λοιπον η Ακροπολη κατα την Γερμανικη κατοχη εφυλασσετο και καπου διαβασα για μια ολοκληρη Γερμανικη διμοιρια.
    Ο "ηρως" δεν ισχυριστηκε οτι ανεβηκε στην Ακροπολη αναμεσα "απο χαλαρα συρματοπλεγματα και αοπλους και φοβισμενους φυλακες". Αρα απο που ανεβηκε, εκτος αν σκαρφαλωσε μεσα στα αγρια μεσανυχτα και κατεβηκε με τον ιδιο τροπο;;;;;
    Γιατι ανεμιζε η σημαια νυχτιατικα, γεγονος απαραδεκτο για ολους τους στρατους;;;;
    Τι εγινε η σημαια, γιατι δεν ανευρεθη ποτέ, ουτε ολοκληρη, ουτε τμημα της;;;;;
    Και τελος γιατι δεν εγιναν γνωστοι οι "τολμηροι πατριωτες", αμεσως μετα την Απελευθερωση (12/10/1944) και το "γεγονος"(;) εγινε γνωστο 5 μηνες μετα, αφου ειχε μεσολαβησει η ηττα του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανα;;;

    Π.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Π.Π.
      ειλικρινά ευχαρστώ που έκανες το κόπο να μεταφέρεις εδώ τις απορίες που συζητήθηκαν εκτενώσ κι εκεί- γι αυτό και μπήκα μια κι έχω γραψει σχετικά και πάντα τσεκάρω τα θέματα μήπως έρθει στο φως κάτι που αγνοούσα.

      Πέρα από το να ξεκαθαρίσω πως δεν ισχυρίστηκα ότι ίσχυαν επί Κατοχής όσα περιγράφω εκεί σε σχόλιο και φέρεις σε εισαγωγικά, δε μπορώ να ξέρω περισσότερα.
      Ούσα γυναίκα (π.χ.) δεν έχω ιδέα τι ακριβώς είναι σωστό να γίνεται με τις σημαίες μα νομίζω πως έχεις δίκιο για το «Γιατι ανεμιζε η σημαια νυχτιατικα» που αναφέρεις μια και καθένας μας γνωρίζει (εγώ από το σχολείο) την πρωινή έπαρση της σημαίας..
      ο απόκομμα εφημερίδας των ημερών το αναφέρει «υπεξαίρεσιν» της γερμανικής πολεμικής «η οποία κυματίζει», εννοώντας προφανώς ότι γενικώς κυματίζει μα εκείνο το πρωί που είχε υπεξαρεθεί δεν κυμάτισε.

      Ονόματα πράγματι πουθενά δεν είδα- μα δεν είμαι ιστορικός.
      Ελπίζω
      το σχόλιό σου εδώ να φέρει και στους δυό μας απαντήσεις.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.