Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Μυτιλήνη και Κως: Άλλη μια τραγωδία και ποιος δίνει εντολές;


Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από πολέμους και διωγμούς φτάνουν στη Μυτιλήνη και, παρότι πολλοί έχουν χρήματα πάνω τους, κάποιος από ψηλά δίνει εντολές να μην τους δέχονται σε λεωφορεία και ταξί. Σέρνονται σε μια διαδρομή που με τα πόδια θα πάρει τρεις μέρες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα παιδιά και τους αδύναμους.
Ένας ξένος κάτοικος αγανακτισμένος τράβηξε το video αφού επισκέφθηκε το λιμεναρχείο όπου του είπαν ότι οι εντολές να μη δέχονται τους ανθρώπους έρχονται από ψηλά. 'Είναι άνθρωποι' φωνάζει και 'Πότε έγιναν έτσι ο Έλληνες;' 'Καταδικάζετε τους ανθρώπους αυτούς σε θάνατο, καταδικάζετε το μωρό σε θάνατο!'.
Κι όσο φωνάζει ο Eric Kempson γι αυτό το έγκλημα βλέπουμε τα άδεια λεωφορεία να περνούν, ανθρώπους κατάκοπους ξαπλωμένους στο δρόμο, άλλους ντροπιασμένους να κρύβουν το πρόσωπο κι άλλους απελπισμένους, δίχως λόγια για όσα περνούν.
Ποιος έδωσε τέτοια άδεια; Ποιος καταδίκασε αυτό το μωρό σε θάνατο; Ας βγουν να πουν τα ονόματά τους, λέει ο Eric Kempson.

Βλέποντας το video θυμήθηκα τις παλιές ιστορίες των Μικρασιατών που κατέφθαναν το '22 ταλαίπωροι στη Μυτιλήνη. Δε θα τις επαναλάβω, δεν πιστεύω πως τα παιδιά πρέπει να στιγματίζονται από εγκλήματα των παππούδων (κι εξ άλλου δεν ήταν όλοι οι Μυτιληνιοί άσπλαχνοι φραγκοφονιάδες, υπήρξε κάποτε κι η Λεσβιακή Άνοιξη με περιοδικά και ακμή που έφεραν οι ανταλλαγμένοι Σμυρνιοί).

Παρακαλώ κοινοποιήστε αυτό το έγκλημα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.


Lesvos Death March!!!!!It seems that the new policy of the authorities is to not allow these poor people to stay in the harbor at all!! and they have refused to supply them with transport to Mytilene!!! What faces these people is days of walking in the hot sun, many would not survive this!!!I have been told there is money collected to provided and pay for a bus but that it is against the law for the buses to take them!!!!
Posted by Ellenisworkshop, Eric Kempson on Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

1

7.105 προβολές
Lesvos Death March!!!!!
It seems that the new policy of the authorities is to not allow these poor people to stay in the harbor at all!! and they have refused to supply them with transport to Mytilene!!! What faces these people is days of walking in the hot sun, many would not survive this!!!
I have been told there is money collected to provided and pay for a bus but that it is against the law for the buses to take 
them!!!!

Δεν ξέρω πόσοι αντέχουν να δουν το μικροσκοπικό άδειο σωσίβιο, στο μέγεθος της κούκλας που σώθηκε- ενώ το παιδί χάθηκε στη θάλασσα. Ο Eric Kempson κλαίει καθώς βιντεοσκοπεί. Αποφεύγει να δείχνει ανθρώπους, τη δυστυχία όμως τη βλέπουμε και στα συντρίμμια.


Και με χαρά προσθέτω εξελίξεις. Δείτε τι έκαναν οι άνθρωποι μόλις έγινε γνωστό αυτό το δράμα. 'Ετσι έπρεπε να είναι η ζωή στην Ευρώπη' λέει ο Eric.
Χθες έγραψα στο blog  http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/…/05/blog-post_26.html
(και εδώ) για την αποτράπαια συμπεριφορά των αρχών στη Μυτιλήνη που απείλησαν πως θα έπαιρναν τις άδειες των λεωφορείων ή ταξί που θα επιβίβαζαν πρόσφυγες. Οι άνθρωποι (που είχαν χρήματα να πληρώσουν) σέρνονταν σε μια πορεία θανάτου στη ζέστη με μωρά κι αδύναμους, μια πορεία που θα έπαιρε 3 μέρες.
Ο Ellenisworkshop, Eric Kempson ένας ξένος, βιντεοσκόπησε παρά τις απειλές και κοινοποίησε. Τα videos με την αφήγησή του είναι σαρακτικά, μπορείτε να τα δείτε στο youtube.
Σήμερα η Philippa Kempson μου στέλνει το χαρμόσυνο μήνυμα. Πολίτες απί το Μόλυβο, τουρίστες, ντόπιοι και ξένοι συστρατεύτηκαν με δικά τους ή νοικιασμένα οχήματα και πήγαν να συνδράμουν τους ανθρώπους.
Κύριε Πρωθυπουργέ, λέει ο Eric, διατάξτε όοσυς έδωσαν την εντολή να έρθουν να περοατήσουν στον ήλιο το τριήμερο όπως υποχρέωσαν αυτά τα μωρά, τις εγκύους, τους αδύναμους τραυματισμένους αό το πόλεμο. Ας έρθουν να δουν τι έκαναν.
Ιδού το video με χαρά μα και πίκρα. Γιατί ό,τι καλό, ό,τι ανθρώπινο έρχεται από τους ανθρώπους κι οχι θεσμικά από ένα κράτος με άπειρως μεγαλύτερες δυνατότητες;
https://youtu.be/PLaJiMijjeg

Faith in humanity restored!!!!! You have to watch this video of these amazing people who came to the aid of the refugee's facing a death march to Mytilene. T...
YOUTUBE.COM
 ΠΡΟΣΘΕΤΩ 28 ΜαΙΟΥ

Νεα για τους πρόσφυγες.
Μαθαίνω ότι από το πρωι παίζει στα κανάλια το θέμα των προσφύγων με επιχειρήματα του χειρίστου ναζιστικού ήθους ('δε γίνεται οι τουρίστες να βλέπουν κόσμο να αφοδεύει στους δρόμους'). 
Μιλάνε για την Κω. Μα θα σας πω για τη Μυτιλήνη που γνωρίζω:
Κλείδωσε ο Δήμαρχος το σχολείο επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόσφυγες χρησιμοποίησαν τουαλέτες.
Επίσης υπάρχει ελεύθερος χώρος, άδειος (camp site μου το είπαν) το οποίο κλειδώθηκε και φυλάγεται, με συνέπεια οι άνθρωποι να κοιμούνται στο δρόμο.
Μια κυρία που βοήθησε αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά της όπως και οι ταξιτζήδες. Και όσο οξύνεται το προβλημα τα πνεύματα εξάπτονται.
_____
Και από την Κω που δείχνουν τα κανάλια

Ο χρήστης NoBorders πρόσθεσε 7 νέες φωτογραφίες.
Επείγον, διαβάστε το, πολύ σοβαρές καταγγελίες για απειλές κατά του βουλευτή και των προσφύγων, για εμπρησμό του ξενοδοχείου που τους στέγαζε για ρατσιστική ρητορική, απάνθρωπη συμπεριφορά και επιθυμία για επαναπροωθήσεις από τον Δήμαρχο και Έπαρχο της Κω:
Αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων της Κω είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός λόγω των προσπαθειών του να βελτιωθούν οι συνθήκες της προσωρινής διαβίωσης των μεταναστών στο νησί. Όπως δήλωσε κ. Καματερός στον ρ/σ Sky και στην εκπομπή της Μαίρης Φώτη, δέχεται καθημερινά απειλητικά τηλεφωνήματα από οργισμένους κατοίκους της Κω με την προτροπή όπως υποστηρίζει του δημάρχου της Κω Γιώργου Κυρίτση αλλά και του Επάρχου Γιώργου Χαλκιδιού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι χθες άγνωστοι τον απείλησαν ότι θα του κάψουν το σπίτι και αποδίδει πολιτικές σκοπιμότητες στην τακτική που ακολουθεί ο δήμος και η περιφέρεια προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ηλία Καματερού στον ρ/σ Sky:
Ο δήμαρχος ξεσηκώνει τους κατοίκους εναντίον μου
Η άποψη του δημάρχου είναι πως θα πρέπει να έχουμε πολλά περιπολικά στη θάλασσα για να αποτρέπουμε τους μετανάστες να φτάσουν στην Κω. Η πρόταση είναι ανεφάρμοστη, η λύση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης, μίλησα με όλους, βρήκα ένα ξενοδοχείο που έχει κατασχέσει η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο δεν βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε συνεννόηση με το υπουργείο γίνονται προσπάθειες για διαμόρφωση του χώρου ώστε να υποδέχεται μετανάστες που θα μπορούν να μένουν εκεί για μερικές ημέρες. Ο κ. δήμαρχος είναι αντίθετος και σε αυτή τη λύση, παρά τα όσα μου είχε πει. Όχι μόνο δεν συμμετέχει αλλά ξεσηκώνει κατοίκους της περιοχής εναντίον μου, μερικοί είναι και υπάλληλοι του δήμου, και προσχώρησε σε αυτή την άποψη και ο κ. Επαρχος. Όταν έχεις απέναντί σου τις τοπικές αρχές, δημιουργούνται έντονα προβλήματα.
Ο Επαρχος έδωσε το τηλέφωνο μου στους κατοίκους και με απειλούν
Εδώ και περίπου έναν μήνα ο κ. Επαρχος, πιθανόν και ο κ. δήμαρχος, έδωσε το τηλέφωνό μου στους κατοίκους της περιοχής και με παίρνουν κάθε μέρα και με απειλούν από τις 7 το πρωί. Μου ζητούν να πάρω τους μετανάστες και να τους πάω σπίτι μου, κι εγώ τους είπα ότι αν δέχεται ο κ. δήμαρχος να τους πάρω κοντά στο σπίτι μου εγώ δεν έχω πρόβλημα. Υπάρχει κοντά στο σπίτι μου στο Ψαλίδι ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που προβλέπει και κατασκήνωση αλλά ο κ. δήμαρχος δεν δέχεται ούτε εκεί. Οι απειλές πλέον γίνονται επικίνδυνες. Καταρχήν, έβαλαν φωτιά στο κτίριο (σ.σ. στο ξενοδοχείο Captain Elias στη Λάμπη που φιλοξενούνται μετανάστες). Μιλάω με την ΠΥΡ το πιο πιθανόν είναι πως πρόκειται για εμπρησμό, δεν υπάρχουν όμως ακόμα στοιχεία περιμένουμε το πόρισμα. Δέχθηκα χθες τηλεφωνήματα που μου έλεγαν ότι έρχεται η σειρά του σπιτιού μου για να καεί και δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι απειλές και για άλλα ζητήματα. Καλό είναι να δημοσιοποιούνται αυτά για να ξέρει και ο κόσμος τι γίνεται.
Οι άμυαλοι νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν την κυβέρνηση
Εχω την αίσθηση ότι κάποιοι των τοπικών αρχών, είτε είναι στον δήμο είτε είναι στην Περιφέρεια ελπίζουν ότι αν δεν βοηθούν αλλά αντίθετα οξύνουν τα προβλήματα που έχει ο τόπος, θα κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση ελπίζοντας ότι έτσι θα την πλήξουν. Δεν καταλαβαίνουν οι άμυαλοι, ή το καταλαβαίνουν και δεν τους ενδιαφέρει, ότι κάνουν ζημιά στον τόπο και στην περιοχή. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταναστών, θα οξύνεται, θα έχουμε χιλιάδες στην Κω την επόμενη περίοδο, θα περιφέρονται στην πόλη, θα είναι στο λιμάνι. Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να προτάξουμε την ανθρωπιστική πλευρά, όπως πρέπει, ας συνυπολογίσουμε ότι θα γίνει ζημιά στον τουρισμό με αυτή την εικόνα που παρουσιάζουμε.
Υπάρχει κίνδυνος επιδημίας
Επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδημίας, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολές εφόσον δεν υπάρχει μέριμνα. Μένουν 300 άνθρωποι μέσα σε αυτό το κτίριο. Ο δήμαρχος δεν δίνει νερό και ο έπαρχος έκοψε το ρεύμα. Αν γίνει κάτι, ποιος θα την πληρώσει; Η Περιφέρεια ενώ στην αρχή ήταν θετική να βοηθήσει, τώρα και αυτή είναι αρνητική. Ενώ ο κ. Χατζημάρκος είχε έρθει στην Κω, είχε εκδώσει δελτίο τύπου και υποσχέθηκε να μας βοηθήσει, ξαφνικά άλλαξε στάση. Πώς να το εξηγήσω αυτό; Γι΄αυτό θέτω τη διάσταση των πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Καιγόταν το ξενοδοχείο και κάποιοι γελούσαν
Είδα στη Ρόδο να πέφτουν στην θάλασσα οι άνθρωποι για να σώσουν τους μετανάστες, κι εμένα όταν καιγόταν το ξενοδοχείο στην Κω με έπαιρναν και γέλαγαν. Είδα μανάδες να ρίχνουν νερό στα παιδιά τους για να μην καούνε. Οι κάτοικοι δεν βοηθούν, διότι υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας. Οποιος τολμήσει να βοηθήσει αντιμετωπίζει τον δήμαρχο και χαρακτηρίζεται ως αντίπαλος του
Πηγή:www.dimokratiki.gr
http://www.dimokratiki.gr/…/il-kamateros-apiloun-oti-tha-m…/
________________________________________
εικόνα
Σωσίβια ξεβρασμένα στη Μυτιλήνη: Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, λέει ο Eric Kempson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου