Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

#skouries : εξελίξεις, άρθρα, εικόνες, σχόλια

#SaveSkouries    


Αλλιώς τα περιμέναμε όταν ψηφίζαμε.
Δυστυχώς ξεγελαστήκαμε.
Το Μπομπολιστάν βασιλεύει κι εξαπλώνεται με τη δική μας Αστυνομία, εναντίον μας.  Κι ο εμπαιγμός καλά κρατεί. Μεγάλη οργή όταν άκουσα τον Πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν σταματήσει η καταστροφή. Σκεφθείτε αν ακούγαμε το ίδιο γα την αποψίλωση του Αμαζονίου. Σκεφθείτε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για να διορθωθεί (όσο διορθώνεται) η ζημιά.  Σκεφθείτε ακόμα το επιχείρημα: προκειμένου τάχα να προστατευθούν οι υπάλληλοι του Μπόμπολα καταστρέφουμε τη Φύση και την Υγεία των κατοίκων.  
Με θυμώνουν οι εξελίξεις και δε θα πω πολλά. Σας μεταφέρω όμως.

Ιδού Σκουριές:

Video: Κωλοτούμπα Τσίπρα και για τις Σκουριές: "ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ 5.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ"

Αν σταματήσει η αποψίλωση του Αμαζονίου  πολλές χιλιάδες εργάτες θα χάσουν την δουλειά τους. Ε κύριε Τσίπρα;


Peterson Denise Wilberforce
1900 εργάτες στις Σκουριές μπορούν να έχουν για δύο χρόνια δουλειά φυτεύοντας το βουνό και αποκαθιστώντας το τοπίο
‪Kosta Hostakis‪ Μπορούν επίσης να προσληφθούν υπάλληλοι στην επιθεώρηση εργασίας, στο σδοε και σε άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες.‬
‪Vasilis Stolis‪ ακόμα και η αποκατάσταση των ίδιων των μεταλλείων είναι δουλειά ετών και για πολλά άτομα‬
Peterson Denise Wilberforce
Το MALL του Βωβού στον Ελαιώνα ήταν παράνομο και καταστροφικό έργο σε χώρο που προοριζόταν για πάρκο και το σταμάτησαν οι 130 πολίτες που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ. Σχεδόν 1000 εργάτες, που δεν έφταιγαν τίποτα, έχασαν την δουλειά τους. Και τι έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να συνεχιστεί το παράνομο έργο;


ΕΑΛΩ ‪@valantiss
Μόνο η ΕΡΤ έδειξε.

spyros gkelis
Διαβάζοντας τη δήλωση του Τσίπρα για τις ‪#skouries με έπιασε αληθινή, φυσική αναγούλα. Μερικά πράγματα δεν αντέχονται

Dimitris Plastiras Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ‪#skouries ‪http://wp.me/p1VSog-3dw 

ΔενΕίμαιΔιαχειρίσιμη I drank the water and ate the fish. We all did. The acid has damaged me permanently

Τάσος Παπαδόπουλος
‪#skouries‪ ‬
Zambian villagers take mining giant Vedanta to court in UK over toxic leaks http://gu.com/p/4b7xa/stw 

Σύμφωνα με το νέο δόγμα Σύριζα-οι κοινωνικοί αγωνιστές είναι εγκληματίες-συλλήψεις στις ‪#skouries

Alexandros Charoulis
Ένταση στις Σκουριές... Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, μα η αγάπη στον Μπόμπολα μένει...

"Η αλήθεια κρύβει επαναστατική δύναμη", είπε ο Αλέξης και έστειλε ένα φιλάκι στον Μπόμπολα και στην Edorado ‪#skouries ‪#syriza_kseftiles

Eldorado: Η αποικιοκρατία έρχεται και στην Ελλάδα (βρε να μην παλιώνουν μερικά κείμενα ποτέ) info-war.gr/

Oικολόγοι-Πράσινοι: Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής πρέπει να σταματήσει… antigoldgr.org

Περί Σκουριών:
1) Οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερες από 2000 οι περισσότερες μέσω βάουτσερ, κρατικώς επιχορηγούμενων.
2) Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα της Ελλάδας (ψηφισμένο επί χούντας) το ελληνικό δημόσιο δεν λαμβάνει ποσοστό από το μετάλλευμα το οποίο εξορύσσεται
3) Τα μεταλλεία δόθηκαν "τζάμπα" μέσω του γνωστού σκανδάλου Πάχτα-Παπακωνσταντίνου-Μπόμπολα στους Καναδούς και μέσω τριγωνικών συναλλαγών τα κέρδη φεύγουν μέσω Ολλανδίας και νησιών Μπαρμπάδος με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται ούτε ένα ευρώ φόρων στο ελληνικό δημόσιο.
4) Στην Ελλάδα μένει μόνο η καταστροφή και ο αλληλοσπαραγμός για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτά προς απάντηση των απανταχού "τεκμηριωμένων" νεοφιλελέδων και των φίλων της "Κοινωνικής Δικαιοσύνης"
Σκουριές: Ελεύθεροι και οι πέντε προσαχθέντες - Βίντεο από τη στιγμή της προσαγωγής.
Νόστιμον ήμαρ

Στις Σκουριές πια δεν έχουμε ζωή

Σε μια αχανή χωρίς ίχνος ζωής έκταση που περισσότερο μοιάζει με την έρημο Σαχάρα παρά με οτιδήποτε άλλο έχουν μετατραπεί οι Σκουριές στο βουνό Κάκαβος που συνεχίζει να ρημάζεται από τις καταστροφικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.
Η λέξη καταστροφή πλέον μοιάζει αδύναμη να αποτυπώσει το τι έχει πραγματικά συμβεί και το βάθος των συνεπειών στο άμεσο μέλλον στις ζωές των κατοίκων της περιοχής που επί χρόνια αγωνίζονται για την διάσωση του τόπου τους κόντρα σε περιβαλλοντοκτόνους νόμους, την δικαστική εξουσία και την αστυνομική καταστολή.
 Όσον αφορά τις εργασίες που δήθεν θα σταματούσαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού,  λίγα μέτρα μακρυά από το open pit της εταιρείας μέσω της ανάκλησης αδειών, αυτές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς  με τα φορτηγά εργολαβικών εταιρειών συνεργαζόμενων με την Ελληνικός Χρυσός να μπαινοβγαίνουν στο εργοστάσιο ανενόχλητα. Εδώ και μήνες οι κινήσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη (ανακλήσεις τεχνικών αδειών για το εργοστάσιο εμπλουτισμού) δεν είχαν καμία μα καμία επίπτωση στην συνολική λειτουργία της εταιρείας η οποία αφού έχει τεμαχίσει την «επένδυση» σε υποέργα μπορεί να σκάβει και να χτίζει ξεπερνώντας τα όποια νομικά εμπόδια. Δηλαδή το γεγονός ότι αδειοδοτήσεις που είχε λάβει η εταιρεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφορούν τμήματα του συνολικού επενδυτικού σχεδίου επιτρέπουν- εφόσον δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική παρέμβαση από την τωρινή κυβέρνηση -την δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, της κατασκευής του φράγματος εναπόθεσης τοξικών αποβλητών στο ρέμα Καρατζά αλλά και αυτής του ανοιχτού ορύγματος το οποίο έχει αποκτήσει ήδη την μορφή ενός μεγάλου αμφιθεάτρου επιφανειακής εξόρυξης.
Παρά το γεγονός ότι το χτίσιμό του εργοστασίου είναι παράνομο όλες οι εργασίες που το αφορούν προχωρούν κανονικά από εργολαβικούς  εργαζόμενους και όχι από τους δήθεν 5.000 της εταιρείας, όπως «εκ παραδρομής»  δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο Κόκκινο.
Το ότι οι εργασίες γίνονται από εργολάβους και όχι από εργαζόμενους της εταιρείας επιβεβαίωσε χτες ανακοίνωσή του Δήμου Αριστοτέλη  στην οποία υπογραμμίζεται  ακόμη πως «η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα του Δήμου να παρουσιάσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων».
Παράλληλα ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς σε δηλώσεις του στον ρ/σ Στο Κόκκινο τόνιζε πως  υπάρχει ιδιαίτερη αγωνία στον κόσμο της Χαλκιδικής, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις του υπουργείου έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες στις Σκουριές, μέχρι να γίνει η συνολική επανεξέταση του σχεδίου της εταιρείας.
Όλοι στην περιοχή αλλά και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο γνωρίζουν πως  το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός είναι πέρα από ανεφάρμοστο και καταστροφικό, κυριολεκτικά στον αέρα καθώς με δική της ευθύνη παραβιάζονται στον πυρήνα τους τόσο η ΑΕΠΟ όσο και η σύμβαση παραχώρησης των χιλιάδων στρεμμάτων εκτάσεων γης. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον Απρίλιο το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τις μελέτες της “καρδιάς” του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας που αφορά την μεταλλουργία διαπιστώνοντας σωρεία προβλημάτων και παραλείψεων, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καθώς και το περιβάλλον. Η εταιρεία δεν έχει απαντήσει τίποτα σχετικά με τις διαπιστώσεις αυτές  και είναι εδώ και καιρό εκπρόθεσμη.
Και αν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στις Σκουριές πριν δύο μέρες προκάλεσε οργή στους κατοίκους της περιοχής η καθημερινή κατεδάφιση των προσδοκιών για οριστικό σταμάτημα της επιχειρούμενης εξόρυξης προκαλεί θλίψη. Η απάντηση του πρωθυπουργού στην σκληρή ανακοίνωση της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού που μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «το κίνημα της Χαλκιδικής εδώ και πέντε μήνες λαμβάνει μόνο υποσχέσεις»  ήταν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ισορροπημένη, έχει σαφή θέση υπέρ του αγώνα των κατοίκων ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε για  σαφές χρονοδιάγραμμα για λύση στη βάση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων.
Σε επικοινωνία που είχαμε, όμως, σήμερα με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν λάβαμε καμία επιπλέον πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα αυτό ούτε όμως και για την στάση που θα κρατήσει το Υπουργείο απέναντι στην εταιρεία καθώς, όπως μας ενημέρωσαν, όλα βρίσκονται «υπό εξέταση και επεξεργασία».
Μετά από πέντε μήνες και ενώ όλα τα στοιχεία για την υπόθεση Σκουριές και τις παρανομίες της εταιρείας βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων Υπουργών πρώην και νυν, οι Σκουριές δεν έχουν κλείσει, κόντρα σε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του ίδιου του Αλ. Τσίπρα στις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει πριν τις εκλογές στην περιοχή. Δεδομένου ότι οι Σκουριές δεν αποτελούν ζήτημα της διαπραγμάτευσης των κεντρικοπολιτικών θεμάτων που αφορούν την χώρα, δηλαδή τη συμφωνία για το νέο δάνειο τι είναι αυτό που καθυστερεί τόσο το σταμάτημα του καταστροφικότερου περιβαλλοντικού αλλά και κοινωνικού “success story” στην Ευρώπη, έμπνευσης Σαμαρά στο οποίο αντιστάθηκαν με «κάθε κόστος»  χιλιάδες κάτοικοι, σε βάρος πολλών εκ των οποίων εκκρεμούν σοβαρές δίκες;
Τι θα έχει τελικά απομείνει για να διασωθεί στο βουνό Κάκαβος όταν τελικά ολοκληρωθεί η «επεξεργασία» των στοιχείων της υπόθεσης που είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες;
Να υπενθυμίσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση που έκανε επί προσωπικού στην  Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις Σκουριές τόνισε ακόμη πως  δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. «Η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική», δήλωσε συγκεκριμένα.
Για την Αριστερά όμως μπορεί να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εργασία ανεξαρτήτως των συνεπειών που προκαλεί; Αν ισχύει αυτό, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στα σχέδια καμίας πολυεθνικής ή και ντόπιας εταιρείας που καταστρέφει το περιβάλλον ή έχει αναμειχθεί σε διαπλεκόμενα συμφέροντα δεδομένου ότι και εκεί εργάζονται άνθρωποι. Τότε ουσιαστικά η Αριστερά θα πρέπει να αποδεχθεί ότι απεμπολεί έναν από τους λόγους ύπαρξής της, να αντιμάχεται την εκμετάλλευση και την λεηλασία της γης, δηλαδή το ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο «ανάπτυξης» που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις Σκουριές και που εκτός από το περιβάλλον καταστρέφει όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και  τις  κοινωνικές σχέσεις.
Αντί υποσχέσεων που όπως έχει αποδεχθεί κάθε άλλο παρά υλοποιούνται,  η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει αναστείλει όλες τις εργασίες στο βουνό και να δουλεύει πάνω σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή που θα οδηγούσε σταδιακά στην αποκατάσταση της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής,  κίνηση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και για τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία οι οποίοι τελικά δεν θα έμεναν στο δρόμο….
Σταυρούλα Πουλημένη
Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από χθεσινή επίσκεψη στο εργοτάξιο και το όρυγμα στις Σκουριές

skouries1


skouries3

skouries4

skouries5

alterthess.gr


Φεβρ. 2015Τάσος Παπαδόπουλος
ΜΑΤ του ΠΑΝΟΥΣΗ ιδιωτικοί σεκιουριτάδες της ‪@HellasGoldSA.
Ευθύνη ‪@atsipras.
Καμιά διαφορά από Σαμαρά.

GreekRiot ‏
Συλλήψεις για απείθεια. Το Κράτος παραδέχεται περίτρανα ότι πρόκειται περί Πολιτικής Ανυπακοής. Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες 

Σαδεντρέπεσαι ‏
Στην ολλανδική τβ η Εldorado κ η φοροαποφυγή μέσω Ολλανδίας‪http://antigoldgr.org/blog/2015/07/24/eldorado-dutch-tv/  ποσες τυροπιτες χωρις αποδειξη να ναι αραγε;

Σαδεντρέπεσαι ‏
Στις ‪#skouries τα ματ χτυπουσαν με το αριστερο

Stelios nikitopoulos 
View translation
Όντως Αλέξη. Αυτή ήταν κίνηση-ΜΑΤ. ‪#skouries


P.G. Papanikolaou ‏
Σκουριές. Το αποκαλυπτικό ΑΙΣΧΟΣ για τον εγχώριο καπιταλισμό, την κυβέρνηση, την αστυνομία, την δικαιοσύνη & ΟΛΟ τον αστικό κοινοβουλευτισμό

Το "δάσος" στις ‪#skouries. Κάτι από Σαχάρα. Αυτή είναι ανάπτυξη, γατάκια.

Δέσμευση 
Προσαγωγές στις Σκουριές  ‪http://www.e-inon.gr/articleview1.php?id=55270&lang=gr 

Σκουριές: Ελεύθεροι και οι πέντε προσαχθέντες - Βίντεο από τη στιγμή της προσαγωγής. ‪http://tinyurl.com/nwplmhl Γ. Τσιρώνης για τις Σκουριές: «Η ζημιά που προκαλούν στην οικονομία τέτοια έργα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος»

Ο νέος Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Τσιρώνης, μιλά στο Κόκκινο και δίνει το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου. Η αναφορά στις Σκουριές είναι στο 9:20′.
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικός πυλώνας μια υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας».
«Να πάψουμε να θεωρούμε ως ένα βαρίδι, ότι φρενάρει την ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος. Αντιθέτως η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικός πυλώνας μιας υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ανάπτυξη των προηγούμενων κυβερνήσεων πριόνιζαν το κλαδί που καθόμαστε, μέχρι χτες αυτοί που κατέστρεφαν το φυσικό περιβάλλον, κατέστρεφαν και το οικονομικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Τσιρώνης.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκρούσεων με την ΕΕ λόγω εφαρμογής νέων πολιτικών, τόνισε ιδιαίτερα πως «Η ΕΕ έγινε πολλές φορές αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, για να καλύψει δικές της εσωτερικές πελατειακές ανάγκες. Η ΔΕΗ είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, που ήθελαν να σπάσουν το μονοπώλιο υπέρ λίγων μεγάλων κατασκευαστών, ενώ μπορεί να περάσει στους πολίτες».
Χαρακτήρισε θετικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος πήγε μαζί με το Παραγωγικής ανασυγκρότησης και Ενέργειας: «Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούμε να φανταστούμε το περιβάλλον ερήμην της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρα». http://oiko-logika.gr/yannis-tsironis-about-skouries/

Video: 
και συνεχίζουμε...#skouries
Posted by 3 χιλιόμετρα κάτω απ' τις Σκουριές on Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

5 σχόλια:

 1. Τόσηηηη κολοτούμπα η κυβερνώσα ""αριστερά""... !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατι μας κανει τοση εντυπωση? Οταν εσκυψαν το κεφαλι και δεχτηκαν
   να υπογραψουν τα πιο καταστροφικα μετρα για εναν ολοκληρο λαο,
   αναμενομενο δεν ηταν να υποχωρησουν και για τις Σκουριες..και
   για οτι αλλο θα δουμε ακομα??

   Διαγραφή
 2. Ειχαμε μια μικρη ελπιδα,για πρωτη φορα μια αριστερη κυβερνηση,να διορθωσει
  καποιες στρεβλωσεις και να δημιουργησει συνθηκες για ενα καλυτερο μελλον
  για τους νεους και τα παιδια..
  Λυπαμαι που δεν σταθηκαν στο υψος των περιστασεων..

  ΑπάντησηΔιαγραφή