Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Ναρκοαπαγόρευσης και Μείωσης της Βλάβης: 4η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη
Από το Βουκουρέστι όπου η 4η μεγάλη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για τη Μείωση της Βλάβης οργανωμένη από το δίκτυο οργανώσεων ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά (Inpud euroNPUD, EHRA). Για μάς τέτοιες συναντήσεις δεν είναι μόνο για πληροφόρηση και επαφές για περαιτέρω δουλειά αλλά και συγκινητικές γιατί, στιγματισμένοι και κυνηγημένοι, οι πιο πολλοί παίρνουμε κουράγιο να βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη με τους δικούς μας, εκείνους που καταλαβαίνουν τον αγώνα μας και τα όνειρά μας.

Στη συνδιάσκεψη απλώνεται όλο το φάσμα κι οι λύσεις διαφαίνονται ξεκάθαρα μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες. Από τη μια έχουμε την ολική και ξαφνική κατάργηση της Ναρκοαπαγόρευσης στην Πορτογαλία που, παρά τα όσα σκοτεινά προβλέπονταν, εξάλειψε τους θανάτους και μείωσε τους άρρωστους εθισμένους ενώ τείνει να εξαφανίσει επιδημίες, όπως της HepC, που μαστίζουν την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο άλλο άκρο η Ρωσία όπου αυτή τη στιγμή που εμείς τα συζητάμε σαπίζει σε ένα μπουντρούμι ο Andrey Yarovoi, δικός μας, ναρκοακτιβιστής, ο οποίος συνελήφθη μπαίνοντας στη χώρα επειδή είχε πάνω του το συνταγογραφημένο φάρμακό του που από την άλλη πλευρά του συνόρου τιμωρείται πιο πολύ από βιασμό.
Με τα δικά μας παραδείγματα φαίνεται πώς η ολέθρια καταπάτηση ενός ανθρώπινου δικαιώματος έχει τραγικές συνέπειες για άτομα και κοινωνίες. 
Στην Ελλάδα τόσο χάλια δεν είμαστε. Αλλά δεν απέχουμε πολύ. Ακόμα καταπατείται το δικαίωμά μας να διαθέτουμε το σώμα μας όπως θέλουμε, ακόμα πρόφαση καταστολής είναι «τα παιδιά μας» λες κι αποτελούμε δημόσιο κίνδυνο, ακόμα τα ΜΜΕ μιλούν για «τοξικομανείς» και «πρεζόνια» και με τέτοιους χαρακτηρισμούς περιγράφουν κάθε εγκληματία ενώ, όπως σ' εκείνες τις παλιές αποτυχημένες καμπάνιες του 'Just say no' ('Απλώς πες όχι'), επιλέγουν σκόπιμα την εικόνα του πιο ταλαιπωρημένου χρήστη, άστεγου και δίχως δόντια για να γενικεύσουν στήνοντας ένα ρατσιστικό στερεότυπο που επηρεάζει βαθιά το περιβάλλον και καταδικάζει στην ανεργία και τη δυστυχία πολλές οικογένειες.

Τα έχω ξαναπεί αυτά και τα ξαναλέω διότι πάλι αν κάτι με πληγώνει είναι που στην Ελλάδα θα επιστρέψουμε με πλάνα και σχέδια και πληροφορίες για λύσεις δοκιμασμένες σε προβλήματα που από άγνοια στον τόπο μας τα έχουμε για αξεπέραστα ενώ αλλού είναι ήδη λυμένα. Όπως, για παράδειγμα, ενώ νέα φτηνά κι επικίνδυνα νοθευμένα ναρκωτικά πέφτουν στην αγορά, η Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τις ζωές μας στα χέρια Αστυνομίας και Μαφίας παραγκωνίζοντας και κρατώντας στο φόβο και την άγνοια γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Οι λύσεις υπάρχουν κι είναι ρεαλιστικές.
Στους καλεσμένους ομιλητές ήταν και δυο πολιτικοί  (η Julianne Ferskaug απο τη Νορβηγία και ο Πορτογάλος Ricardo Bapista Leite) για τους οποίους θα σας πω αύριο διότι γι αυτό το μεγάλο θέμα έπεται συνέχεια.https://www.facebook.com/111618592277403/videos/2166408716705183/UzpfSTEwMDAwMDM5ODIzNzYwNToyMDM2OTA5MTM2MzMyMzQx/?__tn__=%2Cd-]-h-R&eid=ARApjAL3IIjc9aZfk27YSRRhHnLKruParDJaJ03x9ZioQTYc41Czm_kBGEeI0PiNw-NZMiJaZ0bdGf74EuroNPUD & IDPC workshop at 4th HR Conference, Bucharest 2018

Τοξικο-Μανίας αφήγημα των ΜΜΕ/ΠολιτικώνΑπό τη Νορβηγία σπουδαία νέα: με τη Φιλελεύθερη πολιτικό Julianne Ferskaug ο δικός μας Arild Knutsen του Foreningen for human narkotikapolitikk [@ForHN] 

European Harm Reduction Conference #EHRC
4th European Harm Reduction Conference
https://www.facebook.com/events/148412299358333/?active_tab=about
European Harm Reduction Conference #EHRC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου