Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Αθώοι για trafficking ― Φούρνοι της Σωματεμπορίας σε Αθήνα και Μύκονο



Αθωώθηκαν ομόφωνα στο Εφετείο ο Γιαννακόπουλος των Φούρνων 'Χωριάτικο' κι άλλοι 19 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εισαγωγής και εκμετάλλευσης γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη. Κρίσιμη για την αθώωση η απουσία των τεσσάρων γυναικών μαρτύρων κατηγορίας.

Θα θυμάστε τους Φούρνους της Σωματεμπορίας των αδελφών Γιαννακόπουλων, καταζητούμενων της Ιντερπόλ, που άνοιγαν μαγαζιά μέσα στη μαύρη Κρίση- τρία μάλιστα στη Μύκονο. Φούρναρης από 15 ετών, είπε στο Δικαστήριο ότι ήταν ο ένας αδελφός αλλά ερωτεύτηκε μια Ρουμάνα στριπτιζού κι έμπλεξε. Κλασικά πράγματα η απολογία του. Cherchez la femme, πάντα η γυναίκα φταίει για την Πορνεία, γυναίκα τον έμπλεξε, γυναίκα τον κάρφωσε.
Χρησιμοποιώντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βοηθούσαν κακοποιημένες γυναίκες για να νομιμοποιεί τις στριπτιζoύδες του, κι έχοντας για ένα διάστημα σύντροφο την πορνοτηλεπερσόνα Μαριάννα Ντούβλη, έφτασε το 2013 να έχει 19 εταιρικά καταστήματα, 7 αρτοποιεία franchise, μονάδες παραγωγής σφολιατοειδών και ζαχαροπλαστικής, κέντρο αποθήκευσης και διανομής. Σα μανιτάρια φύτρωναν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας οι «Αττικοί Φούρνοι», θυγατρική στο όνομα του γιου της πατρικής εταιρείας Το Χωριάτικο. Και όλα αυτά δίχως να φαίνεται πουθενά ο ιδιοκτήτης τον οποίο ερευνούσε το ΣΔΟΕ.

Η δικαστική απόφαση άφησε πολλούς, κι εμένα μαζί, άφωνους. Δεν έχω λόγια. Σας φέρνω στοιχεία να κρίνετε.

Φέρνω:
 περί αθώωσης και σύνδεσμο του παλιού δικού μου 
και άρθρα/συνδέσμους με πολλές πληροφορίες για τα έργα και τη δίκη των Αδελφών Γιαννακοπούλου καθώς και για
μια διασκεδαστική λεπτομέρεια της δράσης του Α Γιαννακόπουλου είναι και το δεκασέλιδο εξώδικο που έστειλε στο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων ισχυριζόμενος ότι καταδιώκεται από αστυνομικούς εκδικητικά επειδή είχαν συμφωνήσει για τους ένστολους έκπτωση 50% αλλά η κόρη του διοικητή έκανε επεισόδιο όταν αρνήθηκε να πληρώσει την τιμή που ισχύει για όλους.


Σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του κυκλώματος trafficking που σύμφωνα με τη κατηγορία εκμεταλλευόταν γυναίκες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για την υπόθεση αυτή στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχαν καθίσει 20 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Άγγελος Γιαννακόπουλος, μέτοχος στην αλυσίδα φούρνων «Το Χωριάτικο».

Το δικαστήριο κατέληξε σε αθωωτική απόφαση για τους 20 αρχικώς εμπλεκόμενους έπειτα από πέντε συνεδριάσεις. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι για τις οποίες τώρα κρίθηκαν αθώοι είναι αυτές της διεύθυνσης και ένταξής σε εγκληματική οργάνωση, της μαστροπείας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Την αθώωση των κατηγορουμένων είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας με το δικαστήριο να υιοθετεί την πρότασή του και να αποφασίζει την αθώωση των κατηγορουμένων, κρίνοντας πως δεν προέκυψαν αποδείξεις που να τους συνδέουν με εγκληματικές πράξεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στη δικαστική κρίση έπαιξε και το γεγονός πως οι τέσσερις γυναίκες που είχαν καταθέσει μηνύσεις για τα όσα υπέστησαν στα νυχτερινά κέντρα τα οποία φέρονταν να ελέγχονται από τους εμπλεκόμενους, απουσίαζαν από την ακροαματική διαδικασία.



29.03.2015
Το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος των ανθρώπων που κρατούσαν αλυσοδεμένες γυναίκες και τις εξανάγκαζαν σε πορνεία γινόταν μέσα από αλυσίδα... φούρνων
Σε ποια χώρα εξαρθρώνεται από την αστυνομία ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο, που συστηματικά εμπορεύεται, κακοποιεί και εκμεταλλεύεται γυναίκες-θύματα τράφικινγκ, έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλα «μαγαζιά», βλέπε στριπτιζάδικα, με ημερήσιες εισπράξεις πάνω από 20.000 ευρώ, προμηθεύει με αλλοδαπές ολόκληρη την Ελλάδα, διαθέτει offshore στην Κύπρο, ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ τα μέλη του διατηρούν ταυτόχρονα δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων με υποκαταστήματα παντού;
Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο δικός της επίτροπος και τοποτηρητής της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ακριβώς στα θέματα αυτά αγνοεί ότι η μεγαλύτερη διεθνής συμμορία τράφικινγκ με Ελληνες εγκεφάλους, που εξαρθρώθηκε με τη συνδρομή και της Eλληνικής Aστυνομίας, εξακολουθεί ανενόχλητη να έχει πλούσια επιχειρηματική δράση, πριν ακόμα δικαστεί, και ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει τον μισό Ποινικό Κώδικα; Η απάντηση είναι σαφής: Στην Ελλάδα! Το επιχειρηματικό... δαιμόνιο του Ελληνα έχει τελικά μεγάλη αποδοχή από τους θεσμούς του κράτους, ακόμη κι αν συνδέεται με τις πλέον άθλιες, απάνθρωπες και παράνομες δραστηριότητες.
Δικογραφίες
Ενα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα σωματεμπορίας, που αποκαλύφθηκε χάρη και στις κινήσεις της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας, δικάζεται εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την εξάρθρωσή του μέσα στη σιωπή, ενώ οι βασικοί κατηγορούμενοι συνεχίζουν κανονικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι, που εμφάνιζαν πλούσια εγκληματική δράση από το 2006, παρέμεναν ασύλληπτοι και καταζητούμενοι, για να τεθούν τελικά υπό κράτηση το 2008.
Εν τω μεταξύ, έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες. Τώρα εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση του 2008 (ενώ η δεύτερη υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 18/9/2015 έπειτα από συνεχείς αναβολές από το 2012). Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται την Τρίτη 31/3/2015. Αφορά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με αριθμό 3540/2011, που αποδίδει βαριές κακουργηματικές πράξεις στο σύνολο σχεδόν των 20 κατηγορουμένων.
«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση, και συγκεκριμένα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προέκυψαν τα εξής πραγματικά περιστατικά: Από έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι από το 2006 ώς τον Νοέμβριο του 2008 οι κάτωθι κατηγορούμενοι από κοινού ενεργώντας συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον ... και δεύτερο τη τάξει τον αδελφό του ... και τον ... με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων: οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση (σωματεμπορία) αλλοδαπών γυναικών (ανηλίκων και ενηλίκων, σύμφωνα με το βούλευμα), αρπαγή από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, ηθική αυτουργία, αγορά και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφίες μετά χρήσεως [...] και νομιμοποίηση εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση» (απόσπασμα από το παραπεμπτικό βούλευμα).
Αστυνομικές επιχείρησεις
Εδώ διευκρινίζεται ότι οι βασικοί κατηγορούμενοι διέφευγαν επιτυχώς τη σύλληψη, ενώ υπήρχαν οι καταγγελίες για την εγκληματική τους δραστηριότητα ήδη από το 2007. Μετά από σήμα της Ιντερπόλ, με αίτημα των ουκρανικών αρχών οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση υπό τον κωδικό «Vitrine» από την αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Για την πραγματοποίησή της είχαν ενημερωθεί ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος.
Οι αστυνομικές έρευνες είχαν ξεκινήσει από το 2007, έπειτα από καταγγελίες για «αγορά» δύο νεαρών γυναικών από την Ουκρανία από συγκεκριμένο άτομο, μεταφορά τους στην Ελλάδα και εξαναγκασμό σε πορνεία. «Κάθε γυναίκα χρεωνόταν από το κύκλωμα 30.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε δήθεν στα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης στην Ελλάδα.
Για την αποπληρωμή του ποσού, το κύκλωμα ανάγκαζε τις γυναίκες να εκδίδονται αντί 100 έως 120 ευρώ τη φορά, από τα οποία οι ίδιες εισέπρατταν 30-40 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κρατούνταν από τους οδηγούς του κυκλώματος και παραδίδονταν στον αρχηγό. Προκειμένου να κρατούν δέσμιες ορισμένες κοπέλες, όταν το ποσό αποπληρωνόταν, έβαζαν δυο Αλβανούς να τους κλέψουν τα έγγραφα, οπότε έβγαζαν καινούργια και η γυναίκα παρέμενε χρεωμένη» («ESPRESSO», 9/7/2007).
Η επόμενη αστυνομική επιχείρηση με τον κωδικό «Λευκός Αρτος» έγινε τον Νοέμβριο του 2008: «Ανθρωποκυνηγητό, προκειμένου να συλληφθεί εντός των ορίων του Αυτοφώρου ένας υπεράνω υποψίας επιχειρηματίας, ο 39χρονος, ως εγκέφαλος συμμορίας του μεγαλύτερου διεθνούς κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών, έχουν εξαπολύσει από χθες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας. Ηδη συνελήφθησαν εκτός από τον αδελφό του, άλλα 30 μέλη του κυκλώματος. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 60 αστυνομικοί, υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και επτά εισαγγελείς», («ESPRESSO», 10/11/2008).
Τελικά ο καταζητούμενος συνελήφθη και προφυλακίστηκε, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ενώ έπειτα από μήνες αποφυλακίστηκαν, συνεχίζοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Για τις γυναίκες κινήθηκε τότε διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και επρόκειτο να τεθούν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων για την περίθαλψη και υποστήριξή τους.
Φούρνοι... χρυσωρυχεία!
Οπως μας πληροφορούν οι επιχειρηματίες από την ιστοσελίδα τους: «Η εταιρεία έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο της αρτοποιίας». Μάλιστα εκτίθενται στην ιστοσελίδα η φιλοσοφία, οι βασικοί στόχοι αλλά και το επιχειρηματικό... όραμα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από μερίδα του Τύπου οι υπόδικοι προβάλλονται ως πετυχημένοι: «Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μια αλυσίδα φούρνων ανοίγει το ένα κατάστημα μετά το άλλο, επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας ψωμί σε πολλούς εργαζομένους.
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά κινεί όλα τα νήματα είναι ο 45χρονος ..., ένα πρόσωπο με κινηματογραφικό παρελθόν, που έχει συνδέσει το όνομά του με απίστευτες ιστορίες. Μέχρι και καταζητούμενος από την Ιντερπόλ υπήρξε για ένα διάστημα, καθώς κατηγορήθηκε ως “εγκέφαλος του μεγαλύτερου ροζ κυκλώματος” που έδρασε ποτέ στη χώρα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για τον επιχειρηματία υπήρξαν καταγγελίες στον εισαγγελέα, καθώς φέρεται να χρησιμοποιούσε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κακοποιημένων γυναικών, για να νομιμοποιεί τις στριπτιζέζ του» («Πρώτο Θέμα», 17/10/2013).
Βέβαια η εφημερίδα δεν παραλείπει να υποσημειώσει τη «δικαστική εκκρεμότητα» σε βάρος των ιδιοκτητών των δύο αλυσίδων: «Οσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν δαιμόνιο τύπο που μπορεί να στήνει και να οργανώνει ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις χωρίς να φαίνεται πουθενά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Αστυνομία και το ΣΔΟΕ τον κυνηγούσαν πολλά χρόνια για να καταφέρουν να τον δέσουν και να αποδείξουν ότι αυτός είναι το μεγάλο αφεντικό ροζ κυκλώματος των Αθηνών».
Το δημοσίευμα όμως του «Πρώτου Θέματος» προχωράει και στο να κάνει γνωστές συναλλαγές του υπόδικου επιχειρηματία με την ΕΛ.ΑΣ.: «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Σεπτέμβριο του 2009 κατηγόρησε διοικητή αστυνομικού τμήματος ότι του έκανε τη ζωή κόλαση από την ώρα που αποφάσισε να σταματήσει τις εκπτώσεις στους αστυνομικούς! Μάλιστα έστειλε και εξώδικο στον αρμόδιο υπουργό και στον αρχηγό της Αστυνομίας». Η μία υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνει το μεγαλύτερο δίκτυο σωματεμπορίας και μαύρου χρήματος, ενώ η άλλη διεκδικεί εκπτώσεις στα προϊόντα του βασικού κατηγορούμενου. Παράξενα ελληνικά φαινόμενα!
Σιγή ιχθύος
Η δίκη συνεχίζεται χωρίς τα θύματα, που είναι άγνωστο το πώς και το πού έχουν καταλήξει, φυσικά χωρίς πολιτική αγωγή, χωρίς δημοσιότητα και με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται δημόσια σχετικά εφησυχασμένοι.
Ανώτατος αστυνομικός που συμμετείχε στην αστυνομική επιχείρηση εξάρθρωσης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η υπόθεση αυτή ήταν τόσο «δεμένη» που θα του προξενούσε μεγάλη έκπληξη μια διαφορετική από την αναμενόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία και να αποδώσει δικαιοσύνη για μια υπόθεση που είχε πολλά ανθρώπινα θύματα, μαύρο χρήμα και για άλλη μία φορά εξέθεσε και εκθέτει τη χώρα, όχι μόνο για την καθυστέρηση αλλά και για τις έκνομες δραστηριότητες επιφανών επιχειρηματιών που κατορθώνουν να ξεγλιστρούν, αφήνοντας άφωνους ακόμα και τους αστυνομικούς πρωταγωνιστές στην εξάρθρωση ενός μεγάλου εγκληματικού κυκλώματος μαστροπών που -τελικά- τους βγάζει τη... γλώσσα!

Βασανιστήρια και κέρδη-μαμούθ

«Μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας παραπλανούσαν τα θύματα, τα έφερναν στην Ελλάδα και εκεί άρχιζε το δικό τους μαρτύριο και τα κέρδη της συμμορίας -διαπιστώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Συνοπτικά: Τα «μαγαζιά» ήταν το ... (Μεταμόρφωση) και το ... (Συγγρού), η αλυσίδα φούρνων ... και κυπριακή offshore που τους διασφάλιζε φορολογική ασυλία. Οι αστυνομικοί που έκαναν τις εφόδους ως πελάτες βρέθηκαν μπροστά σε δεκάδες γυναίκες θύματα, τα ποσά που καταγράφηκαν στη δικογραφία ήταν τερατώδη, ενώ κοπέλες που το έσκασαν από τους συνεργούς της συμμορίας είχαν καταγγείλει σειρά κακοποιήσεων και βασανιστηρίων».
Βασικός συνεργός φέρεται να είναι -σύμφωνα με το βούλευμα- ο συνταξιούχος αστυνομικός ... (στέλεχος των επιχειρήσεων και των αρτοποιείων) και συνολικά 20 Ελληνες και αλλοδαποί πολίτες με διάφορες κατηγορίες.
Οι περιγραφές αστυνομικών και οι καταγγελίες θυμάτων που περιέχονται στο παραπεμπτικό είναι ανατριχιαστικές για τις δεκάδες κοπέλες που δούλευαν κάτω από τις απειλές σωματικής βίας στα μαγαζιά ή μεταφέρονταν με τις μηχανές των μπράβων στα σπίτια και στα ξενοδοχεία. Οι αστυνομικοί είχαν βρει και «μαύρη λίστα» πελατών που, είτε ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι και χτυπούσαν άγρια τις κοπέλες, με συνέπεια να υπάρχουν ζημιές στο «εμπόρευμα», είτε ήταν κακοπληρωτές.
Ανακάλυψαν ακόμα έγγραφα, από τα οποία προέκυπτε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν στείλει τους τελευταίους δύο μήνες σε εμβάσματα στους συνεργάτες τους στις ανατολικές χώρες χρηματικά ποσά ύψους 200.000 ευρώ. Κάτι που έδειχνε ότι τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και τα λογιστήρια των νυχτερινών μαγαζιών και της αλυσίδας των φούρνων ήταν -σύμφωνα με τους αστυνομικούς- κοινά.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κατά μέσον όρο έφταναν τα 25.000 ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι τα μαγαζιά αυτά, όπως και κάποια άλλα που φέρονται να κατέχουν οι κατηγορούμενοι, συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς όμως να εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες, που πλέον εμφανίζονται μόνο στις αλυσίδες των αρτοποιείων. Ισως και να τα πούλησαν, ποιος ξέρει...



Μια «εγκληματική οργάνωση» με αντικείμενο εργασίας τη «σωματεμπορία» και τέσσερα μέλη (τα οποία, ωστόσο, δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή) είδε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο χθες εξέδωσε την ετυμηγορία του στη δίκη με βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην ιδιοκτήτη της αλυσίδας φούρνων «Χωριάτικο» (σήμερα ανήκει στη μητέρα του). Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ομόφωνα ενόχους τον πρώην ιδιοκτήτη της αλυσίδας φούρνων και νυχτερινών κέντρων στριπτίζ, Αγγελο Γιαννακόπουλο, τους υπαλλήλους των κέντρων Φλιοστόρ Ιγκόρ και Μιχαήλ Κρέτου για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της σωματεμπορίας, ενώ για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε -κατά πλειοψηφίαν- ο απόστρατος αστυνομικός Κωνσταντίνος Κύρου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τους επιβάλει ποινές κάθειρξης από 10 έως 12 έτη και έξι μήνες, ενώ έδωσε σε όλους τους καταδικασθέντες αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι Στον Αγγελο Γιαννακόπουλο επιβλήθηκαν ποινή κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών, καταβολή εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους και εγγυήσεις από 20.000 ευρώ ως 70.000 ευρώ.

Επίσης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την καταδίκη του Μιχαήλ Κρέτου, κατά πλειοψηφία, για τις πράξεις της αρπαγής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, και του Φλιοστόρ Ιγκόρ για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας. Ο τελευταίος, μαζί με τον Αγγελο Γιαννακόπουλο, καταδικάστηκε και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αρπαγή. Μία κατηγορούμενη στην υπόθεση, η Αννα Μαρία Κλούπα, καταδικάστηκε μόνο για τα πλημμελήματα της αντίστασης και της σωματικής βλάβης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Αντίθετα, όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Κατά πλειοψηφίαν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε όλους τους κατηγορουμένους, γεγονός που οδήγησε στη μείωση των ποινών τους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος ζήτησε τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών λόγω των «άκρως απεχθών αδικημάτων για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι, τα οποία κανείς δεν θέλει να διαπράττονται στην πατρίδα του».

Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης σε υψηλούς τόνους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ετυμηγορία και έδωσαν μάχη για την αναγνώριση των ελαφρυντικών. Ο Σταύρος Γεωργόπουλος και ο Μπάμπης Λυκούδης, δικηγόροι του Αγγελου Γιαννακόπουλου, έκαναν λόγο για έναν επιχειρηματία ο οποίος προσφέρει θέσεις εργασίας (σε περίπου 600 εργαζομένους) και έχει κοινωνικές... ευαισθησίες! «Η πρώτη νταλίκα με νερό που έφτασε στην Κεφαλλονιά μετά τους σεισμούς ήταν του κατηγορουμένου» τόνισε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Εχει ανθρώπους ανήμπορους στη δουλειά του για να τους συντηρεί. Δεν είναι η θέση του στη φυλακή. Θα μείνουν πολλά στόματα στον δρόμο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Δεν υπάρχει σωματείο όπου να μην έχει προσφέρει».





Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μια αλυσίδα φούρνων ανοίγει το ένα κατάστημα μετά το άλλο, επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας ψωμί σε πολλούς εργαζομένους. Πρόκειται για την εταιρεία Το Χωριάτικο και τη θυγατρική της Αττικοί Φούρνοι, που ανήκουν στην οικογένεια Γιαννακόπουλου.
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά κινεί όλα τα νήματα είναι ο 45χρονος Αγγελος Γιαννακόπουλος, ένα πρόσωπο με κινηματογραφικό παρελθόν, που έχει συνδέσει το όνομά του με απίστευτες ιστορίες. Μέχρι και καταζητούμενος από την Ιντερπόλ υπήρξε για ένα διάστημα, καθώς κατηγορήθηκε ως «εγκέφαλος του μεγαλύτερου ροζ κυκλώματος» που έδρασε ποτέ στη χώρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για τον κ. Γιαννακόπουλο υπήρξαν καταγγελίες στον εισαγγελέα, καθώς φέρεται να χρησιμοποιούσε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κακοποιημένων γυναικών για να νομιμοποιεί τις στριπτιζέζ του, ενώ ένα διάστημα κυκλοφορούσε έχοντας στο πλευρό του ως σύντροφο την πορνοστάρ Μαριάννα Ντούβλη. 

Σήμερα, μια σειρά από δίκες εκκρεμούν ακόμη εις βάρος του, ο ίδιος όμως έκανε στροφή και αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο. Η εταιρεία Το Χωριάτικο περιλαμβάνει 19 εταιρικά καταστήματα, επτά αρτοποιεία franchise, τρία εταιρικά υπό κατασκευή, κεντρικές μονάδες παραγωγής σφολιατοειδών και ζαχαροπλαστικής, μέχρι και κέντρο αποθήκευσης και διανομής. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας αρτοποιεία με την επωνυμία «Αττικοί Φούρνοι», τα οποία αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θυγατρική της εταιρείας Το Χωριάτικο. Αφεντικό των «Αττικών Φούρνων» φέρεται ο γιος του κ. Γιαννακόπουλου, Γιώργος. 
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Γιαννακόπουλο κάνουν λόγο για έναν δαιμόνιο τύπο που μπορεί να στήνει και να οργανώνει ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις χωρίς να φαίνεται πουθενά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Αστυνομία και το ΣΔΟΕ τον κυνηγούσαν πολλά χρόνια για να καταφέρουν να τον «δέσουν» και να αποδείξουν ότι αυτός είναι το μεγάλο αφεντικό «ροζ» κυκλώματος των Αθηνών. 
Το 1999 και ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία φέρεται να είχε χοντρές άκρες στον χώρο των «ροζ» κυκλωμάτων, σκέφτεται επιχειρηματικά και ανοίγει στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο, τον πρώτο φούρνο με την επωνυμία «Χωριάτικο». Μέχρι το 2003 άνοιγε κάθε χρόνο και ένα μαγαζί σε σημεία-κλειδιά τόσο του κέντρου όσο και περιφερειακών δήμων. Όπως αναφέρεται στο επίσημο site της εταιρείας, «Η κρίση που περνάμε βρήκε “Το Χωριάτικο” έτοιμο να αντεπεξέλθει στις σημερινές οικονομικές δυσκολίες, αφού η τιμολογιακή πολιτική που έχτιζε τα προηγούμενα χρόνια, η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η ανάπτυξη που είχε προηγηθεί με ίδια κεφάλαια, δεν δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας».
 
Την ίδια επεκτατική πολιτική με τους φούρνους «Το Χωριάτικο» ακολουθεί και η θυγατρική της εταιρείας Αττικοί Φούρνοι, που ξεκίνησε στα μέσα του 2012 ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στη συνέχεια στο λιμάνι της Ζέας, στη Νέα Σμύρνη, για να φτάσει τα έντεκα, με τελευταία αυτά του Κολωνακίου και της Μυκόνου. Αυτή τη στιγμή ο παλαιότερα αποκαλούμενος «βασιλιάς του στριπτίζ» ελέγχει το μεγαλύτερο ίσως δίκτυο φούρνων, που εξαπλώνονται προοδευτικά σε όλη την Ελλάδα. 

Καταζητούμενος 
Ηταν Ιούλιος του 2007 όταν η Ασφάλεια Αττικής πραγματοποιούσε την επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Vitrine» προκειμένου να εξαρθρώσει το μεγαλύτερο «ροζ» κύκλωμα που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα. Αν και συνελήφθησαν 73 άτομα, το φερόμενο ως «μεγάλο αφεντικό» κατάφερε να βγει αλώβητο, αφού όλες οι παράνομες επιχειρήσεις ήταν στημένες μέσω offshore εταιρείας. Δεκαέξι μήνες αργότερα η Αστυνομία επιστρέφει. Αυτή τη φορά η επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία «Λευκός Αρτος» -και αυτό γιατί το φερόμενο big boss φερόταν να ξεπλένει το μαύρο χρήμα μέσω αλυσίδας φούρνων- και καταφέρνει να βάλει στο χέρι δεκαέξι άτομα, όχι όμως και τον υποτιθέμενο εγκέφαλο, ο οποίος κατάφερε και πάλι να το σκάσει. Το όνομα αυτού, σύμφωνα με την Αστυνομία, Αγγελος Γιαννακόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε βαρύτατες κατηγορίες, αφού, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να ήταν ο αρχηγός μιας οργάνωσης που εισήγαγε νεαρά κορίτσια από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τα έβαζε να δουλεύουν και να εκδίδονται σε δύο στριπτιζάδικα που είχε στην Αθήνα. 

Τα τεράστια κέρδη που εισέπραττε από τη σεξουαλική εκμετάλλευση αυτών των γυναικών η Αστυνομία θεωρούσε ότι τα ξέπλενε στήνοντας επιχειρήσεις (φούρνους) και αγοράζοντας ακίνητα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμφανιζόταν ως ευυπόληπτος επιχειρηματίας, ευαισθητοποιημένος σε θέματα εκμετάλλευσης γυναικών, ενώ για ένα διάστημα ήταν χορηγός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γυναικών, το οποίο ασχολείται με την αποκατάσταση κακοποιη­μένων γυναικών... Οπως προέκυψε από τη δικογραφία και το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, η εγκληματική οργάνωση μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας με την επωνυμία «West Line» εντόπιζε νεαρά και όμορφα κορίτσια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και αφού τα παραπλανούσαν ότι θα εργάζονταν σε χώρες της Ευρώπης ως χορεύτριες, τα έστελναν στην Ελλάδα. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τις παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και αφού τις νομιμοποιούσαν με πλαστά λιθουανικά διαβατήρια και αιτήσεις πολιτικού ασύλου, παρακρατώντας τα νόμιμα έγγραφά τους, τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με τους πελάτες των δύο strip show καταστημάτων που είχαν.
 

Ενώ οι έρευνες των αστυνομικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για το συγκεκριμένο κύκλωμα προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς, στις 15 Ιουνίου του 2008 έφτασε στα γραφεία της Ασφάλειας μια νεαρή Ρωσίδα ονόματι Μαρία, η οποία ουσιαστικά τους βοήθησε στο ξεκλείδωμα της υπόθεσης. Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από την Αστυνομία και κατέθεσε ενόρκως ότι τον Απρίλιο του 2008 «στρατολογήθηκε» από μέλη της οργάνωσης μέσω του γραφείου «West Line» στην πόλη Καμπαρόφσκ της Ρωσίας, με την υπόσχεση ότι θα βρει νόμιμη εργασία, αλλά στη συνέχεια την έστειλαν στην Ελλάδα, τη φυλάκισαν σε διαμέρισμα στο Καλαμάκι μαζί με άλλες νεαρές αλλοδαπές, για να καταλήξει να δουλεύει σε στριπτιζάδικο. Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση που έδωσε η νεαρή Ρωσίδα, έφτασε στα γραφεία της Ασφάλειας ένα έγγραφο από το προξενικό τμήμα της πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα που ανέφερε πως μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων επικοινώνησε μαζί τους ταραγμένη και τρομαγμένη και κατήγγειλε τα όσα συμβαίνουν στα νυχτερινά κέντρα και τα διαμερίσματα του κυκλώματος, δίνοντας το όνομα του μεγάλου αφεντικού.
 Την ίδια ημέρα έφτασε στο Τμήμα Ηθών μια επιστολή ανώνυμη με σημαντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος. Εχοντας αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή της, η Αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα δύο κέντρα, στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας φούρνων «Χωριάτικο» και σε τέσσερα διαμερίσματα, συλλαμβάνοντας 16 συνολικά άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα επτά. Ωστόσο για μία ακόμη φορά ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης κατάφερε να ξεφύγει…
 
Αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή να ανακοινωθούν τα ονόματα τόσο των συλληφθέντων όσο και των κατηγορούμενων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε μια προσπάθεια προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Σήμερα και ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια, οι παλιές ιστορίες παραμένουν ανοιχτές. Τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει, ωστόσο ο κ. Γιαννακόπουλος ασχολείται με τις επιχειρήσεις στον τομέα του άρτου έχοντας αφήσει πίσω του το κακό παρελθόν...

Κόντρα με την Αστυνομία για το σκόντο
Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Σεπτέμβριο του 2009 κατηγόρησε διοικητή αστυνομικού τμήματος ότι του έκανε τη ζωή κόλαση από την ώρα που αποφάσισε να σταματήσει τις εκπτώσεις στους αστυνομικούς! Μάλιστα έστειλε και εξώδικο στον αρμόδιο υπουργό και στον αρχηγό της Αστυνομίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε στο εξώδικο πως όταν έκοψε την έκπτωση στους αστυνομικούς του Τμήματος Πατησίων «ξεκίνησε διωγμός της επιχείρησής μας, υποκινούμενος και καθοδηγούμενος από τον διοικητή, με εμπάθεια και σκοπό την πρόκληση οικονομικής ζημιάς αφενός και αφετέρου πρόκλησης τρόμου και ταραχής στο προσωπικό και τους πελάτες». Σύμφωνα πάντα με το εξώδικο που έφτασε στον υπουργό και τον αρχηγό της Αστυνομίας, εξαιτίας της κόντρας έφτασε στο σημείο να τοποθετήσει μέχρι και φρουρούς στην είσοδο του καταστήματος…

Οι περιγραφές και τα όσα αναφέρονταν στις δέκα σελίδες του εξώδικου που έφερε την υπογραφή του προέδρου της εταιρείας κ. Γιαννακόπουλου πραγματικά παραπέμπουν σε παλιές ελληνικές ταινίες. «Συμφωνήθηκε να πωλούμε στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας του Τμήματος Πατησίων από τα τοπικά μας καταστήματα προϊόντα όπως καφέ, τυρόπιτες, με έκπτωση που ανέρχεται σε 50%. Στον χώρο ευθύνης του συγκεκριμένου Τμήματος λειτουργούν τέσσερα καταστήματα, επί της οδού Πατησίων 374, 272, 237 και επί της οδού Αγίας Λαύρας 22», αναφέρεται στο εξώδικο και λίγο πιο κάτω διευκρινίζεται: «Στις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου προσήλθε στο κατάστημα της οδού Αγίας Λαύρας η κόρη του διοικητού του Α.Τ. Πατησίων για να προμηθευτεί προϊόντα, αλλά μόλις πληροφορήθηκε ότι καταργήθηκε η έκπτωση, άφησε επιτόπου τα είδη που επιθυμούσε να αγοράσει και έφυγε αρνούμενη να αποδεχθεί τις νόμιμες τιμές που ισχύουν για όλους».
Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας, η αντίδραση του πατέρα της κοπέλας και διοικητή στο συγκεκριμένο Τμήμα ήταν άμεση… «Από το πρωί της επόμενης ημέρας ξεκίνησε ο διωγμός της επιχείρησής μας… Δεν είναι μόνο η πρόκληση οικονομικής ζημιάς (διά της παρεμποδίσεως λειτουργίας των καταστημάτων μας, της πρόκλησης τρόμου και ταραχής στο προσωπικό και τους πελάτες), αλλά ο εν λόγω διοικητής οχλεί, προτρέπει και παρακινεί όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους στα καταστήματά μας για την επιβολή κυρώσεων, με στόχο την εξόντωσή μας».
 

 

Ο έρωτας του για μια Ρουμάνα χορεύτρια στάθηκε η αιτία για να "μπλέξει" με τα στριπτιτζάδικα, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του ονόματός του στο μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας, το οποίο ως βιτρίνα είχε γνωστή αλυσίδα φούρνων.
Αυτό υποστήριξε κατά την απολογία του σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο βασικός κατηγορούμενος και ιδιοκτήτης της αλυσίδας αρτοποιΐας, Α.Γιαννακόπουλος, ο οποίος και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
"Ξεκίνησα να δουλεύω από 15 ετών ως εργάτης σε φούρνους. Ήρθα στην Αθήνα, δούλεψα σκληρά έκανα οικονομίες και άνοιξα τους φούρνους" είπε ο κατηγορούμενος, επισημαίνοντας ότι στη Ρουμανία και "ερωτεύθηκα μια στριπτιζέζ". Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε, "την έφερα στην Αθήνα αλλά δεν ήθελε να δουλέψει στους φούρνους. Έτσι άνοιξα για εκείνη τα μαγαζιά. Για την αγάπη μιας γυναίκας τα έκανα όλα".
Πρόεδρος: Γιατί ανοίξατε την off shore εταιρεία;
Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε να κάνω ο λογιστής μου
Πρ: Οι κοπέλες τί έκαναν στα μαγαζιά σας; Τι είναι το απλό και τί το σπέσιαλ;
Κατ: Κυρία πρόεδρε πώς να σας πω...
Πρ: Μη διστάζετε. Είστε ένα επιχειρηματίας της νύχτας. Μην ντρέπεστε. Ένα επάγγελμα είναι κι αυτό.
Κατ: Το απλό χορεύει η κοπέλα, το σπέσιαλ βγάζει και τα ρούχα της.
Πρ: Ο πελάτης μόνο βλέπει ή και αγγίζει;
Κατ: Αυτό είναι στην πρωτοβουλία της κοπέλας.
Πρ: Πόσες κοπέλες είχατε;
Κατ: 50 στο κάθε μαγαζί. Την δουλειά αυτή όμως την έχω παρατήσει. Την καταγγελία σε βάρος μου την έκανε κοπέλα που εργαζόταν στο μαγαζί και επειδή έπινε πολύ και δημιουργούσε προβλήματα την έδιωξα. Το έκανε από εκδίκηση.
Εισαγγελέας: Μπορεί μια κοπέλα που μεθάει να κάνει τέτοια σκηνικά και να δώσει στις Αρχές τέτοιες λεπτομέρειες;
Κατ: Ήταν πικραμένη που την έδιωξα από τη δουλειά.
"Παρθεναγωγείο"
Αντίστοιχο ισχυρισμό επικαλέστηκε και ο συγκατηγορούμενος αδελφός του Π. Γιαννακόπουλος., που μάλιστα επικαλέστηκε και τον ανταγωνισμό άλλων συναδέλφων του, ενώ τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι υπόλοιποι 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι εργαζόμενοι δύο καταστημάτων strip show και δύο γυναίκες αλλοδαπές που απασχολούνταν ως χορεύτριες. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο η πρόεδρος τους δικαστηρίου απευθυνόμενη στους κατηγορούμενους, παρατήρησε: "τελικά παρθεναγωγείο ήταν".
Τα αδικήματα που ερευνά το δικαστήριο είναι ανάμεσα σε άλλα: εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, παράβαση του νόμου που αφορά την είσοδο, διαμονή και κοινωνική επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις αστυνομικών που συμμετείχαν στις συλλήψεις. Όπως ανέφεραν, οι κοπέλες προχωρούσαν σε πριβέ στριπτίζ, αλλά δεν έδειξαν να είναι κακοποιημένες.

Σε επιχείρηση που είχε εμπλακεί δύο φορές – το 2008 και το 2010 – σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος από μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας εμφανίζεται να επένδυε τα χρήματα του ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ κ Ρίζος Ρίζος. 


Eneli Mokotoyo 
Επειδή ειχα την ατυχία να τον εχω αφεντικό μου μεχρι και τον Αύγουστο..ενα θα σου πω Δάφνη..τετοια ψυχολογική πίεση, τέτοια υποδούλωση, τοση προσβολή και κακομεταχείριση ποτε μου δε συνάντησα..με το καλημέρα μου εβγαλαν πλαστο υγειονομικό βιβλιάριο με 20ε. .το καθε άτομο ειχαμε ποστα για 5 υπαλλήλους..έφυγα με προβλήματα υγείας απο τα ψυχοσωματικά που μου δημιουργηθηκαν σε αυτη τη δουλειά..η ιδια η αστυνομία ειναι η καλυψη της βρωμιας τους γιαυτο και σε ολα αυτα τα μαγαζια εχουν 40% έκπτωση..οταν εφυγα με ρώτησε ενας μπάτσος στο δρομο γιατι έφυγα και του είπα πως ειχε η κατάσταση..ξέρεις τι μου είπε? Οτι ειναι μαγαζιά για ξεπλυμα χρήματος και οτι ολοι το ξέρουμε αλλα που να ανακατεύεσαι με αυτούς..και πολλα αλλα που δεν μπορω να πω δημόσια..με τι άνεση τα έλεγε δεν μπορεις να φανταστείς..απο κει και περα καταλαβαίνεις οτι ειναι μπλεγμένοι τόσοι ,που δεν τους αγγιζουν εύκολα..


Η είδηση: Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ο "mr Χωριάτικο" (μαζί με 19 άλλους) για την δεύτερη κατα σειρά υπόθεση trafficking στην οποία εμπλεκόταν. Κομβική, για την απόφαση του δικαστηρίου, στάθηκε η απουσία των τεσσάρων αλλοδαπών γυναικών που είχαν καταθέσει μηνύσεις στις οποίες περιέγραφαν τον εφιάλτη που βίωναν σε νυχτερινά κέντρα τα οποία φέρονταν να ελέγχονται από τον Άγγελο Γιαννακόπουλο και συγκατηγορουμένους του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη υπόθεση, της οποίας η εκδίκαση ολοκληρώθηκε το 2015, η κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ήταν καταδικαστική για τέσσερις εκ των 23 κατηγορουμένων, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Άγγελος Γιαννακόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών.Στους άλλους τρεις επιβλήθηκαν ποινές από δέκα έως δωδεκάμισι έτη. Κανείς εκ των τεσσάρων δεν έκανε ώρα φυλακής, αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης από 20.000 έως 200.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.
Το σχόλιο: Η λειτουργία των θεσμών σε τέτοιες υποθέσεις, είναι ενδεικτική της ευαισθησία τους προς τα δικαιώματα της γυναίκας και του ανθρώπου εν γένει. Μια βολική "μη παράσταση" μαρτύρων κατηγορίας, μπορεί να κλείσει μια υπόθεση trafficking, και η "δικαιοσύνη" που ενίοτε λοξοκοιτάει ευνοϊκά , επιστρέφει στην "τύφλα" της, μπροστά σε ζωές και όνειρα ανθρώπων που συνεχίζουν να γίνονται αντικείμενο εμπορίου. Οποιαδήποτε πυγμή είναι διατεθειμένο το σύστημα να ασκήσει, όπως μας έδειξαν οι περιπτώσεις Θεοφίλου, Ηριάννας, Κετίκη(πράσσινα παπούτσια) ή της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, περιορίζεται στους "ξυπόλητους", και πως αλλιώς θα μπρούσε να είναι, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ¨δαγκώσει" δομές ουσιαστικές για τη λειτουργία του.



ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

Το 2008 αποκαλύπτεται η εμπλοκή των ιδιοκτητών των καταστημάτων Χωριάτικο ΕΠΕ και Αττικοί Φούρνοι σε κυκλώματα πορνείας και trafficking. Τα συγκεκριμένα κυκλώματα άνθισαν κυρίως πάνω στις πλάτες μεταναστριών από την Ανατολική Ευρώπη. Μέσω μιας off- shore εταιρείας, της desena limited που είχε ως έδρα την Κύπρο και συνεργαζόταν με παρακρατικά - μαφιόζικα κυκλώματα της Ρωσίας, υπόσχονταν εργασία στις άνεργες και αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα, τις φυλάκιζαν σε διάφορα διαμερίσματα στην Αττική και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολυκατοικία στη λεωφόρο Ηρακλείου 29, στα Άνω Πατήσια, όπου κρατούσαν φυλακισμένα τα θύματα και πορνοπελάτες τις βίαζαν επί πληρωμή.

Βασικοί πρωταγωνιστές στο κύκλωμα και μέσα στους συλληφθέντες είναι οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι, ο Κ. Κύρος, ο Ι. Φιλιοστόρ και ο Μ. Κρέτος οι οποίοι στη συνέχεια καταδικάστηκαν. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες Άγγελος και Αντώνης Γιαννακόπουλος διατηρούν από τη δεκαετία του ‘90 αλυσίδα στριπτιτζάδικων στην Αθήνα (Star, Alcatraz) ενώ παράλληλα συνεργάζονται με ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρείες ευρέσεως εργασίας και είχαν στην ιδιοκτησία τους την προαναφερθείσα offshore εταιρεία. Ο απόστρατος και αποταγμένος για υπεξαίρεση αστυνομικός Κ. Κύρος, εξασφάλιζε χαρτιά για τις αιχμάλωτες, ενώ παράλληλα τελούσε υπεύθυνος προσωπικού στους φούρνους Χωριάτικο. 

ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ 
Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο που επιβεβαιώνει τη σχέση κράτους και παρακράτους. Το 2008, μετά από επιστολή θύματος που απέδρασε, έγιναν 31 συλλήψεις και άλλες 17 το 2010. Από διάφορα μέλη του κυκλώματος, τα οποία παρέμειναν ασύλληπτα για 2 χρόνια, καταδικάζονται μόνο τα 4. 
Ανάμεσά τους και τα αδέρφια Γιαννακόπουλοι σε 10 χρόνια φυλακή. Μετά από καταβολή εγγύησης (ποσό ανώτερο των €200.000) αφήνονται ελεύθεροι, περνώντας την υπόθεση στα ψιλά γράμματα. Κάνοντας ακόμη πιο φανερή τη σχέση δικαστικών αρχών - παρακράτους και υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά το γνωστό σε όλους μας: «η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους», τους αποδίδεται και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Οι κατηγορίες για αρπαγή, σωματεμπορία, σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά, αντιμετωπίζονται από τον κρατικό μηχανισμό και την ελληνική δικαιοσύνη με τόσο φανερή μεγαλοψυχία όσο φανερή είναι και η συνεργασία κράτους - παρακράτους με τα κυκλώματα σωματεμπορίας. Από τις πελατειακές τους σχέσεις άλλωστε δεν λείπει και το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, στο οποίο είναι χρηματοδότες. 
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 
Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι χρηματοδοτούσαν τη ΜΚΟ «Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης», η οποία ασχολούνταν με κακοποιημένες γυναίκες. Βασικός στόχος δεν ήταν μόνο να αποφεύγονται με μεγαλύτερη επιτυχία οι αιφνίδιοι έλεγχοι στην εταιρεία καθώς και περαιτέρω υποψίες γύρω από το όνομα της, άλλα και η νομιμοποίηση των γυναικών αυτών, εξασφαλίζοντάς τους προσωρινή άδεια παραμονής με σκοπό την παραπάνω εκμετάλλευση τους. Τα τελευταία χρόνια, ο αναβαθμισμένος ρόλος των ΜΚΟ, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη τη διαχείριση των γυναικών. Στο όνομα της καταπολέμησης της βίας και της κακοποίησής τους, κοινώς της ανθρωπιστικής βοήθειας, καταφέρνουν να αποπροσανατολίζουν κομμάτια του πληθυσμού που είναι υποψιασμένα και εν δυνάμει αντιστεκόμενα, ξεπλένοντας με αυτό τον τρόπο εγκλήματα όπως η σωματεμπορία. Με πιο απλά λόγια: μια εταιρεία που χρηματοδοτεί μια ΜΚΟ ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, θα γίνει πολύ δύσκολα στόχος. 
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 
Οι φούρνοι αυτοί συνεχίζουν και αναπτύσσονται διαδοχικά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως και στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν αποτελούν μικρά, συνοικιακά καταστήματα αλλά είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του franchising μπορεί ο οποιοσδήποτε και η οποιαδήποτε με επιχειρηματικές βλέψεις να ανοίξει ένα κατάστημα με την επωνυμία «Χωριάτικο». Το γεγονός ότι σε κάποια υποκαταστήματα, όπως αυτό στο Γαλάτσι, δεν είναι ιδιοκτήτες οι ίδιοι οι Γιαννακόπουλοι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και συνενοχή στο έγκλημα. Κι αυτό γιατί διαχειρίζονται το franchise μιας επιχείρησης της οποίας τα ηγετικά στελέχη στηρίζουν το human trafficking, δηλαδή τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξαθλιωμένων γυναικών, και όλο το παρακράτος και τη μαφία που το ακολουθεί. Οι φούρνοι αυτοί δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά βιτρίνα για τη συγκάλυψη των κυκλωμάτων τα οποία διαχειρίζονται το 80% των εκβιαστικά εκδιδόμενων γυναικών. Όσο για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν μέσα στο Χωριάτικο, δεν είναι άλλες από τους καθιερωμένους πλέον μισθούς πείνας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα απάνθρωπα ωράρια, 
και τη μη καταβολή ενσήμων. Η συνεχής παρακολούθηση των εργαζομένων από τις κάμερες και η πολλές φορές τραμπούκικη συμπεριφορά των εργοδοτών, εντείνουν τις άθλιες συνθήκες. 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ 
Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, σε μια κοινωνία της οποίας δομικά χαρακτηριστικά αποτελούν η εργασιακή εκμετάλλευση, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, και μέσα σε άλλα πολλά, το εμπόριο σωμάτων, είναι ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς να καταγγέλλει, να έχει τη συλλογική αντίληψη και να εναντιώνεται σε τέτοιου είδους πρακτικές. Εμείς από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι και η σεξουαλική εκμετάλλευση, και η σωματεμπορία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη πεδίο που ενισχύει το καπιταλιστικό σύστημα, μέσω της οικονομικής αλλά και της σωματικής εκμετάλλευσης. Δεν θα μπορούσε να μην είναι βέβαια το γυναικείο σώμα πάνω στο οποίο, μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία, είναι πιο εύκολη η παρέμβαση. Η διαμόρφωση ενός αγώνα ενάντια σε αυτές τις πρακτικές θα πρέπει να είναι συνεχής και να διαμορφώνεται από εμάς τις ίδιες και τους ίδιους στις γειτονιές μας. 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, ΜΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΚΟ 
ΕΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.




Σχόλιο

___________________________________________







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.