Θέλει φροντίδα η αγάπη για να ανθίζει, όπως θέλει γνώση η ομορφιά.
Με τη Φωφώ πρωινή συνάντηση στο Vero.
Ήρθε και τούτη η Άνοιξη. Που έχει για μένα πάντα άρωμα βιολέτας.
Όταν πρωτοήρθα Άνοιξη στη Μύκονο κάθε σχισμή στα βράχια όπως και τα ρείθρα των δρόμων μοσχοβολούσαν μεθυστικά από τις αγριοβιολέτες (‘αβιόλες’ στα μυκονιάτικα). Χαίρομαι που δεν ανέβαλα μα μάζευα τα σπόρια και τα φύτευα στον κήπο μου όπου πλέον ανθίζουν κάθε Άνοιξη και καταφέρνουμε , λόγω ποτίσματος, να τις κρατάμε ανθισμένες ως αργά το καλοκαίρι.
Με τα χρόνια πέρασε οδοστρωτήρας και τα στενά δρομάκια διαπλατύνθηκαν για να περνούν τζιπάρες εκεί που ο νόμος επέβαλε να χωρά να περνά ένα γαϊδούρι με τα δυό καλάθια του. Αλλάζει ο κόσμος, δεν πειράζει αυτό. Το επίπονο είναι η άγνοια, η έλλειψη σεβασμού για εκείνο που ήταν κι έφερε αυτά που έχουμε. Βλέπω, για παράδειγμα, να αγοράζονται και να φυτεύονται στα πεζοδρόμια κάτι ξενόφερτα μυστήρια πευκοειδή θαμνάκια εκεί που η εκπάγλου ομορφιάς αγριοβιολέτα μας μόνη αγωνίζεται να ριζωθεί στον τόπο της. Το ιδιαίτερο φύλλωμά της αντέχει το βοριά, η ποικιλία της δέχεται άλλα φυτά μαζί της καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία της αφήνει χώρο στη μεγάλη κίτρινη και λευκοκίτρινη μαργαρίτα και την παπαρούνα ή στις σχισμές στη μυρωδάτη κάπαρη. Μα όχι, εμείς μάθαμε το ντόπιο να το τσαλαπατάμε και να επιθυμούμε το αγοραστό, το ξένο κι ας μην αντέχει τον καιρό μας κι ας μην έχει ούτε ονόματα στον τόπο μας.
Μαζί με τη Φωφώ και με το Γιώργο λοιπόν που μου έκανα παρέα στο Vero ανεβάζω ένα χαιρετισμό στην ομορφιά:
λίγες γενναίες βιολέτες που επιμένουν.
__________________________________________________
Αβιόλα, αγριοβιολέτα
Malcolmia maritima, της οικογένειας των Brassicaceae (CRUCIFERAE)
‘Αγριο σκυλάκι’ ή γατάκι, είδος αγριομπίζελου αυτοφυές αναρριχητικό.
Λάθυρος το κλύμενον (Lathyrus clymenum). Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την ετοιμασία της φάβας Σαντορίνης. Το φυτό καλλιεργείται στη νήσο Θήρα και πρόσφατα προστέθηκε στα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τα φυτά μας τα κυκλαδίτικα συμβουλεύομαι τα βιβλιαράκια του Γιώργου Σφήκα. Όμως πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πραγματεία Τα φυτά της Σύρας του Γιώργου Π. Σαρλή ο οποίος αναφέρεται στους δυτικούς φυσιοδίφες που μελέτησαν τις Κυκλάδες από παλιά, με το γνωστό μας De Tournefort (1700-1701) που «ερεύνησε βοτανικώς τις Κυκλάδες και την Κρήτη, συνέλεξε 1.300 περίπου νέα φυτικά είδη και δημοσίευσε τις έρευνές του στο δίτομο έργο του Relation d'un Voyage au Levant (1717)».
Επίσης ο Σαρλής μιλά για τις καλλιέργειες της Σύρου, το κυκλαδίτικο κλίμα και τα εδάφη που σε κάποια σημεία «είναι αλατούχα, γεγονός που διαπιστώνεται από την παρουσία αυτοφυών αλίφιλων φυτικών ειδών που γνώρισα, μελέτησα και λάτρεψα:
«..Τέλος τα αλλούβια της Βάρης, της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα είναι αλατούχα, γεγονός που διαπιστώνεται από την παρουσία αυτοφυών αλίφιλων φυτικών ειδών, όπως τα εξής: Arthrocnemum fruticosum, Suaeda maritima (αρμυρίκι), Matthiola tricuspidata, Spergularia marina, Cakile maritima, Malcolmia maritima (αγριοβιολέτα), Cichorium intybus (πικροράδικο), Limonium sinuatum (προβάσι), Plantago coronopus (περδικοπάτημα), Frankenia hirsuta, Vitex agnus-castus (λυγαριά), Eryngium maritimum (αγκαθιά), Hordeum murinum (σιταρόχορτο), Halimione portulacoides, Medicago litoralis, Lagurus ovatus (γατάκι), Crithmum maritimum (κρίταμο), Eryngium campestre (αγκαθιά), Pancratium maritimum (κρίνος της θάλασσας), Matthiola sinuata, Glaucium flavum (κίτρινη παπαρούνα), Polygonum maritimum (ασημόχορτο), Scirpus holoschoenus (βούρλο), Medicago marina (αρμυρήθρα του πελάγου), Atriplex hastata (αλιμιά) και Juncus maritimus (βούρλο)....»
_______________________________________________
Τα φυτά της Σύρας του Γιώργου Π. Σαρλή
https://www.apanomeria.org/wp-content/uploads/2016/08/t33_11.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.