Ταξιδεύει από σήμερα άλλο ένα από τα παιδιά τα δικά μας τα ενήλικα.
Μου είπε κάποιος σήμερα πως με εκτιμά διότι είμαι «αντράκι». Σήμερα. Και σ΄εμένα που, αν με ξέρετε το ξέρετε ότι δεν έχω τίποτε ανδρικό πάνω μου. Μα εννοούσε βεβαίως τη συμπεριφορά, ότι κρατώ το λόγο μου (και δίνω και μεγάλα φιλοδωρήματα).
Ακόμα σήμερα 2025 η εντιμότητα, το ήθος, η μπέσα, θεωρούνται ‘αντρίκια’ συμπεριφορά ενώ η πονηριά, η κλεψιά κι η ασυνέπεια ‘γυναικουλίστικη΄;
Μεμονωμένη περίπτωση το σημερινό; Θα έλεγα, θα ήλπιζα. Αν δεν τύχαινε να διαβάσω και να δω σε χάρτη του ΟΗΕ έτσι ωμά ότι τώρα το 2025 μόνο 27 κράτη διοικούνται από γυναίκες.
Τόσο μας εκτιμάτε;
Τόσο μάς εκτιμούμε, άραγε;
______________
Only 27 countries in the world are led by women.
Full democracy requires the equal participation of women in all its processes. Latest facts on women in leadership @UN_Women
Για την εταιρία γαλακτοκομικών Milgrad's Bryansk Dairy Plant, σχεδιασμένο από τη τη Ρωσίδα Vera Zvereva και εμπνευσμένο, λέει από τη γάτα της τη Βρουνχίλδη.
Καιρό είχα να δω τόσο έξυπνο design. Όπως βλέπετε κάθε προϊόν έχει άλλη πόζα της γάτας, η οποία σχηματίζεται στο ράφι του μαγαζιού από τις πλευρές των κουτιών.
The proverbial cat that stole the cream....
Μάικο υψιπετής- θα έλεγα. Δώρο εξ ουρανού, χαρά της ψυχής μου. Ή μήπως όμως όχι κι είναι υψιπέτις- η που πετά ψηλά, η μεγαλόπνοη;
Ομόηχα. Που καθόλου δεν ενδιαφέρουν τις γάτες. Ιδίως γάτες σαν αυτή τη μικρή μας Calico που στα 5 της εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σα μικρό ζωηρό γατί που ηρεμεί μόνο πλάι στη μαμά του ή στα ύψη, όπως κάνουν τα κυνηγιάρικα θηλυκά γατιά (αντίθετα από τους γάτους που μεγαλώνοντας γίνονται του εδάφους).
__________________________
Οι λέξεις "υψιπετής" και "υψιπέτης" έχουν διαφορετική σημασία, αν και η ορθογραφία τους είναι παρόμοια. Ο "υψιπετής" αναφέρεται σε αυτόν που έχει υψηλές φιλοδοξίες, σκέψεις ή ιδέες, ενώ ο "υψιπέτης" αναφέρεται σε αυτόν που πετά ψηλά, όπως ένα πουλί ή ένα αεροσκάφος. Στην πράξη, οι δύο λέξεις έχουν σχεδόν συγχωνευτεί και συχνά χρησιμοποιούνται με την έννοια του "αυτός που πετά ψηλά".
Υψιπέτης (ο), υψιπέτις (η) εκείνος που εμπνέεται από μεγάλες ιδέες ή/και εκφράζει μεγάλες ιδέες, ο μεγαλόπνευστος· επίσης εκείνος που πετά ψηλά. Ετυμολογικά η λέξη αποτελείται από το επίρρημα ὕψι=ψηλά και το ουσιαστικό πέτης, προερχόμενο από το ρήμα πέτομαι=πετώ.
Υψιπετής (ο/η) -ές (το) εκείνος που έπεσε από τον ουρανό, δηλαδή ο ουρανοκατέβατος. Ετυμολογικά η λέξη αποτελείται από το επίρρημα ὕψι=ψηλά και το ουσιαστικό πετής, προερχόμενο από το ρήμα πίπτω.
Υπογράφουμε και κοινοποιούμε μήπως η οργή κι η επιμονή μας σώσει την Κρήτη μα και την Αρχαιολογική Ιστορία μας από ένα νέο κρατικό βανδαλισμό.
Η Παπούρα είναι αρχαιολογικός χώρος της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη. Μα σχεδιάζουν να διακόψουν ανασκαφή για να τερατουργήσουν. Εκεί. Στο λόφο που διατηρεί ίχνη, μονοπάτια που οδηγούσαν στο κτίριο της κορυφής, με χώρους όπου συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού.
Όμως η πλειοψηφία του ΚΑΣ (με μια μόνο αρνητική ψήφο - Χρυσούλα Καραδήμα, προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης) αποφάσισε να να επιτρέψει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ραντάρ και άλλων, στρατιωτικού τύπου κατασκευών, ΜΕΣΑ στον αρχαιολογικό χώρο, και λίγα μόνο μέτρα από το κυκλικό κτίριο.
AVAAZ Petition
(english follows)
Σώστε την Παπούρα – Ένα εμβληματικό μνημείο καταστρέφεται! Υπογράψτε για να αποτραπεί η παράνομη εγκατάσταση ραντάρ σε αρχαιολογικό χώρο
Ο λόφος της Παπούρας, στο Καστέλι Πεδιάδας, φιλοξενεί ένα αρχαιολογικό μνημείο χωρίς γνωστό ανάλογο στον αιγαιακό χώρο: μια κυκλική κατασκευή, με σύνθετη αρχιτεκτονική οργάνωση, που η χρήση της τοποθετείται από την τελευταία προανακτορική περίοδο και έπειτα. Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθεί με σαφήνεια για τη φύση και τη λειτουργία του. Η αποσαφήνιση αυτή θα απαιτήσει χρόνια μελέτης, συστηματικής δημοσίευσης και διεπιστημονικού διαλόγου - όπως συμβαίνει διεθνώς για μνημεία τέτοιας αρχαιολογικής βαρύτητας. Κι όμως, το μνημείο αυτό απειλείται άμεσα. Η κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση ραντάρ πολιτικής αεροπορίας εντός του μνημειακού χώρου και του φυσικού ιστορικού τοπίου του, αγνοώντας την ιδιαίτερη σημασία του και παρακάμπτοντας κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 4858/2021, η αξιολόγηση της αρχαιολογικής σημασίας ενός χώρου προηγείται οποιασδήποτε τεχνικής ή περιβαλλοντικής μελέτης. Το ίδιο πνεύμα διαπνέει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Επιπλέον, διεθνείς συμβάσεις, όπως η Σύμβαση της Γρανάδας και η Σύμβαση του Faro (αν και μη κυρωμένη από την Ελλάδα), επιβάλλουν τη διατήρηση της σχέσης των μνημείων με το περιβάλλον τους και τη συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε δημόσια την εγκατάσταση του ραντάρ, πριν ακόμη συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ένα συμβούλιο διορισμένο απ’ την υπουργό — δημιουργώντας τετελεσμένα χωρίς θεσμική νομιμοποίηση.
Η επέμβαση αυτή δεν απειλεί μόνο την ακεραιότητα και την οντολογία του μνημειακού συνόλου, αλλά ακυρώνει κάθε δυνατότητα μελλοντικής ανάδειξής του, ανατρέποντας παράλληλα την ιστορική χρήση γης και την ιστορική σχέση (χιλιάδων ετών) του μνημειακού συνόλου με την κοινωνία. Η Παπούρα δεν είναι απλώς ένα ακόμη μνημείο που απειλείται ή ανατρέπεται. Λόγω της εμβληματικής της σημασίας και της κλίμακας του έργου που την απειλεί, η υπόθεση αυτή έχει χαρακτήρα υποδειγματικό. Δεν ζητούμε την εξαίρεση ενός μνημείου από τη μοίρα που έχουν ήδη γνωρίσει τόσα άλλα. Ζητούμε να μπει ένα όριο. Αν ούτε η Παπούρα μπορεί να προστατευθεί, τότε κανένα μνημείο δεν είναι ασφαλές και στην ουσία δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της κληρονομιάς. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας ήθους και αρχής: για την εφαρμογή της νομιμότητας, τη διαφάνεια και την επιστημονική ευθύνη. Και ίσως να δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που θα αποτρέπει παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.
Ζητούμε:
Η Παπούρα δεν χαρίζεται. Ούτε στο ραντάρ, ούτε στην αυθαιρεσία. Υπογράφουμε για να σωθεί – πριν να είναι αργά.
Don’t let Papoura fall – A heritage site in urgent danger
Sign to stop the illegal installation of a radar on an archaeological site
The hill of Papoura, in Kastelli Pediadas (Crete), is home to an archaeological monument — a large circular structure with complex architecture, unique in the Aegean region. Its origins date from the Final Prepalatial period onwards. The scientific community is not yet in a position to determine the site's precise nature and function. Clarifying these questions will require years of study, systematic publication, and interdisciplinary dialogue — as is the standard internationally for monuments of such archaeological importance. And yet, this monument is under immediate threat. The Greek government is promoting the installation of a civil aviation radar within the boundaries of the monument and its surrounding historical landscape — ignoring its importance and blatantly bypassing both international conventions and national legislation. According to Greek Law 4858/2021, archaeological assessment must precede any technical or environmental study. This principle is echoed in Article 24 of the Greek Constitution, which enshrines the protection of cultural heritage as a fundamental obligation of the state. Moreover, international treaties — such as the Granada Convention and the Faro Convention (the latter not yet ratified by Greece) — mandate the preservation of the relationship between monuments and their natural context, as well as public participation in decision-making. Nevertheless, the Minister of Culture publicly announced the radar installation even before the Central Archaeological Council (KAS) — appointed by the Minister herself — had convened, thereby creating a fait accompli without institutional legitimacy. This intervention not only threatens the monument’s integrity and identity but also nullifies any possibility of its future public presentation. It disrupts the centuries-old relationship between the site and the community and overturns the historical use of the land. Papoura is not just another endangered monument. Because of its emblematic value — and the sheer scale of the infrastructure project that threatens it — this case has a paradigmatic character. We do not seek preferential treatment for one monument while others fall. We ask for a line to be drawn. If Papoura cannot be protected, then no monument is safe, and heritage policy is meaningless. This is a struggle of principle: for legality, transparency, and scientific responsibility. And perhaps it may set a precedent to prevent similar decisions in the future. We demand:
Papoura is not up for grabs — not for a radar, not for lawlessness. Sign now, before it’s too late:
Όχι, δεν είναι το κυκλικό κτίριο που φαίνεται στη φωτό ο αρχαιολογικός χώρος, όπως βλέπουμε να αναγράφεται στα διάφορα σχέδια της κατασκευαστικής εταιρείας. Αρχαιολογικός χώρος είναι ΟΛΟΣ ο λόφος, με τα υλικά του ίχνη, με τα μονοπάτια που οδηγούσαν στο κτίριο της κορυφής, με το φυσικό του τοπίο, με τους ανοιχτούς χώρους όπου συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού για τις τελετές τους, και με όσα ακόμα πρόκειται να ανακαλυφθούν - εξάλλου η ανασκαφή συνεχίζεται.
Αυτό που λοιπόν που αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του ΚΑΣ (με μια μόνο αρνητική ψήφο - Χρυσούλα Καραδήμα, προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης) είναι να επιτρέψει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ραντάρ και άλλων, στρατιωτικού τύπου κατασκευών, ΜΕΣΑ στον αρχαιολογικό χώρο, και λίγα μόνο μέτρα από το κυκλικό κτίριο.
Αν και, κρίνοντας από το παρελθόν, η απόφαση ήταν αναμενόμενη, δεν έχουμε ακόμα συνέλθει από το σοκ. Ελπίδα μας, οι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία που την Κυριακή που μας πέρασε μαζεύτηκαν και "αγκάλιασαν" το χώρο, το κίνημα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, η αισιοδοξία των νέων ανθρώπων της περιοχής που ήρθαν στους Αρχαιολογικούς Διαλόγους το Μάη και μας παρουσίασαν με πολύ αισιοδοξία και μαχητικότητα την κινηματική τους δράση. Τίποτα δεν τελείωσε ακόμα...
ΥΓ. Πολλά μπράβο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου για το κουράγιο τους να παρουσιαστούν με θάρρος μπροστά στην ηγεσία του Υπουργείου και να παρουσιάσουν την τεκμηριωμένη, αρνητική τους εισήγηση...
Aristides Papadakis Πολύ καλή επισήμανση, επιτέλους η αρχαιολογία δεν είναι «εμπόδιο» αλλά ουσιώδης παράμετρος του πολιτισμού.
#SavePapoura