Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΛ.ΑΣ δίνει εντολές ―Εμείς ανεπαισθήτως.. (Πορεία Μνήμης αλλά το 'πε ο Καβάφης)
―Κλειστός θα παραμείνει από τις πέντε το απόγευμα ο σταθμός του Μετρό στο Περιστέρι, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.
Μόλις το άκουσα στο ραδιόφωνο.
Και αναρωτιέμαι από πότε ακριβώς η Αστυνομία απέκτησε το δικαίωμα να δίνει εντολές στα μέσα συγκοινωνίας σα  να ήταν στρατός σε εμπόλεμη ζώνη; Και από πότε εμείς το συνηθίσαμε και το επιτρέπουμε ασχολίαστο;

Συνηθίσαμε τα πολυβόλα στο κέντρο της πόλης*, τις στρατιωτικές στολές των αστυνομικών που πια ούτε θυμόμαστε ότι σε άλλες χώρες δεν είναι 'μπάτσοι' αλλά Bobbies που βλέπουν το έργο τους ως κοινωνικό λειτούργημα και όχι ως video  game για στρατόκαυλα  στερημένα αγοράκια. Σκόπιμα αναφέρομαι στην Βρετανία που έχει υποστεί αληθινά ΄τρομοκρατικά' χτυπήματα σε δημόσιους χώρους και θα μπορούσε να ισχυριστεί οτι όντως απειλείται. Κι όμως δεν έχει εκεί Γρηγορόπουλους. 
Πότε ακριβώς τα συνηθίσαμε όλα αυτά; Και πώς έγινε έτσι ανεπαισθήτως; Ανεπαισθήτως συνηθίσαμε το στρατιωτικό νόμο (αστυνομικό στη δική μας ιδιάζουσα περίπτωση), να νιώθουμε εχθροί  και κυνηγημένοι στον τόπο μας, πότε ακριβώς συνηθίσαμε να δίνει εντολές η αστυνομία που θεωρητικά είναι εκεί έξω για την προστασία μας;
 Μα ξέρετε τι έρχεται στο νου με αυτό το ανεπαισθήτως. Τα Τείχη του Καβάφη στα οποία περιγραφόμαστε:

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ
ΤΕΙΧΗ 
Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013: Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΑΟΥΤΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ “ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟ” ΜΕ ΕΛΕΓΚΤΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ 1.40 ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ..
13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014: Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ,ΕΝΩ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΝΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ 15ΧΡΟΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 1.40 ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ..
ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 1.40 ..;


_________________________________________
Αφορμή της αστυνομικής διαταγής είναι η προσέλευση κόσμου στο Περιστέρι για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του νεαρού Θανάση Καναούτη ο οποίος σκοτώθηκε όταν 'διαπληκτίστηκε' με ελεγκτή εισιτηρίων επειδή δεν είχε εισητήριο  μέσα στο τρόλεϋ.
Η είδηση:
Ο σταθμός του μετρό θα ανοίξει κατόπιν νεωτέρας εντολής της ΕΛΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του 19χρονου Θανάση προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε. Ο Θανάσης είχε πηδήξει από το τρόλεϊ όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εισιτήριο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση,ο 19χρονος έφερε εκδορές στους ώμους λόγω της πτώσης του στην άσφαλτο και πιθανόν του γεγονότος ότι σύρθηκε στην άσφαλτο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας -αδρανειακή κίνηση- που είχε το τρόλεϊ εκείνη την στιγμή, που υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα.
Τη συγκέντρωση στη μνήμη του διοργανώνει η «Συνέλευση Περιστερίου Ενάντια στις Κρατικές Δολοφονίες και την Καταστολή» και θα ξεκινήσει στις 18:00 στην πλατεία Δημαρχείου.
Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Κανένας ελεγκτής στη ζωή μας – Συλλογική Αντίσταση – Αξιοπρέπεια – Αλληλεγγύη».
Κάλεσμα έχει απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων,: «Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του 19χρονου παλικαριού Θανάση Καναούτη για ένα εισιτήριο του τρόλεϊ. Τόσο κοστολογήθηκαν η ζωή και τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου, που θα είχε όλο το μέλλον μπροστά του, αν δεν είχε διαπράξει ένα φοβερό, ασυγχώρητο έγκλημα: αν δεν ήταν φτωχός και άνεργος! Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της δολοφονίας του από ένα ανθρωποφάγο σύστημα που καθημερινά βυθίζει στην ανέχεια, στην απόγνωση και στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό. Ένα χρόνο μετά οι υπαίτιοι του θανάτου του κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ οι ελεγκτές- κεφαλοκυνηγοί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την εισπρακτική τους δράση ενάντια στη φτωχή πλειονότητα ντόπιων και μεταναστών που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και ένα εισιτήριο».
__________________________________
*Για τη μιλιταριστική στροφή της Αστυνομίας έγραψα πρόσφατα: ΕΔΩ (με εικόνες και διαδικτυακό σχολιασμό). Αφότου έγραψα αναγνώστης μου έστειλε ένα εξαιρετικό video το οποίο πρόσθεσα (με λύπη που δεν έχει ελληνικούς υποτίτλους). Μην το χάσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου