Από
το μεγάλο ξεπούλημα όλης της χώρας σε ομίλους δε θα ξέφευγαν και οι παραλίες γι
αυτό και τώρα (που τα κανάλια θρηνούν το παιδάκι που σκοτώθηκε στο Λούνα Παρκ)
ετοιμάζεται το νομοσχέδιο που θα κάνει τη θάλασσα απρόσιτη στους πολίτες και τα
παραλιακά οικόπεδα ελκυστικότερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά τραστ.
Τα
τραστ αυτά προσφέρουν ένα είδος τουρισμού το οποίο σε μεγάλο βαθμό είχε αποφύγει
η Ελλάδα που φημίζεται για την ευκολία με την οποία ανεβαίνεις σε ένα καράβι κι
όπου σε βγάλει βρίσκεις δωμάτιο ανάλογα τα οικονομικά σου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα
την οποία οι επισκέπτες ήθελαν να τη
δουν και να τη ζήσουν. Μα αυτό θα αλλάξει καθώς βουλιάζουμε στον Τρίτο Κόσμο
και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ξενοδοχειακές αλυσίδες που προσφέρουν ίδια
εμπειρία σε όποιο τόπο της γης κι αν τις επισκεφθεί κανείς.
Όπου
δοκιμάστηκε αυτό το είδος τουρισμού στην Ευρώπη απέτυχε, η περίπτωση της Ισπανίας
θα ήταν μεγάλο μάθημα για όποιο πολιτικό ενδιαφερόταν για το καλό της χώρας.
Εκεί χτίστηκαν τσιμεντένια μεγαθήρια τα οποία κατέστρεψαν την ισπανική ακτογραμμή και αφού ξέπεσαν
στην κατηγορία των οικογενειακών διακοπών που επιλέγονται μόνο λόγω χαμηλής τιμής
κι αφού δοκιμάστηκε για ένα διάστημα η πώλησή τους (με το σύστημα Time Sharing), σήμερα οι κάποτε διάσημες ακτές είναι εντελώς κατεστραμμένες.
Αυτό
θέλουμε;
Έγραψα
σχετικά και στο αγγλοφωνό μου blog μα σας παρακαλώ, με όποιο τρόπο μπορείτε αντιδράστε κι εσείς.
Παραθέτω
συνδέσμους και στοιχεία για να υπογράψουμε τη διαμαρτυρία και να ενημερωθούμε:
Το hashtag: #ejialós_gr
Συλλογή υπογραφών: http://www.change.org/petitions/greek-goverment-stop-proposed-legislation-for-the-greek-shoreline...
και
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dCpbldb
Και μην ξεχνάμε το σκάνδαλο με το Ελληνικό που χαρίζεται στον Όμιλο Λάτση (έγραψα σχετικά ΕΔΩ) για το οποίο υπογράφουμε στο https://secure.avaaz.org/el/petition/Ohi_stin_aythaireti_kai_adiki_ekdioxi_syllogon_apo_to_proin_aerodromio_Ellinikoy/?cighleb .
Η Δημόσια Διαβούλευση (μπαίνουμε και λέμε τη γνώμη μας, ως 13 Μαΐου): http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692
Επίσης στο http://www.vouliwatch.gr/ πιέζουμε να δεσμευθούν βουλευτές που τυχαίνει να γνωρίζουμε ή να θεωρούμε ότι διαφωνούν με το νόμο.
Τι αλλάζει στους Αιγιαλούς: Καθημερινή
'Το όνειδος του νομοσχεδίου περί αιγιαλού' του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου: kouti pandoras
Ποιες παραλίες απο Φαληρο μέχρι Σούνιο θα περάσουν στα χερια ιδιωτων: ramnousia
'Το όνειδος του νομοσχεδίου περί αιγιαλού' του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου: kouti pandoras
Ποιες παραλίες απο Φαληρο μέχρι Σούνιο θα περάσουν στα χερια ιδιωτων: ramnousia
Το αγγλόφωνό μου (ώστε να πληροφορηθούν και να υπογράψουν και φίλοι που δε διαβάζουν ελληνικά): Open Salon
και τα κοινωνικά δίκτυα:
και τα κοινωνικά δίκτυα:
Το αποτρόπαιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που προωθείται για ψήφιση από τον μη εκλεγμένο Υπουργό Οικονομικών Κο Στουρνάρα, μοιάζει σαν ένα σχέδιο οριστικής και αμετάκλητης καταστροφής της χώρας, επινοημένο από κάποιον που έχει πάρει απόφαση να εξαφανίσει από τον χάρτη την Ελλάδα ως φυσική καλλονή και να ματαιώσει οποιαδήποτε πιθανότητα έχει αυτή η χώρα να αναπτύξει τον τουρισμό προς όφελος της.
Το νομοσχέδιο-εξάμβλωμα, που προς τιμή της μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο μόνο η Κα Φωτεινή Πιπιλή έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να υπογράψει, επιτρέπει με μια απλή άδεια στον οποιονδήποτε να μπαζώσει και να τσιμεντώσει οποιαδήποτε παραλία, νομιμοποιεί τις κάθε λογής αυθαίρετες κατασκευές που ήδη βιάζουν το τοπίο και επί της ουσίας, με την άδεια του νομοθέτη, δίνεται το ελεύθερο για περαιτέρω επέκταση του φαινομένου της άναρχης δόμησης, παρέχοντας το δικαίωμα σε ξενοδόχους και ιδιώτες να περιφράσσουν και να ελέγχουν την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες κατά το δοκούν.
Έτσι, η Ελλάδα χάνει το ασυναγώνιστο εκείνο προτέρημα του να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου κάποιος, τουρίστας ή ντόπιος, έχει την πολυτέλεια να απολαύσει αυτό το ανεπανάληπτο φαινόμενο φυσικής καλλονής που ονομάζεται Ελληνική παραλία το καλοκαίρι, μια εμπειρία που διεθνώς θεωρείται ως σύμβολο επίγειου παράδεισου.....
Tο wwf για δημοσιογράφους:
Εγκληματικό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της χώρας
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014
Τις σοβαρές αντιρρήσεις του εκφράζει το WWF Ελλάς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε σήμερα σε όλους τους Έλληνες βουλευτές. Η περιβαλλοντική οργάνωση, μέσα από αυτήν την επιστολή, καλεί τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ο κος Στουρνάρας επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής αδιανόητα που απειλούν να καταστρέψουν τον μοναδικό μας παράκτιο και παρόχθιο πλούτο:
- Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
- Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
- Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
- Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
- Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
- Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
“Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Καλούμε τους Βουλευτές να αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία, ώστε αυτό το αδιανόητα εγκληματικό για τον φυσικό μας πλούτο νομοσχέδιο του Υπουργού Οικονομικών να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Σημειώσεις προς συντάκτες:
- Δείτε συνημμένη την επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές.
- Νόμος 3937/2011, άρθ. 2, παρ. 10: «Κρίσιμη παράκτια ζώνη: Το τμήμα της παράκτιας ζώνης, στο οποίο συναντώνται σε άμεση μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση το θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα αυτής. Περιλαμβάνονται ιδίως γεωμορφολογικοί σχηματισμοί, εκτάσεις που αποτελούνται από υλικά διάβρωσης των γειτονικών περιοχών ή τη μεταφορά του ανέμου και από χαρακτηριστική χλωρίδα ή διαβρώνονται με τέτοιο ρυθμό, ώστε να προκύπτει κίνδυνος για ανθρωπογενείς εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες.»
- ________________________________________________
- http://wp.me/p4sSEi-K9 pic.twitter.com/ZDoxfBqECd
Σχετικότατο και πολύ επίπονο για μας εδώ στη Μύκονο ήταν το πρωτοφανές γεγονός της άφιξης διμοιρίας για να γκρεμιστεί το εξαιρετικού κάλλους ψαροχώρι στο Διβούνι. Σε ένα νησί που οι πολεοδομικές παραβάσεις στα σπίτια διακοπών ('βίλλες') διπλά είναι θλιβερό αυτό που συνέβη.
Οι κάτοικοι στη μικρή Χερσόνησο είναι ψαράδες και τα 'θεόκτιστα' μονώροφα κελιά είναι εργαλεία της δουλειά τους τα οποία προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν. Η γη ανήκε στην Εκκλησία στην οποία επί Τουρκοκρατίας οι χωρικοί παραχωρούσαν δίχως χαρτιά όταν δε γινόταν να πληρώσουν δυσβάστακτα χαράτσια (― σας θυμίζει κάτι;) και δια σιωπηρής συμφωνίας οι χωρικοί παρέμεναν στον τόπο τους. Στη Μύκονο όμως στη δεκαετία του 1990 ο Δεσπότης αποφάσισε να πουλήσει μια τέτοια έκταση σε μεγάλη αμερικάνικη ξενοδοχειακή εταιρία.
Πρόκειται για μια μικρή χερσόνησο στον Καλαφάτη το αρχαίο λιμάνι από όπου το 1822 οι Μυκονιάτες εμπόδισαν απόβαση στο νησί του Οθωμανικού στόλου και επειδή βρίσκεται νότια δεν χτυπιέται από το βοριά μα διατηρεί τα χαρακτηριστικά γαλανά διάφανα νερά του Αιγαίου.
Άλλα δε θα πω, ακολουθεί το video όσων συνέβησαν Πρωταπριλιά (που ναι, δεν το πιστεύαμε). Η εικόνα παρατεταγμένων ένστολων στην εξοχή είναι κάτι καινούργιο που αρχίσαμε να συνηθίζουμε τελευταία μετά τις Σκουριές μα εξακολουθεί να με σοκάρει.
Έχω περάσει μαγικές ώρες στο ήσυχο οικογενειακό ταβερνάκι των 'Αγριων' (όπως είναι το παρατσούκλι της οικογένειας) απολαμβάνοντας την αυθεντική ομορφιά με καβούρια και φρέσκα ψάρια δίχως μουσική, δίχως πορτιέρηδες, δίχως ουρλιαχτά και στριγκλιτά, δίχως τίποτε από όλα εκείνα που έχουν απλώσει ένα πέπλο ομοιομορφίας και χυδαιότητας στα περισσότερα θέρετρα της Μεσογείου.
___________________________
Μετά τη δημοσίευση έλαβα το κάτωθι και με χαρά το προσθέτω. Το wwf (όπως είδατε πιο πάνω) ανταποκρίθηκε, για την Greenpeace αμφιβάλλω, για τους άλλους ίδωμεν:Το CISD προσκάλεσε την Greenpeace, την WWF, την MedSOS, το Αρχιπέλαγος, την Ελληνική Εταιρεία να μετέχουν στην συνδιοργάνωση.
Περιμένουμε την συμμετοχή σας για να εκφράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την αντίθεσή μας στο σχετικό Νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία.
Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με το προσωπικό μη σου πω αγαπητέ μου Mahler..
ΔιαγραφήΠικρά γελάμε..
Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο για μας και τα παιδιά μας ,πάντα μόνο για τους λίγους και για όσους παραμυθιάζονται ότι μπορεί να ανήκουν στους λίγους κάποτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή η συμμορία Χρυσάνθη μου. Όσο γι αυτούς που λες.. πάντα υπάρχει το είδος που ξημεροβραδιάζεται στα προποτζίδικα―τα τρελά όνειρα είναι όπιο του λαού..
Διαγραφή