Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΘΕΑ στη Φυλακή Διαβατών― κι οι αληθινά εθισμένοι σφαδάζουν



Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες εγκαινίασε στη Φυλακή Διαβατών την πρώτη εν Ελλάδι μονάδα αποτοξίνωσης. Του ΚΕΘΕΑ. Δηλαδή, για μας που γνωρίζουμε, ένα ακόμα δώρο άδωρο, ένα ωραίο παραμυθάκι για κατανάλωση όσων αγνοούν τη φύση του εθισμού και τα πραγματικά προβλήματα του εθισμένου όποτε αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη ζωή δίχως την ουσία που τον συντηρεί.
Μου τυχαίνει συχνά να συναντώ ανθρώπους που όταν αναφέρω τον Ο.ΚΑ.ΝΑ μου ανακοινώνουν ότι διαφωνούν με τη χρήση φαρμάκων για αποτοξίνωση. Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που εκφέρουν τέτοιες απόψεις (και εμμένουν σ' αυτές) ποτέ δεν έχουν υπάρξει χρήστες οι ίδιοι ενώ, πολλές φορές, διαπιστώνω ότι είναι απολύτως άσχετοι. Η ασχετοσύνη τους όμως ουδέποτε τους εμπόδισε να εκφράζονται ή να νομοθετούν και να επηρεάζουν τη ζωή των χρηστών ερήμην τους, λες και η χρήση παραγώγων παπαρούνας μάς καταδικάζει στην αιώνια ανωριμότητα. Είναι δυνατό το στερεότυπο. 'Παιδιά' μας λένε ανεξαρτήτως ηλικίας κι εμπειρίας, όπως συνηθίζουν και με τους ψυχικά πάσχοντες, κι η επιλογή της λέξης δείχνει καθαρά ότι μας θεωρούν ανίκανους να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή ή τη θεραπεία μας. Για να καταλάβετε δείτε τι παράλογο κι απίθανο ακούγεται αν αντικαταστήσουμε την ουσία: Θα λέγατε 'παιδιά' τους αλκοολικούς; Κι όμως ο αλκοολισμός είναι μια εξίσου σοβαρή πάθηση κι η έξη του αλκοόλ είναι από τις δυσκολότερες να ξεπεραστούν. Τόσο που κανένας σύγχρονος γιατρός δε θα άφηνε τον αλκοολικό να υποφέρει δίχως φάρμακο που θα τον βοηθούσε.
Η εξάρτηση, κάθε εξάρτηση, είναι μια πάθηση χρόνια κι υποτροπιάζουσα με παραμέτρους διαφορετικές και ιδιάζουσες για τον καθένα.
Ιδιάζουσα είναι η αντιμετώπιση του χρήστη. Κι αυτό φαίνεται στη φυλακή όπου ο χρήστης είναι ο μόνος έγκλειστος που νόμος και κανονισμοί του στερούν το φάρμακό του. Για οποιαδήποτε άλλη χρονία πάθηση, η στέρηση της φαρμακευτικής αγωγής του κρατουμένου θα ξεσήκωνε διαμαρτυρίες ως απάνθρωπη αφού σταματώντας τη θεραπεία η καταδίκη σε κράτηση θα ισοδυναμούσε με καταδίκη σε βασανιστήρια ή θάνατο. Κι όμως, στη φυλακή, ως πρόσφατα ο θεραπευόμενος σταματούσε τη θεραπεία του (κι ακόμα δηλαδή δε λύθηκε το πρόβλημα απλώς παρέχεται υποκατάστατο σε κάποιες φυλακές και σε λίγους τυχερούς αλλά εάν και μόνο συνελήφθησαν ενώ ήταν ήδη γραμμένοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ). Οι συνέπειες είναι ολέθριες. Ενώ η φυλακή μπορούσε να γίνει και μια ευκαιρία για να δουν τη ζωή από μακριά και να πάρουν την απόφαση να ξεκόψουν, με τη μη παροχή υποκαταστάτου οι χρήστες που καταδικάζονται στη φυλάκιση που προβλέπει ο νόμος καταδικάζονται και σε σωματικό και ψυχικό μαρτύριο έτσι ώστε για να ανταπεξέλθουν καταφεύγουν σε ό,τι φάρμακα τους δοθούν από συμπόνια (ηρεμιστικά, υπνωτικά κ.λ.) αλλά και σε χρήση ηρωίνης ―διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, σε απίστευτα ψηλή τιμή για μια απίστευτα μικρή και νοθευμένη 'δόση' οι σκόνες κυκλοφορούν στη φυλακή. Το αποτέλεσμα είναι σα προδιαγεγραμμένο. Ο συλληφθείς χρήστης που μπορεί να το είχε κόψει έξω, στη φυλακή δίχως το φάρμακό του ξανακυλάει και, με τις μικρές ποσότητες που τον σπρώχνουν να αυτοσχεδιάζει καταναλώνοντας κοκτέιλς χαπιών και όσης σκόνης βρει για να αντιμετωπίσει το στερητικό σύνδρομο, δεν είναι λίγοι οι θάνατοι είτε από λάθος υπολογισμό είτε από τις συνέπειες της απόγνωσης.
Ποιος ευθύνεται γι αυτούς τους θανάτους; Ποιος ευθύνεται για τα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια (που δεν προβλέπονται από το νομικό μας σύστημα); Ποιος ευθύνεται για τη λίστα εγγεγραμμένων χρηστών που περιμένουν τη σειρά τους και εν τω μεταξύ παλεύουν τον εθισμό τους μόνοι με υποκατάστατα αγορασμένα στη μαύρη αγορά και δίχως δικαίωμα σε φάρμακο αν συλληφθούν, ακόμα κι αν βρεθούν σε μια από τις λίγες φυλακές που παρέχουν υποκατάστατο; Ποιος ευθύνεται για το περιττό μαρτύριο που ζούμε όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε τις συνέπειες παλιότερων επιλογών μας;

Δεν έχουμε σωστά στατιστικά στοιχεία που να έχουν κρατηθεί και συσταθεί από ανεξάρτητο φορέα μα τα ποσοστά επιτυχίας, αποτυχίας και θανάτων είναι περίπου ίδια στα προγράμματα είτε είναι 'στεγνά' είτε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ που στη χώρα μας έχει το μονοπώλιο των υποκαταστάτων. Το τι συνιστά επιτυχία ενός προγράμματος σηκώνει μεγάλη συζήτηση βεβαίως, μια και η επιτυχία κρίνεται από το χρονικό διάστημα στο οποίο θα μείνει εκτός κάποιος που έκοψε την ηρωίνη. Το αναμφισβήτητο όμως είναι ότι οι περισσότεροι καταλήγουν στο υποκατάστατο αφού περάσουν από ένα, δύο ή και περισσότερα 'στεγνά'. Άρα είναι σίγουρο ότι, για κάποιους τουλάχιστον, το ''Στεγνό Πρόγραμμα' δε δουλεύει παρά μόνο ταλαιπωρεί και καθυστερεί εκείνους που επιθυμούν να κόψουν τη χρήση. Ελάχιστοι θεραπευόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ ΔΕΝ έχουν περάσει από 'στεγνά', στα οποία δεν τα κατάφεραν προσθέτοντας άλλη μια ήττα στη μακριά σειρά αποτυχιών της αποτυχημένης τους ζωής.
Διότι δε μιλάμε για παιδάκια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να εθιστείς. Παίρνει χρόνο και χρήμα. Γι αυτό και στα 18, 19 ή 25 πολλών ο εθισμός μπορεί να νικηθεί, ακόμα και με αλλαγή περιβάλλοντος, κι εμείς που τα ζήσαμε ξέρουμε καλά πόσοι γιατροί και Προγράμματα απευθύνονται σε πανικόβλητους γονείς (τους πελάτες) κι όχι στο νεαρό χρήστη που, σ' εκείνες τις ηλικίες, για να ξεκόψει, συχνότατα αρκεί να πετάξει τα τηλέφωνα της παλιάς παρέας και να βρει ένα νέο έρωτα ή ένα πνευματικό ενδιαφέρον στη ζωή του.
Μετά από πολύ χρόνο και χρήμα όμως έρχεται το στερητικό σύνδρομο. Τις πρώτες φορές ο χρήστης το μπερδεύει με κρύωμα― ένα τριήμερο με κομμάρες, μυϊκούς πόνους, ξαφνικές εφιδρώσεις, νευρικότητα και αϋπνία. Αν πάρει μια μικρή δόση πρέζας συνέρχεται, όπως θα συνερχόταν κι από κρύωμα ― σας θυμίζω την ευεργετική επίδραση που έχει η κωδεΐνη (ως παράγωγο του οπίου) στα συμπτώματα του κρυώματος. Κι ύστερα, με κάθε φορά χρήσης δυναμώνουν οι συνέπειες που, μαζί με την ηλικία, στο χρόνιο χρήστη είναι τόσο σοβαρές που δε θυμίζουν πια κρυωματάκι αλλά έρχονται ταχύτατα μετά την τελευταία δόση πρέζας και ξεκινούν με υπνηλία, διάρροιες και πόνους δυνατούς με ρίγη και ιδρώτες, και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και έμφραγμα.
Το ξέρουν στα αστυνομικά τμήματα αυτό και πια πάντα φροντίζουν ιατρικά τέτοιες περιπτώσεις. Με φάρμακο. Επαναλαμβάνω: με φάρμακο. Για πείτε σε αστυνομικούς που έχουν δει τις συνέπειες στερητικού συνδρόμου, για πείτε πως εσείς είστε εναντίον των φαρμάκων και πιστεύετε πως τα τμήματα πρέπει να επισκέπτεται το ΚΕΘΕΑ ή άλλο στεγνό που, με προσευχές, ψυχο-κουβεντούλες και στέρηση sex ή τσιγάρου, θα θεραπεύσει το δυστυχή που σφαδάζει στο κρατητήριο ενώ σέρνεται κάθε λίγο άυπνος προς την τουαλέτα.
Γι αυτό η γελοιότητα των 'στεγνών' αγγίζει τον παραλογισμό αφού δεν είναι λίγα που, στη ζούλα (και πάλι καλά) δίνουν φάρμακα για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες μέρες. Υποκρισία; Ναι. Μα πρόοδο δε θα δούμε αν δεν πούμε αλήθειες.

Την άποψή μου την έχω ξαναπεί. Υποκατάστατα με συνταγή γιατρού για όποιον τα χρειάζεται εντός ή εκτός της φυλακής. Μόνο έτσι θα σωθούν ζωές, μόνο έτσι θα πάψουμε να βασανίζουμε ανθρώπους, μόνο έτσι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο υποκαταστάτων που ανθεί σήμερα. Με λυμένο το ζήτημα του φαρμάκου μπορεί καθένας να επιλέγει το πρόγραμμα που του ταιριάζει για την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και την επανένταξη στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, και εάν δε γίνει αυτό, τουλάχιστον ελπίζω ο Πρωθυπουργός αν όντως θέλει να βοηθήσει, να αφήσει τα εγκαίνια με τις κορδέλες και να φροντίσει να καταργηθεί η λίστα αναμονής και να δίνεται υποκατάστατο σε όποιον το χρειάζεται είτε μέσα είτε έξω από τις φυλακές.


________________________________________________________________
Η είδηση:
Την πρώτη αυτόνομη μονάδα απεξάρτησης που στεγάζεται σε πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος εγκαινίασε νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Πρόκειται για την Θεραπευτική Κοινότητα «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά και θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα. Τα μέλη της θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμα σε 24ωρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.....
....Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3000 άτομα και σε 6000 μέλη των οικογενειών τους.> ert.gr

Η εικόνα: 
Πάνω από τη blogger Μικρή Ολλανδέζα
Κάτω επευφημείται ο Πρωθυπουργός στη Φυλακή Διαβατών

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Δαφνη,
    Με σοκαρες, δεν διαβασα αρθρο, μια κραυγη αγωνιας διαβασα.!
    Ειμαι απ τους απ εξω και δεν γνωριζω τι ακριβως συμβαινει στον
    ιδιο τον χρηστη.Αυτο που γνωριζω ομως καλα ειναι τον εθισμο
    σαν μανιωδης καπνιστρια που ειμαι.Ποσο μαλλον οι ουσιες, γι αυτο
    πιστευω οτι ο χρηστης ειναι ασθενης και ως ασθενης πρεπει να
    αντιμετωπιζεται με φαρμακευτικη αγωγη.
    Το δευτερο που θα ηθελα να πω, περισσοτερο για οσους διαβασουν
    το αρθρο, οτι εχεις απολυτο δικιο οταν λες οτι παιρνει καιρο για να γινει
    η κατασταση μη αναστρεψιμη.
    Ο αδερφος μου ειχε το "μπλεξιμο" και ακριβως αυτο εκαναν οι γονεις
    τοτε, τον εστειλαν σε φιλους σε νησι για πολυ καιρο, εκανε αλλες παρεες,
    αλλα ενδιαφεροντα και αναθεωρησε τη ζωη του.
    Χρειαζεται ψυχραιμια και ενημερωση.!
    Καλο βραδυ..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι. Ενημέρωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας όποτε και αν το θέλει ο καθένας- κι αν δεν το θέλει, επικέντρωση των προσπαθειών στη Μείωση της Βλάβης..
      Κυρίως όμως όχι καπηλεία και μελό και παραμυθάκια. Γιατί για όποιον εθιστεί σοβαρά τα πράγματα αγριεύουν.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.