Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τα ασυνόδευτα ― Στο δρόμο της προσφυγιάς #unaccompaniedminors




Το μικρό παιδί με τα απλωμένα χεράκια  σε δυό μεγάλους που το κρατούν δεξιά κι αριστερά δεν είναι μοντέλο, η εικόνα είναι αληθινή. Είναι ένα ακόμα ασυνόδευτο. Βρέθηκε μόνο στον Έβρο και κανείς δεν ξέρει την ιστορία του. Ορφάνεψε στη διαδρομή, πνίγηκε άραγε κάποιος πατέρας ή κάποια μάνα, κάποιος αδελφός για να το σώσει; Ή με σπαραγμό μια μάνα το έβαλε στη βάρκα των λαθρεμπόρων για να σωθεί, αυτό μόνο, από την πείνα, τους θανάτους τους βιασμούς που έγιναν η μοίρα της;

Απλώνει τα χεράκια του να πιαστεί από αγνώστους με μια αθωότητα απίστευτη, σα να μην το έχει αγγίξει η βια κι η ανθρώπινη σκληρότητα που το έριξε ολομόναχο στο δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, κι αυτά τα  χεράκια, αυτή η εμπιστοσύνη του, η εγγενής πίστη του στην ανθρώπινη καλοσύνη είναι που μου σπάραξε την καρδιά όταν το είδα.

Είναι στη φύση όλων μας να φροντίζουμε τα μικρά που θα βρεθούν μπροστά μας. Το κάνουν σκυλιά με γατάκια, το κάνουν ακόμα και τα θηρία τα άγρια, και τα μωρά το ξέρουν. Λίγο αργότερα είναι που, αφού γνωρίσουν τη σκληρότητα της ζωής, ξυπνά ο φόβος. Μα τα μικρά-μικρά δε φοβούνται  κι η άγνοιά τους έχει ένα μεγαλείο που θα έπρεπε να είναι αφοπλιστικό.
Δεν είναι βέβαια. Γι αυτό και γράφω.
Η αθωότητα αυτών των παιδιών πρέπει να προασπιστεί. Κι αν η ζωή στάθηκε σκληρή μαζί τους πρέπει διπλά να νοιαστούν οι δικές μας κοινωνίες να τα οχυρώσουμε με  αγάπη καλοσύνη ώστε να τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν όταν θα μάθουν τις πρώτες αλήθειες κι όταν θα καταλάβουν πόσο μόνα είναι κι αβοήθητα ακόμα κι αν τους δόθηκαν 'χαρτιά' και μια στέγη.

Ευτυχώς έχουν ασχοληθεί κάποιοι με τα Ασυνόδευτα. Δυστυχώς όχι τό κράτος. Δε θα αρχίσω εδώ τη μεγάλη (και σοβαρότατη) κουβέντα περί του πόσο πάλι βγάζει ο Εθελοντισμός το φίδι από την τρύπα παρέχοντας ανθρωπιστικό πρόσωπο στα απάνθρωπά μας κράτη. Ο χρόνος τρέχει, τα παιδιά αυτά χρειάζονται φροντίδα τώρα επειγόντως, και, δυστυχώς, τα κράτη μας είναι οχυρωμένα πίσω από το άλλοθι της Κρίσης.
Σας δίνω (κατά τη συνήθεια αυτού του blog) κάποια στοιχεία και πληροφορίες γα το θέμα:

Προχθές, ομάδα συνοδείας ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης κλήθηκε να συνοδεύσει ένα αγοράκι 2 ετών προς κατάλληλη δομή φιλοξενίας. Το παιδάκι κατάγεται από τη Συρία και βρέθηκε μόνο του στην περιοχή του Έβρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μικρό παιδί εντοπίζεται μόνο του στην Ελλάδα, κοντά στα σύνορα. Ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν εντοπίζονται...

Σήμερα, 26 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, εκατομμύρια παιδιά-θύματα της βίας και των συγκρούσεων στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς...

Από το 2011 έως σήμερα περίπου 2.700 παιδιά, που κατέληξαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, συνόδεψαν τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΜετάΔραση (www. metadrasi.org) σε δομές φιλοξενίας, κυρίως στην Αθήνα.


Νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων & προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον


Η ΜΕΤΑδραση, συμπληρώνοντας το τρίπτυχο προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει  από τις αρχές Ιουνίου 2015 την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και διάρκεια 10 μήνες. Στόχος του καινοτόμου αυτού προγράμματος είναι η παροχή νομικής στήριξης στα σύνορα και η ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης για τη δημιουργία ενός συστήματος προσωρινής φιλοξενίας παιδιών μικρής ηλικίας σε οικογενειακό πλαίσιο.

Το έργο περιλαμβάνει 3 βασικές δράσεις προαγωγής των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών, οι οποίες απευθύνονται αφενός στα ίδια τα παιδιά και αφετέρου στο ευρύ κοινό και τους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα προστασίας της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στα σημεία εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, έμπειροι νομικοί παρέχουν νομική στήριξη σε νεοεισερχόμενα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στα κέντρα ταυτοποίησης/κράτησης στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ παράλληλα προσφέρουν επιπλέον εξειδικευμένη συνδρομή σε περιπτώσεις που οι ανήλικοι επιθυμούν να εκκινήσουν διαδικασίες αιτήματος ασύλου ή /και οικογενειακής επανένωσης.

Μετά τη μετακίνηση των παιδιών από τα σημεία εισόδου, η ΜΕΤΑδραση φιλοδοξεί να παρέχει σε παιδιά μικρής ηλικίας ασφαλή στέγαση σε οικογένειες που προέρχονται από αντίστοιχα πολιτισμικά περιβάλλοντα, καλύπτοντας έτσι τα κενά στέγασης που παρατηρούνται στη χώρα για τους ανήλικους μικρότερους των 12 ετών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται ήδη εδώ και δεκαετίες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες ομοεθνών αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. 

Τέλος, για να διασφαλιστεί η γενικότερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα προάσπισης των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες που θα απευθύνονται τόσο σε μεταναστευτικές κοινότητες, όσο και στο ευρύ κοινό στην Αττική και στα σημεία εισόδου.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 _________________________________

Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Αποτελέσματα και εμπειρίες από τον κόσμο της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στην διάρκεια ημερίδας, η ΜΕΤΑδραση παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του καινοτόμου προγράμματος “Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων’’ που έχει ως στόχο την εξατομικευμένη υποστήριξη και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες παιδιά έρχονται μόνα τους στην Ελλάδα, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Τα παιδιά αυτά έρχονται από χώρες όπου επικρατούν βία και συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν και κατά συνέπεια αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα 13 πρώτα, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας, στην Αθήνα, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ορεστιάδα, στους επτά (7) μήνες λειτουργίας του δικτύου, ανέλαβαν συνολικά 256 παιδιά (150% περισσότερα από τον προβλεπόμενο στόχο), 38 κορίτσια και 218 αγόρια, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 18 ετών, και πραγματοποίησαν 3.072 ενέργειες που αφορούσαν κυρίως σε συναντήσεις με τα παιδιά.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, εξασκώντας τις εξουσιοδοτήσεις που έλαβαν από τους αρμόδιους Εισαγγελείς
  • ξενύχτησαν σε νοσοκομεία, δίπλα σε άρρωστα παιδιά
  • συνόδευσαν παιδιά για ιατρικές εξετάσεις και κάλυψαν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες
  • στα σύνορα, συχνά εντόπισαν και παρέλαβαν παιδιά αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί και τα μετέφεραν άμεσα στο ΚΕΠΥ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους και να τους προσφέρουν φροντίδα, υποστήριξη και προστασία από τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης
  • ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τέσσερα (4) παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα τα συνόδευσαν μέχρι εκεί, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  • βοήθησαν δύο παιδιά να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ασύλου τους
  • συνόδευσαν τα παιδιά στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο
  • προσέφεραν στα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, σε συνεργασία με την ψυχολόγο του Δικτύου
  • μεσολάβησαν στο να ξανασυναντηθούν δύο φίλοι που γνωρίστηκαν σε κρατητήριο στα σύνορα και είχαν χαθεί μεταξύ τους, γιατί είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικές δομές φιλοξενίας
  • οργάνωσαν ένα πάρτυ-έκπληξη για τα παιδιά, στο οποίο ένα αγόρι 14 ετών γιόρτασε για πρώτη φορά τα γενέθλιά του
  • υλοποίησαν δραστηριότητες, όπως διαγωνισμό ζωγραφικής και γιορτές στο ΚΕΠΥ Λέσβου και στο ΕΧΠΑ Σάμου, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, πολιτιστικές επισκέψεις και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, θεατρικού παιχνιδιού και μαγειρικής

Κυρίως, όμως, τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας στάθηκαν δίπλα στα παιδιά σε κάθε τους ανάγκη και ανέπτυξαν μαζί τους δυνατές σχέσεις που τους γέμισαν με δύναμη για να συνεχίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα από παιδιά που βρίσκονται πλέον σε άλλες χώρες της Ευρώπης προς «τους ανθρώπους τους», τα μέλη, δηλαδή, του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που τα υποστήριξαν, στα οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους.

Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κα Λώρα Παππά, η οποία εξέφρασε την ανάγκη για προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την επιτροπεία στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, η  Αντιεισαγγελέας Ανηλίκων Αθήνας, κα Κατερίνα Κολιοκώστα, ο κος Παναγιώτης Νίκας, Διευθυντής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και η κα Ελένη Πετράκη, Υπεύθυνη Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Υπηρεσίας Ασύλου. Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασε το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποι δομών φιλοξενίας στην Αθήνα μίλησαν για τη συνεργασία τους με τα μέλη του Δικτύου στο πλαίσιο του έργου. Την εκδήλωση έκλεισε η κύρια Hilde Krogh, Πρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Επιτρόπων Vergeforeningen Følgesvennen, παρουσιάζοντας προτάσεις για την διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος επιτροπείας στην Ελλάδα.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

________________________________________________________________






Μιλάμε για ανθρώπους που πρέπει να τους εξηγείς γιατί δεν είναι σωστό να αφήνουν μωρά παιδιά να πεθαίνουν στο κρύο ανάμεσα σε συρματοπλέγματα στην ύπαιθρο, για άτομα που κλείνουν παιδιά σε κλουβιά και τα αλυσοδένουν, μιλάμε για κανίβαλους που τρυπάνε βάρκες να πνιγούν οι πρόσφυγες και βάζουν φωτιά στους ξενώνες τους να τους κάψουν ζωντανούς, μιλάμε για κανίβαλους, μιλάμε για τέτοιες κοινωνίες, του Άουσβιτς και του Νταχάου και τέτοια φάση, μην μπερδεύεσαι, ραντεβού στην κόλαση, να φέρεις και καπότες και ναρκωτικά, θα περάσουμε καλά.


Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, πολλές φορές, είναι παιδιά χωρίς οικογένεια. Φθάνουν μόνα τους στις χώρες υποδοχής, όπου πολλές φορές είναι δύσκολη η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Για το λόγο αυτό έχουν ανάγκη από την προστασία των εθνικών αρχών.
Συχνά είναι θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) ή “παιδιά των φαναριών”, αλλά αρκετές φορές απελαύνονται χωρίς να χαρακτηριστούν ως θύματα.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία μεταναστών. Είναι υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι εισέρχονται ή βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να συνοδεύονται από τους κατά νόμο ή έθιμο υπευθύνους για την επιμέλειά τους.
Πολλές φορές προέρχονται από συνθήκες πολέμου και εμφύλιες αναταραχές, έχουν χάσει τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους και έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν κενά στην ελληνική νομοθεσία ως προς τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανήλικων ατόμων, ειδικά όταν φθάνουν ως μέλη ομάδων (οπότε επιβάλλεται σε βάρος τους το μέτρο της κράτησης), καθώς και ως προς το διορισμό επιτρόπου και την αναζήτηση διαρκών και βιώσιμων λύσεων για τα άτομα αυτά.
Η χώρα μας, ως κράτος υποδοχής ανήλικων προσφύγων θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε παιδιού, όπως το δικαίωμα στην ζωή, στην επιβίωση, στην ανάπτυξη, χωρίς διακρίσεις.
Δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος, σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο, καθώς συχνά τα παιδιά αυτά είναι πρόσφυγες, χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο. Έτσι δεν είναι απλό να διαπιστωθεί αν συνοδεύονται από τους φυσικούς γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Η παράνομη είσοδος και η έλλειψη άμεσης επίσημης καταγραφής παρεμποδίζει τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι από την ίδια τους την πατρίδα.
Υποχρεώθηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από το διωγμό λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών-ιδεολογικών πεποιθήσεων ή εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ορισμένη κοινωνική ομάδα.
Κάθε πρόσφυγας έχει δικαίωμα να ζητά άσυλο από άλλες χώρες και αυτό να του παρέχεται.
Κάθε άνθρωπος έχει υποχρέωση να αποδέχεται και να σέβεται αυτό το δικαίωμα._

Συνήθως τα παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια στην εφηβεία, ολοκληρώνουν το μακρύ ταξίδι τους από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή την Ασία, διασχίζοντας τη γέφυρα Όρεσουντ από τη Δανία και αναζητούν βοήθεια στην πρώτη πόλη που φτάνουν στη Σουηδία, το Μάλμε.
Οι εργαζόμενοι στο κέντρο διέλευσης του Μάλμε, οι οποίοι φροντίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά κατά τις πρώτες ημέρες της διαμονής τους στη χώρα, περιγράφουν ότι ορισμένα φέρουν τραύματα στο κεφάλι ή σπασμένα οστά. 
Συχνά τα σπασίματα οφείλονται σε πτώσεις από τα φορτηγά όπου σκαρφαλώνουν ενώ προσπαθούν να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο. Τα τραύματα όμως μπορεί να οφείλονται και στους ίδιους τους διακινητές που πλήρωσαν οι γονείς για να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ασφάλεια στη βόρεια Ευρώπη. Κάποια από τα παιδιά, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής από τα χαστούκια που δέχτηκαν κατά της διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους.
«Έχουμε υποδεχτεί πολλά παιδιά που έφτασαν μέσω της Λιβύης, μεταξύ αυτών και ανήλικους που βρέθηκαν σε ναυάγια» δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου, Κριστίνα Ρόζεν. Ένα ασυνόδευτο παιδί είδε τον αδελφό του να πνίγεται στη Μεσόγειο. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.
Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Σουηδία υποδέχεται περισσότερους αιτούντες άσυλο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται ραγδαία λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Στη Σουηδία καταλήγει και περίπου το ένα τρίτο όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τις 12.000.
Σουηδοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι συχνά οι γονείς μπορούν να πληρώσουν στους διακινητές το αντίτιμο μόνο για ένα από τα παιδιά τους. Έτσι, το στέλνουν στη Σουηδία, συνήθως για να γλιτώσει τη στρατολόγηση από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή τους Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία.
Από όλα αυτά τα παιδιά, λιγότερα από το 33% θα ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το Μάλμε, πόλη που απέχει μόλις 35 λεπτά από την Κοπεγχάγη με το τρένο, είναι το κύριο σημείο εισόδου στη Σουηδία για τους ανήλικους. Κάποια παιδιά περιπλανιούνται στους δρόμους μέχρι να τα περιμαζέψει κάποιος άγνωστος και να ειδοποιήσει τις αρχές. Άλλα αναζητούν από μόνα τους κάποιον αστυνομικό ή κοινωνικό λειτουργό, ενώ ορισμένα τα αφήνουν κοντά στην Υπηρεσία Μετανάστευσης οι ίδιοι οι διακινητές, δίνοντάς τους οδηγίες για το πώς θα φτάσουν εκεί.
Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο 9.383 ασυνόδευτα παιδιά είχαν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία, ενώ όλο το 2014 κατατέθηκαν 7.049 αιτήσεις. Προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Συρία και τα περισσότερα ήταν αγόρια. Πέρσι, το 29% όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ έφτασαν στη Σουηδία, ανεβάζοντας το κόστος για τη φροντίδα τους από τις αρχές στα 9,1 δισ. κορώνες (1,1 δισ. ευρώ).
Τα παιδιά μένουν στο διαμετακομιστικό κέντρο του Μάλμε μόνο για λίγες ημέρες και μετά στέλνονται σε άλλα κέντρα της χώρας ή τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες, αν είναι πολύ μικρά.
Οι υπάλληλοι προσπαθούν να δώσουν στο κέντρο του Μάλμε ατμόσφαιρα σπιτιού και όχι ιδρύματος. Οι έφηβοι κάθονται σε έναν χώρο που θυμίζει καθιστικό και παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
Τα μικρότερα παιδιά συνήθως φτάνουν με το τρένο και συχνά είναι φροντισμένα και σε καλή κατάσταση. Όμως τα μεγαλύτερα έχουν περάσει τα πάνδεινα: κάποια χρειάστηκε να κρεμαστούν ακόμη και κάτω από φορτηγά στο ταξίδι τους. «Το εντυπωσιακό όταν φτάνουν είναι ότι είναι απίστευτα κουρασμένα και απίστευτα πεινασμένα. Τρώνε ατελείωτες ποσότητες φαγητού» είπε η Ρόζεν.
Σχεδόν το 92% όλων των ασυνόδευτων παιδιών που ζητούν άσυλο είναι ηλικίας από 13 έως 17 ετών.
Καθημερινά φτάνουν στο κέντρο 40-50 ανήλικοι, αλλά οι πόροι που διαθέτει η πόλη είναι περιορισμένοι, εξήγησε η δήμαρχος Κατρίν Στγιέρνφελτ Τζάμε, τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις και δυσκολεύεται να στρατολογήσει προσωπικό.
Από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν στη χώρα, πολλά παιδιά εξελίσσονται πολύ καλά καθώς μεγαλώνουν. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης για τους ανηλίκους που έφτασαν στη Σουηδία μεταξύ 2003-2013 έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας ήταν μικρότερο από τον σουηδικό μέσο όρο. Αναλογικά όμως, βρήκαν δουλειά περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά σε σύγκριση με εκείνα που έφτασαν στη Σουηδία μαζί με τις οικογένειές τους.
Ο Άρεφ Καράμι, 21 ετών από το Αφγανιστάν, έφτασε στη Σουηδία όταν ήταν 16. Διέσχισε την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία. «Είχα ακούσει για τη Σουηδία, ότι είναι η καλύτερη χώρα για να σπουδάσει κανείς και ήταν το όνειρό μου να σπουδάσω» ειπε. Ο Άρεφ σήμερα φοιτά στο λύκειο και ελπίζει ότι μια μέρα θα γίνει αρχιτέκτονας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
___________________________________________________________________

Αλλοδαποί Ανήλικοι (συνοδευόμενοι, ασυνόδευτοι, πρόσφυγες / αιτούντες άσυλο)


_____________

Ζητούνται εθελοντές


Η ΜΕΤΑδραση ζητά εθελοντές για να ενισχύσει την ομάδα της.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσω ;
Όσο χρόνο έχεις διαθέσιμο! Ανάλογα με τη δράση την οποία θα επιλέξεις, από λίγες ώρες το μήνα μέχρι πολλές ώρες την εβδομάδα!

Πώς μπορώ να προσφέρω;
- Εθελοντές με εκπαιδευτική εμπειρία: σε μαθήματα Ελληνικών
- Νέοι/Νέες με ανθρωπιστικές ή κοινωνικές σπουδές, διάθεση και δυνατότητα ταξιδιών: συμμετοχή στις συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων
- Εθελοντές για τις καθημερινές δραστηριότητες (γραμματειακή υποστήριξη, συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας κτλ)

Ανάλογα με τη δράση στην οποία θα συμμετάσχεις
  • θα μας βοηθήσεις να πάρουμε το συντομότερο τα ανήλικα από κρατητήρια, κυρίως των συνόρων, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες και να τα πάμε σε δομές για παιδιά
  • θα γνωρίσεις όλη την διαδικασία συνοδείας των ανηλίκων από κοντά, θα έχεις σημαντικές ευθύνες, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι απρόβλεπτες καταστάσεις
  • θα γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου και θα έρθεις σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες
Σε κάθε περίπτωση, θα έχεις την εμπειρία να είσαι μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΜΕΤΑδρασης!

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών:
2105201792Όλγα Παΐζη
Επικοινωνία :
Συνοδείες Ανηλίκωνhttp://www.metadrasi.org/content/unaccompanied_minors





6 σχόλια:

  1. Κάποιο τηλέφωνο ,ώστε να επικοινωνήσουμε με τους εξαίρετους αυτούς ανθρώπους ; Πού μένουν αυτά τα παιδιά,ποιο είναι το μέλλον τους ,εάν υποθέσουμε,ότι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα; Θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσθεσα κάτω σύνδεσμο
      το 'Γίνε εθελοντής-συνοδός' μα γενικά αν επικοινωνήσεις μαζί τοςυ θα μάθεις πού μπορείς να βοηθήσεις.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Δάφνη για το θέμα και την ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.