Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Εκατομμύρια άνεργοι― και η διέξοδος;




Πού είναι λοιπόν εκείνοι οι ρεαλιστές; Πού είναι εκείνοι που αγαπούν να βάζουν κάτω νούμερα για να αποδείξουν πως χρειαζόμαστε μνημόνια και απολύσεις; Ιδού τα νούμερα (από την Ημερησία) και μ' αυτά κανείς μας, όσο κι αν τα μαγειρέψει δε θα δει διέξοδο.

Με εκατομμύρια ανέργους είναι ένα θαύμα (που δε βλέπω να συζητιέται πουθενά) που δεν έχουμε περισσότερα εγκλήματα, είτε κλοπές είτε απ' τα άλλα τα 'εν βρασμώ'.

Μου έλεγε μια κοπέλα απ' την Ουκρανία που ήρθε εδώ με το μωρό της νεογέννητο πως βρήκε τα κουράγια να φύγει επειδή δεν είχε το κουράγιο να μείνει σε μια χώρα που μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ αυξήθηκε τόσο η ανεργία που κατάντησαν να σε χτυπούν στο δρόμο για ένα πακέτο Μάρλμπορο.
Ίσως βοηθά το κλίμα μας, ίσως το ότι ακόμα είναι δυνατοί οι δεσμοί της οικογένειας που σχηματίζουν για πολλούς ένα δίχτυ ασφαλείας. Ίσως να είναι κι εκείνο το άλλο χαρακτηριστικό μας, ότι (ως τώρα) κουτσά στραβά οι περισσότεροι έχουμε ένα δικό μας σπίτι.


Δε νομίζω να υπάρχει κυβέρνηση ή ιστορικός που να μη γνωρίζει πως δύσκολα διατηρείται η τάξη σε κοινωνίες που έχουν άνεργους νέους άνδρες.  Πόσο ακόμα θα μείνουμε κόσμιοι; Πόσοι ακόμα θα επιλέγουν να αυτοκτονούν αντί να σκοτώσουν; Δεν ξέρω. Αλλά φοβάμαι ότι με τον ανόητο και κοντόφθαλμο τρόπο που κυβερνιόμαστε μάλλον για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση θα επιλεγούν αγριότερες μέθοδοι καταστολής και αυστηρότεροι νόμοι αντί για μέτρα ανακουφιστικά του πόνου που προκάλεσαν ασυνείδητοι άχρηστοι πολιτικοί.

imerisia
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζόμενων στην Ελλάδα αλλά και εκείνων που δεν εργάζονται. Ο πληθυσμός της Ελλάδας, ο οποίος δεν εργάζεται υπερβαίνει αυτή την στιγμή τα 7 εκατομμύρια
Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό,
 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 
1.240.000 άτομα στην ανεργία 
και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη
 δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου», είπε στα «Νέα» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.
Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. 
Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από €700
 και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των €665.
Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.
Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
 Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. 
Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας 
25% φέτος -9,5% το 2009, από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).
Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.
Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. 
Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ ε
νώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. 
Παράλληλα ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 
Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.
____________



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.