Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κλιματική αλλαγή; Ανησυχητικές εικόνες την αποδεικνύουν #cop21


Πριν λίγα ο χρόνια ο ανεκδιήγητος  Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφήθηκε στη χιονισμένη Νέα Υόρκη φωνάζοντας 'ποια θέρμανση του πλανήτη;' υποστηρίζοντας ότι και η κλιματική αλλαγή είναι μύθος των αριστερών κινδυνολόγων που βρήκαν νέα κόλπα για να εμποδίσουν την Ανάπτυξη.
«Δεν πιστεύω στην υπερθέρμανση του πλανήτη» σε ένα τοίχο που τον μισοσκεπάζει πλημμύρα έγραψε ο Banksy για να σατιρίσει βιομήχανους και πολιτικούς άφρονες  όπως ο Donald Trump που επιμένουν να  αρνούνται αυτό που ζούμε όλοι μας, αυτό για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Επιχειρήματα δε θα ασχοληθώ να δώσω. Πια όποιος θέλει βρίσκει άφθονα. Σας δίνω όμως μια συλλογή εικόνων που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει.
Χαρείτε τις:


Τα νησιά Ρόμπσον του αρχιπελάγους San Blas στον Παναμά απειλούνται από την άνοδο των υδάτων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις εμπειρογνωμόνων της ipcc, το μέσο επίπεδο των θαλασσών και των ωκεανών μπορεί να ανέλθει από 26 έως 82cm  ως το 2100. 


Η ξηρασία είναι μία από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.
Η αλλαγή του κλίματος ευνοεί την εκδήλωση ακραίων κλιματικών γεγονότων (ξηρασίες, καταιγίδες) πιο βίαιες και πιο συχνές.


 Οι Μαλδίβες που απειλούνται από την άνοδο των υδάτων.
Η άνοδος των υδάτων απειλεί όλο και περισσότερα νησιά και παράκτιες πόλεις. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το επίπεδο της θάλασσας ανήλθε από 18 cm μεταξύ 1870 και 2000, (+6cm σε 20 χρόνια).
© GEO
Παγόβουνο παρασύρεται στα ανοικτά χωριού Γροιλανδία. Reuters

Όταν λιώνουν οι πάγοι καταστρέφεται η τροφή.
Η καταστροφή του οικοσυστήματος θα επιφέρει την εξαφάνιση πολλών ειδών. Σήμερα 20 έως 30% των ειδών πανίδας και χλωρίδας απειλούνται με αφανισμό.

Η ρύπανση των εργοστασίων συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.© Thinkstock

Δορυφορικές εικόνες των πάγων της Αρκτικής το Σεπτέμβριο του 2005 και  το Σεπτέμβριο του 2007.
 Σεπτεμβρίου οι πάγοι της Αρκτικής είναι περισσότεροι όμως χαρτογραφώντας κάθε χρόνο από το 1979, η NASA-National Aeronautics and Space Administration συνειδητοποίησε ότι η έκτασή τους μειώθηκε από 13 % ετησίως.
© NASA

 Μαζική αποψίλωση των δασών.

Πριν τέσσερις αιώνες το  66 % της γης ήταν καλυμμένο με δάση. Μόνο το μισό καλύπτεται σήμερα. Η αποψίλωση των δασών επιταχύνεται: μεταξύ 2000 και 2012, 23 εκατομμύρια εκτάρια δασών καταστράφηκαν.



Πλημμύρες στο Πακιστάν.
Οφείλονται  στους παγετώνες των Ιμαλαΐων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

© Getty Images

_______

Undercover police crack down on freedom of speech in ParisYesterday undercover police cracked down on anyone questioning the sponsors of a corporate “Solutions 21” event in Paris.The action was supported by Corporate Europe Observatory, Les Amis de la Terre France, Attac France (Officiel), Climate Justice Action, JEDIs, Solidaire and Friends of the Earth France. Kandi Mossett from the Indigenous Environmental Network spoke at the event.For more grassroots coverage from Paris: www.newint.org/live/parisRead the truth about corporate influence at COP21: www.goo.gl/8eAZFD
Δημοσιεύτηκε από New Internationalist Magazine στις Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015


ΠΡΟΣΘΕΤΩ 
Μεγάλη και αναμφίβολα ιστορική επιτυχία της διεθνούς κοινότητας τη χρονιά που πέρασε ήταν η συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι για την προστασία του κλίματος.
 Τα εύσημα ανήκουν και στον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν ο οποίος τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει Plan B διότι δεν υπάρχει και πλανήτης Β. 
«Πάλεψα γι' αυτό από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2007. Τώρα θα δώσω μάχη ώστε οι υποσχέσεις να γίνουν και πραγματικότητα». 
Πηγή: Deutsche Welle /

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.