Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οδηγός αυτοπροστασίας: Δακρυγόνα, Ασφυξιογόνα, Μαλόξ κ.α.







Μου στέλνουν:



Οι διαδηλωτες να προμηθευτουν μπαλονια και σακούλες με μπογια ή καποια παρομοια κολλωδη, παχυρευστη ουσια και να στοχευουν τις ασπιδες και τις μασκες αεριων των ματατζηδων. Μετα απο μερικα χτυπηματα οι ματατζηδες θα εχουν δυο επιλογες: Η δε θα βλεπουν τιποτα ή θα βγαλουν τις μασκες και θα αναπνεουν τα χημικα που οι ίδιοι πετάνε μαζι με τον κοσμο. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤO!από:Tasos Dafno 
            
✪✪✪

Τα δακρυγονα απο τις φυσουνες αντιμετωπιζονται με Maalox, το υγρο φαρμακο για το στομαχι, το οποιο το βαζεις στο προσοπο πριν να σου αδειασουν τη φυσουνα στη μαπα. Οχι οτι κανει και πολλα πραγματα δηλαδη, αλλα ειναι μια καποια λυση. Τα λεμονια και τα κραγιον που χρησιμοποιουσαν παλια δεν κανουν τιποτα.το καλύτερο αντίδοτο στα δακρυγόνα είναι το Μαλόξ. Το λέω εκ πείρας... 

Παίρνουμε ένα μπουκαλάκι με νερό, ρίχνουμε μια ποσότητα από Μαλόξ, γύρω στο 1/4 του όγκου. Οταν δούμε ότι πέφτουν δακρυγόνα τριγύρω ή ότι θα γίνει επίθεση, ρίχνουμε στην παλάμη μας και το αλύφουμε στο πρόσωπο. Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε και να αλυφθούν οπωσδήποτε με το υγρό είναι τα μάτια και η μύτη. 

Αν συνεχίζονται οι ρίψεις δακρυγόνων, κατά τακτά διαστήματα, αλύφουμε ξανά και ξανά. 

Καλό είναι επίσης να έχουμε μαζί μας υγρά χαρτομάντηλα, έτσι ώστε να πλένουμε το πρόσωπο πριν το αλύψουμε πάλι με μαλόξ. 

Και μη φοβάστε να πάτε στο φαρμακείο. Το μαλόξ είναι φάρμακο για το στομάχι, για όσους δεν το γνωρίζουν. 



Swans είπε: (


Δώστε προσοχή γιατί θα σας χρησιμεύσουν στο άμεσο – μα περισσότερο στο λίγο πιο μακρινό – μέλλον
Τα πάντα σχετικά με καπνογόνα/δακρυγόνα/ασφυξιογόνα :
http://emedicine.medscape.com/article/833315-overview(ανοίγουμε όλες τις καρτέλες)

Και ναι. Μπορείς να πάθεις πολλά. Γι΄αυτό τα ρίχνουν.
Ορίστε :
Acute Respiratory Distress Syndrome
Anaphylaxis
Anxiety
Burns, Chemical
Burns, Ocular
Burns, Thermal
CBRNE – Chemical Warfare Agents
CBRNE – Incendiary Agents, Magnesium and Thermite
CBRNE – Lung-Damaging Agents, Chlorine
CBRNE – Lung-Damaging Agents, Chloropicrin
CBRNE – Lung-Damaging Agents, Diphosgene
CBRNE – Lung-Damaging Agents, Phosgene
CBRNE – Lung-Damaging Agents, Toxic Smokes: Nox, Hc, Rp, Fs, Fm, Sgf2, Teflon
CBRNE – Urticants, Phosgene Oxime
CBRNE – Vesicants, Mustard: Hd, Hn1-3, H
CBRNE – Vesicants, Organic Arsenicals: L, ED, MD, PD, HL
Chronic Obstructive Pulmonary Disease and Emphysema
Congestive Heart Failure and Pulmonary Edema
Conjunctivitis
Pediatrics, Croup or Laryngotracheobronchitis
Pediatrics, Pneumonia
Pediatrics, Reactive Airway Disease
Pediatrics, Respiratory Distress Syndrome
Pneumonia, Aspiration
Pneumonia, Bacterial
Pneumonia, Empyema and Abscess
Pneumonia, Immunocompromised
Pneumonia, Mycoplasma
Pneumonia, Viral
Respiratory Distress Syndrome, Adult
Smoke Inhalation
Toxicity, Chlorine Gas
Toxicity, Hydrocarbons
Toxicity, Hydrogen Sulfide
Toxicity, Phosgene
Ultraviolet Keratitis



και 
το ενημερωτικότατο εκτενές: http://strangejournal.wordpress.com/2011/06/18/δακρυγονα/
Η αστυνομία χρησιμοποιεί κατά κόρον χημικά cn και cs δηλαδή δακρυγόνα και- ακόμη χειρότερα- ασφυξιογόνα. Αμφότερα είναι ιδιαίτερα τοξικά και μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες όπως: άσθμα, πνευμονικό οίδημα, δερματικά εγκαύματα, γαστρεντερίτιδα, καρκίνο, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής στις εγκύους, ενώ μπορούν σε περιπτώσεις να επιφέρουν μέχρι και τον θάνατο!
Σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης, απαγορεύεται η χρήση χημικών όπλων σε καιρό πολέμου. Φανταστείτε πόσο απαράδεκτο είναι εν περίοδο ειρήνης, η ΕΛ.ΑΣ να κάνει χρήση χημικών για να καταστέλλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμη χειρότερα να σπέρνει τον φόβο και να αποθαρρύνει άτομα στο να συμμετέχουν. Δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε: Το ένα είναι να προστατευτούμε με τρόπους που θα δοθούν παρακάτω και το δεύτερο να καταγγείλουμε τις πρακτικές της αστυνομίας, η οποία δεν ακολουθεί διεθνείς συνθήκες.

Φροντίδα:

Αυτό που επιφέρει συνήθως η έκθεση στο CS ή το CN είναι ερεθισμός των ματιών και της τραχείας, βλεφαροσπασμοί, δάκρυα, βήχας, φτάρνισμα, ρινική καταρροή, μαζί με μια αίσθηση καψίματος στο εκτεθειμένο δέρμα και στο στόμα. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ναυτία, τάσεις για εμετό, φωτοφοβία, πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση. Η δυσφορία συνήθως κρατά για μισή το πολύ ώρα, ενώ το σπρέυ πιπεριού μπορεί να ενοχλεί ακόμη και μετά από 2 ώρες. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η πρόσβαση σε κάποιο μέρος με καθαρό αέρα, απομάκρυνση από το σημείο όπου έχει πέσει ή έχει ψεκαστεί το δακρυγόνο/ασφυξιογόνο και το ξέπλυμα της επιδερμίδας και των ματιών. ’τομα με διεγνωσμένα αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα ή εμφύσημα πρέπει να είναι πολύ πιο επιφυλακτικά καθώς ρισκάρουν μια επιδείνωση ή και μονιμοποίηση του προβλήματος σε περίπτωση έκθεσής τους. Το ίδιο όσον αφορά άτομα που φορούν φακούς επαφής, καθώς οι ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς παγιδεύονται πίσω απ’ τους φακούς κι έτσι παρατείνεται η έκθεση σ αυτές. Αν ωστόσο φοράς φακούς μην τους πιάσεις παρά μόνο με καθαρά δάχτυλα, μην τους τρίψεις, μην τους πιέσεις.

Όταν λοιπόν πέσει ή ψεκαστεί το δακρυγόνο/ασφυξιογόνο μην πανικοβάλλεσαι και μη τρίψεις τα μάτια σου. Έχε στο μυαλό σου ότι αυτό δεν είναι και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Παρά την σύγχυση και τον πανικό, μπορείς να βρείς κάποια ανοιχτωσιά να καταφύγεις. Μείνε ψύχραιμος και ανάπνεε αργά. Θυμήσου ότι είναι μόνο προσωρινό. Καθησύχασε τους διπλανούς σου αν έχουν καταληφθεί από τον πανικό. Στη συνέχεια, ξέπλυνε το πρόσωπο με ένα διάλυμα αποτελούμενο κατά 50% από νερό και 50% από βασικό διάλυμα (π.χ. Maalox) που θα έχεις παρασκευάσει από πριν, ή άφθονο νερό. Μην καταπιείς! Φύσηξε επίμονα την μύτη σου, ξέπλυνε το στόμα, φτύσε. Στάσου σε κάποιο σημείο με καθαρό αέρα, με το πρόσωπο προς την μεριά του ανέμου. Αργότερα, καλό είναι να κάνεις ένα ντους με δροσερό νερό και σαπούνι. Ξέπλυνε προσεκτικά το κεφάλι, ούτως ώστε το νερό από τα μαλλιά σου να μην τρέχει στα μάτια. Κλείσε τα ρούχα που φορούσες σε σακούλες μέχρι να τα πλύνεις, με ισχυρό βασικό (μη-όξινο) απορρυπαντικό. Πίνε άφθονο νερό. Σε περίπτωση που αντιληφθείς μακροχρόνια συμπτώματα, όπως ερεθισμούς των ματιών ή αναπνευστικά προβλήματα κάποιες μέρες μετά, αναζήτησε ιατρική βοήθεια. Τις επόμενες μέρες, πίνε άφθονο νερό, ακόμη καλύτερα στίβοντας μέσα λίγο λεμόνι. Κοιμήσου αρκετά και απόφευγε το τσιγάρο, το αλκοόλ, την καφείνη, τα τηγανητά/λιπαρά γεύματα: Βοήθησε το συκώτι σου να αποβάλλει τα τοξικά.

Πρόληψη:

Καλύπτουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας, ιδιαίτερα αν έχουμε κάποιο έγκαυμα, ξεφλούδισμα από τον ήλιο κλπ, δεν το αφήνουμε σε καμία περίπτωση εκτεθειμένο. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό (βασικό) και σε καμμία περίπτωση λοσιόν/έλαια κλπ γιατί παρατείνουν την επίδραση των δακρυγόνων. Στο εμπόριο μπορούν να βρεθούν ειδικές αντι-ασφυξιογόνες μάσκες (οι καλύτερες είναι αυτές που καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι, με φίλτρα τύπου ΝΑΤΟ, ενώ σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουμε τις παλιού τύπου οι οποίες περιέχουν ασβέστιο στα φίλτρα), ωστόσο, η κατοχή μιας τέτοιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας σε μια πιθανή προσαγωγή, εξακρίβωση κλπ. Εναλλακτικά, μπορούμε να έχουμε γυαλάκια κολυμβητηρίου, ή στην χειρότερη περίπτωση ένα καθαρό μαντήλι, ακόμα και ελαφρώς ποτισμένο στο διάλυμα Maalox, ώστε να καλύπτει την μύτη και το στόμα μας.

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με τα δακρυγόνα είναι ότι αποτελούν πρωταρχικά ένα όπλο ΦΟΒΟΥ. Ναι το δακρυγόνο είναι ενοχλητικό. Αλλά ο παράγοντας του φόβου που προκαλείται από τις ρίψεις δακρυγόνων είναι ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέσο διάλυσης ενός πλήθους απ’ ότι το ίδιο το δακρυγόνο. Κανόνας πρώτος λοιπόν είναι να ηρεμήσουμε.
  • Αφού ακούσετε τον κρότο, κοιτάξτε ψηλά. το βομβίδιο θα κάνει μια παραβολική πορεία προς τον προορισμό του αφήνοντας ένα ίχνος λευκού καπνού. Αν δεν κατευθύνεται κατά πάνω σας, δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθείτε. Μείνετε ακίνητοι προς το παρόν. Προειδοποιείστε τους ανθρώπους γύρω σας ότι πέφτει δακρυγόνο, και προσπαθήστε να δείτε πού θα προσγειωθεί. Αν πέφτει κοντά σας, προετοιμαστείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας εισπνέοντας μια γερή αναπνοή.
  • Το βομβίδιο θα κάνει μια μικρή έκρηξη. Συνήθως αυτό θα γίνει όσο είναι ακόμα στον αέρα, αν και όχι πάντα. Ξανά, κάτι τέτοιο έχει μια ψυχολογική επίπτωση αν δεν είναι κανείς εξοικειωμένος. Μετά την έκρηξη, θα παραμείνει ένα μικρό εξάρτημα που βγάζει καπνό. Είναι μεταλλικό και συνήθως στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Θα στροβιλίζεται στο έδαφος βγάζοντας δακρυγόνο αέριο.
  • Αν έχεις γάντια και κάτι για να καλύψεις το πρόσωπό σου, μπορείς να σηκώσεις το βομβίδιο και να το πετάξεις πίσω προς την μεριά της αστυνομίας. Αυτό είναι η πιο ενσυνείδητη κίνηση που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τους φίλους σου στο δρόμο. Το βομβίδιο θα είναι καυτό, οπότε τα γάντια είναι μάλλον απαραίτητα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: το να σηκώσεις το βομβίδιο θα σημαίνει ότι τα ρούχα σου θα ποτίσουν με δακρυγόνο. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως δυσάρεστο και απαιτεί σκληρό πλύσιμο και απορρυπαντικό το συντομότερο δυνατόν. Κυρίως: απόφυγε κάθε επαφή μεταξύ των εμποτισμένων ρούχων και του προσώπου σου, καθώς τα χημικά συστατικά παραμένουν ενεργά ακόμα και μέρες αργότερα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην σηκώνεις βομβίδιο που δεν έχει σκάσει. Μπορείς να τραυματιστείς αν εκραγεί στα χέρια σου. Μερικά είναι επίσης, τζούφια. Δεν είναι φρόνιμο πάντως να υποθέσεις ότι ένα βομβίδιο που δεν έχει εκκραγεί είναι τζούφιο.
  • Υποθέτοντας ότι δεν έχεις μάσκα αερίων (η οποία είναι απαραίτητη για πιο μακροχρόνιες κινήσεις μέσα σ’ ένα περιβάλλον ασφυκτικό από δακρυγόνα), ένα φουλάρι ή άλλα ρούχα εμποτισμένα σε ξύδι ή χυμό λεμονιού θα σου επιτρέψουν να αναπνεύσεις για ένα μικρό διάστημα σχετικά καθαρά, όσο χρειάζεται για να απομακρυνθείς από το πεδίο όπου πέφτουν τα δακρυγόνα. Καλύψου! το ξύδι από μηλίτη μυρίζει λιγότερο και προτιμάται. Το να αναπνέεις σε ξύδι δεν είναι ευχάριστο, αλλά σε σχέση με το δακρυγόνο είναι σαν να αναπνέεις σε καθαρό αέρα. Δυστυχώς, η προστατευτική δράση του ξυδιού κρατάει λίγο (μερικά λεπτά), κι έπειτα το φουλάρι σου θα νοτίσει. Μπορείς να έχεις μαζί σου μερικά ακόμη. Το να ξαναδέσεις ένα νωτισμένο φουλάρι στο πρόσωπό σου δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Σιγουρέψου ότι το φουλάρι σου καλύπτει πλήρως την περιοχή της μύτης και του στόματός σου. Πρέπει να φοράς γυαλιά. Γυαλιά αεροστεγή. Το να έχεις έναν οξύ πόνο στο άνω αναπνευστικό σου αντέχεται. Το να σε καίνε τα μάτια σου και να τρέχουν ποτάμια δακρύων την ίδια στιγμή, όχι.
  • Δυο σημαντικές σημειώσεις εδώ: Καταρχήν ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΦΑΚΟΥΣ επαφής σε κάθε εκδήλωση όπου υπάρχει πιθανότητα να γίνει ρίψη δακρυγόνων. Οι φακοί θα παγιδεύσουν το δακρυγόνο πάνω στα μάτια σας, κάτι που εκτός του ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρό, θα καταστρέψει την κόρη των ματιών σας. Δεύτερον, σε αρκετά μέρη (και στην Ελλάδα πρόσφατα με τον “κουκουλονόμο”) έχει εφαρμοστεί πρόσφατα μια νομοθεσία ενάντια στην χρήση μασκών. Σε ορισμένες νότιες πολιτείες κάτι τέτοιο έγινε με το πρόσχημα της Κου Κλουξ Κλαν. Στις μέρες μας κύριος στόχος της νομοθεσίας αυτής είναι οι αντιστεκόμενοι που δεν θέλουν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά τους και να καταχωρούνται στους φακέλους των μυστικών υπηρεσιών. Οπότε, έχετε υπόψιν ότι ακόμα και το να φοράς μια μάσκα ή ένα φουλάρι μπορεί να είναι παράνομα. Ναι, το να προστατεύεσαι από την αστυνομική βία, ακόμα και παθητικά, μπορεί να σε οδηγήσει στην φυλακή.
  • Μια περιγραφή μου του τι αισθάνεται κανείς όταν έρχεται σε επαφή με δακρυγόνο είναι η εξής: νιώθεις σαν το εσωτερικό του κεφαλιού σου να καίγεται από οξύ. Υπάρχει ένας πόνος που σε καίει και πιθανότατα ένα συναίσθημα βλεννών, δακρύων και σαλιού να τρέχουν (δεν είναι παρά οι φυσικές διεργασίες του οργανισμού προκειμένου να αντεπεξέλθει). Φτύσε, φύσα την μύτη σου, κάνε γαργάρες και φτύσε. Αν είναι απαραίτητο, ξέπλυνε τα μάτια σου με τρεχούμενο νερό από μέσα προς τα έξω, βάζοντας το κεφάλι κάτω από τη βρύση και στο πλάι.
       που έρχεται από τις εκτενέστερες αναρτήσεις του:


[αν κρατάτε ή συστήνετε το post αυτό, παρακαλώ επιλέξτε τη Σελίδα αυτή, στην οποία έχω τα ίδια μα προσθέτω]

1 σχόλιο:

  1. Δαφνη,τρομερο αρθρο , με πολυ χρησιμες πληροφοριες.

    καποια απο αυτα που ανεφερες δεν τα ηξερα καν.

    Α Να προσθεσω οτι βοηθαει πολυ το λιποζαν σε περιπτωση που δεν υπαρχει μαλοξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.