Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πόσα βιβλία διαβάσαμε το Μάρτιο; Ο Διαγωνισμός


Η ακούραστη συγγραφέας Κατερίνα Μαλακατέ που θα τη βρείτε στο  Booktalks το όμορφο βιβλιοπωλείο της και στο αγαπημένο blog ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ (που έγινε και ραδιοφωνική εκπομπή) προσκάλεσε να διαγωνιστούμε πόσες σελίδες διαβάσαμε τον περασμένο μήνα. Ιδού πώς διατυπώνεται ο κανονισμός του διαγωνισμού:
Τι μετράμε λοιπόν. Μετράμε σελίδες λογοτεχνικών βιβλίων- πεζό και ποίηση- που διαβάσαμε μέσα στο Μάρτιο. Δεν μετράνε: βιβλία θεωρητικού περιεχομένου, βιβλία για την δουλειά σας, εφημερίδες (και τα ΦΕΚ), ανέκδοτα κείμενα (μεταφραστές και επιμελητές σας βλέπω), συνταγές μαγειρικής, συνταγές ιατρών, συμβόλαια, δικόγραφα, μπροσούρες και διαφημιστικά etc etc. 

Έφτιαξα τη λίστα μου με την τιμιότητα που με διακρίνει, π.χ. στη Μέλπω Αξιώτη, που βαρέθηκα φρικτά και δεν άντεξα να τελειώσω, σημειώνω μόνο 82 σελίδες, ως εκεί δηλαδή που έμεινε ο σελιδοδείκτης, όμως διαπιστώνω ότι τα καθαρά 'λογοτεχνικά' μου δεν είναι πολλά. Μετράνε άραγε βιογραφίες κι αλληλογραφίες; Και πώς να σημειωθούν οι ώρες που διάβασα Βίβλο και Ποίηση μα δεν κατέγραψα σελίδες;
Τα προβλήματα αυτά όμως τα αφήνω στους κριτές και σπεύδω να εμπνευστώ και να πάρω ιδέες από τις λίστες των συμπαικτών μου.
Ιδού η λίστα μου:

Ρεπυμπλίκ Βαστίλλη ―της Μέλπως Αξιώτη (σελ. 82)
Δοκίμια για το Θάνατο στη Δύση ― του Φιλίπ Αριές (σελ.197)
Βασίλης Βασιλικός- Μένης Κουμανταρέας 'Νεανική Αλληλογραφία (σελ 120)
Η άγνωστη Αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή (σελ.88)
Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα―του Ιάσονα Χανδρινού (σελ.283)
Αμόκ και άλλες νουβέλες ―Στέφαν Τσβάιχ (220)
The Perfect Gentleman: A Muslim Boy meets the West― Imran Ahmat (σελ. 336)
Ο κόσμος κατ΄εμέ ―του Ροβήρου Μανθούλη (σελ. 612)
Τα Γαϊδουράγκαθα του Μπαραγκαν― του Παναΐτ Ιστράτι (σελ. 156)
 Watch me by Anjelica Huston (σελ 385)
First and Last by Truman Capote (σελ 90)
Αlbert Speer: His Battle With Truth ―by Gitta Sereny (είμαι στη μέση: σελ 450)

+ Βίβλος +Ποίηση + δυο διηγήματα του New Yorker (ένα του Murakami μα δεν έχω εδώ  το τεύχος να μετρήσω σελίδες).

Μετρώντας αυστηρά: 82+220+336+156+90=884
Μετρώντας όλα τα ανωτέρω (μα δε θα υπολογιστεί): 3019



     Κι εσείς, αν θέλετε ιδού που θα υποβάλετε τη δική σας λίστα σήμερα για να συναγωνιστείτε για τα θαυμάσια δώρα μα και τη χαρά του αγώνα: diavazontas.blogspot.

6 σχόλια:

  1. Μα κι εγώ όταν κατέγραψα στης Κατερίνας δε μέτρησα ποίηση...
    Είχα Μπουόφσκι πλάι κάθε βράδυ..μα δεν μετρούσα σελίδες... Διάβαζα λίγο πριν κοιμηθώ!
    (ντρέπομαι ...μα τον Ξένο του Καμύ με δυσκολία τον ολοκλήρωσα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας τσάκισε η Βιβή ό,τι κι αν μετρήσουμε Αριστέα μου...
      (μα το μπλουζάκι θα το αγοράσω, σιγά μη νοιαστώ για βραβεία..)

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα προκάμω?

    ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΓΚΑΝ

    ΚΑΙ

    ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ....

    ΚΑΙ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ σιγά μην θυμάμαι τίτλο....

    και ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

    και ποιήματα ΕΥΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ


    βρε σαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΑ να διάβασα....

    αυτοί οι τίτλοι και οι συγγραφείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός αγαπητέ akrat,
      όλα σου ευχαρίστως θα τα διάβαζα αν και δε μου λες τίτλο Ραφαηλίδη.

      Απρίλιο ξαναπαίζουμε, έχε το υπ' όψιν. Μετράμε σελίδες να θυμάσαι (πράγμα άδικο διότι π.χ. στα αγγλικά το ίδιο βιβλίο έχει τι μισές καθώς και τα ελληνικά έχουν μεγαλύτερες λέξεις και οι εκδότες μας προτιμούν μεγαλύτερη γραμματοσειρά).
      Τη λίστα μας με το άθροισμα τα καταθέτουμε σχόλιο στο blog της Κατερίνας Μαλακατέ (Διαβάζοντας) ή και στη σελίδα του στο Fb.
      Θαυμάσια η ιδέα της δε συμφωνείς; Για μένα επειδή παίρνω ιδέες που τις χρειάζομαι μια και είμαι μακριά και δεν έχω την πολυτέλεια να τριγυρνώ στα βιβλιοπωλεία να βλέπω τι κυκλοφορεί. Για άλλους, γράφουν, είναι ενθαρρυντικό που ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι, κι άλλοι διαβάζουν μανιακά..

      Διαγραφή
  3. ...Και τα κόμικς, κύριε;
    ...Δέεν έχουν σελίδες;

    Πριν χρόνια, όταν ο μικρός elPre δεν λεγόταν ακόμη elPre, κάπου στη Β' Γυμνασίου, η φιλόλογος είχε βάλει θέμα στην Έκθεση για το τι βιβλία διαβάζουμε. Σήκωσα το χέρι και ρώτησα αν μετράνε και τα κόμικς για βιβλία. Μου απάντησε με κάποια επιφύλαξη κάτι σε "αν τεκμηριώσεις/αναλύσεις το γιατί τα θεωρείς εσύ βιβλία, γράψε για ότι θες".
    Έγραψα λοιπόν κι εγώ, όχι για Σούπερμαν και "Μικι-μάο", αλλά για τον Κάρλ Μπάρκς, τον μόνο καλλιτέχνη της Disney που είχε πάρει άδεια να υπογράφει τα έργα του. Επίσης τον μοναδικό σχεδιαστή κόμικς για τον οποίο είχα - ως τότε - δει να υπάρχουν αναλύσεις, κριτικές, και δοκίμια για τα έργα του.

    Όταν την επόμενη εβδομάδα παραλάβαμε τα γραπτά, το σχόλιο που συνηθίζουν να γράφουν οι καθηγητές από κάτω, με το πάντα κόκκινο στιλό, έλεγε μέσες-άκρες κάτι του τύπου "καλά τα λες, αλλά είσαι μικρός ακόμα, γι αυτό διαβάζεις κόμικς. Θα σου περάσει, κι όταν θα μεγαλώσεις και θα διαβάζεις κανονική λογοτεχνία, θα με θυμηθείς."

    Ε, λοιπόν ακόμα τη θυμάμαι τη φιλόλογο. Και θα 'θελα μια μέρα να την συναντήσω τυχαία και να της πώ "Τελικά κυρία, κοντεύω σαράντα χρονών μαντράχαλος, κι ακόμα διαβάζω κόμικς".

    Και να φανταστείς ότι τότε δεν είχα ανακαλύψει ούτε τα μισά από τα κόμικς που θα με συνάρπαζαν τα επόμενα χρόνια της ζωής μου. Ούτε βέβαια ήξερα ότι θα αναγνωρίζονταν και επίσημα ως ξεχωριστή (ένατη) Τέχνη...


    Αυτά (τα ολίγον άσχετα) από μένα, καθότι στο θέμα των σελίδων από βιβλία-βιβλία, δεν φτάνω τον μήνα σας ούτε με τη χρονιά μου, μην πω Ολυμπιάδα και γίνω ρεζίλι των bookworms.

    Καλό διάβασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστό νομίζω ήταν ο μικρός elPre, τα κόμικς έπρεπε να μετράνε. Το περιστατικό είναι άλλη μια περίπτωση της δασκάλας που ζητά μια τεκμηρίωση την οποία η ίδια δε μπορεί να βαθμοληγήσει..
      Τώρα για το συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ...ούτε εγώ έχω ελπίδα να κερδίσω διότι δε μετράνε ούτε βιογραφίες, αλληλογραφίες, θεωρητικά και δοκίμια.

      Καλό μας απόγευμα Πρεζιντέντε μου...

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.