Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Νέα έκθεση για τους Παλαιστίνιους και την αύξηση των Εποίκων


Το δράμα των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν (και όπου να 'ναι) και της Ιορδανίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον ενόσω το άλλο έγκλημα συντελείται αθόρυβα και δίχως θεατές στην Παλαιστίνη.
Φρίττουμε με το τείχος της Ουγγαρίας και ξεχνάμε το άλλο τείχος της Γάζας κι ένα λαό που μοιάζει να έχει καταδικαστεί σε μαρασμό από την παγκόσμια κοινότητα, ανθρώπους που υποφέρουν από βρέφη επειδή έτυχε
Μαθαίνω πολλά για συλλήψεις και βασανισμούς παιδιών, για αυθαιρεσίες νεαρών Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και για φυλακίσεις κι εξοστρακισμό Ισραηλινών που αρνούνται να συμμετέχουν.
Θυμάμαι τα νεκρά παιδάκια που πέρσι τα σημάδεψαν για πλάκα ενώ έπαιζαν σε μια παραλία.
Σας φέρνω μια φωτογραφία περσινή μαζί με φρέσκια έκθεση του ΟΗΕ.


Ιδού για όποιον αντέχει:


b2ap3_thumbnail_280815_shh_00_1.jpg
Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται οικονομικά στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ ενώ ο αριθμός των Ισραηλινών εποίκων στη γη τους έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση της Υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD).
Η ευθύνη εντοπίζεται στους μακροχρόνιους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή οικονομία. Όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε ολέθριο βαθμό από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό και την καταστροφική επίθεση στη Γάζα το προηγούμενο καλοκαίρι που σκότωσε πάνω από 2.200 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 551 παιδιά.
Αβίωτη Γάζα 
Τρεις εκτεταμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα τα τελευταία 6 χρόνια, ως αποκορύφωμα του οκταετούς αποκλεισμού, διέλυσαν τις υποδομές της περιοχής, κατέστρεψαν την παραγωγική της δυνατότητα, παρεμπόδισαν κάθε σημαντική προσπάθεια ανοικοδόμησης και έκαναν τον πληθυσμό φτωχότερο από κάθε άλλη περίοδο τα τελευταία 20 χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.
Η ανεργία στη Γάζα έφτασε το 44%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ στη Δυτική Όχθη είναι 18%.
Ωστόσο η UNCTAD υποστηρίζει ότι “η πραγματική ανεργία και η συνακόλουθη σπατάλη ανθρώπινων πόρων” είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υποδεικνύουν οι αριθμοί.
Ακόμη και πριν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, 3 στα 5 νοικοκυριά στην περιοχή και 1 στα 5 στη Δ. Όχθη τελούσαν υπό διατροφική ανασφάλεια - κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την αξιόπιστη και επαρκή προμήθεια οικονομικά προσιτού και θρεπτικού φαγητού.
Το έτος 2000 μόνο 72.000 άνθρωποι στη Γάζα ήταν εξαρτημένοι από τις μερίδες τροφίμων που διένειμε ο ΟΗΕ. Φέτος τον Μάιο ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 868.000, σχεδόν στον μισό πληθυσμό.
Η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Γάζα “ουσιαστικά εξαφάνισε όση είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη, στέλνοντας σχεδόν σύσσωμο τον πληθυσμό στη φτώχεια και την εξάρτηση από διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια”, επισημαίνει η έκθεση.
Η UNCTAD εκτιμά το άμεσο κόστος της καταστροφής που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2012 και του Ιουλίου-Αυγούστου 2014 στα 2.7 δισ. δολάρια.  
Σε μια ιδιαίτερα γνωστή έκθεση του 2012 ο ΟΗΕ κατέληγε ότι αν δεν αλλάξει κάτι η Γάζα θα είναι “μη κατοικήσιμη” το 2020.
Η πρόσφατη έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση έκτοτε έχει μόνο επιδεινωθεί.
Η Γάζα είναι από κάθε λογική άποψη ήδη αβίωτη. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να ήταν το συμπέρασμα των εκατοντάδων Παλαιστινίων που πέθαναν - ή δολοφονήθηκαν - στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε ασφαλέστερες ακτές στην Ευρώπη.   
Οι έποικοι ευημερούν
Τα στοιχεία του ΟΗΕ φανερώνουν ότι το Ισραήλ αποκομίζει κέρδη δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές αγαθών και ηλεκτρισμού σε μια αιχμάλωτη παλαιστινιακή αγορά. Το Ισραήλ απαγορεύει σχεδόν όλες τις εξαγωγές από τη Γάζα.
Επανειλημμένα έχει καταστρέψει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας με το να εμποδίζει την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής, υποχρεώνοντας έτσι τους Παλαιστίνιους να αγοράζουν σε εξωφρενικές τιμές ηλεκτρισμό από το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί έποικοι, αντιθέτως, τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά.
Οι έποικοι πλέον ξεπερνούν σε αριθμό τους Παλαιστίνιους στην Περιοχή Γ της κατεχόμενης Δ. Όχθης, αναφέρει η έκθεση. Αυτή η περιοχή, όπως ορίστηκε με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993, αποτελεί το 61% της έκτασης της Δ. Όχθης και παραμένει υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο σε αυτήν η Παλαιστινιακή Αρχή.
Περιλαμβάνει δεκάδες παλαιστινιακά χωριά και, σύμφωνα με την UNCTAD, “τους πιο πολύτιμους παλαιστινιακούς φυσικούς πόρους”.
Εξ αιτίας του επιθετικού και ανεξέλεγκτου εποικισμού από το Ισραήλ, ζουν σήμερα 341.000 Ισραηλινοί έποικοι στην Περιοχή Γ και 300.000 Παλαιστίνιοι.
Σε αυτήν την περιοχή είναι που οι έποικοι υποβάλλουν τους Παλαιστίνιους και τις περιουσίες τους σε συνεχείς και συχνά φονικές επιθέσεις, με πάνω από 9.000 παραγωγικά δέντρα να έχουν καταστραφεί ή υποστεί φθορές μόνο μέσα στο 2014.
Ανάλυση 
Τα αναμφισβήτητα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της UNCTAD υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Ισραήλ δε συνιστά τίποτα λιγότερο από μία υπαρξιακή απειλή για τον Παλαιστινιακό λαό.
Η έκθεση ζητά να τερματιστούν ο αποκλεισμός της Γάζας και οι περιορισμοί στη Δ. Όχθη και να αναγνωριστούν στους Παλαιστίνιους τα πλήρη δικαιώματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Περισσότερη βοήθεια από δωρητές, αν και επειγόντως αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κρίση που βαθαίνει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καταλήγει η έκθεση.
Ωστόσο ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας μιας επίσημης έκθεσης αφήνει κάποια πράγματα ανείπωτα.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ολέθρια κατάσταση στην κατεχόμενη Δ. Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας είναι κατασκευασμένη - ιδίως από το Ισραήλ.  
Είναι η άμεση συνέπεια της υποστήριξης προς το Ισραήλ και της συνενοχής με αυτό από διεθνείς επιχειρήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένα αραβικά καθεστώτα και κυρίως τις ΗΠΑ.     
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρει ιδιαίτερη ευθύνη καθώς οι κυβερνήσεις του αύξησαν σε πρωτοφανή επίπεδα την ενίσχυση προς το Ισραήλ παρά την πρωτόγνωρη βία και καταπίεση που ασκεί αυτό στους Παλαιστίνιους.
Οι επαφές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με μεσολαβητή τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και με σκοπό την επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας στη Γάζα που θα τερμάτιζε τον αποκλεισμό, έφτασαν σε αδιέξοδο, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Ντέιβιντ Χηρστ του Middle East Eye.
Είναι επομένως πιο επείγον από ποτέ το Ισραήλ και οι συνεργοί του να δεχτούν πιέσεις και να λογοδοτήσουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο, ιδιαίτερα μέσω του κινήματος για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS).          
  
(μετάφραση - επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.