Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πλαστογράφηση πτυχίων; Μια περίπτωση (με σχόλια και καταδίκη)Θυμάμαι μια παλιά περίπτωση πλαστογράφησης, μπροστά μου,  του απολυτηρίου Γυμνασίου (αντίστοιχο με του μετέπειτα Λυκείου) από υπάλληλο Δημόσιας Υπηρεσίας για να μη χάσει τη δουλειά στην οποία είχε διοριστεί με μέσον, μολονότι εντελώς άσχετη με το αντικείμενο.
Είχα αηδιάσει τότε με την ξεδιαντροπιά αν και τώρα, χρόνια μετά, βλέπω πως εξ ίσου εγκληματίας ήταν κι ο άνθρωπος-μέσον που τη διόρισε (μαζί με ποιος ξέρει πόσους άλλους) και πως ακόμα κι αν είχε βγάλει το Λύκειο το πρόσωπο αυτό, πάλι άχρηστο θα ήταν.

Δε γνώριζα τότε πόσο διαδεδομένες είναι οι πλαστογραφήσεις. Στην εποχή μας που αποκαλύφθηκαν, ο νόμος ίσως να παραείναι σκληρός ρίχνοντας στο ίδιο τσουβάλι με κακούργους, τόσο την καθαρίστρια όσο και τον ένοχο για μίζες της Siemens:
«η καθαρίστρια, ο διασώστης και οποιοσδήποτε άλλος θα καταλήξει να δικάζεται για κακούργημα με ισάξια ποινική αντιμετώπιση αυτής της Siemens, των εξοπλιστικών, τις μίζες στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ΄ήτοι, ισόβια».

Σας φέρνω περίπτωση ανθρώπου που καταδικάστηκε σήμερα σε 20 χρόνια, μαζί με εξηγήσεις και σχόλια.


Evi Andrianou

Η δίκη
Εδώ και μήνες ταλαιπωρούμαι διότι έτυχε να με καλέσουν ως μάρτυρα σε μια υπόθεση. Επειδή η δίκη για διάφορους λόγους αναβάλλεται τελευταία στιγμή και αφού αναγκαστικά κάθομαι αμέτρητες ώρες στο δικαστήριο, συνήθως παίρνω μαζί μου βιβλία και δουλειές γραπτές ώστε να μη χάνω εντελώς το χρόνο μου.
Σήμερα όμως συνέβη κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά τα βαρετά που συμβαίνουν συχνά στα δικαστήρια. Δικαζόταν μια υπόθεση πλαστογραφίας. 
Εκεί, λοιπόν, που διάβαζα το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο μου, σήκωσα λίγο τα μάτια να δω τον κατηγορούμενο και αντί να ξαναγυρίσω μηχανικά το βλεμμα μου πίσω, έμεινα να τον κοιτάζω μαγνητισμένη. Ήταν ένας μεγαλόσωμος εύσωμος άντρας, με το σουλούπι του "ευγενικού καλόκαρδου γίγαντα". Είχε κάτι μάτια κόκκινα από το κλάμα, μια έκφραση χαμένου παιδιού και τριγύρω του πολλούς ανθρώπους επίσης θλιμμένους που τον κοιτούσαν με αγωνία και τον στήριζαν με λόγια και αγγίγματα στον ώμο.
Απ' όσα κατάφερα να ακούσω, γιατί τα λένε και μέσα απ' τα δόντια τους οι δικαστές κι οι δικηγόροι, ο κατηγορούμενος δουλεύει χρόνια ως οδηγός του ΕΚΑΒ και μάλιστα σε πολύ δύσκολες θέσεις. Στην αρχή ως απλός οδηγός, έπειτα ως οδηγός μοτοσυκλέτας, έπειτα σε αεροδιακομιδές. Παρότι είχε σοβαρό ατύχημα σε μια τέτοια δύσκολη διάσωση, εκείνος δεν εκμεταλλεύτηκε το συμβάν ώστε να εξασφαλίσει μια θέση σε γραφείο όπως εδικαιούτο αλλά προτίμησε να δουλέψει στην πρώτη γραμμή πάλι μετά την ανάρρωσή του. Είχε τελειώσει μια σχολή για οδηγούς ΕΚΑΒ, είχε όλα τα νόμιμα διπλώματα και μάλιστα στη διάρκεια των 20 χρόνων δουλειάς, οικειοθελώς είχε πάρει κι άλλα πιστοποιητικά από σεμινάρια και ιδιωτικές σχολές (πχ.για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, θαλασσοδιάσωση και αεροδιάσωση τα οποία πλήρωσε μόνος του και όχι ζημιώνοντας το δημόσιο)
Ποιο ήταν το μεγάλο του παράπτωμα; Ότι αντί να έχει απολυτήριο λυκείου είχε απολυτήριο γυμνασίου, το οποίο όπως αποδείχθηκε από εγκυκλίους και προκηρύξεις του 90’ δεν ήταν απαραίτητο να κατέχει για να έχει αυτή τη θέση. Οπότε ίσως να παρερμήνευσε το νόμο, ίσως να φοβήθηκε μήπως τον διώξουν στο μέλλον κλπ, τελοσπάντων για κάποιο λόγο, κακώς διέπραξε αυτήν την παράνομη πράξη.
Γνωστοί, συνάδελφοι, φίλοι μίλησαν υπέρ του αλλά κυρίως ένας γιατρός χειρουργός εμφανώς συγκινημένος, τον υποστήριξε λέγοντας ότι όχι απλώς δεν χρωστάει στο δημόσιο αλλά του χρωστάει το δημόσιο διότι ναι μεν πλαστογράφησε ένα απολυτήριο αλλά κατείχε όχι μόνο τα νόμιμα αλλά και παραπάνω προσόντα για αυτή τη θέση και ποτέ δεν διεκδίκησε μια καρέκλα αλλά ήταν πάντοτε μάχιμος διασώστης κι ότι είναι ένας από τους καλύτερους και ελάχιστους ανθρώπους στην Ελλάδα που γνωρίζουν τόσο καλά αυτή τη δουλειά και που έχουν σώσει άπειρους τραυματίες και ασθενείς σε πολύ αντίξοες συνθήκες.
Και παρακολουθώντας με πραγματικό ενδιαφέρον τη δίκη αυτή και την εξαιρετική αγόρευση του συνηγόρου του αλλά και την δική του απολογία και ειλικρινή μεταμέλεια, ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι οι δικαστές θα του επιβάλλουν κάποιο χρηματικό πρόστιμο και στη χειρότερη θα τον διώξουν από τη δημόσια θέση του. Όμως, τον καταδίκασαν σε 20 χρόνια φυλάκισης (κι αν άκουσα καλά, χωρίς αναστολή). Επειδή δεν έχω ιδέα από νομικά, δεν είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και για το αν είναι αναστρέψιμη η κατηγορία. Μακάρι όμως να είναι. Γιατί φαντάζομαι ότι άνθρωπο με τέτοιο μεράκι για τη δουλειά του δεν θα βρουν τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως θα βρουν κάποιον με απολυτήριο λυκείου.

Sylvia Pana Η πρακτική είναι η εξής: Ανά 2-5 έτη έχουμε μια νέα τάση στις ποινικές διώξεις λ.χ. στα αδικήματα που αφορούν χρονολογίες 2000-2010 έχουμε απάτη εις βάρος του δημοσίου με πλαστά πιστοποιητικά. Σου λέει η εισαγγελία "εάν δεν είχες καταρτίσει το πλαστό έγγραφο δεν θα είχες διοριστεί και δεν θα είχες λάβει συνολική μισθοδοσία που ανέρχεται σε ποσό άνω των 120 χιλιάδων σε σύνολο. Άρα εξαπάτησες το δημόσιο με το πλαστό έγγραφο να σε προσλάβει και να σου δώσει όλα αυτά τα χρήματα" (μπακάλικα νομίζω αλλά κατανοητά). Τώρα πλέον σε ότι έχει να κάνει με δημόσιο ή δημόσιο χρήμα, από την καθαρίστρια, τον διασώστη ή τα εξοπλιστικά όλα μπαίνουν στην ίδια μαρμίτα και τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια καθόσον "ξύπνησε" ένας νόμος του 1950 ο οποίος είχε εκδοθεί για να εξυπηρετήσει μια έκρυθμη κατάσταση , αυτής που υπήρχε μετά τον εμφύλιο. Πλέον οι μισές δικογραφίες περνάνε από ειδικούς ανακριτές και η καθαρίστρια, ο διασώστης και οποιοσδήποτε άλλος θα καταλήξει να δικάζεται για κακούργημα με ισάξια ποινική αντιμετώπιση αυτής της Siemens, των εξοπλιστικών, τις μίζες στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ΄ήτοι, ισόβια. Πλέον, καθόσον έχω άποψη, μπορώ να πω μόνο ότι αυτή η αντιμετώπιση και η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου είναι τερατώδης και οριακά τραβεστί για την δικαιοσύνη. (ουφ, ξεσπάθωσα).

Χρήστος Στυπαγγίδης Είναι κάτι που με προβληματίζει τις τελευταίες μέρες καθώς διάβασα την περίπτωση μια καθαρίστριας που καταδικάστηκε με 15 χρόνια φυλάκισης. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των ανθρώπων να εργαστούν και σαφώς η ζωή δεν είναι καλή με όλους ώστε να τελειώσουν όλοι το λύκειο. Από την άλλη η πλαστογραφία είναι κάτι πολύ σοβαρό και αδικεί όλους τους άλλους που πάλεψαν για την θέση και δεν την πήραν ποτέ. 15 και 20 χρόνια όμως μου φαίνονται απίστευτα πολλά για έναν άνθρωπο που απλά ήθελε να εργαστεί... Προσωπικά θα τους ανάγκαζα να βγάλουν το λύκειο ταυτόχρονα με την δουλειά τους (υποχρεωτικά σε κάποιο χρονικό διάστημα) και ίσως και ένα πρόστιμο.


Μπράβο στην αστική δικαιοσύνη!
Πλαστό απολυτήριο δημοτικού καθαρίστριας 15 χρόνια φυλακή
Μισό ταμείο Δήμου Θεσσαλονίκης από δήμαρχο 12 χρόνια...
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έριξε 15 χρόνια κάθειρξη σε μια 51χρονη, επειδή πριν από 20 χρόνια είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε κρατικό παιδικό σταθμό θεσσαλικού δήμου. Είχε φτάσει μέχρι την πέμπτη δημοτικού και δεν είχε τελειώσει την έκτη δημοτικού. Στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι υπήρξε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο! Αν ρωτήσεις ποιά ζημία θα σου πουν οι μισθοί από την αδιάκοπη εργασία της! Αν πεις δεν θα τα έδινε αυτά τα χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλη καθαρίστρια; Θα σου απαντήσουν θα τα έδινε! Τότε από πού προκύπτει η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τους μισθούς; Αναντίλεκτα είναι μια απάτη, πλαστογραφία κτλ. με "όφελος" για την καθαρίστρια τους μισθούς της αξίας περί των 100 χιλιάδων ευρώ (με τους τόκους) τα τελευταία 20 χρόνια. Ελάμβανε το συγκλονιστικό ποσό των 400 ευρώ το μήνα για να καθαρίζει τον παιδικό σταθμό. Για την απάτη αυτή η αδέκαστη αστική δικαιοσύνη έριξε 15 χρόνια! Ο Παπαγεωργόπουλος ΔΑΓΚΩΣΕ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ και κυκλοφορεί ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ποιού νόμου; Αυτού που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ στο κολαστήριο του Κορυδαλλού και πεθαίνει ΚΑΘΕ μήνα ένας άνθρωπος ενώ πρέπει να αποφυλακιστεί.
Επαναλαμβάνουμε:
Είσαι πάμπτωχος, πλαστογράφησες για να βρεις δουλειά, σε προσέλαβαν, δούλεψες 20 χρόνια και πήρες για την εργασία σου 100.000 €; Τότε τα 100.000 και πλέον € ισοδυναμούν με 15 χρόνια φυλακή.
Είσαι εύπορος, μεγαλοαστός, πολιτικάντης, αργόμισθος, καταχράσαι το ταμείο του δήμου, εξαφανίζεις 18 εκατομμύρια €, χρήματα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ τα δούλεψες; Τότε τα 18 εκατομμύρια (τους παχυλούς μισθούς του δημάρχου τους αγνόησε το δικαστήριο!!!) ισοδυναμούν με 12 χρόνια. Έρχεται και φωτογραφικός νόμος βγαίνεις έξω ΜΟΝΟ εσύ και οι φτωχοί συνεχίζουν να σαπίζουν μέσα στη φυλακή.

Evi Andrianou σωστό τυπικά αλλα ο άνθρωπος προτίμησε αντί να πάει Λύκειο να βγάλει τέσσερις σχολές ιδιωτικές με δικά του χρήματα που αφορούσαν στο αντικείμενό του

Χρήστος Στυπαγγίδης Ναι αλλά η δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή.
Haris Fretzagias Dura lex, sed lex

Poly Vlasi Wtf?! 20 χρόνια δεν τρως ούτε για φόνο!!!!!

Mariangela Kotsiani Και χωρίς αναστολή? Πληρωμένοι ήταν?

Pantelis Kritikos Κάπου είχα διαβάσει ότι η Δικαιοσύνη είναι σαν τον ιστό της αραχνης, πιάνει τα μικρά έντομα αλλά τα μεγάλα τον διαρρηγνυουν πέρα ως περα. 
____________________

Εικόνα: Δικαιοσύνη με δεμένα μάτια, πλάστιγγα και σπαθί,
 έργο του Maarten van Heemskerck (1556)

4 σχόλια:

 1. Η ποινη παντα πρεπει να εχει σκοπο τον σωφρονισμο ,και οχι την εξοντωση του παραβατη του νομου!Ημαρτον στην κυριολεξια !!Να τα θυμομαστε αυτα τα επεισοδια....ας πουμε, οταν θα ανακοινωθουν οι ποινες για τους κατηγορουμενους της Χρυσης Αυγης! Οχι,δεν επιθυμω να εξοντωθουν ουτε αυτοι,μονο να συγκρινω θελω. Και αυτο γιατι προσφατα αθωωθηκε και ο κ.Μηλιωνης,με καταχρηση πολλων εκατομυριων....εις βαρος ολου του εθνους!!Εε....αυτα ειναι που δεν μπορει κανεις να χωνεψει,στον τοπο τουτο.Και με τον ιδιο τροπο που σιγα-σιγα διαφοροποιουμε την παροιμια ''δεν ειναι παντα χρυσος η σιωπη''....ετσι και ''η δικαιοσυνη,να ανοιγει που και που και τα αυτια της και τα ματια της,μα κυριως να θυμαται την ανθρωπινη υποσταση της!!Εδω κατηγορουνται ανθρωποι για κακουργημα (υποθεση Μαρφιν ) με ανωνυμα σημειωματα!!Παιδια ,μην τρελλαθουμε!Απο τις λιγες πονεμενες ιστοριες της χωρας μας,η αποδοση της δυκαιοσυνης. Βαση και πηγη πολλων δεινων μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι. Δυό μέτρα και δυό σταθμά.
   Σωφρονισμό, παραδειγματισμό... στην ουσία Αδιαφορία.

   Πολύ σωστή η παρατήρησή σας να τα θυμόμαστε αυτά όταν ακούσουμε τις ποινές της ΧΑ. Να τα θυμόμαστε.

   Διαγραφή
 2. Λυπάμαι παρά πολύ, αλλά εδώ νομίζω ακράδαντα και τελείως αυτονόητα πως η "δικαιοσύνη" διαπράττει ένα ΠΟΛΥ μεγάλο λάθος... Κατ'αρχήν γιατί ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ να καταδικαστεί συνολικά σε 20 χρόνια κάθειρξη(φυλάκιση), τη στιγμή που ο φουκαράς ο ανθρωπάκος κατείχε ΝΟΜΙΜΟ τίτλο σπουδών, έχοντας από πριν αποπερατώσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ παρακαλώ τις σπουδές του, ασχέτως βέβαια εάν άλλαξε μετέπειτα το βαθμό που έφερε στον τίτλο του μετατρέποντάς τον από 11 σε 12 και για ΜΙΑ μόνον ψωρομονάδα, ενώ ο άλλος, ο υπάλληλος καθαριότητος του δήμου, έφαγε νομικά μόνον 4 χρόνια κάθειρξη, τη στιγμή που αυτός κατείχεν εξ ολοκλήρου ΠΛΑΣΤΟ τίτλο σπουδών και μάλιστα ΕΝΑΝΤΙ ΑΔΡΑΣ ΑΜΟΙΒΗΣ, χωρίς να έχει αποπερατώσει από πριν τις σπουδές του στο Γυμνάσιο, μέχρι το οποίον κι έφθασε; Αυτό δεν θεωρείται κατά κανόνα εντελώς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ αναποδιά εκ μέρους της "δικαιοσύνης"; Γι'αυτό λοιπόν να καταργηθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ο νόμος περί μοριοδοτήσεως άλα βαθμολογικά, ειδεμή θεωρείται... ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ, προάγοντας εννοείται ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ με αφορμή την επαγγελματική σταδιοδρομία του ανθρώπου γενικότερα. Πάει και τελείωσε_.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά σκέπτηκες, αν είναι έτσι! Αλλωστε θα θέσω κι εγώ με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ένα εντελώς ΕΥΛΟΓΟ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ερώτημα: Τελείως ασυζητητί, όσοι έφεραν τελικά ΥΨΙΣΤΗ βαθμολογιά στους τίτλους των σπουδών τους, νομίζεις δε και καλά πως εξακολουθούν να θυμούνται με την πάροδο των χρόνων τα όλα όσα διδάχθηκαν κατά το παρελθόν στο σχολείο ή στη σχολή τους; Ασφαλώς... 'ΟΧΙ'. Γι'αυτό άλλωστε ο βαθμός του τίτλου σπουδών, είτε χαμηλός, είτε υψηλός, ΔΕΝ έχει τόση αξία, όσο η προθυμία και η αποτελεσματικότητα ενός εργαζόμενου σε μία θέση επαγγελματικής απασχολήσεως, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο Δημόσιο τομέα και παν απ'όλα η ανθρώπινη ζωή παρακαλώ. Οριστική κατάργηση ΤΩΡΑ του κατεξοχήν και άνευ αμφισβητήσεως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ και ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ νόμου που ονομάζεται ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ άλα βαθμολογικά. 'ΟΧΙ' στην εξυπηρέτηση των ΟΛΙΓΩΝ άλλα εργασιακά. ΤΕΛΟΣ_.

   Διαγραφή