38 χρόνια φυλακή και 148 βουρδουλιές είναι η ποινή της Ιρανής δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ που κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας και συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.
Η Νασρίν Σοτουντέχ εκπροσωπεί τις γυναίκες που διαδηλώνουν διεκδικώντας το δικαίωμα να μη φορούν χιτζάμπ. Έχει ήδη εκτίσει κάποια χρόνια φυλακής, απελευθερώθηκε μα ξαναδικάστηκε.
Γίνεται μεγάλη κινητοποίηση με τουϊτεροκαταιγίδες και πολλά cartoons. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;
Ξέρω όλες τις αντιρρήσεις περί συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο αλλά δε βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το πολύ μικρό, το ελάχιστο, να προσθέσουμε το όνομά μας τις υπογραφές στη λίστα της Διεθνούς Αμνηστίας για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και να σώσουμε μια γενναία γυναίκα.
Η πιο διάσημη Ιρανή δικηγόρος καταδικάστηκε ξανά για τη δράση και τα ηγετικά προσόντα της.
«Πανικόβλητη προσπάθεια ώστε να μην ακούγεται η φωνή μιας νέας ηγέτιδας που μπορεί να στείλει μηνύματα για αλλαγή» χαρακτήρισε ο διακεκριμένος Ιρανονορβηγός νευροεπιστήμονας και υποστηρικτής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Μαχμούντ Αμίρι Μοχαντάμ τη νέα καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ από δικαστήριο της Τεχεράνης. Η Ιρανή δικηγόρος, βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2012, υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις. Ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν, μέσω του οποίου έγινε γνωστή διεθνώς η νέα ποινή της Ιρανής ακτιβίστριας, δεν διευκρινίζει τους λόγους της καταδίκης της. Σύμφωνα όμως με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Ισνα, καταδικάστηκε σε «πέντε χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία κατά του κράτους και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη» του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018. Γιατί όμως οι μουλάδες τρέμουν πολιτικά τη Νασρίν Σοτουντέχ;
«Εχει όλα τα προσόντα για να γίνει ηγέτης»
«Η Ισλαμική Δημοκρατία αγωνίζεται για την επιβίωσή της. Το θάρρος της Σοτουντέχ ως γυναίκας και δικηγόρου αποτελεί παράδειγμα για όλους όσοι αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των γυναικών. Σε μια τέτοια κατάσταση, όποιος έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της αλλαγής θεωρείται σημαντική απειλή από τις αρχές. Η Νασρίν Σοτουντέχ είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Είναι θαρραλέα, μπορεί να επικοινωνήσει με τους απλούς ανθρώπους, υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα παρά τα πολλά χρόνια πίεσης, διώξεων και παρενοχλήσεων. Και είναι γυναίκα. Η Σοτουντέχ έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ηγέτης. Νομίζω ότι οι νέες καταδίκες της πρέπει να γίνουν αντιληπτές υπό αυτές τις συνθήκες» είπε ο Μ.Α. Μοχαντάμ σε δημοσιογράφο του δικτύου Global.
Υπερασπίστηκε ακτιβιστές; Καταδίκη!
Η 55άχρονη Σοτουντέχ έχει μπει στο στόχαστρο των μουλάδων καθώς με την κοινωνική δράση της απειλεί την κυριαρχία τους. Είναι η δεύτερη φορά που καταδικάζεται από ιρανικό δικαστήριο. Η πρώτη ήταν το 2010, όταν κατηγορήθηκε για προπαγάνδα και συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους. Αυτό που πραγματικά έκανε ήταν ότι ως δικηγόρος υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Της είχε επιβληθεί ποινή εξαετούς φυλάκισης αλλά στη φυλακή παρέμεινε «μόνο» τρία χρόνια.
Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις..
_________________________________
Για Υπογραφή:
συμπαράσταση από Ελλάδα: https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/Save_Nasrin_Sotoudehs_life/?aGacqbb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.