Αν φεύγετε από τη Μύκονο για Αθήνα ή εξωτερικό ίσως σας δίνεται η ευκαιρία να προσφέρετε κάτι σημαντικό που δε σας κοστίζει τίποτε.
Στη Μύκονο, όπως σε όλη την Ελλάδα, εκτός των ασυνείδητων που δε στειρώνουν τα κατοικίδια κι ύστερα πετάνε στο δρόμο τα μωρά, έχουμε και τους άλλους που έρχονται με το σκυλί τους και το παρατάνε όταν φεύγουν.
Ευτυχώς εδώ και κάποια χρόνια γίνεται σπουδαία δουλειά της φιλοζωικής μας με εξαιρετική συνεργασία προγραμμάτων του Δήμου, των pet shops και των κτηνιάτρων μας. Εκτός από τις ταΐστρες για γατάκια, τις στειρώσεις και αποπαρασιτώσεις έχουμε ένα πολύ ενεργό πρόγραμμα Υιοθετήσεων στο εξωτερικό.
Το #adopt_a_greek_stray, (υιοθετήστε ένα αδέσποτο απ’-ό την Ελλάδα) αποκαλύπτει μια από τις ντροπές του τόπου μας μα ταυτόχρονα είναι η μόνη ελπίδα για γατιά και σκυλιά που έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε και γίνονται ισότιμα μέλη σε οικογένειες που τα σέβονται και τα αγαπούν όπως αξίζει σε κάθε πλάσμα να αγαπιέται.
Πριν από τρία χρόνια εμφανίστηκε η Suki μου στον κήπο, ψυχικά τραυματισμένη και δύσπιστη μα διψασμένη για τρυφερότητα. Μας πήρε χρόνια και πολλές γρατζουνιές ώσπου να κερδίσω την εμπιστοσύνη της γι’ αυτό δεν την πρόλαβα και λίγους μήνες αφού την υιοθετήσαμε γέννησε 4 γατάκια. Το ένα καλικάκι το κράτησα, στα άλλα βρήκα θαυμάσιες οικογένειες. Ένα απ’ αυτά όμως έπρεπε να ταξιδέψει για Αττική και σ’ αυτό με βοήθησε μια κυρία που φεύγοντας από τις διακοπές της προσφέρθηκε να γίνει συνοδός στη Φιλοζωική μας. Δοκιμασμένο λοιπόν αυτό που σας ζητώ και μπορώ να εγγυηθώ ότι είναι πανεύκολο: Στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι θα σας παραδοθεί ένα καλάθι με όλα τα απαραίτητα έγγραφα κι όταν φτάσετε στον προορισμό σας θα σας περιμένουν να το παραλάβουν. Μόνη σας υποχρέωση να το συνοδεύσετε για να μη χαθεί.
Αυτή η πράξη, απλούστατη για μάς, ανοίγει ορίζοντες προς ένα καλύτερο κόσμο γι’ αυτά τα πλάσματα.
Σας καλώ να το αποφασίσετε και πριν ταξιδέψετε να κάνετε μια ερώτηση στη Φιλοζωική μας μήπως και ο προορισμός σας βολεύει κάποιο από τα ορφανά μας.
Mε ένα μήνυμα (dm) στο Mykonos Animal Welfare φεύγοντας θα μάθετε αν υπάρχει κάποιο πλάσμα που χρειάζεται να το συνοδεύσετε προς τον προορισμό σας:
Το πρωί της Παρασκευής, σε έναν σκουπιδοτενεκέ στο Μαράθι της Μυκόνου, δύο κορίτσια εντόπισαν πεταμένα τέσσερα κουταβάκια. Η είδηση δεν σόκαρε τη Σάντρα Κλερ, την 70χρονη ιδρύτρια της οργάνωσης Mykonos Animal Welfare, που από το 2005 φροντίζει για την ευημερία των αδέσποτων ζώων του νησιού.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των στειρώσεων, με την ενεργοποίηση και του δήμου, οι εγκαταλείψεις νεογέννητων γατιών και σκυλιών εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινότητα στη Μύκονο.
«Κάθε μέρα φοβάμαι πόσα ζωάκια θα βρούμε πεταμένα έξω από τον σταθμό σίτισης γατιών που έχουμε στο Μαράθι», λέει στην «Κ» κ. Κλερ, η οποία έχει προ πολλού απαρνηθεί τον Καναδά για τις Κυκλάδες. Συνήθως πρόκειται για μωρά που γεννήθηκαν από μη στειρωμένα κατοικίδια. Συχνά εντοπίζονται και σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν όταν οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν από το νησί.
«Τα βρίσκουμε συχνά δεμένα με αλυσίδα», λέει στην «Κ» η Δάφνη Χρονοπούλου, εθελόντρια της οργάνωσης που ζει εδώ και 20 χρόνια μόνιμα στη Μύκονο. «Υπάρχει αυτή η θεωρία ότι τα ζώα θα ζήσουν καλύτερη ζωή στο νησί».
Για τα τέσσερα κουτάβια, όπως και για όλα τα ζώα που εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Το δίκτυο φίλων που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια η MAW είναι ευρύ, το στόμα με στόμα κάνει θαύματα.
Συνήθως πρόκειται για φιλόζωους από την Αθήνα αλλά και όλη την Ευρώπη. Για να ταξιδέψουν όμως έως τα νέα τους σπίτια, με πλοίο ή αεροπλάνο, τα ζώα χρειάζονται σύνοδο.
Η οργάνωση καλεί τουρίστες που φεύγουν από τη Μύκονο για Αθήνα ή εξωτερικό να γίνουν συνοδοί των κατοικιδίων. Στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι τους παραδίδονται τα απαραίτητα έγγραφα κι όταν φθάσουν στον προορισμό τους θα τους περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι για να παραλάβουν το ζωάκι. «Αυτή η πράξη, απλούστατη για εμάς, ανοίγει ορίζοντες προς έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτά τα πλάσματα», λέει η κ. Χρονοπούλου.
Προφανώς τα ζώα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ως «πακέτα». Κανείς στη Mykonos Animal Welfare δεν το θέλει αυτό. «Ο σκοπός είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους. Ηδη έχουν υποστεί κακομεταχείριση».
Κάπως έτσι μόνο το φετινό καλοκαίρι έχουν δοθεί για υιοθεσία πάνω από 100 ζώα. «Υπάρχει μεγάλη πίεση», λέει η κ. Κλερ. «Ενίοτε φθάνω να φιλοξενώ σπίτι μου έως και 20 γάτες. Φαντασθείτε ότι κάποτε είχα αλλεργία στις γάτες. Μάλλον την ξεπέρασα…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.