Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

'Αστρα στα Τρία Πηγάδια










      


 'Οποιος πιεί νερό από τα Τρία Πηγάδια, έλεγαν όταν πρωτοήρθα στο νησί, θα αγαπήσει ντόπιο και θα μείνει γιά πάντα εδώ. Τα Τρία Πηγάδια έδιναν καποτε νερό στα σπίτια της Πόλης και γι’ αυτό ήταν τόπος συνάντησης γιά κουτσομπολιό κα φλερτ όπως όλες οι Βρύσες των χωριών. Επειδή βρίσκονται στο κέντρο, είτε είμαστε θαμώνες του bar "'Αστρα" είτε όχι, όλοι έχουμε αναμνήσεις  από αυτό το σημείο. 
      Γι' αυτό ενδιαφέρθηκα όταν έμαθα πως έγινε κάποια διαμαρτυρία στο Δήμο με σκοπό να επανέλθουν τα Τρία Πηγάδια  στην παλιά μορφή. (Ποιά δηλαδή; Γιά ΄Υδρευση;)
     Το θέμα ξεκίνησε όταν ο συντάκτης της διαμαρτυρίας προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει μιά Ασιάτισα με Οδηγό στο χέρι η οποία με την πλάτη στα Πηγάδια  έψαχνε  γιά το το Μνημείο.
        'Ομως υπάρχουν μνημεία και μνημεία. Η μετατροπή της Πόλης σε μουσείο δεν είναι ένδειξη πολιτισμού.
Στο συγκεκριμένο μαγαζί σπάνια πηγαίνω αλλά δεν πιστεύω πως είναι από εκείνα που καταστρέφουν την αισθητκή του τόπου. ‘Ισα-ίσα, την έχει σεβαστεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
 Ο τουρισμός είναι βιομηχανία επικερδής αλλά όταν οι κάτοικοι φτάσουν να ζουν γιά τους τουρίστες οι τουρίστες δε θα έρχονται πιά. Καλύτερα να χάσει η Ασιάτισα το θέαμα (ας θυμηθούμε τα μεγέθη, τα Πηγάδια είναι μνημείο καθημερινής ζωής όχι ναός), παρά να μπούμε όλοι σε μιά γιάλα γιά να πληρώνουν να μας δουν. 
_______________________
                     Ενημερωθείτε γιά το θέμα: Εν δράσει (όπου και το ανωτέρο σχόλιο)
                                                                             'Εγγραφο προς το Δήμο Μυκόνου
                                                            Mykonensis Τα Τρια πηγάδια είναι μηνημείο 
____________________________________________________________

5 σχόλια:

  1. Με όλον τον σεβασμό για την άποψή σας και συμφωνώντας ως προς το ότι τα "ΑΣΤΡΑ" είναι καλαίσθητος χώρος, επιτρέψτε μου να πω ότι η πρόθεση των διοργανωτών της διαμαρτυρίας ήταν μάλλον να υπάρξει λίγο περισσότερος σεβασμός σ' αυτό το οιονεί μνημείο της Μυκονιάτικης λαογραφικής παράδοσης, μια προβολή και ανάδειξή του, που θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και στοιχείο αναφοράς των "ΑΣΤΡΩΝ" εκ των ων ουκ άνευ.
    Δεν εκφράζω ούτε εκπροσωπώ τους διοργανωτές, αλλά η νυχτερινή μετουσίωση των 3 Πηγαδιών σε τραπεζάκια για ποτά τα υποτιμά. Πιθανότατα οι περισσότεροι θαμώνες δεν συνειδητοποιούν καν ότι "κρύβονται" πηγάδια εκεί ούτε γνωρίζουν ούτε ενδιαφέρονται για την μικρή ιστορία αυτού ή άλλων τοπόσημων, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα ήταν κακό να την μάθουν, βλέποντας τα 3 Πηγάδια, π.χ., δεόντως και, πάντως, διακριτικά φωτισμένα... Έχω την εντύπωση ότι αν τα "ΑΣΤΡΑ" συνδέονταν εντονότερα με το τοπόσημο αυτό της Μυκόνου, ο χώρος τους θα κέρδιζε σε ατμόσφαιρα, γοητεία, έλξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ γιά το Σχόλιο & διαβάζοντάς το διαπιστώνω πως συμφωνούμε.
    Το δηλώνετε πως δεν εκπροσωπείτε τους διοργανωτές της διαμαρτρίας όπως κι εγώ δήλωσα πως δεν πηγαίνω στο συγκεκριμένο μαγαζί.
    Λέτε "οι περισσότεροι θαμώνες δεν συνειδητοποιούν...ούτε γνωρίζουν ούτε ενδιαφέρονται .. ". Γράφοντας ρίχνουμε φως στην ιστορία τους & τα εμφανίζουμει "δεόντως και, πάντως, διακριτικά φωτισμένα... ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς: νομίζω πως μια ανάδειξή τους από κάποιον ταλαντούχο στους φωτισμούς ή στην διακόσμηση χώρων θα πρόσθετε στην ατμόσφαιρα των "ΑΣΤΡΩΝ"... και θα ικανοποιούσε και τους διαμαρτρόμενους!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι ο διαμαρτυρόμενος.
    @Δάφνη Χρονοπούλου:
    "Ομως υπάρχουν μνημεία και μνημεία. Η μετατροπή της Πόλης σε μουσείο δεν είναι ένδειξη πολιτισμού."
    Δεν υπάρχουν "μνημεία και μνημεία" στην Μύκονο. Τα μνημεία στην Χώρα είναι συγκεκριμένα και τα Τρία Πηγάδια είναι ένα από αυτά. Επίσης δεν υπάρχουν μνημεία και μνημεία στην χώρα της Μυκόνου που υπάλληλοι καταστημάτων σου απαγορεύουν την επικοινωνία με το μνημείο και το ευτελίζουν για να κερδίζουν χρήματα.Μόνο στο Άστρα συμβαίνει αυτό. Κανείς δεν μίλησε για μετατροπή της πόλης σε μουσείο, ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία με το μνημείο θέλω και δεν χρειάζεται να χτιστεί κάποιο μουσείο για να γίνει αυτό.Τέλος, αν η μετατροπή της πόλης σε μουσείο δεν είναι ένδειξη πολιτισμού, τότε η μετατροπή της σε ένα απέραντο μπαρ, με υπαλλήλους-μπράβους να ορίζουν τα όρια της ελεύθερης διέλευσης εντός της πόλεως της Μυκόνου, είναι??

    @"Ο τουρισμός είναι βιομηχανία επικερδής αλλά όταν οι κάτοικοι φτάσουν να ζουν γιά τους τουρίστες οι τουρίστες δε θα έρχονται πιά." Η παραπάνω δήλωση είναι εκτός πραγματικότητας. Τώρα οι κάτοικοι ζουν για τους τουρίστες και δεν τους ενδιαφέρουν τα μνημεία τους, τα οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να θυσιάζουν στον βωμό του χρήματος. Οι τουρίστες δεν θα έρχονται πια στην Μύκονο, όταν η Μύκονο θα πάψει να είναι "Μύκονο". Και η Μύκονος είναι τα μνημεία της, αυτά προκαλούν τον θαυμασμό και για αυτά έρχονται, όχι για το Άστρα. Η Μύκονος θα πάψει να είναι Μύκονο αν χασει αυτό που την διαφοροποιεί, δηλαδή τα μνημεία της. Όταν τα χάσουμε κι αυτά τότε δεν θα έχουν τι να δουν οι τουρίστες. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι οι τουρίστες θα έρχονται για το Άστρα! Έτσι λοιπόν αντί να προστατεύουμε τα κέρδη του Άστρα, μήπως αν προστατέψουμε τα μνημεία μας θα μπορούμε να έχουμε όλοι κέρδη? Αυτά πρέπει να προστατέψουμε για να έχουμε όλοι φαί να φάμε, όχι τα τραπεζάκια του Άστρα και το δικαίωμά τους να απαγορεύουν την είσοδο στο μνημείο.

    Τέλος, ας χάσει η Ασιάτισσα το θέαμα αλλά σύνορα στην Μύκονο δεν θα μου βάλει κανένας. ΌΛη Μύκονος από όσο ξέρω είναι ελεύθερο έδαφος και όπως κανένας δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να περπατάω στα σοκάκια, δεν μπορεί κανένας να μου απαγορεύσει να επικοινωνώ με τα μνημεία των παππούδων μου!!!

    @ Asteroid: Αυτό που θα ικανοποιούσε τους διαμαρτυρόμενους είναι η ανάδειξη των πηγαδιών με κομψό και διακριτικό νυχτερινό φωτισμό και η ελεύθερη επικοινωνία του κοινού με το μνημείο 24 ώρες το 24ωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Mykonensis: Αγαπητέ Διαμαρτυρόμενε, χαίρομαι που μου απαντάτε. Συμφωνούμε πως ο τουρισμός είναι βιομηχανία και μάλιστα όχι λιγότερο ρυπαρή από τις άλλες. Γι αυτό κι είναι εποικοδομητική η όποια συζήτηση γιά το πώς θα περισώσουμε τα μνημεία μας, δηλαδή την παράδοση & την ποιότητα ζωής που αγαπάμε. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το θέμα μας, κι όσο πιό πολύ ανταλλάσουμε απόψεις κρατώντας το ζωντανό τόσο προσθέτουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο οικοδήμημα του πολιτισμού. Οι μικροδιαφορές κρατούν αναμένη τη φλόγα γι αυτό & σας ευχαριστώ διπλά-που ασχολείστε με ό,τι μας καίει & τους δυό αλλά & πουμου απαντήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.