Ρώτησαν κάποτε ένα Γκουρού στα παλιά χρόνια τα χίππικα αν μας χρειάζεται η Γνώση ή αρκεί να εμπιστευόμαστε το ένστικτο.
Ο Σοφός κι απελπισμένος Δάσκαλος απάντησε με ερώτηση (όπως το συνηθίζουν οι μεγάλοι ρήτορες): "Ποιος θα καεί περισσότερο αν βάλει το χέρι του στη φωτιά; Εκείνος που ξέρει πως καίει η φωτιά ή εκείνος που το αγνοεί;"
Ή για να το στηρίξω κι από αλλού: Το λέει και ο Πλάτων στην Απολογία του Σωκράτη ότι: και, μα το Σκύλο, ζωή που δεν την αναλύουμε δεν είναι ανθρώπινη ζωή. Δηλαδή το μυαλό μας το έχουμε για να δουλεύει.
Γι αυτό και η επιμονή μου να μάχομαι clichés (δημοσιογραφικά και μη) και στερεότυπα κι ό,τι άλλο φυλακίζει σώμα και μυαλό. Με νοιώθετε; Για να δούμε:
Ερώτηση κρίσεως:
Ό,τι δε σε σκοτώνει τι σε κάνει;
Βεβαίως γνωρίζω πως υπάρχουν γύρω μας ευαίσθητες ψυχές ευάλωτες σα ξεφλουδισμένες ντομάτες και κοντόφθαλμες τόσο που για να επιβιώσουν γαντζώνονται από θρησκείες, κόμματα και τσιτάτα. Είναι ο παλιός καλός μηχανισμός Άρνησης ως άμυνας και μεθόδου επιβίωσης τον οποίο έχω ακούσει να συστήνεται και από Ψυχολόγους (της Συμφοράς).
Οπότε εκτός κι αν με διαβάζετε με ένα μάτι και σώμα μπανταρισμένο λόγω φρικτών εγκαυμάτων ή βασανιστηρίων επιτρέψτε μου να σας ταρακουνήσω:
Κλείνοντας τα μάτια δεν επιβιώνετε. Ας τα κρατάμε ανοιχτά όσο είμαστε ζωντανοί γιατί θα έρθει η ώρα που θα κλείσουν για πάντα.
Επαναλάβετε λοιπόν μετά από εμένα:
― Ό,τι δε σε σκοτώνει τι σε κάνει;
___________________________________
Η 'Απολογία του Σωκράτη' αν δεν είναι στη βιβλιοθήκη σας συστήνω να την παραγγείλετε (πριν αγοράσετε τα δικά μου ή ό,τι σύγχρονο). Δίνω εδώ δείγμα στα νέα ελληνικά (με επιφυλάξεις διότι ούτε αρχαίο, ούτε σημειώσεις, ούτε όνομα μεταφραστή αναφέρονται). Και πάλι καλά όμως που υπάρχει: APOLOGIA. Χαρείτε τον διότι, 'τώρα', όπως λέει στο τέλος: 'ώρα να φεύγουμε, εγώ για να πεθάνω, εσείς να ζήσετε·
τι είναι καλύτερο μόνο οι Θεοί το ξέρουν'.
Και
για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο:
Συστήνω παραδειγματικά το Μύκονος: στη ρωγμή του μύθου του Δημήτρη Ρουσουνέλου αν επιμένετε να επαναλαμβάνετε πως:
ζω στο 'Νησί Των Ανέμων'
κοιτάζω 'Το Απέραντο Γαλάζιο'
και νευριάζω
από 'Την Απέραντη Ελαφρότητα Του Είναι' (σας).
Please: Αν είναι να μου λέτε το αναμενόμενο μη μου μιλάτε (εκτός κι αν είστε Ψάλτης).
__________________
αρχαίο κεραμικό: Άγρα νεαρού. Μια από τις κατηγορίες ήταν πως ο Σωκράτης διέφθειρε τους νέους. Και είναι εδώ διότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το 'για τα παιδιά μας', το αρχαίο αυτό cliché.
______________________
______________________
Ακόμα απορώ γιατί λένε τη Μύκονο "νησί των ανέμων", τη Σαντορίνη, ας πούμε, δεν έχει πάει κανείς ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ που είμαι μανούλα στα κλισέ όμως, νομίζω πως αυτό με την αβάσταχτη ελαφρότητα το λένε για να δείξουν πως έχουν διαβάσει Κούντερα.
Κακή, άθλια παιδεία: Οι ειδήσεις βρίθουν από αυτό που στην Αγγλία ονομάζουν journalese. Ευφημισμοί, κλοπές μεταφορών, πλαγιασρισμός κι Υπερβολή.
ΔιαγραφήΣε κάθε ελληνικό σχολείο διδάσκονται να μη χρησιμοποιούν την ίδια λέξη ξανά στην έκθεση.
Σε κάθε σωστό σχολείο διδάσκονται να μη χρησιμοποιούν παρά την απαραίτητη όσο συχνά κι αν χρειαστεί. Είναι θέμα κουλτούρας. ..
Μα 'μανούλα στα κλισέ' γιατί; Δε σε έχω πιάσει ποτέ να αμαρτάνεις.. (αλλιώς δε θα σε διάβαζα)..
Καλό σαββατοκύριακο σε όμορφα σπίτια!
Είχα πολλούς κλισεδιάρηδες γύρω μου και τα έμαθα όλα. Προς θεού όχι γκόμενους, δεν θα άντεχα ούτε μια μέρα, φίλους και γνωστούς.
ΔιαγραφήΤώρα έρχομαι σε επαφή με τις αμερικανιές ;)
Παίζει και το εξής: ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει συνταξιούχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατρόλλ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσκαρ αυτό υπήρξε η μόνη αλήθεια― ώσπου άρχισαν να καταργούνται οι συντάξεις,
ΑπάντησηΔιαγραφήοπότε Αγαπητέ Χωστήρα σκοτρολλωνόμαστε ποιος θα πρωτοτρολλάρει;