Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ημέρα της Γυναίκας είπατε; ―The F word..

Η «Ημέρα Της Γυναίκας» δεν θεσμοθετήθηκε (το μακρινό 1909 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Clara Zetkin, μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) ως ημέρα γιορτής ή χαράς. 
Θεσμοθετήθηκε ως ημέρα σύμβολο για τις ταπεινώσεις αιώνων που είχαν υποστεί οι γυναίκες. Ως ημέρα αφετηρίας κι επανεκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο. Πάνω απ' όλα ως ημέρα πένθους, περισυλλογής, σεβασμού και μνήμης για τις 129 εργάτριες που στις 8 Μαρτίου του 1908 κάηκαν ζωντανές στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Cotton» της Νέας Υόρκης.

Μία τραγωδία πρωτοφανούς βαρβαρότητας, εάν σκεφτεί κανείς ότι επί ώρες οι εργάτριες  έψαχναν, αλλά τον τρόπο διαφυγής από το κτίριο που είχε σφραγίσει, με λοστούς και σιδερένιες μπάρες, ο ιδιοκτήτης του  ως αντίποινα για την επ' αόριστον απεργία των υπαλλήλων του με την οποία στόχευαν απλώς στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Έκτοτε, η θυσία τους θα άλλαζε ριζικά το καθεστώς και την έως τότε αποδεκτή θεωρία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

 Κλάρα Τσέτκιν και Ρόζα Λούξεμπουργκ


____Σημειώνω επίσης ότι θα διαβάσετε ίσως, ότι η πρώτη διαμαρτυρία εργατριών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, έγινε το Μάρτιο του 1857. Είναι  ένα κατασκεύασμα που αναπαράγεται μα δε συνέβη ποτέ. Μια από τις ερμηνείες για τη φάρσα περί 1857 είναι η προσπάθεια να αποκολληθεί ο εορτασμός από το σοβιετικό παρελθόν.
Κάθε χρόνο από το 2011 που κι εγώ το έγραψα λάθος, πρέπει α αποδεικνύω ότι το 1857 δε συνέβη κι ότι, εξ άλλου, μάλλον παράλογο είναι δις στην αμερικάνικη βιομηχανία να έκαψαν εργάτριες.

Συζήτηση σχετική με συνδέσμους (και πηγή του κακού στα ελληνικά) έχω στο:


_______________________

3 σχόλια:

 1. πιο άνθρωποι δε γίνεται...
  μια εικόνα χίλιες λέξεις Δάφνη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατ' αρχήν καλημέρα σας (τώρα ξύπνησα), εμείς του επιδερμικού και επιφανειακού σχολιασμού έχουμε να πούμε το εξής: η μπούργκα και κάθε μορφή μπούργκας καταπατάει παράφορα κάθε ανθρωπιστικό δικαίωμα που έχουν οι άντρες στο "μάτι".Γιατί ρε π0υ$tη μουσουλμάνε κρύβεις το πρόσωπο της κυράς σου, τη στιγμή που έχεις βιάσει (ψυχικά και σωματικά) τόσες άλλες;;;

  Αλλά ας γίνω τώρα πιο πχοιοτικός.Δυστυχώς (κλισέ του κερατά) σε όλον τον κόσμο υπάρχει μια κατάφωρη καταπάτηση δικαιωμάτων από αμφότερα τα φύλα προς το αντίθετο φύλο και όχι μόνο. Όταν η μάνα στερεί από το παιδί της το δικαίωμα να πάει να παίξει για να μην λερωθεί και του παίρνει video-games για να απασχολείται και να είναι ήσυχο, είναι τεράστιο σφάλμα και μάλιστα συνειδητό.
  Δεν υποστηρίζω την γυναικεία κακοποίηση (όχι μόνο λεκτικά, αλλά και πρακτικά) και ντρέπομαι σαν άνθρωπος που σε κάποιες κουλτούρες είναι μέρος της καθημερινότητας τους και της διεστραμμένης κοσμοθεωρίας τους.
  Είμαι όμως οπαδός της νομοτέλεια και πιστεύω ότι κάποια στιγμή όλα θα έρθουν στην ισορροπία τους με την ανθρώπινη παρέμβαση...

  Υ.Γ.:για τη συνάντηση στην Αθήνα δεν θα γράψω τίποτα γιατί ήταν απλά μια παρεΐστικη φάση χωρίς ευτράπελα (δυστυχώς!!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω πόσο χαίρομαι που βλέπω γραπτώς & σήμερα (2012) να εκφράζεται η αισιοδοξία του Μαρξ ['..κάποια στιγμή όλα θα έρθουν στην ισορροπία τους με την ανθρώπινη παρέμβαση.."] . Από το πληκτρολόγιό σου (με την καλή έννοια, όχι τη Λανθίμια) και στου Αλλάχ τ' αυτί.
   Καλημέρα Χρυσέ μου κι υπερδιακριτικέ (και ημι-πατριώτη)!

   Διαγραφή