Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μοντέλα και Μπουρδέλα― λένε οι Femen





Στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι παρουσιάστηκαν οι κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014. Όταν ανάμεσα στα μοντέλα στην επίδειξη της Nina Ricci εμφανίστηκαν κάποιες κοπέλες με γράμματα στο γυμνό πάνω μέρος του σώματός τους πρώτη αντίδραση των οργανωτών ήταν το γέλιο― γκάφα της PETA υπέθεσαν, λένε, αφού το καλοκαίρι δεν παρουσιάζονται γούνες. Δεν άργησαν να καταλάβουν όμως πως δεν ήταν η  PETA αυτή τη φορά αλλά οι FEMEN οι Ουκρανές φεμινίστριες, λεπτές σαν τα μοντέλα, που είχαν γράψει στο σώμα τους το σύνθημα 'MODEL, DON’T GO TO BROTHEL', ασύντακτο και λίγο ακατανόητο στα αγγλικά αλλά προφανές: Μπουρδέλο είναι εδώ μέσα αφού το σώμα σας, μοντέλα, αφήνετε να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων. Και τόσο πονάει φαίνεται το σύνθημα που ένα μοντέλο πάνω στην πασαρέλα έριξε μπουνιά σε μια από τις ακτιβίστριες πριν εμφανιστούν οι σικιουριτάδες που τις απομάκρυναν.

Η Femen είναι γυναικεία οργάνωση που μάχεται την πατριαρχία με δράση κατά των εκφάνσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών. Ξεκίνησαν το 2008 στην Ουκρανία όπου ανθεί το εμπόριο γυναικών με εξαγωγή για πορνεία και γραφεία συνοικεσίων από τα οποία άνδρες Δυτικών χωρών αγοράζουν υποτακτική σύζυγο. Ως χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η Ουκρανία δεν έζησε τη φεμινιστική αλλαγή και τη σεξουαλική απελευθέρωση και οι 'Ρωσιδες' γενικώς είναι περιζήτητες  στην Αμερική μια και είναι άριας εμφάνισης μας 'υπάκουες' όπως λένε οι πελάτες των γραφείων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όμως που τα κορίτσια αυτά παγιδεύονται στο εξωτερικό σαν εισαγόμενα κατοικίδια. Άλλες επειδή ξεγελάστηκαν ότι θα δούλευαν σε άλλους κλάδους και βρέθηκαν πόρνες-σκλάβες χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, κι άλλες επειδή ανακαλύπτουν πως είναι παγιδευμένες κι απόλυτα εξαρτημένες, δίχως επάγγελμα άλλο από το γάμο (για τον οποίο πληρώνεται αδρά ο πράκτορας) κι αναγκασμένες να υφίστανται  καταπίεση και οικογενειακή βία που ήδη έχει οδηγήσει σε θάνατο κάποιες από αυτές.
Σήμερα η Femen έχει έδρα και στο Παρίσι και δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες με στοχευμένες επιθέσεις που καταφέρνουν να μπουν στις ειδήσεις ώστε να ευαισθητοποιήσουν το πλατύτερο κοινό για θέματα όπως η πορνεία, ο σεξουαλικός τουρισμός και κάθε μορφή πατριαρχίας.



Για αντιρρήσεις και συνέντευξη δείτε το I Talk  (στο Euronews, δηλαδή με λιγάκι κουραστική μεταγλώτιση)

____________________________________________________
Περισσότερες εικόνες για τις FEMEN γκουγκλάροντας
Για τα γραφεία συνοικεσίων σας δίνω ένα ως δείγμα:  A Foreign Affair. Συνήθως πληρώνουν εγγραφή μόνο οι άνδρες. Διαλέγουν, ταξιδεύουν για να δουν την κοπέλα για λίγες μέρες κι αν συμφωνήσουν της στέλνουν εισιτήριο και επίσημη πρόσκληση. Στις ΗΠΑ αυτό συνεπάγεται βίζα εξαμήνου και αν δε γίνει γάμος η κοπέλα απελαύνεται. Δε γίνεται καμία έρευνα για το παρελθόν άνδρα, είναι ο πελάτης του γραφείου.
 [Το 2005 μετά από τρεις δολοφονίες τέτοιων νυφών άλλαξε ο αμερικάνικος νόμος και συστήνεται στα γραφεία να ζητούν βιογραφικό και ποινικό μητρώο του πελάτη καθώς και έγγραφη δήλωση της γυναίκας πριν την επικοινωνία ότι δέχεται να δοθούν τα στοιχεία της. Τα γραφεία έχουν έδρα στις πατρίδες των κοριτσιών κι ο αμερικάνικος νόμος σπάνια λαμβάνεται υπ΄όψιν).
Είναι τόσο επικερδής αυτή η δουλειά που ο όρος Mail-order bride μπήκε στα λεξικά.

21 σχόλια:

  1. Χαιρετίζω την ευαισθητοποίηση σου Δάφνη και μοιράζομαι:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yπέροχη η φεμινιστική τους δράση.
    Δάφνη το έχω πεί και παλιότερα,το λέω και τώρα.
    Είσαι η μόρφωσή μας.

    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με κολακεύεις Ερωτοεθισμένη μου..

    Καλό ξημέρωμα και ωραία Κυριακή σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή η φεμινιστική δράση και η μάχη κατά της εμπορίας λευκής σαρκός και των mail order brides, αλλά η συγκεκριμένη ακτιβιστική δράση, νομίζω, είναι λίγο ατυχής. Οι οίκοι μόδας δεν είναι οίκοι ανοχής κι ούτε (όλα) τα πρακτορεία μοντέλων παρέχουν ... ... escort services (κάποια ναι, το κάνουν).

    Τα ρούχα, εξ ορισμού, χρειάζονται ένα σώμα για να αναδειχτούν, οπότε δεν θεωρώ πως αποτελεί σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών η πασαρέλλα, αφού εξίσου "εκτίθενται" και άντρες μοντέλα.

    Εκτός αν η FEMEN είχε σοβαρές καταγγελίες για τον συγκεκριμένο οίκο ή την όλη εκδήλωση - οπότε και καλά έκανε και το 'κανε αυτό -, πιστεύω πως με τέτοιες άστοχες κινήσεις, τα τεράστια θέματα για τα οποία παλεύει η ομάδα αυτή χάνουν την σοβαρότητά τους στα μάτια των πολλών.

    Καλή Κυριακή σου εύχομαι, Δάφνη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια δεν είναι πόρνες τα μοντέλα (τα αληθινά τουλάχιστον) και δε γνωρίζω να υπήρχαν καταγγελίες. Δεν είναι αυτό το θέμα. Η πορνεία Αγγελική μου είναι μεταφορική. Αφορά το παλιό θέμα χρήσης του γυναικείου σώματος ως αντικείμενου. Παλιά φεμινιστική άποψη που ερμηνεύει και τις εκάστοτεκρατικές/θρησκευτικές μανίες για το σεμνό ντύσιμο των γυναικών, σαν το σώμα μας να ανήκει στην κοινωνία κι όχι σ΄εμάς. Μ΄αυτή την έννοια η Μόδα υπαγορεύει στις γυναίκες πώς θα έπρεπε να είναι κάτι φυσκό όπως το σώμα μας που φυσιολογικά βγαίνει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.
      Εκτός του ότι το γυναικείο σώμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να πουληθούν άσχετα αντικείμενα, καταναλωτικά αγαθά και έτσι γίνεται 'κτήμα' του συνόλου, αντικείμενο σχολιασμού, ειρωνίας, πόθων.
      Δεν είναι καινούργια όλα αυτά.

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
    2. Η "χρήση" της πλακώνας υπήρχε απο την Αρχαιότητα καθότι όντως ένα ρούχο χρειάζεται κάποιο άτομο να το φορέσει προκειμένου να παρουσιαστεί και να επιτύχει τον τελικό σκοπό της δημιουργίας του. Το επάγγαλμα του μοντέλου καθιερώθηκε στις το πρώτο μισό του 20ου αιώνα χάρη στον Christian Dior οποίος ήταν ο π΄ρωτος που χρησιμοποιήσε κοπέλες προκειμένου να κάνει οργανωμένη live παρουσίαση των ρούχων του. Όμως απο τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Απο ένα επάγγελμα έγινε πρότυπο και life style . Το νούμερο 0 έγινε ψυχαναγκασμός οδηγώντας χιλιάδες κοπέλες στην νευρική ανορεξία. Οδήγησε τη γυναίκα έναν αιώνα πίσω καθιερώνοντας την πάλι ως αντικείμενο αισθητικής και σεξ καθώς προβάλλουν ένα αλλοτροιομένο πρότυπο επιτυχίας, καλλιεγώντας πουτάνες, όχι στο σώμα, αλλά στο νου.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς έτσι είναι. 'Μοντέλα' ήταν άνδρες και γυναίκες που πόζαραν για ζωγράφους και παλιότερα μα μόνο στο τέλος του 20ου αιώνα η Μόδα έγινε καταναλωτικό/βιομηχανικό προϊόν. Εδώ μιλάμε γι αυτό ακριβώς τον ψυχαναγκασμό και την αλλοτρίωση που αναφέρει ο αγαπημένος Ben/

      Διαγραφή
    4. 'πλακώνα' τι είναι όμως Βεν; (Λέξη άγνωστη. Κούκλα 'μανεκέν' υποθέτω..)

      Διαγραφή
    5. Ηταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα για τα μοντέλα.

      Διαγραφή
    6. Χμμμμμμμ ... ... ... διαφωνώ λιγάκι (στα σημεία, όχι στην ουσία). Δεν μπορώ να κατακρίνω τους οίκους μόδας για την αύξηση φαινομένων μιας ψυχολογικής ασθένειας, γιατί έτσι μειώνω την σοβαρότητα της ασθένειας, η οποία έχει τα αίτιά της αλλού κι όχι στα συνολάκια της Nina Ricci.

      Κι επιμένω στο ότι αν θεωρούμε εμπορευματοποίηση του σώματος, την έκθεση των μοντέλων στην πασαρέλλα, τότε αυτό ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες και για τους άντρες, οι οποίοι καλούνται να έχουν τις τριγωνικές πλάτες, τους γραμμωτούς κοιλιακούς, τους σφιχτούς γλουτούς και δεν ξέρω γω τι άλλο. Οπότε θεωρώ πως δεν είναι πρόβλημα φεμινισμού και χειραφέτησης των γυναικών και πως επίσης είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από το trafficking, την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και όλα τα υπόλοιπα εξαιρετικά προβλήματα που μαστίζουν τις γυναίκες ανά τον κόσμο.

      Διαγραφή
    7. Οι Οίκοι Μόδας ως μέρος τεράστιων τραστ ειδών πολυτελείας που κατασκευάζονται από σκλάβους του Τρίτου κόσμου και υποδουλώνουν (με δάνεια και δίαιτες) μέσω υπαγόρευσης Lifestyle τις γυναίκες κυρίως.

      Πάντως η κάθε εταιρία Nina Ricci δεν είναι πια χώρος καλλιτεχνικης δημιουργιας σαν την παλιά Chanel, το Dior, το Balenciaga αλλά εταιρία βιομηχανική καπιταλιστικότατη και στυγνή.

      Μεγάλη κουβέντα και καταλαβαίνω την ενσταση σου Αγγελική μου.

      Διαγραφή
    8. Α, να γεια σου !!! Εδώ συμφωνούμε !!! Το θέμα των σκλάβων (και ειδικότερα παιδιών-σκλάβων) του Τρίτου Κόσμου που χρησιμοποιούνται για να κατασκευάζονται ... ... ... "καμπινέδες" (βλ. τουαλέττες) πολυτελείας είναι τεράστιο !!! Και αποτελεί απαράβατο κριτήριο επιλογής μου - όσο μπορώ να γνωρίζω τουλάχιστον - σε ο,τιδήποτε καταναλώνω ποιες εταιρείες είναι εμπλεγμένες σε δίκτυα εκμετάλλευσης ανηλίκων και ποιες όχι.

      Χαίρομαι που καταλαβαινόμαστε, Δάφνη :-)

      Διαγραφή
    9. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να πλεύσουμε έντιμα σε ωκεανούς απάτης. Είδα χθες ένα ντοκιμαντερ για τη βιομηχανία επεξεργασίας δέρματος στο Μπαγκλαντές, τη βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει προσιτό οικονομικά το δερμάτινο. Παράγκες δίχως ηλεκτρικό, χημικά που καίνε το δέρμα εργατών δίχως στολή ή γάντια, παιδάκια που γενιούνται άρρωστα και δεν έχουν περπατήσει ως 3-4 ετών. Μάνες που δουλεύουν δωδεκάωρο για $40. Κι έρχεται μετά η βιομηχανία Ομορφιάς με το σλόγκαν 'Γιατί μου αξίζει' (Θα θυμάσαι το 'because I deserve it' της L' Oreal που σόκαρε στη Γαλλία και μετατράπηκε σε 'you deserve it'.). Μας αξίζει; Ανατριχιάζω από αηδία.

      Βλέπεις; Το ξέρω ότι καταλαβαινόμαστε Αγγελική μου.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. tha symfwnhsw me thn aggelikh,oso gia to thema tou trfficking nai yfistatai,yparxoun omws kai pampoles periptwseis pou oi kopelles kseroun poly kala gia th douleia pou prokeitai na kanoun,apla parousiazontai san thymata,eite gia na apokthsoun ta...polypothita xartia paramonhs sthn kathe xwra,eite gia na apospasoun xrhmata,genika eimai ypopsiasmenh sto kata poso einai thymata.kalhmera dafnh mou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου,
      αν θες δες και την πιο πάνω απάντησή μου στην Αγγελική, αν και εσύ αναφέρεσαι στο άλλο ζήτημα της Νύφης κατά παραγγελία. Γνωρίζω προσωπικά πόσο επικίνδυνη έγινε για τς γυναίκες η Ουκρανία (π.χ.) μετά τον πόλεμο, πώς αυξήθηκαν οι βιασμοί κι η εκμετάλλευση. Πιστεύω πως αν ένας άνθρωπος αναγκάζεται να υποδυθεί το θύμα είναι θύμα― υπό την έννοια ότι δεν είναι ελεύθερος κι ακόμα πιστεύω πως η δυστυχία κι η υποκρισία του άλλου δε μου δίνουν το δικαίωμα να τον εκκμεταλλευτώ. Και τα γραφεία συνοικεσίων όπως κι αυτοί οι (συνήθως δεκαετίες μεγαλύτεροί τους Δυτικοί άνδρες) είναι εκμεταλλευτές που έχουν πλήρη επίγνωση πως η συναλλαγή αυτή είναι δουλεμπόριο.
      'Το πιο ακριβό μου παιχνιδάκι' έλεγε για τη Ουκρανή του ένας σε ένα ντοκιμαντέρ. Κι όταν περάσει ο πρώτος έρωτας η κοπέλα δεν έχει ούτε χρήματα ούτε γνώση να φύγει από αυτό το γάμο, παραμένει σκλάβα.

      Καλό σου απόγευμα
      κι ευχαριστώ που σχολίασες πιο εκτενώς!

      Διαγραφή
    2. Kαλησπέρα Δάφνη

      Όντως κάνουν υπέροχη εργασία και ουσιαστικές δράσεις απέναντι στην χρησιμοποίηση του ανθρώπινου σώματος από την επιχειρηματικότητα των πλουσίων της βιομηχανίας μόδας

      Θα διαφωνήσω κάθετα για την θέση σου περί της Σοβιετικής Ενώσεως. Στην ΕΣΣΔ οι γυναίκες εργάζονταν και λόγω αλκοολισμού των αντρών χειραφετήθηκαν πάρα πολύ σε σχέση με το σώμα τους. Μετά είχαν πλήρη ενημέρωση για την ερωτική πράξη ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ και των ιατρών.
      Είναι όμως ένα παράδοξο η Ουκρανία. Εκεί υπήρχαν και υπάρχουν δύο έθνη και μπόλικες εθνικές ομάδες. Η ΕΣΣΔ στο αμάγαλμα αυτό αντιμετώπισε τα περισσότερα εμπόδια. Οι εθνοτικές ομάδες, οι θρησκευτικές αντιπαλότητες -ανάμεσα στους Ουνίτες και τους Ορθόδοξους ή και την Ραβινική ισραηλίτικη κοινότητα- για να υπάρξουν ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ κρατούν τους ανθρώπους δεμένους και συνεπώς ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.... Δεν είναι συνεπώς η ΕΣΣΔ το πρόβλημα αλλά οι εθνισμοί και οι θρησκείες που στάθηκαν εμπόδιο στην πνευματική και σωματική υγεία των γυναικών της Ουκρανίας...

      Όταν μιλάμε για Ουκρανία εγώ την έχω στο επίπεδο της Τουρκίας... Δηλαδή ένα προσωρινό ασταθές μόρφωμα....

      Γι αυτό θα δει σήμερα κανείς όλων των ειδών τους κοινωνικούς και προσωπικούς σπασμούς ενός νέου που αργά βασανιστικά έρχεται και ενός παλαιού που δεν ξέρει τι αληθινά είναι...

      Αυτά...

      Διαγραφή
    3. Akrat μου
      το περίμενα πως θα σε ενοχλούσε η αναφορά μου στην ΕΣΣΔ. Δεν είναι προσωπική μου άποψη όμως. Θα τα ξέρεις κι εσύ πως ενώ στην αρχή διακυρήχθηκε απόλυτη ελευθερία σιγά-σιγά το καθεστώς έγινε απολύτως συντηριτικό. Κι έχω πολλές μαρτυρίες. Χαρακτηριστικότερο θυμάμαι που η προκατάληψη άγγιξε και τις σπουδές ώστε, στη Ρωσία, οι γυναίκες γίνονταν δασκάλες ή γιατροί σε τέτοιο αριθμό που κατέληξε να θεωρείται γυναικεία η Ιατρική (με εξαίρεση την Έρευνα). Τα ίδια λένε και οι δυτικοί άνδρες για τις περιζήτητες Ρωσίδες που θεωρούν αυτονόητο να επωμίζονται όλο το νοικοκυριό. Αυτά (προς λύπη μου διότι θα μου άρεσε να ήταν αλλιώς) είναι facts που δεν επηρεάζονται από τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.
      Για την Ουκρανία όμως προφανώς έχεις δίκιο. Παρότι τι δουλειά (πάλι, έχουν οι Ραβίνοι δεν κατάλαβα αφού στην ΕΣΣΔ διώχθηκαν άγρια οι Εβραϊκοί πληθυσμοί). Ο τόπος μετά την κατάρευση έπεσε σε τραγική βαρβαρότητα κι η βία και η κατάχρηση ναρκωτικών υποκαταστάτων κι ιδιοσκευασμάτων (λόγω ανεργίας) έχουν μείνει ήδη μνημειώδεις και μελετήθηκαν πρόσφατα σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο.
      Παραδείγματα πολλά μα δε θα το κουράσω άλλο, εξ άλλου νιώθω πως δε θα συμφωνήσεις..

      Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. Αναφέρομαι σε προηγούμενη συζήτηση που είχαμε σχετικά με την "ισλαμοφοβία". Σκέψου τη θέση της γυναίκας στο ισλάμ, που είναι πολύ δυσμενέστερη από αυτή των γυναικών που τις εκμεταλλεύονται ως μοντέλλα, πόρνες ή αγορασμένες συζύγους, συχνότατα μετά από επιλογή τους (για την επιβίωση). Δεν επικροτώ την εκμετάλλευση, απλώς νομίζω ότι το ισλάμ είναι ένα ακόμη χειρότερο περιβάλλον για τη γυναίκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρητικά το δικαίωμα της εξουσίας να υπαγορεύει στη γυναίκα πώς θα ντύσει ή γδύσει το σώμα της δε διαφέρει. Στην πράξη βεβαίως το συντηρητικό Ισλάμ είναι σαν τη συντηρητική Ορθοδοξία: αμείλικτο, σκληρό, απάνθρωπο , αγαπητέ μου.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απολύτως, ότι και η χριστιανική θρησκεία, γενικώς και όχι μόνο η "ορθοδοξία" έχει εχθρική στάση απέναντι στη γυναίκα. Μόνο που στο ισλάμ εκδηλώνεται όχι μόνο με λόγια και ηλίθια κηρύγματα, αλλά γίνεται βάρβαρη, ανατριχιαστική πράξη...

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.