Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Με ένα τσιγαράκι πάλι Αντίσταση;



Θα κοκκίνιζα (αν κοκκίνιζα ποτέ από ντροπή) σήμερα  που ανακάλυψα πόσο καιρό έχω να παραγγείλω καφέ και όχι σφηνάκι πρωί στο Γιαλό και δεν το γνώριζα πως και εδώ στολίζουν τον αφρό με σχεδιάκια.
Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του δηλαδή πλάι στο Οι Καπνιστές Πεθαίνουν Πρόωρα που κοσμεί τον καπνό μου.
Ένας ακόμα λόγος να αγοράζουμε χύμα -μα ας μην το κάνω θέμα, γνωρίζετε τι εννοώ.

Μαθαίνω ότι από αύριο σκοπεύουν να επιβάλλουν τη ΓΑΠια αντικαπνιστική λόξα με νέα πρόστιμα. Κατά αυτών των μέτρων έχω γράψει εκτενώς παλιότερα μα θα σάς υπενθυμίσω ότι σε καιρό Κρίσης αυτά δε γίνονται κι έχω παράδειγμα από το έπος της Αλβανίας όταν ενώ οι γιατροί προειδοποιούσαν πως το κάπνισμα αύξανε τις πιθανότητες να χάσουν μέλη από κρυοπαγήματα οι αξιωματικοί δήλωναν πως αν απαγόρευαν το κάπνισμα υπό τέτοιες δραματικές συνθήκες θα έχαναν τους στρατιώτες τους.
Πιο πρακτικά όμως, σκέπτομαι τα μαγαζιά, όλους εκείνους που πίστεψαν παλιότερα κι επένδυσαν σε αλλαγές με χώρους καπνιστών και εξαερισμούς σπαταλώντας ματαίως τα χρήματά τους όπως κάθε νομοταγής πολίτης σ' αυτή τη χώρα.
Σκέπτομαι ότι πάλι θα μου δίνουν το τασάκι κρυφά μόλις μπω.
Σκέφτομαι τους καυγάδες στα μπουζούκια.
Σκέπτομαι τι κέρδη από λαδώματα θα έχουν οι αστυνομικοί που θα βγαίνουν να επιβάλλουν το μέτρο.
Σκέφτομαι και ότι μια και κάποιος πρέπει να πληρώσει θα την πληρώνει ο πιο μικρός, ο πιο φτωχός, ο πιο ξένος καταστηματάρχης σε κάθε τόπο και μάλιστα διπλά: μιά με το πρόστιμο και μιά που λόγω του προστίμου δε θα μου δίνει τασάκι άρα θα με χάσει.
Κι επειδή πια γνωρίζω πως θα μου απαντήσουν και μη καπνιστές που ενοχλούνται από τον καπνό και θα μου φέρουν παραδείγματα Ευρώπης, Τουρκίας και ΗΠΑ θα απαντήσω ναι, κι εγώ ταξίδεψα, ναι κι εγώ τρώω καμιά φορά (κι εδώ που ζω) σε εστιατόρια που απαγορεύουν αυστηρά το κάπνισμα ή σε τραπέζι παρέας που ενοχλείται από τον καπνό ΑΛΛΑ δεν είναι τώρα η στιγμή για τέτοιο μέτρο, δεν είναι τώρα η ώρα να χάσουν τα μαγαζιά τους ελάχιστους πελάτες που απέμειναν.
Τα μέτρα αυτά τα ληστρικά όπως κι η άδικη φορολογία δεν οδηγούν παρά σε παραβατικότητα με απώλειες τεράστιες που δεν είναι μόνο οικονομικές.
Ας αντισταθούμε!

29 σχόλια:

  1. Δάφνη μου, καλησπέρα.

    Σ' αγαπάω, σ' εκτιμάω, αλλά εδώ σου βρίσκω άδικο. Και δεν είναι ότι είμαι φανατική αντικαπνίστρια. Όχι. Ίσα-ίσα που ενίοτε κάνω κι εγώ από κανένα και καταλαβαίνω πολύ καλά την απόλαυσή του. Απλά, όταν σ' ένα μαγαζί πηγαίνω για να φάω φαγητό, πηγαίνω γι' αυτόν και μόνο τον λόγο και το τσιγάρο του διπλανού τραπεζιού - του οποίου η μυρωδιά θα μπουκώσει τα ρουθούνια μου ανεξάρτητα από το πόσο καλό σύστημα εξαερισμού έχει τοποθετήσει το μαγαζί (και τα μαγαζιά που το έχουν κάνει αυτό είναι λίγα) - μου καταστρέφει την απόλαυση του φαγητού μου.

    Αν νοιαζόμαστε πραγματικά για τον πιο μικρό, τον πιο ξένο καταστηματάρχη, ο οποίος όντως διατρέχει τον κίνδυνο να πληρώσει διπλά, τότε μπορούμε ν' αντισταθούμε έξυπνα ενισχύοντας τον. Πήγαινε στο μαγαζί του χωρίς να τον αναγκάσεις να παραβεί τον νόμο, όπως ακριβώς θα έκανες και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ισχύουν ανάλογα μέτρα.

    Τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν ληστρικό και καταστροφικό χαρακτήρα και σκοπό, αλλά δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούν παραβατικότητα. Ή καλύτερα - επειδή ακριβώς είναι πολύ πιθανόν να αποσκοπούν στην παραβατικότητα για να γεμίσουν (λέμε τώρα) τα ταμεία - η καλύτερη οδός αντίστασης ίσως είναι να πάμε με τα νερά τους.

    Σε φιλώ και σου εύχομαι ένα όμορφο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα καταλαβαίνω την άποψή σου Αγγελική
      γι αυτό κι ανέφερα πως πηγαίνω σε εστιατόρια που απαγορεύεται το κάπνισμα (δε μένω όμως για πολύ διότι σπανίως σε τέτοια μέρη έχει κέφι).

      Το θέμα εδώ είναι η επιβολή που δε θα εφαρμοστεί λόγω Κρίσης
      κι η αδιαφορία του ληστρικού κράτους για τους νομοταγείς που επί ΓΑΠ ξόδεψαν σε επένδυση χώρου καπνιστών κ.λ. κ.λ.
      κι επίσης η εξώθηση στην παραβατικότητα.

      Δεν το πιστεύω πια πως υπάρχει ελπίδα αν «πάμε με τα νερά τους»
      αλλά σου εύχομαι με αγάπη
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Είστε απαράδεκτη, πραγματικά. Για να αιτιολογήσετε την έξη σας επικαλείστε, σε ενα μελοδραματικό και ιδεοληπτικό κείμενο, τα πιο ετερόκλητα πράγματα. Η ληστρική φορολογια δεν σχετίζεται σε τίποτα με την απερίσκεπτη επιμονή σας να θέλετε να αρρωστήσετε και τους γύρω σας (για τον εαυτό σας δεν μου πέφτει λόγος). Έλεος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θέλω να αρρωστήσω κανένα.

      Τώρα για την κριτική του κειμένου μου, τι να σας πω, σεβαστή παρότι μελοδραματικό δε θα το έλεγα. Μα τι να κάνουμε γνώμες είναι αυτές.

      Ίσως όμως αν κάνατε πού και πού ένα τσιγαράκι να ήταν ο τόνος σας πιο ήρεμος
      και να γινόσασταν διαλακτικότερος/η. Κακό δε θα σας έκανε..

      Διαγραφή
    2. Αυτές οι Ξανθοπουλικές δηλώσεις με το παθητικό κάπνισμα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν. Δε θα σε αρρωστήσει τόσο όσο νομίζεις. Όπως η μαριχουάνα δε σε κάνειτρομοκράτη για όσους θυμούνται από την Αμερική...

      Πρόεδρας ΑΠΙ

      Διαγραφή
    3. Ακούστε να δείτε: το πόσο θέλω να αρρωστήσω είναι κάτι που θέλω να το κανονίζω εγώ, όχι ο διπλανός μου. Αντικαταστήστε στα έωλα επιχειρήματά σας λέξη "κάπνισμα" με τη λέξη "κλανιά" και θα καταλάβετε τι λέω.

      Το πρόβλημά σας, όλων εδώ μέσα, είναι ότι ερμηνεύετε, με εφηβικού τύπου πάθος, ιδεολογικά ζητηματα που δεν είναι ιδεολογικά αλλά υγειονομικά. Ούτε η φορολογία ούτε η τρομοκρατία σχετίζονται με το δικαίωμα του διπλανού σας να θέλει να πιει τη μπίρα του χωρίς να ντουμανιάζει. Αν είχατε βγει από το ψυχοσυναισθηματικό νηπιαγωγείο, θα καταλαβαίνατε ότι αυτό είναι σεβασμός προς το "συνάνθρωπο" και δεν θα επικαλούσασταν μαλακίες απλώς και μόνο για να μην ξεβολευτείτε. Γιατί, ξέρετε, όταν η επιχειρηματολογία σου εδράζεται αποκλειστικά και μόνο σε μια μεταφυσικής τάξης πίστη όπως είναι η ιδεολογία, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με τον ακριβώς απέναντι, ο οποίος θα υποστηρίξει τα αντίθετα, επικαλούμενος απλώς μιαν άλλη πίστη/ιδεολογία.

      Συμπέρασμα: και καθυστερημένοι και υποκριτές.

      Διαγραφή
    4. Έχω αποδείξει ότι ουδείς με τέτοιο λεξιλόγιο και αντίστοιχο ύφος θα με παρασύρει στο (δαπέδου) επίπεδο συζήτησης που θα τον βόλευε. Κι αυτό διότι δε μπαίνετε εδώ για να διαφωνήσετε διαλεκτικά και να σεβαστείτε αντίθετη άποψη μα για να βρίσετε με γενικεύσεις που (μια και δεν ξερετε κανέναν εξ «όλων εδώ μέσα» τους οποίους με τόση ευκολία ψυχογραφείτε) δε μας πληροφορούν παρά για σας που, ομολογώ, δεν έχω επιθυμία να σας γνωρίσω.

      Ο Φρόϋντ έλεγε πως οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους περιγράφουμε τους άλλους εμάς απεικονίζουν. Συστήνω να το σκεφτείτε λίγο.

      Συστήνω επίσης να καπνίσετε κανένα τσιγαράκι μήπως ηρεμίσετε.

      Διαγραφή
  3. Τόσο υπέροχο είναι το άρωμα του καφέ αλλά συνάμα και τόσο ντελικάτο που πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω πως έγινε και καθιερώθηκε ο συνδιασμός καφές-τσιγάρο ή καφές πούρο. Το καταλαβαίνω εν μέρει εάν ο καφές είναι ένας καραβίσιος φραπές ή (μη μένουμε εκτός μόδας) ένας φρέντο. Αλλά το διαχυτικό άρωμα του espresso ή του καφέ φίλτρου με όλες τις παραλλαγές του ή του Ελληνικού δε νομίζω ότι θα δεχόταν ποτέ με τη θέλησή του την παρέα οποιουδήποτε καπνού, είτε τσιγάρου, είτε πούρου, είτε ναργιλέ...
    Ναι, δεν καπνίζω και απεχθάνομαι το τσιγάρο αλλά αραιά και που, δε λέω όχι σε ένα εκλεκτό πούρο που συνδιάζεται άριστα με μπράντυ, ουίσκι, ρούμι κ.λπ. αλλά με καφέ;;;
    Καταλαβαίνω οτι η δική μου γνώμη είναι η εξαίρεση μιας και ο συνδιασμός καφές-τσιγάρο είναι καθιερωμένος και μάλιστα κάθε ώρα του 24-ώρου... Ίσως είναι η οπτική γωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Γιάννη μου μαζί σου πως είναι απολαυστικός ο καπνός με το ποτό
      (αν και το πούρο του διπλανού με ενοχλεί απείρως περισσότερο από το τσιγάρο).
      Γούστα..

      Άμα έρθεις θα σου προσφέρω καφεδάκι
      (στο σπίτι τον φτιάχνω φρεσκοκομμένο κάθε φορά και μοσχοβολά πριν τον βάλω στην καφετιέρα..)

      Διαγραφή
    2. Φρεσκοκομμένος καφές... Το ένα πράγμα που δε λείπει ποτέ από το σπίτι μας (ένας φτηνός μύλος και ένας καλής ποιότητας καφές είναι αρκετά). Κάποια στιγμή ανακάλυψα αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=6kNs_yML6L8 και δεν ξέρω εάν ήταν τα 13χ που κοστίζει ή το ότι χάνεις την απόλαυση από το άλεσμα του καφέ που με ξενέρωσε...

      Διαγραφή
    3. Δίχως μύλο δε γίνεται Γιάννη μου..
      έχω έναν αρχαίο από το Παρίσι ο οποίος ακόμα δουλεύει μια χαρά.
      Ιδίως όταν τον ακούω καθώς ξυπνάω.. (lol) κι ώσπου να σηκωθώ γουργουρίζει η καφετιέρα..

      Διαγραφή
  4. "Τα μέτρα αυτά τα ληστρικά όπως κι η άδικη φορολογία δεν οδηγούν παρά σε παραβατικότητα με απώλειες τεράστιες που δεν είναι μόνο οικονομικές."

    Θα συμφωνήσω απόλυτα!!...

    Κανονικά τώρα θα έπρεπε να πω για το πόσο βλάπτει το κάπνισμα και άλλα "σωστά" και "άγια", αλλά επειδή είμαι καπνίστρια δε θα πω τίποτα και θα στρίψω ένα τσιγάρο..
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γέλασα Μαρία μου.

      Δε νομίζω ότι κανείς από εμάς αμφιβάλλει ότι η συνήθειά μας μάς βλάπτει,
      ας κάνουμε ένα τσιγαράκι να παρηγορηθούμε λοιπόν
      διότι άλλα βλάπτουν πολύ περισσότερο.

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  5. Είμαι φανατική αντικαπνίστρια αλλά καταλαβαίνω πως η απαγόρευση δεν οδηγεί πουθενά! Γενικά είμαι εναντίον των απαγορεύσεων.
    Σε τελευταία ανάλυση ο ενήλικας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του.
    Καλό βράδυ Δάφνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ειλικρινή θαυμασμό που δεν καπνίζεις
      σ' ευχαριστώ Αριστέα μου για το σχόλιό σου
      που μου δίνει χαρά διότι όντως το θέμα δεν είναι πόσο βλάπτει (που βλάπτει) το τσιγάρο.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Νομίζω πως αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα τραπέζια και ένα καλό σύστημα εξαερισμού θα έλυνε όλα τα προβλήματα .Εξίσου ενοχλητικός είναι και ο διπλανός που δεν καπνίζει και τον ακούς πεντακάθαρα να αναλύει τις φιλοσοφίες του.Ψιλοκαπνίζω αλλά δεν τραβάω και κανένα ζόρι αν δεν το κάνω .
    Όσο για την υγεία μας που νοιάζονται οι κυβερνώντες είναι προφανές, κλείνουν νοσοκομεία κλπ και βάζουν φόρους παραπάνω, τι δεν καταλαβαίνουμε;
    Στην τελική αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας τώρα .Αυτοί οι χαζοί που χαλούν την υγεία τους και μας εμποδίζουν να χαρούμε τις εξόδους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Τόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να προσαρμοστούν τα μαγαζιά στο (άλλο) μέτρο.
      Τόσα λαδώματα..
      Τόσες περικοπές στα βασικότερα της Υγείας..
      Μα τι να πω Χρυσάνθη μου... το έθεσες τέλεια..

      Καλό απόγευμα με ένα τσιγαράκι!

      Διαγραφή
  7. san fanatikh kapnistria kai sevomenh tous antikapnistes,arnoume na paw se xwrous pou mou apagorevoun to tsigaro.poly kala eipe h xrysanth,posoi enoxlhtikoi kykloforoun pou thes h oxi akous tis vlakeies tous,vlepeis thn eparsh pou exoun kai genika sou xaloun to akoustiko kai optiko pedio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Ελένη μου.
      με σεβασμό κι ευγένεια τέτοια λύνονται ενώ για κάποιους δεν υπάρχει ελπίδα..

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Ντοκουμέντο:
    Παρέα περίπου 10 ατόμων εμείς οι δύο είναι καπνιστές (ε και εγώ καμιά φορά περιστασιακά πές τρείς) μπαίνουμε στο μαγαζί και οι καπνιστές ρωτούν επιτρέπεται το κάπνισμα ή να φύγουμε;
    Προφανώς και ο καταστηματάρχης θα πεί ναι και ας απαγορεύεται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε τους πελάτες.

    Όπως λές και εσύ θα συμφωνήσω δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα για κάτι τέτοιο.

    Σε φιλώ καλή μου Δάφνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται στην εποχή μας να πει όχι;
      Κι αν πει δε θα πάμε απέναντι στον άλλο που λάδωσε και κάνουν τα στραβά μάτια;

      Καλό σου απόγευμα Ερωτοεθισμένη μου!

      Διαγραφή
  9. Αν η απαγόρευση ίσχυε ανεξαιρέτως για όλα τα μαγαζιά, κανένα δεν θα έχανε πελατεία, μιά και δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή στους καπνιστές παρά να συμμορφωθούν ή να βγουν έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν. 'Ισως οι καπνιστές αδυνατούν να καταλάβουν το φριχτό μαρτύριο του μη καπνιστή που υποχρεώνεται να εισπνέει τον καπνό, χωρίς αναγκαστικά, να φοβάται για την υγεία του. 'Οπως δεν θεωρούμε νοητό να εκθέτουμε τις σωματικές μας απεκρίσεις δημόσια, μιά και αυτό, εκτός των άλλων, θα ενοχλούσε σφόδρα τους γύρω μας, έτσι και δεν θα πρέπει να υποβάλουμε τους διπλανούς στο μαρτύριο της ανεπιθύμητης εισπνοής καπνού. Ο καπνιστής έχει την επιλογή της εξόδου του σε εξωτερικούς χώρους για να καπνίσει. Ο μη καπνιστής τι επιλογή έχει; Μόνο να μην πηγαίνει ποτέ του σε κλειστούς χώρους. Είναι δίκαιο αυτό; Για ελάτε στη θέση μας. Και αν σε τόσες χώρες οι καπνιστές μπορούν να τηρούν την απαγόρευση, γιατί δεν μπορούν στην Ελλάδα; Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν πιο σωστό να επιβάλεται ο πολύ καλός εξαερισμός (όχι μιά τόση δα φτερωτή που κοροϊδεύει...), ώστε οι παρέες να μην χωρίζονται (οι περισσότερες έχουν και καπνιστές και μη καπνιστές). 'Ομως, φοβάμαι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δύσκολο να επιβληθεί και λόγω κόστους των εγκαταστάσεων και λόγω κόστους λειτουργίας, αφού η συνεχής ανανέωση του αέρα θα αύξαινε το κόστος λειτουργίας της θέρμανσης.

    Ούτε και σε μένα αρέσουν οι απαγορεύσεις, αλλά μερικές είναι απαραίτητες. Αν εγώ θελήσω π.χ. να κάνω σεξ μέσα σ' ένα εστιατόριο γιατί να μου απαγορεύεται; 'Αλλωστε λιγότερο θα ενοχλήσω από την ασφυξιογόνο εκπομπή καπνού...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να κάνεις sex δημόσια απαγορεύεται διότι προσβάλει τα ήθη του πιο πολύ κόσμου. Άρα δε συγκρίνεται.
      Επίσης η συγκεκριμένη κυβέρνηση δε μπορεί να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται ούτε για την υγεία μας άρα χάνει το ηθικό άλλοθι. Το μόνο που βλέπουμε οι πιο πολλοί είναι άλλο ένα τρικ για χαράτσια.

      Ο Μακιαβέλλι έλεγε ότι ο σωστός Ηγεμόνας δε δίνει εντολή που δε θα υπακούσουν. Μοιάζει με τύραννο και αυτοϋπονομεύεται.

      Συμφωνώ για έξοδα για σωστή εγκατάσταση, συμφωνώ πως δεν είναι ευγενικό να λιβανίζουμε τον άλλο με τον καπνό μας. Πιστεύω όμως ότι τέτοιο μέτρο δε θα επιβληθεί κι όπου αποπειραθούν να το εφαρμόσουν θα προκαλέσει περιττές προστριβές.
      Οι αντικαπνιστές θεωρώ ότι αντί να πιέζουν για νόμους ίσως με καλό παράδειγμα και δικές τους εκστρατείες θα πετύχαιναν. Ως τότε παραμένουμε περισσότεροι οι καπνίζοντες, άρα κάθε τέτοιος νόμος είναι ουτοπικός.

      Καλή σου μέρα Ευώνυμε!

      Διαγραφή
  10. Μα το να καπνίζεις δίπλα στον άλλον που υποφέρει απ' αυτό είναι πολύ πιο δυνατή προσβολή από την προσβολή των (λεγόμενων) "ηθών" του άλλου, που, στο κάτω-κάτω, μπορεί και να μην κοιτάζει!. Ο μη καπνιστής δεν έχει την πολυτέλεια να μην αναπνέει και να μην μυρίζει.

    Το να συμφωνείς με το ότι δεν είναι πρέπον να λιβανίζεται ο μή καπνίζων με τον καπνό, και το να μην συμφωνείς με την νομική κατοχύρωση το βρίσκω κάπως αντιφατικό. Αν επαφιόμαστε στην καλή θέληση των καπνιστών για να μην υποβάλλεται ο μη καπνιστής στο βασανιστήριο δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Το ότι δεν θα επιβληθεί (κάτι που κι εγώ το βλέπω), όμως, δείχνει κάτι: 'Οτι τίποτα δεν μπορεί να γλιτώσει τους μη καπνιστές από το βασανιστήριο, ούτε και η νομοθετική θέσπιση του μέτρου. Κι όμως, το μέτρο έχει επιβληθεί κι έχει επιτύχει σε άλλες περιοχές του κόσμου. 'Οχι στην Ελλάδα, όπου, σχεδόν εξ ορισμού, ο σεβασμός του διπλανού είναι σοβαρά ελλειμματικός.

    Με ποιό καλό παράδειγμα θα παλαίψουν οι μη καπνιστές και με ποιές εκστρατείες; Το καλό παράδειγμα το δίνουν ήδη, με το να μην καπνίζουν. Και οι εκστρατείες πώς θα λειτουργήσουν όταν δεν λειτουργούν οι νόμοι; Βρίσκεις τον 'Ελληνα τόσο ευαίσθητο σε τέτοια αιτήματα και εκστρατείες από τους άμοιρους μη καπνιστές; 'Οταν ο κίνδυνος του προστίμου δεν τους πτοεί θα συγκινηθούν από εκστρατείες; Περιττές προστριβές δεν θα υπήρχαν αν ο νόμος γινόταν σεβαστός, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες όπου δεν περισσεύει η μαγκιά. Δεν καταλαβαίνω πώς αντέχει κάποιος χωρίς καπνό τις 2, 3, 5, ή 12 ώρες ακαπνίας στα αεροπορικά ταξίδια και δεν αντέχει τη μία ή δύο ώρες στην ταβέρνα, όπου μπορεί, αν ζοριστεί, να πεταχτεί μέχρι την πόρτα και να ξεχαρμανιάσει.

    Τέλος, θα ήθελα να ξέρω τι προτείνεις να κάνει ένας που υποφέρει τραγικά από τον καπνό, ή, καλλίτερα, τι θα έκανες εσύ στη θέση του. 'Εχεις πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Επίκουρε
    θα με βρεις σύμφωνη στο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση.
    Πολλά ενοχλητικά δεν αποφεύγονται από αδιαφορία όπως δεν εφαρμοζονται κι οι νόμοι.
    Κι αυτό ήθελα να πω.

    Επίσης σε μια στιγμή που η Υγεία απαξιώνεται όπως και κάθε Πρόνοια, συμφώνησες κι εσύ ότι το μέτρο δε θα εφαρμοστεί. Μοιάζει με άλλο ένα τρικ για πρόστιμα (και λάδωμα για τους ενστόλους).

    Ζητάς πρόταση από εμένα; Τις αποφεύγω μα θα σου πω τι κάνω όταν κάτι με ενοχλεί. Όχι γκριμάτσες και καυγάδες και κολπάκια σαν τον επιδεικτικό ψευτόβηχα που συνηθίζουν οι Ευρωπαίοι αντικαπνιστές αλλά μια δήλωση ευγενική κι απόλυτη ότι λυπάμαι, δε μπορώ να έρθω εκεί διότι με ενοχλεί (π.χ. σου φέρνω παράδειγμα δυό αλήθειες) ο καπνός του πούρου ή /και της φούντας.
    Με τον καιρό και ευγένεια κατάφερα οι φίλοι να το σέβονται και σα Βικτωριανοί gentlemen να επιλέγουν την αυλή ή άλλο δωμάτιο.

    Γενικά στους μη καπνιστές δίνω πολλά δίκια. Δε δίνω δίκιο όμως στο ενάρετο ύφος, την επιθετικότητα και την πόλωση που και αυτό το ζήτημα γενά μεταξύ μας.
    Συμφωνείς νομίζω
    και σου εύχομαι Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ γενικά, αλλά άλλο οι φίλοι που θα σε σεβαστούν κι άλλο οι πελάτες ενός μαγαζιού που δεν σε ξέρουν, ούτε έχεις τη δυνατότητα να τους κάνεις να σε σεβαστούν με τον καιρό... Αυτές τις περιπτώσεις δεν βλέπω τρόπο να τις χειριστεί κάποιος. Και, βέβαια, καπνιστές πούρων και φούντας σπάνια θα συναντήσεις, ιδιαίτερα σε δημόσια μέρη όπως οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μπαρ, άρα ελάχιστο το πρόβλημα, που περιορίζεται σε φιλικές παρέες γνωστών που σέβονται το πρόβλημά σου. Αν και ξέρω την ατίθαση φύση του συμπατριώτη μας και τον ελάχιστο σεβασμό που τρέφει για τα δικαιώματα των άλλων (ειδικά της μειονότητας, γιατί με την πλειονότητα δεν τα βάζει εύκολα...) νομίζω ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά αυτό δεν τον κάνει κακό νόμο, κατά την αντίληψή μου. 'Αλλωστε μόνο στην "ατίθαση" και αναρχική Ελλάδα δεν εφαρμόζεται...

      Διαγραφή
  12. Το ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν, αλλά μάλλον να ενισχυθεί η τήρησή τους. Υπάρχει νόμος περί δωροδοκίας που δεν εφαρμόζεται (μόνο τλευταία γίνονται κάποιες προσπάθειες...). Νόμοι για τα σκουπιδια, για την κυκλοφορία, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, για την ασφάλιση των εργαζομένων, κ.α. που δεν τηρούνται, Νόμοι για ένα σωρό θέματα που στη χώρα μας έχουν γίνει για τα μάτια και που τόσο συχνά διαμαρτυρόμαστε για τη μη τηρήσή τους, από πολίτες και αρχές. Να τους διαγράψουμε όλους επειδή δεν τηρούνται ή να ενισχύσουμε την τήρησή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κοινός τόπος ότι δε μας λείπουν νόμοι αλλά βούληση να τους εφαρμόσουμε.
      Ίδιον της χώρας.
      Ωστόσο δε νομίζω να ζήτησα αλλαγή νόμου. Δε ζητώ ανέφικτα. Ντιρεκτίβα ήταν και το έκαναν.
      Με διασκεδάζει όμως πολύ που δεν το εφαρμόζουμε.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.