Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ; Ο #Banksy και το τείχος #Gaza #Palestine


Έχω αφιερώσει ξανά χώρο στο Banksy.
Το ξανακάνω γιατί ποτέ δε με απογοητεύει.

Η φετινή του χριστουγεννιάτικη κάρτα που εμφανίστηκε σε αγγλικό δρόμο δείχνει ένα παλαιστινιακό τοπίο με τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το γαϊδουράκι στο γνωστό βιβλικό ταξίδι. Μα δε θα φτάσουν στη Βηθλεέμ. Τους κόβει το δρόμο το γνωστό τέρας, το τείχος που κατασκεύασαν οι Ισραηλινοί.
Είναι γνωστό το ταξίδι του στην Παλαιστίνη και η δουλειά του εκεί που έχει εμπνεύσει κι άλλους καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν πάνω στο τείχος. Όταν επέστρεψε έδωσε και μια συνέντευξη που (καθόλου δε με εκπλήσσει) το youtube την κατέβασε μετά από διαμαρτυρίες κάποιων που τη χαρακτήρισαν άσεμνη.

Η κάρτα δεν  είναι το μόνο του έργο για το μαρτυρικό αυτό τόπο.
Ιδού κι άλλα, χαρείτε τα:




 ―'Ενας ντόπιος με ρώτησε τι είναι αυτό. Απάντησα πως θέλω να βάλω στην ιστοσελίδα μου εικόνες από την καταστροφή της Παλαιστίνης μα στο διαδίκτυο ο κόσμος κοιτάζει μόνο γατάκια.

 ―Εμνευσμένο από το στοχαστή του Ροντέν

 ―Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Κανείς δε μπορεί να μπει ή να βγει. Μα η σύγκριση αδικεί τις φυλακές: εκεί δεν κόβονται το ηλεκτικό και το πόσιμο νερό κάθε μέρα.




 ―Αν νίπτουμε τας χείρας μας στη σύγκρουση μεταξύ δυνατών και αδύναμων, είμαστε με τους δυνατούς, δεν είμαστε ουδέτεροι.


















__________

4 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.