Ένα
από τα πολλά που προκαλούν εδώ και χρόνια ειρωνικά μειδιάματα όταν ψωνίζω σε μπακάλικα
και super-market είναι που επιμένω να μην παίρνω
σακούλα, ή αν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο να λερώσει, παίρνω μια. "Για
τον πλανήτη' εξηγώ καθώς πλάι μου νοικοκυρές αρπάζουν ματσάκια φρέσκες, μαζί με
τα προϊόντα που αγόρασαν ενώ, οι περισσότερες, έχουν στην κουζίνα τους εκείνο το
δείγμα παρανοϊκής μανίας, το γνωστό συρτάρι με σακούλες που ανακάλυψα ότι δε λείπει από πολλές κουζίνες. Γιατί;
Από το 2011 γράφω κι ασχολούμαι, μάλιστα σας δίνω σήμερα
εδώ για να γελάσετε τα αποτελέσματα ενός petition που είχαμε φτιάξει και δε μαζέψαμε
τότε πάνω από 50 υπογραφές.
Κι όμως, τα προβλήματα υγείας πλέον είναι εμφανή
και στην αισθητική μας. Με γυμνό οφθαλμό. Όταν φυσά στη Μύκονο στα δένδρα σκαλώνουν
κάθε είδους σακούλες σα νέα φρούτα, καρποί της παράλογης τρελής αυτοκαταστροφικής
μανίας μας. Τόποι πανέμορφοι, όπως ήταν η Υεμένη* ή η αλβανική ύπαιθρος, πια φωτογραφίζονται
για το απίστευτο θέαμα του πλαστικού που κολλά παντού κι ανεμίζει μολύνοντας το
νερό, το χώμα, τα ζώα, και την ομορφιά.
Εδώ στη γειτονιά μου αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα τρέλα
μου, σαν τα τακούνια μου ή την αγάπη για τις θρούμπες ελιές. Μια ακόμα εκκεντρικότητα
δηλαδή. Μα είναι;
Δεκαετίες έχουν περάσει από όταν ξεκίνησε ο αγώνας κατά
της περιττής πλαστικής σακούλας.
Δεκαετίες τώρα στα ευρωπαϊκά μαγαζιά οι άνθρωποι (όπως
κι εγώ φέτος στο Βερολίνο κι όπως οι άνθρωποι στους περασμένους αιώνες) έχουν μαζί
τους μια τσάντα για τα ψώνια και αν δεν έχουν αγοράζουν 1 σακούλα από το μαγαζί
την οποία πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσουν αν το μαγαζί παρέχει τις χάρτινες (συχνά από ανακυκλωμένα) που θα έχετε δει και σε αγγλικές και αμερικάνικες ταινίες.
Δε μιλώ για τα πανάκριβα πακέτα δώρου. Δε λέω να πέσουμε
στη μιζέρια. Λέω να γλιτώσουμε τη μιζέρια της σακούλας στη θάλασσα και στα δένδρα
μας.
Κι αν στις μεγάλες πόλεις μοιάζει δύσκολο εδώ στα
τουριστικά νησιά είναι πανεύκολο γιατί οι τουρίστες συνήθως και προετοιμασμένοι
είναι και, δυστυχώς για μας, με αηδία παρατηρούν τα επιπλέοντα πλαστικά που πολλοί
ντόπιοι μοιάζει να συνήθισαν.
Με χαρά φέρνω το καλό νέο. Στη Μύκονο παλιότερα αποτύχαμε.
Μα ξεκίνησε πιλοτικό
πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στο οποίο Ήδη Τήνος Σαντορίνη, Σίφνος και Αλόννησος έχουν ενταχθεί .
Ας ενταχθούμε κι εμείς, τι
περιμένουμε;
Μια μικρή πρωτοβουλία:
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Όλα τα έξοδα για τοποθέτηση και συντήρηση του πιο προηγμένου συστήματος παραγωγής πόσιμου νερού στο Γυμνάσιο ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Μυκόνου. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα (αντίστροφης ώσμωσης) που έχουν εγκαταστήσει και όλα τα σχολεία της Σύρου .( Έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον αντιδήμαρχο Σύρου κ. Στ. Γουσγουνέλη). Θα καταργηθούν έτσι τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού (υπολογίστηκαν σε περίπου 700-800 ! την εβδομάδα), ενώ και το παραγόμενο νερό σύμφωνα με τις αναλύσεις θα είναι καλύτερης ποιότητας. Περισσότερα σε μελλοντική ανάρτηση…
Όλα τα έξοδα για τοποθέτηση και συντήρηση του πιο προηγμένου συστήματος παραγωγής πόσιμου νερού στο Γυμνάσιο ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Μυκόνου. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα (αντίστροφης ώσμωσης) που έχουν εγκαταστήσει και όλα τα σχολεία της Σύρου .( Έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον αντιδήμαρχο Σύρου κ. Στ. Γουσγουνέλη). Θα καταργηθούν έτσι τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού (υπολογίστηκαν σε περίπου 700-800 ! την εβδομάδα), ενώ και το παραγόμενο νερό σύμφωνα με τις αναλύσεις θα είναι καλύτερης ποιότητας. Περισσότερα σε μελλοντική ανάρτηση…
_________________________________________________
*Σημ.: Όταν αναφέρω Υεμένη μιλώ για εφιαλτικές εικόνες πριν λίγα χρόνια, τώρα με τον πόλεμο δεν ξέρω, όμως κάτι ξέρω για τα εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικού από τα σκουπίδια τους. Για πιο πολλά: yemen times
Ακόμη δυο ελληνικά νησιά, και μάλιστα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, η Σαντορίνη και η Τήνος καταργούν την χρήση της πλαστικής σακούλας και θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Ήδη η Σίφνος και η Αλόννησος έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πλέον ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, σε όλη την Ευρώπη, από τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 8 δισεκατομμύρια (!) πλαστικές σακούλες.
Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση της πλαστικής τσάντας με αρχικό ανώτατο όριο τις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως από το 2019 και τις 40 σακούλες το 2025. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 230 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, το χρόνο.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου, που ήδη είχε αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε ένα νησί με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, καθιστώντας στην πράξη την Αλόννησο το πρώτο νησί «χωρίς πλαστική σακούλα» στην Ελλάδα. Η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου, ενός νησιού που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδείξει περαιτέρω την Αλόννησο ως έναν προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά του νησιού 2.000 πάνινες τσάντες από 100% βαμβάκι, θα εφαρμοστεί μια ευρεία γκάμα εργαλείων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και θα υλοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης μαθητών, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, καθώς και εργαστήρια συμμετοχικών διαδικασιών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
______________________
Δείγμα τι έγραφα στη Μυκόνο από 2012
(απόσπασμα) Για το μεγάλο ζήτημα 'Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Μύκονο είναι κωμικοτραγικό κι ενδεικτικό που έχουν μαζευτεί μόνο 50 υπογραφές. Στόχος ήταν (σα να ζούσαμε σε πολιτισμένη χώρα):
- Απαγόρευση χρήσης της σακούλας σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού μας.
- Σχεδιασμός τσάντας πολλαπλών χρήσεων που θα διανέμεται έναντι συμβολικού κόστους.
- Υποστήριξη μέσω του Δήμου, ώστε να βρεθούν πηγές αγοράς για χάρτινες και αυτοδιασπώμενες πλαστικες σακούλες απορριμμάτων.--> daphnechronopoulou
Δείτε πόσοι νοιάζονται για να γελάσετε :/www.petitions24.com/__plastic_bags
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
προσπαθω εδω και χρονια να πεισω τη μανα μου να σταματησει να παιρνει οσες σακουλες πιανει το χερι της απο το super market,αλλα που να καταλαβει.καβα απο σακουλες εχει στο σπιτι της.τι κανεις δαφνη μου;καλο απογευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είσαι η μόνη...
ΔιαγραφήΕλένη μου τι παλαβομάρα αυτή η 'σακούλα με σακούλες' σε κάθε σπίτι....
Κανείς, δυστυχώς, δεν ασχολείται με το ζήτημα αυτό, Δάφνη μου. Υποθέτω πως αυτή την περίοδο γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα στην Ελλάδα για την κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Πώς μπορώ να βοηθήσω από εδώ; Η αλήθεια είναι πως για ν'αλλάξει η νοοτροπία χρειάζονται ριζικές αλλαγές τόσο στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε συστημικό επίπεδο. Μεμονωμένες φωνές, σίγουρα δεν αρκούν. Ίσως να κάνουμε μαζικές αναρτήσεις κι αυτή τη φορά; Εννοείται πως έχω πολύ υλικό από το τι γίνεται εδώ στο εξωτερικό. Φιλί γλυκό από Μελβούρνη, "πρασινίσαμε" λιγάκι κι αλλάξαμε στέκι. Κανείς, δυστυχώς, δεν ασχολείται με το ζήτημα αυτό, Δάφνη μου. Υποθέτω πως αυτή την περίοδο γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα στην Ελλάδα για την κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Πώς μπορώ να βοηθήσω από εδώ; Η αλήθεια είναι πως για ν'αλλάξει η νοοτροπία χρειάζονται ριζικές αλλαγές τόσο στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε συστημικό επίπεδο. Μεμονωμένες φωνές, σίγουρα δεν αρκούν. Ίσως να κάνουμε μαζικές αναρτήσεις κι αυτή τη φορά; Εννοείται πως έχω πολύ υλικό από το τι γίνεται εδώ στο εξωτερικό. Φιλί γλυκό από Μελβούρνη, "πρασινίσαμε" λιγάκι κι αλλάξαμε στέκι. (prasiniriza.wordpress.com)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη μου!!
ΔιαγραφήΚαιρό είχαμε να τα πούμε.
Εσείς εκεί είστε πολύ μπροστά κι είναι μεγάλη βοήθεια κάθε δημοσίευση που δείχνει πως υπάρχουν λύσεις.
Είμαι ανοιχτή σε όλα για να γλιτώσουμε από αυτό τον εφιάλτη. Όμως σε προειδοποιώ πως εδώ ακόμα είμαστε στο στάδιο που προκαλώ θυμηδία όποτε μιλώ γι αυτό ή αρνούμαι να πάρω πλαστική σακούλα. 'Αυτό σε καίει εσένα;' μου απαντούν σα να είμαι τρελή που σπαταλιέμαι σε ψιλολόγια..
Καλές γιορτές σου εύχομαι και πάω να δω τα πρασινίσματά σου!