Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πριν βγεις με σκάφος για τη Μύκονο....



Για σάς που ετοιμάζεστε να επιβιβαστείτε στα σκάφη και να έρθετε στη Μύκονο θα είχα πολλά να πω μα υποθέτω δε σας ενδιαφέρει να τα ακούσετε.
Επειδή όμως αγαπάτε τη θάλασσα κι αυτό είναι ίσως η μοναδική έντιμη δικαιολογία για τη μόλυνση που προκαλείτε αράζοντας τόσο κοντά σε παραλίες (εσείς που έχετε την πολυτέλεια να πάτε με τους καλεσμένους σας σε όποια ερημιά ονειρεύεστε), αφήνοντας πίσσα και λάδι πίσω σας,
με θλίψη αναγκάζομαι να σας θυμίσω, τουλάχιστον.... να φροντίστε Εσείς προσωπικά και το προσωπικό σας να Μην Πετάτε Τα σκουπίδια Σας Στο Πέλαγος.
Γνωρίζετε την καταστροφή που προκαλείτε στις χελώνες που νομίζουν πως οι σακούλες σας είναι τσούχτρες με αποτέλεσμα 1. Να δηλητηριάζονται, 2. Να μη  τρώνε τις τσούχτρες που χαλάνε τις διακοπές σας;
Γνωρίζετε τι σκουπίδι βγάζει το κύμα μετά από το πέρασμά σας;
Γνωρίζετε ότι φεύγετε κι ακόμα το νερό στους μικρούς κόλπους μυρίζει καρύδα και πετρέλαιο από τα κάθε είδους λάδια σας;
Δε σας ζητώ να αλλάξετε γούστα― It takes all sorts to make a World, αλλά για να χαρούμε αυτό τον Κόσμο λίγο ακόμα, σας θερμοπαρακαλώ, τουλάχιστον κάνετε τον κόπο φέτος (έτσι σα τάμα) να μη ρίξετε τις σακούλες με τα σκουπίδια σας στη θάλασσα.
Πολλά ζητάω;
_________
κι ακόμα

Για το μεγάλο ζήτημα 'Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Μύκονο είναι κωμικοτραγικό κι ενδεικτικό που έχουν μαζευτεί μόνο 50 υπογραφές. Στόχος ήταν (σα να ζούσαμε σε πολιτισμένη χώρα):

  1. Απαγόρευση χρήσης της σακούλας σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού μας.
  2. Σχεδιασμός τσάντας πολλαπλών χρήσεων που θα διανέμεται έναντι συμβολικού κόστους.
  3. Υποστήριξη μέσω του Δήμου, ώστε να βρεθούν πηγές αγοράς για χάρτινες και αυτοδιασπώμενες πλαστικες σακούλες απορριμμάτων.

Δείτε πόσοι νοιάζονται για να γελάσετε  :/www.petitions24.com/__plastic_bags


Κι ένα υστερόγραφο. 

Επειδή συμπτωματικά γράφω σήμερα που είναι να σβήσουμε τα φώτα στις 8.30 μ.μ.. Για τον πλανήτη. Οπότε ας πω μια λέξη και για τους στεριανούς:  τα Φώτα. Ξέρετε: όλα εκείνα τα περιττά του κήπου που έγιναν αιτία να λιγοστέψουν τα αγριοκούνελα, οι σαύρες και τα φίδια για να αυξηθούν ποντίκια και κουνούπια.)

εικόνες
advertisers without borders

_____________________________________

9 σχόλια:

  1. δυστυχώς, στων ελλήνων και πολλών σκαφάτων την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.. πάντως, πολύ καλά κάνεις που το ζητάς, και μάλιστα τόσο διακριτικά, μήπως και εισακουστείς έστω από μερικούς ευαίσθητους, που πάντα υπάρχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάφνη μου πολύ καλά τα λες. Εύχομαι και ελπίζω να αλλάξει κάποτε αυτή η κάκιστη συνήθεια όχι μόνο των σκαφάτων αλλά και των στεριανών ασυνείδητων.
    Για τις υπογραφές δεν γνώριζα. Πιο πολλές υπογραφές θα μαζευόντουσαν αν γινόταν απ' ευθείας στον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι/ες που όταν πηγαίνουν σούπερ μάρκετ παίρνουν με θράσος καμιά σαρανταριά σακούλες για τα σκουπίδια τους!!!!!! Δύσκολες εποχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Margo μου είναι μια από τις μανίες μου, δε βλέπω το λόγο να καταναλώνεται τόσο πλαστικό που στο τέλος καταλήγει να κοσμεί τους θάμνους ή να μολύνει τους πνεύμονές μας..
      Για τις υπογραφές έχεις δίκιο, κι ίσως δε βγαίνει & τίποτε από όλα αυτά τα petitions. Ωστόσο είναι ενδιαφέρουσα η ειρωνία, νομίζω, του πόσο λίγοι υπογράψαμε αυτό σε αντιθεση με άλλα σημαντικά που είναι μακριά & δεν απαιτούν παρά μια υπογραφή.
      Ξέρω πως νοιάζεσαι & χαίρομαι διπλά που πέρασες..

      Διαγραφή
  3. Είμαστε "τουρκόγυφτοι" του κερατά!
    Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν έχω τίποτα με τους ξένους λαούς, που συγκριτικά μ' εμάς, κι οι Τούρκοι κι οι Αιγύπτιοι είναι μάλλον καλύτεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...είμαι καταστροφολάγνος καά βάθος, οπότε "ελπίζω" να έρθει η μέρα που θα σκάσουν όλ' αυτά στα μούτρα μας. Από πλευράς μου, εκτελώ τα καθήκοντα μου απέναντι στη φύση, χωρίς να συμμετέχω σε κανέναν οργανισμό. Ευελπιστώ μόνο κάποια στιγμή, να βάλουμε μυαλό πριν να είναι πραγματικά αργά, αν και νομίζω ότι πάλι οι ξένοι θα μας "υποδείξουν" το σωστό δρόμο ΚΑΙ στην οικολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, με εισαγωγικά Ασκάρ (εξ άλλου άλλο Αίγυπτος άλλο Ρομά, όσο για την Τουρκία σε τούτο τον οντά κακό δε λέμε).
    Χωστήρα ας 'ελπίσουμε' πως όχι ακόμα, καλοκαίρι έρχεται, κρίμα θα είναι. Για τους Οργανισμούς σοφά πράττεις αφού μόνο για να συναντηθούν & να οργανωθούν τα μέλη τους μολύνουν τον πλανήτη περισσότερο παρά να έμεναν στα κρεβάτια τους (στα οποία θα τους έδενα αν ήμουν θεός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα φώτα τα έκλεισα χτες - ευκαιρία για λίγο"ρομαντισμό".
    καλό βράδυ Δάφνη
    να οργανώσουμε μια μάζωξη να κάνουμε καθαριότητα κι ένα τσιμπούσι. τί λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λέω πάντα Ναι για καθαριότητα & πολλά Ναι για μαζί σου dear Ph.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.