Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

'Υπερσιβηρικός': με το Γιώργο Πιτροπάκη στη Ρωσία


Απόψε διάβαζα Γιώργο Πιτροπάκη, για τον οποίο, αξίζει –και σας το χρωστάω- να γράψω περισσότερα. Ο 'Υπερσιβηρικός' του, το μυθικό αυτό ταξίδι στη Ρωσία, που υπήρξε και δικό μου όνειρο, είναι ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις όλη τη νύχτα απ' τα χέρια σου ό,τι κι αν έχεις να κάνεις το ερχόμενο πρωί. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω γι αυτή τη διαδρομή που διασχίζει πάσες τις Ρωσίες από Δύση ως Ανατολή. Μέχρι τις αναμνήσεις  ηλικιωμένης ποδηλάτισσας με προβλήματα υγείας που έκανε τη διαδρομή με ποδηλατικές διακοπές φορτώνοντας το όχημά της στο τραίνο. Αυτό όμως είναι από όλα το καλύτερο. 
Γίνεται ταξιδιώτης ο αναγνώστης επειδή μαζί με γεύσεις και τοπία και εικόνες αποκομίζει όλα εκείνα τα σημαντικά ή trivia που του χαρίζει ο σοφός συνεπιβάτης του. Ρώσοι μηχανόβιοι, κατάδικοι, ποιητές της Επανάστασης, διάσημοι αστέρες, Ρώσοι Ναζί, η εξορία του Λένιν και του Στάλιν, δεσμοφύλακες με τον κνούτο που μάθαμε από τα μυθιστορήματα και το αναγκαίο μουσειακής αξίας και ομορφιάς μετρό της Μόσχας, ένα «πασόλ να χούι» το άντε γαμήσου ρώσικα κι η Βαϊκάλη μνημείο της Unesco, Έλληνες του Ιρκούτσκ, οικογένεια του Καββαδία, ο νέος David Bowie συνταξιδιώτης μας κι αυτός του 1972 και Ντοστογιέφσκι βέβαια και Σκύθες οι αρχαίοι νομάδες αλλά και οι αλληγορικοί του Αλεξάντρ Μπλοκ:
«Είστε εκατομμύρια. Αλλά εμείς είμαστε ατέλειωτοι
κι ατέλειωτα, ατέλειωτα απλωνόμαστε…»
κι άλλα που δεν ξενιούνται ούτε χορταίνονται.

 ____________________________________________
Το ξαναδιάβαζα απόψε και, ειλικρινά  συστήνω: 
Γιώργος Πιτροπάκης
Υπερσιβηρικός- ένα τρένο που το λένε Ρωσία, 
ΜΟΥΣΕΣ, Πλους 13ος ΒΙΒΛΙΟΠΈΛΑΓΟΣ.

2 σχόλια:

  1. το έχω διαβάσει, εξαιρετικό! το συστήνω ανεπιφύλακτα, μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι με το σχόλιό σου Μιχάλη.
      Γνωρίζω από παλιά το Γιώργο Πιτροπάκη αλλά δε θα σύστηνα ποτέ κανένα βιβλίο αν δε μου άρεσε. Είναι πραγματικά εξαιρετικό. Και, έμαθα ότι το ετοιμαζει και σε μορφή ντοκιμαντέρ το οποίο σκάλωσε λίγο οικονομικά μα ελπίζω να προχωρήσει.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.