Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Στων εξορύξεων κι αντλήσεων την παραζάλη, το Λεσότο




Η εικόνα:
Εξέδρα άντλησης πετρελαίου ρυμουλκείται ανοικτά της Κεφαλλονιάς.

Είναι άραγε της φτώχειας μας η παραζάλη ή κάποια τύφλωση σκόπιμη, καλλιεργημένη από πολυεθνικές (και εθνικές) που αποκρύπτουν το κόστος της ρύπανσης αλλά και το απλό στοιχειώδες γεγονός πως από τις εξορύξεις δεν κερδίζουν οι λαοί που δίνουν το υπέδαφος και τα οικόπεδά τους- θαλασσινά ή στεριανά. 
Ναι υπάρχει η Νορβηγία, δε λέω. 
Αλλά η Μπούρμα βγάζει τα καλύτερα ρουμπίνια και ζαφείρια·
διαμάντια η Ρωσία, το Κονγκό, η Ζιμπάμπουε, και τα μεγαλύτερα απ' όλα το Λεσότο* (ή Λεσόθο, ίσως το φτωχότερο κράτος της γης που πολλοί ούτε που βρίσκεται δεν ξέρουμε). Το πιο πολύ χρυσάφι βγαίνει από τη γη στην Κίνα και την Αλάσκα και τη Γκάνα.Για το πετρέλαιο να μην τα  λέμε. Όλοι βλέπουμε πώς ζουν και με τι αίμα το πληρώνουν το Ιράκ και η Συρία. Αυτά θαυμάζουμε, εκεί πάμε;
Η εκμετάλλευση δε φέρνει κέρδη στους εργάτες. Μετατρέπει όμως για πάντα σε έρημο τους τόπους τους, χαλάει την υγεία τους και καταστρέφει την καθημερινότητά τους και τη Φύση. 
Τα έχουμε πει χίλιες φορές για τις Σκουριές και με τρελαίνει που δε θέλετε να καταλάβετε. Εδώ εμάς ο πλούτος μας είναι η Ιστορία, η Μάθηση, η Γλώσσα. Δεν κάνουμε εξορύξεις, κάνουμε ανασκαφές για να πλουτίζουμε όλους τους ανθρώπους.



Η Μεσόγειος ως μια γιγάντια πετρελαιοκηλίδα.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία μιας πελώριας εξέδρας άντλησης πετρελαίου που εμφανίστηκε προ ημερών στα ελληνικά ΜΜΕ να «πλέει» (ουσιαστικά ρυμουλκούνταν) ανοικτά της Κεφαλονιάς με κατεύθυνση ένα τουρκικό λιμάνι –και που από μακριά έμοιαζε με κυκλώπεια μεταλλική πύλη-απομεινάρι κάποιου χαμένου πολιτισμού– τρόμαξε αρκετό κόσμο που πίστεψε ότι ξεκίνησαν ήδη οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο κι ότι αυτή στο εξής αυτή θα ήταν μια μόνιμη εικόνα στην περιοχή. Που δηλαδή σύντομα μπορεί να είναι – μέσα στη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν σχετικές έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο και το Κατάκολο.

Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις στεριές, τις θάλασσες και την ευρύτερη «γειτονιά» μας, με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις και που επιμελώς αποκρύπτει η αναπτυξιολάγνα «ομερτά» να υπερβαίνουν κατά πολύ τα ενδεχόμενα οφέλη.


Το Λεσότο (επίσης Λεσόθο) είναι μια περίκλειστη αφρικανική χώρα -καθώς και ενκλάβιο- με έκταση 30.355 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.125.268κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Συνορεύει από όλες τις πλευρές με τη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία. Η πρωτεύουσα είναι το Μαζέρου. Ως το 1966 υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο, με την ονομασία Μπασουτολάνδη. Εξαιτίας της γραφικότητας των τοπίων του, δόθηκε στη χώρα το προσωνύμιο «Ελβετία της νότιας Αφρικής». Σήμερα αποτελεί ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο. .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.