Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ξαπλώστρες, τραπέζια― καταπατήσεις και δικαιώματα στην παραλία (ο νόμος)


Σε κάποιες περιοχές, όπως τη Μύκονο, τα δικαιώματα πρόσβασης στη θάλασσα έχουν καταπατηθεί με θράσος.

 Δικαίωμα των  επιχειρήσεων να χρεώνουν την ξαπλώστρα όσο θέλουν εφόσον δεν παρανομούν. Αλλά αν κι εμείς δε θέλουμε ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουμε δικαίωμα και να χαρούμε την παραλία και να την περπατήσουμε.

Στην Ελλάδα ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και αυτό είναι συνταγματικό μας δικαίωμα αλλά κι ένα από τα ατού που έκανε τον τόπο μας αγαπημένο τουριστικό προορισμό ρίχνοντας το συνάλλαγμα απ' ευθείας στους νησιώτες κι όχι κουτσουρεμένο ή εν είδει ενοικίου/μισθού από πολυεθνικές.
Αν εφαρμοστεί ο νόμος (η νέα τροποποίηση δηλαδή) από το 2020 θα ανασάνουμε, αφού  ακόμα, μέσα καλοκαιριού, εγκύκλιοι υπουργείων δεν έχουν φτάσει στους ενδιαφερόμενους. Αλλά κάτι είναι κι αυτό, μια ελπίδα.
Για να δούμε όμως― θα εφαρμοστεί;

Φέρνω το νόμο (άρθρο με τα βασικά + συνδέσμους προς τις τροποποιήσεις). 
Φέρνω και σχόλιο για τα δικά μας εδώ στη Μύκονο και, με χαρά και υπερηφάνεια, σας παρουσιάζω τις φρέσκες ταμπέλες μας που θα δείτε να ξεφυτρώνουν παντού.



Τα δικαιώματα του πολίτη σε αιγιαλούς και παραλίες 

Για πολλούς ένας δροσερός καφές σε μια ξαπλώστρα κοντά στο κύμα είναι ο ορισμός του καλοκαιριού. Η εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι ο «παράδεισος» του ενός συχνά μετατρέπεται σε εφιάλτη των πολλών. Ιδίως όταν ο επιχειρηματίας στον οποίο έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση μιας παραλίας δρα αυτοβούλως και κυρίως, παράνομα. Ενας νέος νόμος για τον αιγιαλό άλλαξε φέτος το τοπίο, ενισχύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, το μεγαλύτερο μέρος του όμως θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2020. 
Η βασικότερη αλλαγή από το φετινό καλοκαίρι είναι ότι η αρμοδιότητα τήρησης του νόμου για τις παραλίες και τους αιγιαλούς πέρασε αποκλειστικά στο Λιμενικό.
Ο νόμος 4607/2019 περιλαμβάνει και αρκετές διατάξεις γύρω από τους όρους και τη διαδικασία μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα εφαρμοστεί από το επόμενο καλοκαίρι, για δύο λόγους: εκδόθηκε τέλος Απριλίου, οπότε είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της χρήσης παραλιών σε ιδιώτες. Και επιπλέον, τα συναρμόδια υπουργεία δεν εξέδωσαν τις απαραίτητες για την εφαρμογή του κοινές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ετσι, σε μεγάλο βαθμό η εικόνα εξακολουθεί να ορίζεται από την τελευταία απόφαση, του 2017. Ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα.

1 Τι είναι, για τη νομοθεσία, αιγιαλός και παραλία;
Αιγιαλός είναι «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Θεωρείται ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που προστατεύεται από την πολιτεία η οποία το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Παραλία είναι η ζώνη της ξηράς που ξεκινά από τον αιγιαλό και «συνδέει» την ξηρά με τη θάλασσα. Το πλάτος της καθορίζεται (από το κράτος) σε τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, ενώ επιτρέπεται να είναι μικρότερο ανάλογα με τα γεωμορφολογικά στοιχεία κάθε ακτής και φυσικά, το δομημένο περιβάλλον.

2 Σε ποιον ανήκουν ο αιγιαλός και η παραλία;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
3 Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;
Οχι. Κάθε επιχείρηση που γειτνιάζει με παραλία οφείλει να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση) μέσω των εγκαταστάσεών της. Αν με κάποιο τρόπο μια επιχείρηση προσπαθεί να παρεμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία (με αποτρεπτικές πινακίδες, περιφράξεις ή φύλαξη) οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία. Μοναδική εξαίρεση, οι λιγοστές οργανωμένες πλαζ για τις οποίες έχει θεσπιστεί εισιτήριο.

4 Τι επιτρέπεται σε αιγιαλούς και παραλίες;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι επιτρέπεται η παραχώρηση της «απλής» χρήσης τους, αλλά όχι η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων. Η απλή χρήση περιλαμβάνει τα γνωστά ομπρελοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ, φουσκωτές «παιδικές χαρές». Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση (που γίνεται έναντι τιμήματος) δεν πρέπει να επηρεάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Η παραχώρηση πραγματοποιείται είτε απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ή από τον δήμο.

5 Με ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;
Η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%.

6 Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;
Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν. Το σημείο αυτό άλλαξε με τον νέο νόμο και θα εφαρμοστεί από το 2020.

7 Τι θα αλλάξει από το επόμενο καλοκαίρι;
Το εμβαδόν των παραχωρήσεων θα μειωθεί στα 300 τ.μ., ενώ θα πρέπει να φθάνει έως το 60% της παραλίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται τυχόν δυσπρόσιτο κομμάτι της. Η παραχώρηση αυτή μειώνεται στο μισό (30%) στις ακτές σε περιοχές Natura 2000. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η μίσθωση χώρων σε πολύ μικρές παραλίες (έως 150 τ.μ.). Από του χρόνου θα πρέπει να τοποθετείται δίπλα σε κάθε παραχώρηση πινακίδα με το σχέδιο του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή τυχόν υπέρβασή του. Οσον αφορά το παραχωρημένο κομμάτι, η κάλυψή του (με έπιπλα παραλίας) δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από 50% του χώρου και να μεσολαβεί ένα μέτρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες.

8 Τι ισχύει για την πρόσβαση στις ακτές από τη θάλασσα;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα σκάφη δεν μπορούν να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή όταν υπάρχουν λουόμενοι. Σε πολλές περιοχές το λιμεναρχείο ορίζει ειδικούς κανόνες για κάθε παραλία και ορίζει την περιοχή με σημαδούρες.
Καταγγελίες μόνο στο Λιμενικό Σώμα
9 Ποιος έχει την ευθύνη καθαριότητας μιας παραλίας;
Την ευθύνη έχει ο δήμος, εκτός από το παραχωρημένο σε ιδιώτη κομμάτι για το οποίο την ευθύνη φέρει ο ιδιώτης. Τα μισθωμένα τμήματα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά, να διαθέτουν καλαίσθητα δοχεία απορριμμάτων και χώρους υγιεινής. Οπως αναφέρει απόφαση του 2019, «ο παραχωρούμενος-κοινόχρηστος χώρος απαγορεύεται να περιφραχθεί και πρέπει να εξασφαλίζεται από πλευράς υγιεινής, αισθητικής και ρύπανσης ή αλλοίωσης του περιβάλλοντος».

10 Πού μπορεί να απευθυνθεί ο πολίτης για να καταγγείλει κάτι;
Από φέτος την ευθύνη για τους αιγιαλούς και την παραλία έχει αποκλειστικά το Λιμενικό Σώμα (και όχι πια η αστυνομία). Εκεί πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης αν διαπιστώσει αυθαιρεσίες (λ.χ. ως προς την έκταση των ομπρελοκαθισμάτων, τις προσβάσεις, την καθαριότητα, τη μουσική). Το Λιμενικό οφείλει με τη σειρά του να ενημερώσει το τοπικό γραφείο της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου (το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μίσθωση μιας παραλίας) και τον δήμο.

11 Τι ισχύει για τις καντίνες;
Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).

12 Τι ισχύει για τη μουσική;
Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.

13 Τι ισχύει για τον φωτισμό;
Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.

14 Τι ισχύει για τις παραλίες σε περιοχές Natura;
Ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί. Για παράδειγμα, απαγορεύεται η ισοπέδωση των αμμοθινών και πρέπει να ελαχιστοποιείται η όχληση. Οι όροι γίνονται αυστηρότεροι για τις παραλίες ωοτοκίας της καρέτα καρέτα.
____________________________________________
Άγιος Στέφανος, Μύκονος



Εδώ για μάς, στη Μύκονο η Κίνηση Πολιτών το παλεύει:
Τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι έφεραν -ως κατεπείγον θέμα- στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους και επί της ουσίας κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες της Μυκόνου, όπου ο απλός πολίτης είναι κυριολεκτικά υπό διωγμόν. Γιώργος Ξυδάκης, Άννα Καμμή και Ντίνα Σαμψούνη, μια ακόμα συνεργασία της Κ.Ε.Πο.Μ και της Επόμενης Μέρας. Από τον μεθεπόμενο μήνα θα είμαστε και τυπικά σαν μια γροθιά, ενωμένοι «Μαζί για την Μύκονο» στον αγώνα για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα του πολίτη.
Ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα στις προτάσεις μας, τοποθετώντας πινακίδες που οριοθετούν τον ελεύθερο χώρο. 
Είναι κι άλλες προτάσεις, είναι κι άλλες εκκρεμμότητες για τις οποίες προβλέπεται μάχη σκληρή, για ελεύθερη πρόσβαση, για καταστάσεις χειρότερες και από το Μάτι, για καταλήψεις και ιδιωτικοποιήσεις αυθαίρετες.
Οι πολίτες μαζί με τον Δήμο καλούμαστε να προστατεύσουμε την εφαρμογή της νομιμότητας.

Πάνορμος, Μύκονος

Και σχόλια
Anna KammiNtina Sampsouni και ολη η υπόλοιπη ομαδα ειστε οι αγαπημένοι μου ταμπελοφοροι!!

Tasos Xidakis Στο Πάνορμο δεν είδα πινακίδα ακόμα.Μήπος την βάλανε ανάποδα στην άμμο και δεν την βλέπω?
Εντο μεταξύ κοντεύουν να φτάσουν στο διαλησκάρη τα ομπρελοκαθισματα και όλοι είναι άφαντοι.
Μια φωνή ακούστηκε σε εκείνο το συμβούλιο να λέει τη θα γίνει με τον Πάνορμο,αλλά μετά την πνίξανε μάλλον.
Ήταν οι μεγαλοκαρχαρίες και παραμόνευαν μέσα στην αίθουσα.

Petros Valasotiris-setter Σαν λιμενικός υπηρέτησα στο λιμεναρχείο από το 1986 έως το 2007, θυμάμαι ένα γεγονός που συνέβη στην παραλία στο Αγραρι , ο συχορεμενος Εμφιετζογλου πήρε τηλέφωνο στον Λιμενάρχη και απαίτησε να τηρήσει την νομοθεσία η οποία καθορίζει την απόσταση τοποθετήσεις ομπρέλες ξαπλώστρες κλπ,ο Λιμενάρχης με διέταξε να πάω στο Αγραρι και να ελέγξω τίς αποστάσεις που έχουν τοποθετηθεί οι ομπρέλες επί της παραλίας , διεπίστωσα ότι οι ομπρέλες έφταναν έως την θάλασσα, Τότε ζήτησα τά στοιχεία του υπευθύνου της παραλίας προκειμένου να βεβαιώσω παρά παράβαση , ενημέρωσα, τόν ενοικιαστή τίς παραλίας , εντός 24αρρου να αφαιρέσει όλοι την πρώτη σειρά διότι αυτό ήταν παράνομο 
Και ότι την επόμενη μέρα θα ερχόμουν ξανά να κάνω αυτοψία για να διαπιστωθεί ότι συμμορφώθηκε όπως ορίζει ο νόμος , ενημέρωσα τον Λιμενάρχη για το αποτέλεσμα της αυτοψίας και τις ενέργειες που θα έκανα προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος σε όλες τις παραλίες, Τό αποτέλεσμα εγώ βρέθηκα την επόμενη μέρα με υποχρεωτική άδεια , και οι ομπρέλες έβγαλαν ρίζες μέσα στην θάλασσα, ποτέ δεν έμαθα Πία αόρατη δύναμη ορίζει τά πάντα ώστε οι αρχές να μην μπορούν να τηρήσει και να επιβάλει τους νόμους, Τά λεφτά είναι πολλά. Και ποτέ.μα ποτέ δεν θα τηρηθεί ο νόμος,

George Xydakis εγώ βλέπω ότι εδώ και κάτι χρόνια δεν υπάρχει καμμιά ομπρέλα έμπροσθεν της εξοχικής κατοικίας του κ. Εμφιετζόγλου. Άρα του πέρασε. Για τη δίωξη σας τότε, προφανώς κάποιος προϊστάμενος σας την έκανε κι όχι αόρατη δύναμη…………….

_______________________________________

Τροποποίηση του Ν.2971/2001 “Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις” με το Ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α΄65/24.4.2019)


1. Ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α΄65/24.4.2019 – Σελίδα 1801 – Μέρος Τέταρτο) 

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFqnM3eAbJzrXdtvSoClrL8-e4JIptYxqTtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijPnynqtdaCg7E5Ust1_iULkAgOZQ0MGiCP3rv7rDJJfZ

2 σχόλια:

  1. Δεν φταίνε οι ομπρελαδες;
    φταίμε εμείς που νιώθουμε μειονεκτικά όταν πηγαίνουμε σε μία παραλία και βλέπουμε προς ενοικίαση ομπρέλες, όπου αναγκαζόμαστε να τις νοικιάσουμε για να μη μας πουν φτωχούς ;παρακατιανους,μίζερους;κακομοίρηδες;τσιφουτηδες;
    Ενώ μπορούμε ωραία ωραία από το σπίτι μας να πάρουμε, τη δική μας ομπρέλα τις δικές μας πετσέτες, το ψυγειάκι παύλα θερμός, τα σαντουιτσάκια μας το καφεδάκι μας και να κάνουμε ωραία ωραία το μπανάκι μας.
    Αυτό θα πει κοινόχρηστη παραλία. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κανείς. Απλά εμείς δεν το κάνουμε. Νιώθουμε μειονεκτικά όταν βλέπουμε τους άλλους να πληρώνουν την ξαπλώστρα, και αναγκαστικά πληρώνουμε και εμείς για να μη νιώθουμε υποτιμημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζονται όλα αυτά άραγε για να κάνουμε ένα μπάνιο; Ψυγειάκια και φαγητά και καφέδες;

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.