Σήμερα θυμόμαστε την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή με τη θαυμάσια παραβολή των μωρών παρθένων που περιμένοντας το νυμφίο να έρθει για τη νύφη ξέχασαν να βάλουν λάδι στα λυχναράκια τους κι έμειναν «εκτός νυμφώνος» ενώ οι φρόνιμες τα κατάφεραν.
Με παραβολή δηλαδή διδασκόμαστε το αγαπημένο μου μότο «Η Τύχη ευνοεί τους προετοιμασμένους».
Επίσης σήμερα θυμόμαστε την Κασσιανή, βυζαντινή ποιήτρια, που γεννήθηκε το 805μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη κι αρνήθηκε έναν αυτοκράτορα απαντώντας του το φημισμένο «Απ’ τη γυναίκα τα καλύτερα».
Όλες οι σωζόμενες πηγές αναφέρουν ότι συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα. Τρεις βυζαντινοί χρονικογράφοι, ο Συμεών ο μεταφραστής, ο Γεώργιος Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός, γράφουν ότι έλαβε μέρος στην τελετή επιλογή νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του Ευφροσύνη.
Εκεί ο αυτοκράτορας θα επέλεγε τη σύζυγο της αρεσκείας του προσφέροντάς της ένα χρυσό μήλο. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο νεαρός αυτοκράτορας την πλησίασε και της είπε: «Από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα χειρότερα», αναφερόμενος στην αμαρτία και τις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Κι εκείνη, ετοιμόλογη, του απάντησε: «Και από μία γυναίκα (ήρθαν στον κόσμο) τα καλύτερα», αναφερόμενη στη γέννα, την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας.
Κατά την παράδοση ο ακριβής διάλογος ήταν:
– Εκ γυναικός τα χείρω.
– Kαι εκ γυναικός τα κρείττω.
Φέρνω το Τροπάριο Κασσιανής που ψέλνεται κάθε Μεγάλη Τρίτη. https://youtu.be/fPmc4XizdLw
και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
εικόνες
το δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη (1942),
διαφημίσεις κινηματογραφικές
και 'Κλασικά Εικονογραφημένα'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.