Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Οι Beatles και η Χούντα― LSD με κλαρίνα και ταγάρια


Καθώς πλησιάζουμε την πεντηκοστή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ένα άρθρο στο Guardian θυμίζει τη σχέση των  Beatles  με τη Χούντα- ή, πιο σωστά, την παράδοξη ιδέα της Χούντας να μεταχειριστεί τους Beatles για προπαγάνδα στο εξωτερικό και προβολή του Τουρισμού.


Ήταν το 1967, μέσα στο Summer of Love, όταν ο γνωστός Magic Alex * έφερε τους Beatles στην Ελλάδα σ' ένα ταίδι στο οποίο επισκέφθηκαν τους Δελφούς και δήλωσαν ότι θα αγόραζαν ένα ελληνικό νησί για να ιδρύσουν ένα χίππικο παράδεισο.  Αργότερα μάλωσαν κι έκ οψαν κάθε επαφή με τον Άλεξ  κι ο ΜακΚάρτνευ ντρεπόταν για εκείνες τις δηλώσεις που όμως πιο πολύ άγνοια έδειχναν καθώς, λένε οι βιογράφοι, χαμένοι στο LSD και την πρόσφατη παγκόσμια φήμη ούτε ήξεραν πού βρίσκονταν και τι έλεγαν και σίγουρα δεν είχαν ιδέα για την Ελλάδα άλλη από τα κλασικά ρομαντικά όνειρα και από όσα τους έλεγε ο Έλλην κολλητός τους. 

 

Το ταξίδι αναφέρεται από πολλούς βιογράφους μα και στην πρόσφατα εκδοθείσα αυτοβιογραφία του Λάμπη Τσιριγωτάκη που λέει ότι, νέος δημοσιογράφος, τους πέτυχε στο ταξίδι προς τους Δελφούς και πήρε μια χαωτική συνέντευξη από το Λέννον όταν τον πέτυχε ξαπλωμένο στα χορτάρια με το μικρό γιό του και την πρώτη του γυναίκα. Το ταξίδι πήρε δημοσιότητα στον ελληνικό τύπο παρά την αυστηρή λογοκρισία μιας στρατιωτικής διδακτορία που είχε απαγορεύσει ακόμα και τις κοντές φούστες ή τα μακριά μαλλιά στους άνδρες. Η στιγμή δεν ήταν τυχαία, στη Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν λίγες οι διαμαρτυρίες για τους συνταγματάρχες, τις αντιδημοκρατικές μεθόδους τους και την οπισθοδρομική ηθική που επέβαλαν. 



Λάμπης Τσιριγωτάκης, Αναμνήσεις μιας ζωής:

...Παίρνω έναν φωτογράφο της εφημερίδας και κατεβαίνω. Τα μεσάνυχτα βγαίνει ο Πολ, λίγο ζαλισμένος, και πιάσαμε την κουβέντα. «Δεν θα πεις πού είμαστε», μου λέει, «αλλά θα σου δώσω πληροφορία καλή. Αύριο θα πάμε στην Αράχοβα». Περάσαμε ολόκληρη την ημέρα μαζί. Πιο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο Τζον Λένον που ήταν διαφοροποιημένος από τους άλλους. Μου άρεσε πολύ. Ηταν πάντα χαμογελαστός, ευγενέστατος. Ακρως πολιτικοποιημένος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, και ήταν προβληματισμένος, απογοητευμένος από την κοινωνική ανισότητα στην Αγγλία. Ηθελε να φύγουν από εκεί, να ζουν έξι μήνες σε άλλη χώρα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη τους επιλογή και είχαν βρει μάλιστα νησί στην Εύβοια να αγοράσουν για 100.000 λίρες. Θα δημιουργούσαν εκεί μια χίπικη κοινωνία. Τελικά αυτό δεν έγινε γιατί τους είπαν ότι θα έχει πολλή γραφειοκρατία. Αυτό, επίσης, που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν το δέσιμο του γιου του Λένον, Τζούλιαν, με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Φαινόταν πιο δεμένος με τον Πολ παρά με τον Λένον...».

_________________________________________________

*Ο «Magic Alex», Αλέξης Μάρδας, για τον οποίο πολλά έχουν γραφτεί, θεωρείται ότι είχε δεσμούς με το καθεστώς και ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του ήταν υψηλόβαθμος μυστικός αστυνομικός. «The Many Faces of "Magic" Alex MardaIn the Life of The Beatles.


Για τταξίδι: “Used as propaganda: The Beatles’ Greek island plans and international politics University of Liverpool’s Journal of Beatles Studies https://www.liverpooluniversitypress.co.uk/doi/10.3828/jbs.2023.7

 

Σύνδεσμος: Guardian https://www.theguardian.com/music/2023/sep/30/were-the-beatles-used-as-propaganda-by-greeces-military-rulers?CMP=share_btn_tw



 Λάμπης Τσιριγωτάκης: 

Αναμνήσεις μιας Ζωής (και συνέντευξη σε ΒΗΜΑgazino)


Φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα: οι Beatles  με  λαϊκούς μουσικούς στην Αράχωβα, την 23η Ιουλίου 1967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.