Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Κατερίνα Γκουλιώνη― Στη μνήμη της, επειδή ήρωες έχει παντούΜια γυναίκα που ήξερε γραφή κι ανάγνωση που είχε μυαλό και ήθος και που ο παραλογισμός της ποινικοποίησης των προσωπικών επιλογών καταδίκασε σε εγκλεισμό, απομάκρυνση από το παιδί της και κάθε εξευτελισμό στον οποίο υποβάλλει η Κοινωνία τα πρεζάκια, τις γυναίκες με παραβατική συμπεριφορά και, βέβαια, κάθε φυλακισμένο. Η Κατερίνα Γκουλιώνη αντιδρούσε με επιστολές και διαμαρτυρίες και (στο θέμα της κολπικής έρευνας τουλάχιστον, πέτυχε  μιά νίκη). 
Στις 19 Μαρτίου του 2009 βρέθηκε νεκρή στη διάρκεια 'εκδικητικής' όπως λένε μεταγωγής της προς τις φυλακές της Κρήτης. Συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι στις 6 το πρωί που βρέθηκε ήταν δεμένη 'πισθάγκωνα' και είχε 'αίματα στο πρόσωπό της'.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων τον περασμένο Νοέμβριο για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και είχε αγωνιστεί για την κατάργηση της κολπικής έρευνας που εφαρμόζεται στις γυναικείες φυλακές ενώ δύο μήνες πριν είχε απευθυνθεί  με επιστολή της στον Συνήγορο του Πολίτη. 
Δε χρειάζεται να πω περισσότερα μιλά  η Επιστολή της (η τελευταία) που παραθέτω μετά το video. Μόνο, θέλησα να σας τη θυμίσω προσφέροντας σα στεφανάκι τούτη την ανάρτηση, φόρο τιμής στη μνήμη της κι όλων εκείνων που με το δικό τους τρόπο αγωνίζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ό,τι μέσα και σε όποιο δρόμο τους πήγε η ζωή.
[ Σημείωση:μικρά παροράματα  όπως 'άλαλ' αντί 'άλλα' της Επιστολής δεν τα γκουγκλο-διορθώνω, την αφήνω αυθεντική]

Ελαιώνας Θηβών
 20-02-09
«Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου. Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστώ, για να μπορέσω να ζήσω.
Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.
Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.
Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:
Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά, θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.
Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να...αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.
Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους...
Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφύλακας που τελεί χρέη...νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) Γκαβάνα Στέλα παρουσία της υπαρχιφύλακα Σαμπάνη Σωτηρίας, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.
Με οδήγησαν στην υποδιευθύντρια Καφρίτσα Αγλαϊα, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση. Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.
Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.
Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.
Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι, εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.
Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την όποια «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλαλ τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.
Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και ανγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα Δανιηλίδου Χαρίκλεια ει΄ναι η εν λόγω δεσμοφύλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα Γαλάνη Ιωάννη που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελέας Πρασσάς Γεώργιος με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.
Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.
Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακεύων Κοράκης Παναγιώτης, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν...
Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή. 
Βέβαια θα μου πείτε τι μας αφορούν όλα αυτά εμάς. Γίνονται μακριά μας...Καλόν ύπνο.»
______________ Παίρνω την Επιστολή από  astyanaktas-astyanaktas όπου θα βρείτε και περισσότερα για το θέμα.

13 σχόλια:

 1. μοντέρνοι καιροί.
  έχει μια διαστροφή το ανθρώπινο μυαλό. στην πρώτη ευκαιρία μόλις βρει κάποιον να πατήσει του δίνει και καταλαβαίνει.
  πω πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απλά,
  Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Χριστός κι η Παναγία! Αν υπάρχουν κι αν υπήρξαν ποτέ. Ο άνθρωπος γίνεται το πιο αρρωστημένο, σαδιστικό και βδελυρό υποκείμενο του κόσμου όταν αποφασίσει να βασανίσει αδύναμους συνανθρώπους του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ...και μετά λέμε πως εμείς έχουμε προβλήματα και λαλαλα....η γνώμη μου είναι ότι, η κοπέλα για διάφορους λόγους οδηγήθηκε στη φυλακή...καλώς ή κακώς έτσι έγινε.Το θέμα είναι να ΜΗΝ προσλαμβάνονται στις φυλακές άτομα με βαριά ψυχολογικά προβλήματα (όπως αποδεικνύεται από του φύλακες), αλλά ναι μεν άτομα με σιδερένια θέληση και ψυχραιμία, αλλά κατανόηση και σεβασμό. Έχω φίλο που είναι φύλακας στις φυλακές της Κω και είμαι περήφανος γι' αυτόν, που ακόμα και σκληροτράχηλοι βαρυποινίτες τον σέβονται και τον εκτιμούν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο....αλλά ξέχασα, μιλλάμε για "ελλάντα " εεε;;;;μαλακία είπα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καταπληκτική ανάρτηση αλλά και σοκαριστική παράλληλα!
  "Καλόν ύπνο" σε όλους τους ανευθυνουπέυθυνους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Blues, desperate, xristin, Χωστήρα θυμάστε το 'Πειραμα'; Εντός 10 ημερών οι παίκτες που έπαιζαν κρατούμενους-δεσμοφύλακες κατέληξαν σε άγριο σαδισμό & δολοφονία;
  e-Apenantii (που δεν είναι απέναντι αλλά πλάι) γνωρίζουν..
  Κι ένας Καλός Φύλακας δε φέρνει την Άνοιξη Αγαπητέ μου― το ξέρει κι ο φίλος σου φαντάζομαι πως Homo homini lupus est, (Ο άνθρωπος προς τον άνθρωπο Λύκος είναι) όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι..

  Γύρισα αργά χθες & σήμερα με αιφνηδιάζουν τα σχόλια. Περίμενα σιωπή & μου δίνετε δύναμη,
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. γμτ

  πίκρα

  μα τι σόι είναι δαύτοι οι ανθρωποφύλακες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φρίκη οι φυλακές !!! Για όλους όσους βρίσκονται εντός τους !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όλα αυτά που υπέφερε,που άντεξε κ δημοσίευσε πριν την βρουν όπως την βρήκαν,σκοτωμενη δηλαδή,τι κέρδισε αυτή;Για εμενα,τίποτα έκανε ο θάνατος της την αλλαγή για την επόμενη κρατούμενη-ο;Δε νομίζω.Αν κ εκεί αποσκοπούσε πιστεύω, να τιμωρήσει αυτα τα ανθρωπόμορφα τέρατα.Το κράτος δεν το εκανε,οι δημοσιογράφοι δεν είδα να το αναπαράγουν στα Μέσα με αποτέλεσμα άλλη μια τολμηρη γενναία ψυχή που πάλεψε να κανει καλύτερο το κόσμο μας από κει που βρισκόταν αποδεικνύει ότι δεν περνάνε αυτά όπως θα γινόταν σε μια πολιτισμένη χωρα όπου ο κόπος κ η αδικία θα τιμωρηθουν.Αντίθετη τιμωρήθηκε όσο πιο σκληρά γινόταν,κ στο τέλος εκτελέστηκε.Τη δύναμη τη ελπίδα να έχει το παιδί της κ σεβασμό στη πολιτεία κ το κράτος;
  Ας βρισκόταν κάποιος τουλάχιστον-όπως κάνουν κ αυτοί-κ να μάθουν που μένουν αυτοί οι κύριοι εισαγγελείς,δεσμοφύλακες κλ. Κ να τους κάνουν αυτο που τους αναλογεί!Να ξεβρωμισει ο τόπος ρε αδερφέ!Αλλά κ να τα βλέπουν οι όμοιοί τους ώστε να μην επαναπαύονται όταν κάνουν τα ίδια ότι δε προκοιτε να τους ενοχλήσει κανείς που τα βάζει με έναν κρατούμενο.Τότε πιστεύω θα άξιζε λίγο το μαρτύριο της.Εξάλλου τα ονόματα Γιατι τα έβαλε στο γράμμα της...
  Ματουλα *

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό Ματούλα για τα ονόματα
   μα δε νομίζω πως γίνεται ποτέ θάνατος και μαρτύριο να αποτιμάται αν άξιζε ή όχι.
   Μάθημα να γίνει
   και να διαδίδουμε για να ξυπνούν οι εφησυχασμένοι..

   Διαγραφή
 10. συγχαρητηρια για την αναρτηση,,αυτοι που ξερουν ξερουν τη και πως,,θελω να τη θυμαμε ετσι οπως ηταν οταν πηγεναμε στο δημοτικο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Μάριε,
   εσύ ξέρεις, το ίδιο έχω αναρτήσει και στου Συλλόγου.
   __Αλήθεια ήσασταν συμμαθητές; Έτσι να τη θυμάσαι εύχομαι αλλά και δική μας ηρωίδα.

   Διαγραφή