Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Για μια Ελίζε ή Τερέζα σα σήμερα




Σα σήμερα ο Μπετόβεν έγραψε μια Μπαγκατέλα (μη γελάτε άχρηστοι των πίσω θρανίων)* για μια Ελίζε που μπορεί να λεγόταν και Τερέζα και από τότε ταλαιπωρεί πιάνα και δάχτυλα κι αυτιά στα Ωδεία απανταχού της γης.
Την έπαιζε φρικτά σ' έναν άλλο αιώνα κι η Μαντάμ, τότε που κάθε γιορτή και σχόλη ξεκούφαιναν τις γειτονιές για ώρες τα παιδικά δάχτυλα που σκαλώνουν ξανά και ξανά πάντοτε στην ίδια νότα· τότε, που 'κορίτσι από σπίτι' σήμαινε πιάνο-μπαλέτο-γαλλικά, από τα οποία συνήθως δε μάς έμεινε παρά η σωστή στάση σώματος (σα να έχουμε καταπιεί μπαστούνι) και η ικανότης να παραγγέλνουμε σε καλά εστιατόρια δίχως να ντραπεί ο συνοδός.
Μα αυτά, είπαμε, σε άλλους αιώνες. Γι αυτό και θέλησα να σάς  τα πω.

___________

*To Für Elise, Bagatelle No. 25 in A minor, γράφτηκε σα σήμερα το 1810 κι ανακαλύφθηκε 40 χρόνια αργότερα,  στα χαρτιά του μετά το θάνατο τού Μπετόβεν.
Και για την Ιστορία, θα σάς καθησυχάσω: η Μαντάμ νωρίς επέλεξε, ως ανεπίδεκτη, ότι η λέξη Μουσική τής πάει με -οι στο τέλος.

6 σχόλια:

  1. Όταν ήμουν παιδί άκουσα το Fur Elise και δήλωσα στον πατέρα μου ότι θέλω να πάω σε μουσική σχολή.
    Ο αυστηρός όμως, πλην τίμιος πατήρ μου,μου είπε"στρώσου στο διάβασμα xristin,γιατί τα έχεις κάνει μαντάρα και άσε την Ελίζα!"
    Και έτσι η ανθρωπότητα έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ακόμη έναν ακόμη Σγούρο που θα τον έλεγαν ......xristin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο μάθημα τελικά είναι η Αδικία xristin. Η ανεπίδεκτη με το ζόρι κι προικισμένη 'στρώσου στο διάβασμα'. Και χάνει η ανθρωπότης ένα Σγούρο με φουστάνια & φιόγγκο (καιρός δεν ήταν;).

      Διαγραφή
  2. Χαχαχαχα!!! "Οι άχρηστοι των πίσω θρανίων" Respect  Δάφνη.
    Όσον αφορά το τρίπτυχο το πέρασα κι εγώ αλλά συνοδό για καλά εστιατόρια δεν μου 'κατσε ποτέ. Όλο κοψίδια στη Χασιά γμτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα , dear Ben, πώς να μην τα χάσει ο συνοδός; Μαγειρική και Μαργαρίτες σ' ένα κήπο ολάνθιστο; Κοψίδια στη Χασιά λοιπόν, μήπως ακούσει το 'θα φάμε σπίτι'― που, αν κρίνω από τις τελευταίες δηλώσεις περί sex μάλλον τον πόθο του θα πνίγει στα κοψίδια..
    ―Αλλά αλήθεια και μπαλέτο; Μπράβο οι γονείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.