Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο κλεμμένος τοίχος του Banksy― και Don’t believe the hype



Χάθηκε ένας τοίχος. Ήταν ζωγραφισμένος τον περασμένο Μάιο από τον graffiti  καλλιτέχνη Banksy, το θρυλικό άγνωστο που ξεκίνησε με διασκεδαστικές 'σφραγίδες', κομμένα χαρτιά δηλαδή που ψέκαζε ώστε να γίνονται γρήγορα πριν τον πιάσουν και κατέληξε να πουλιέται στις μεγαλύτερες γκαλερί.

Δεν είναι ο πρώτος, λένε πως επηρεάστηκε από τον Blek le Rat που πρωτοεμφανίστηκε στο Παρίσι το 1981 και τον Jef Aerosol που πρωτοψέκαζε στην Τουρ ή το παλιότερο μουσικό συγκρότημα Crass  αλλά ο ίδιος στην ιστοσελίδα του ισχυρίζεται ότι αντέγραψε την ιδέα του τρισδιάστατου από τους Massive Attack .



Τα έργα του δίνουν με χιούμορ απλά ανατρεπτικά μηνύματα κι αυτό που κλάπηκε αποτελεί μια καταγγελία της παιδικής καταναγκαστικής εργασίας. Ήταν στον τοίχο μαγαζιού το οποίο ανακοίνωσε πως δεν έχει σχέση με την εξαφάνιση και δε θα πείραζε το αξιοθέατο που οι κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν ως 'δώρο του Banksy στη γειτονιά μας'.
Όμως την ίδια στιγμή που θρηνεί η Αγγλία, το έργο εμφανίστηκε σε αμερικάνικη ιστοσελίδα, σε πλειστηριασμό που λήγει το Σάββατο και περιμένουν να φτάσει μεταξύ £320,000 – £452,000.

Ο ίδιος ο Banksy παραμένει σιωπηλός (ακόμα κρατά την ανωνυμία του), η γκαλερί παρουσιάζει έγγραφα ότι το έργο έρχεται από συλλέκτη και η αλυσίδα καταστημάτων που έχασε τον τοίχο της δηλώνει ότι δε θα πείραζε ποτέ το έργο, δεν το θεωρεί σάτιρα εναντίον της αφού δε χρησιμοποιεί παιδικά εργατικά χέρια κι εξ άλλου δεν της ανήκει το κτίριο.
Ώσπου να λυθεί το μυστήριο, χαρείτε  κι άλλα του:











Και, επ' ευκαιρία, ιδού και  η ταινία του:
Banksy - Exit Through The Gift Shop (2010)



και ο Banksy στο BBC
___________________

16 Οκτ 2013
προσθέτω το απολαυστικό που τον επιβεβαιώνει:


Ο παγκόσμιας φήμης street artist Banksy έστησε έναν πάγκο στο Central Park της Νέας Υόρκης στον οποίο τοποθετήθηκαν προς πώληση δεκάδες αυθεντικοί  πίνακες του έναντι 60 δολαρίων έκαστος. Σημειώνεται πως δύο έργα του Banksy -κάπως, αλλά όχι πολύ, πιο σύνθετα-, το Space Girl & Bird και το Keep it Spotless πωλήθηκαν έναντι 578.000 και 1.870.000 δολαρίων αντίστοιχα πριν 5 χρόνια.

Ως έργα ενός άσημου καλλιτέχνη όμως, οι δημιουργίες του Βρετανού καλλιτέχνη δεν δελέασαν ούτε έναν πελάτη για πολλές ώρες το περασμένο Σάββατο, με το event να βιντεοσκοπείται και να αναρτάται στο site του. Τελικά, μέχρι τις 6 το απόγευμα κατάφερε να προσελκύσει 4 ολόκληρους πελάτες, βγάζοντας 420 δολάρια. Σύμφωνα με το BBC, οι πίνακες θα μπορούσαν εύκολα να πωληθούν έναντι 32 χιλιάδων δολαρίων έκαστος υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι "φυσιολογικές συνθήκες" φυσικά, είναι η τεράστια προώθηση και το hype που συνοδεύουν το όνομα του καλλιτέχνη, στοιχεία που, όπως τονίζει το Forbes με αφορμή την περίσταση, είναι αυτά που καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την αξία ενός έργου σύγχρονης τέχνης.

Ο Banksy φυσικά δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει το φαινόμενο το οποίο του έχει αποφέρει μια περιουσία. ‘Don’t believe the hype’ είναι το σλόγκαν του site του…
από: the insider
_____________________________
Τον έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ θυμάστε;
Πάνω: το κλεμμένο
Iστοσελίδα του Banksy: banksy.co.uk

15 σχόλια:

  1. Δάφνη, σαφώς και είναι τουλάχιστον αδικία να καρπωθεί κάποιος άσχετος λεφτά για το έργο του Banksy, αλλά κι ο ίδιος έχει θησαυρίσει πουλώντας βιβλία με αποφθέγματα και φωτογραφίες έργων του.
    Αν θυμάμαι καλά με είχε "ξενερώσει" μια δήλωση από το βιβλίο του πως τα σχέδιά του ανεβάζουν τις αξίες των ακινήτων στις περιοχές που τα κάνει.

    Τότε, δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν τα κάνει σε φτωχογειτονιές...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αμφιβάλλω ephee μου, εξ άλλου έχω δει το film του αλλά όχι τον ίδιο. Από όσο ξέρω μπορεί να είναι τραπεζίτης ή πολιτικός που ανεβάζει σκόπιμα τις τιμές, ή που εξουδετερώνει τη λαϊκή οργή με τη σάτυρα. Κι αλήθεια, τώρα που το λες, δεν είχα σκεφτεί τι γειτονιές επιλέγει.. Thanks for the tip- θα το ψάξω.

      Διαγραφή
  2. Καλά, πως ακριβώς κλέβουν έναν τοίχο?

    Δες και εδώ έναν ιδιότυπο πόλεμο που είχε με έναν συνάδελφο του:
    http://twistedsifter.com/2012/01/banksy-vs-robbo-war-in-pictures/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στήθηκε μια σκαλωσιά (με τα γνωστά καλύματα που επιβάλλει ο νόμος) κι όταν κατέβηκε ο τοίχος έλειπε.
      Το link σου απολαυστικό, dear Παρτάλι,
      πραγματικά, όπως το λέει, θυμίζει εκείνο τον παλιό πόλεμο των Rappers..

      Διαγραφή
  3. Έχουμε κι εμείς έναν σπουδαίο γκραφιτίστα, όποίος εξελίχτηκε σε έναν υπέροχο καλλιτέχνη κι συνεχίζει ανοδικά την πορεία του. Είμασταν φίλοι στο στρατό κι αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Los Angeles. Αλέξανδρος Βασμουλάκης http://www.vasmou.com

    Γιατί οι Έλληνες είναι υπέροχοι σε κάθε τομέα της Τέχνης, δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται ποτέ στη χώρα που τους γέννησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδείς προφήτης στον τόπο του αγαπητέ μου Ben..
      Πάω στο link σου
      και σου εύχομαι καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ,
      παρά τα εκατομμύριά του μου αρέσει πολύ ο Banksy.

      __Ελπίζω να ησύχασες από τους ενοχλητικούς..

      Διαγραφή
  5. Δεν ασχολούμε καθόλου με τον τομέα αλλά στέκομαι στο ίδιο με το παρτάλι. Πως έκλεψαν ολόκληρο τοίχο;;;;;;

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον μου,

      ο τοίχος (όπως λέω και στο Παρτάλι μας) είχε καλυφθεί με σκαλωσιά .
      Δεν ασχολείσαι όταν λες...... εννοείς δε σου αρέσει ο δουλειά του;

      Καλό σου απόγευμα tommy!

      Διαγραφή
  6. http://ocelebritis.blogspot.gr/2013/02/cerebrity-commentation.html

    ξέρεις τώρα εσύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουλάχιστον τώρα οι Άγγλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί θέλουμε τα μάρμαρα πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.