Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Λόγια σοφά για Καληνύχτα





Για το duende της έμπνευσης, το ποιος-πού-τι και τι-πού-ποιος της Μυθοπλασίας) θα μιλήσω στους μαθητές μου αύριο κι ο νους μου έπρεπε να ήταν και στον Έρωτα που προτιμούν, μου είπαν, από Θάνατο ως θέμα για την Παρασκευή.
Ο νους όμως, όπως έλεγε ο Βύρων, τρέχει-τρέχει, ιδίως τις νύχτες ιδίως σε καιρούς τρομακτικούς.
Θα έχετε ήδη διαβάσει αρκετά για τους βασανισμούς και δε θα σας κουράσω παραπάνω, τη γνώμη μου την ξέρετε και δεν αλλάζει. Σας μεταφέρω μόνο λίγα λόγια που συνοψίζουν τέλεια και που δε θέλω να χαθούν στο πλήθος:

Πρώτα του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου, που με τη χαρακτηριστική του οξύνοια είπε:

«Μα ανάμεσα σε ένα 20χρονο παιδί που επαναστατεί και το τραπεζικό κεφάλαιο εσύ είσαι με τον τραπεζίτη; Τι είδους μετάλλαξη είσαι εσύ πάλι; Πως προέκυψες; Γεννήθηκες ή έγινες μαλάκας;»

Κι ύστερα, του S Moscovici:
«Η μετατροπή του λόγου πάνω στα πράγματα σε λόγο πάνω στα πρόσωπα απαιτεί μια υποχθόνια και βάρβαρη διαδικασία» την οποία αναλύει ο Ψυχολόγος Αργύρης Αργυριάδης στο 'Ενάντια στην Ψυχολογιοποίηση του Νίκου Ρωμανού', που δημοσιεύεται στο  sxoliastesxwrissynora.

Και με αυτές τις σκέψεις παίρνω τα βιβλία μου και πάω να ξαπλώσω. 
Καληνύχτα.
________________________________
Και ένα δωράκι για να μην ξεχνιόμαστε:

Απόσπασμα από το άρθρο 137Α του ποινικού κώδικα που αφορά τα βασανιστήρια το οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στη σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Κείμενο Αρθρου 137Α

1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό:

α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας*
β) να το** τιμωρήσει,*
γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου.

2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.

3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ.1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως:

α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,* β) η παρατεταμένη απομόνωση,* γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.

Κείμενο Αρθρου 137Β

1. Οι πράξεις της πρώτης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών:

α) αν χρησιμοποιούνται μέσα ή τρόποι συστηματικού βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα) ή ηλεκτροσόκ ή εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες,*
β) αν έχουν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος,*
γ) αν ο δράστης τελεί τις πράξεις κατά συνήθεια ή κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος,*
δ) αν ο υπαίτιος ως προϊστάμενος έδωσε την εντολή τέλεσης της πράξης.

2. Τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη οι πράξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις β, γ και δ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Αν οι πράξεις του προηγούμενου άρθρου επέφεραν το θάνατο του θύματος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη._____________

από το δικό μου: Κρύβε λόγια και ζήτα το δικηγόρο σου― Οδηγός συμπεριφοράς σε περίπτωση σύλληψης

11 σχόλια:

  1. Σταμάτα ένα "όργανο" της τάξης και ζήτα του να σου πει ένα άρθρο του ποινικού κώδικα...
    Αν μπερδευτεί, ζήτα του να σου πει τις τελευταίες μεταγραφές των τελευταίων πέντε ετών της ποδοσφαιρικής του ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή όπως είπε κι ένας φίλος μου: Όταν πλήτω ζητάω από τους Χρυσαυγίτες να μου πουν πώς γράφεται η λέξη 'αντενδείκνυται'...

      Καλή σου μέρα Ben μου

      Διαγραφή
  2. Ο Μπεν έχει τόσο δίκιο..μπορεί το όργανο να μην μπορεί να πει ούτε ένα άρθρο, αλλά μπορεί να κατεβάσει το παράθυρο του περιπολικού και να αφήσει απειλές διανθισμένες με μπόλικες βρισιές σε νεαρό...το περιστατικό έγινε μπροστά μου και με άφησε κάγκελο..τραμπουκισμοί και αηδίες στους πολίτες..ωραία δημοκρατία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς όμως maria μου-
      κι αλήθεια όλη αυτή την ευφράδεια στο βρισίδι πού την αποκτούν; Υπάρχει Σχολή;

      Διαγραφή
  3. συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε 2 πράγματα. Ο μπατσος λόγω, φύσης εργασίας και του υπάρχοντος τρόπου πρόσληψής του, είναι συνήθως "ουγκ" και αντί να γνωρίζει τον ποινικό κώδικα, ακολουθεί εντολές. Και δυστυχώς φτάνουμε και στο δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω, ότι ΚΑΙ εμείς πολλές φορές δεχόμαστε νταϊλίκια από τους μπάτσους, αλλά δεν αντιδρούμε, γιατί νομίζουμε ότι είναι μέσα στα πλαίσια της "νόμιμης βίας" του κράτους, αντί να ψάξουμε και εμείς τον ποινικό κώδικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντολές ακολουθούσαν κι οι Ναζί,
      ―αυτό υποτίθεται το λύσαμε στη Νυρεμβέργη―
      άρα, αν (όπως τονίζεις) εμείς γνωρίζουμε το έννομο δικαίωμα μήπως το κάνουμε πιο εύκολο να το εμπεδώσει και ο 'ουγκ' που θα βρεθεί στο δρόμο μας;

      Γελάς;
      Το ξέρω.... ακούγομαι αισιόδοξη, αλλά απόψε έχω πιεί πολύ και πέρασα καλά... (και δίχως μπλόκα κι αλκοτέστ...όπως, you know my darling, κάνουμε εμείς εδώ στα ακριτικά νησιά μας τους χειμώνες...)

      Διαγραφή
    2. είναι ένα από τα καλά του να ζεις σε νησί και δη, ακριτικό!

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς ότι και αν γίνει με τη βία της εξουσίας δεν θα έχουμε ΠΟΤΕ δικαίωση των θυμάτων, οι οποίοι ότι και αν έχουν κάνει δεν πρέπουν τέτοιας μεταχείρησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αγαπητέ μου Tοmmy,
      κι αυτό είναι το ζήτημα- «ότι και αν έχουν κάνει»....
      (και btw απόψε μπορεί να έχω πιεί και πιο πολύ από σένα..
      θα με καταστρέψουν ου μαθητές μου...)

      Διαγραφή
  5. "Police brutality" είναι διεθνής πρακτική και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει ούτε στις πλέον δημοκρατικές χώρες, πόσο μάλλον στην κΥνοβουλευτική δικτατορία όπου ζούμε. Δεν πα' να υπάρχουν συντάγματα και νόμοι, ο κουμπουροφόρος ένα νόμο και ένα σύνταγμα ξέρει: της βίας. Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός φορέας βίας στην αγγελική κοινωνία μας, αλλά είναι φορέας εξουσίας και θα έπρεπε, τουλάχιστον, να μην εξισώνεται με τον κακοποιό... Κι όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστυνομική κτηνωδία εμφανίζεται παντού. Το κράτος οφείλει να τους συμμαζεύει αντί να τους προστατεύει, εξ ου κι η οργή για τον Υπουργό.

      Γελάω όμως που δε θέλαμε την Τουρκία στη Ε.Ε. επειδή δε σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.