Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κατάληψη ΟΚΑΝΑ-―όχι για τους Θεραπευόμενους;






Κυκλοφόρησε πολύ με τίτλο 'Κατάληψη του ΟΚΑΝΑ' το Δελτίο Τύπου του Συλλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ που κάνουν κατάληψη εδώ και 18 ημέρες.
Να εξηγούμαστε: Κατάληψη Εργαζομένων με αιτήματα  για τους μισθούς τους, όχι Θεραπευομένων για την ποιότητα υπηρεσιών.
Μαζί τους, δεν έχω αντίρρηση. Και μάλιστα ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ (του οποίου γνωρίζετε, είμαι μέλος) θα δείξει εμπράκτως συμπαράσταση συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία τους τη Δευτέρα 8 Απριλίου έξω από το Υπουργείο Υγείας. 
Ο ΟΚΑΝΑ (μια και διαχειρίζεται το εθνικό μονοπώλιο στα υποκατάστατα) οπωσδήποτε είναι απαραίτητος. 
Αλλά καλύτερα οι εργαζόμενοι να μην επικαλούνται μια  αναξιόπιστη αυθαίρετη αξιολόγηση και, εκτός του ζητήματος των μισθών τους, θα ήταν καλό οι θεραπευτές να ζητούσαν και καλύτερες συνθήκες για τους εξαρτημένους (θεραπευόμενους ή σε λίστα αναμονής) καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια ώστε να ενημερώνονται για καλύτερη εξυπηρέτηση των θεραπευομένων.
Διότι πάνω από όλα είναι Θεραπευτές, δηλαδή στην υπηρεσία των θεραπευομένων κι αυτό ούτε η συμπεριφορά τους, ούτε το Δελτίο Τύπου τους ή το ιστολόγιό τους μοιάζουν να το λαμβάνουν υπ' όψιν.

Τη γνώμη μου την έχω ξαναπεί και θα τη λέω παρά τις αδικίες κι αδυναμίες του νέου νόμου. Η λύση είναι η νομιμοποίηση της Κάνναβης και η συνταγογράφηση ουσιών και υποκαταστάτων με διατήρηση του ΟΚΑΝΑ ως Οργανισμού διότι υπάρχουν άλλες ανάγκες στην Επανένταξη, Στέγαση, Πρόνοια, Ψυχολογική Υποστήριξη στις οποίες οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά. 
___________________________
Συμπαράσταση στη Διαμαρτυρία Εργαζομένων του Συλλλόγου Θεραπευομένων

Το Δελτίο Τύπου Εργαζομένων  ΟΚΑΝΑ
Είμαστε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ. Αυτοί που προσπαθούν, μέσα σε συνθήκες της πιο άγριας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να βοηθήσουν τους εξαρτημένους στην πορεία προς τη θεραπεία, αλλά και να ανασχέσουν την επιδημία του AIDS. Οι εργαζόμενοι που αμειβόμενοι με τα μισά λεφτά σε σχέση με 2 χρόνια πριν, κάνουν τη διπλάσια (και παραπάνω) δουλειά – ενώ το έργο τους αξιολογήθηκε πρόσφατα  (μελέτη EQUATOR) ως έχον τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών.


Οι εργαζόμενοι που έκπληκτοι είδαν το Κράτος να καταργεί αναδρομικά τη συλλογική τους σύμβαση και να απαιτεί απ’ αυτούς χρήματα που είχαν δουλέψει από το 1999. Οι άνθρωποι που βλέπουν τους εξαρτημένους ( συμπολίτες τους) να εγκαταλείπονται από την πολιτεία – ακόμα και να συλλαμβάνονται επειδή κυκλοφορούν στο δρόμο.

Εδώ και 18 ημέρες έχουμε καταλάβει τα κτίρια διοίκησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαιτώντας την οικονομική επιβίωση του Οργανισμού (μ’ άλλα λόγια τη συνέχιση της παροχής δημόσιας δωρεάν και ποιοτικής θεραπείας στους εξαρτημένους) και την αξιοπρέπειά μας.

 Έχουμε κάνει μαζικές διαδηλώσεις και παραστάσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συντονισμένοι με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία της εξάρτησης και ψυχικής υγείας, έχουμε κάνει γνωστά στην κοινωνία τα προβλήματά μας κι έχουμε δεχθεί τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη και άλλων πολιτών και εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά,  οι «αρμόδιοι» δηλώνουν αναρμόδιοι και μας παραπέμπουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη κι από το Υπουργείο Υγείας στο Οικονομικών και πάλι πίσω – όταν δεν μας υποδέχονται με κλωτσιές και χημικά όπως εχθές στο Υπουργείο Υγείας.

Δε μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε – ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι – για όσο χρειαστεί. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους ασθενείς μας και στην κοινωνία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό: εάν έχουν αποφασίσει να βάλουν «λουκέτο» στα δημόσια προγράμματα  υποκατάστασης, ας αναλάβουν το κόστος να το δηλώσουν ευθέως. Και η κοινωνία θα τους κρίνει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
_______________________________________________________________________



12 σχόλια:

  1. θα συμφωνήσω με αυτό που λές ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες για εκείνους που βρίσκονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης.
    Επιπλέον , σκεφτόμουν να πάω ως εθελόντρια στον ΟΚΑΝΑ αλλά δεν ξέρω...
    Μιας και ξερεις τα πράγματα απο μέσα,αν θέλεις διαφώτισε με!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινεί η ιδέα σου να προσφέρεις στον ΟΚΑΝΑ, αν και από όσο γνωρίζω δεν προβλέπονται θέσεις για εθελοντές (λόγω του μονοπωλίου υποκαταστάτων υποθέτω και των υποψιών 'διακίνησης' ) αλλά αν θέλεις μπορώ να ρωτήσω.

      Πάντως αν συμφωνείς με τις βασικές αρχές μας μπορείς να γίνεις μέλος το Συλλόγου Θεραπευομένων- στο blog μας (σύδεσμο έχω εδώ δεξιά) θα διαβάσεις το Καταστατικό και επειδή δεν έχουμε ούτε συνδρομή κάθε εθελοντική συμπαράσταση σ' εμάς είναι πολύτιμη.

      Καλό σου βράδυ L.a. μου..

      Διαγραφή
    2. Ναι θα το ήθελα!
      Καλό βράδυ Δάφνη μου!

      Διαγραφή
  2. Η γνώμη σου είναι τόσο απλή και ξεκάθαρη (και σίγουρα σωτήρια για πολλούς) που απορώ πως δεν τη σκέφτονται καν τα "μεγάλα" μυαλά αυτού του τόπου που είναι υπεύθυνα για όλα...λες και δε θέλουν να θίξουν συμφέροντα...
    Χμμ...ή δεν πάει τόσο μακριά το μυαλό τους?..κάνει περίεργες διαδρομές πάντως!..αυτό είναι το μόνο σίγουρο..
    Πραγματικά απορώ!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εδώ και παγκοσμίως maria μου
      η προπαγάνδα προστατεύει τα μεγάλα συμφέροντα για Κάνναβη, φάρμακα αλλά και σκόνες. Γι αυτό καταστρέφονται ζωές ανθρώπων που φυλακίζονται για 'διακίνηση' γραμμαρίων ενώ οι τόνοι που καταναλώνονται καθημερινά δεν πιάστηκαν ποτέ (κι όποτε βλέπουμε μερικά κιλά Ηρωίνης σε νταλίκα, συνήθως πρόκειται για κάποιον αφελή ανοργάνωτο παρά για αληθινό εισαγωγέα που ακόμα δεν έχουμε δει να έχει πιαστεί ποτέ).

      Καλό σου βράδυ και Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Αγαπητή Love Addict, στον ΟΚΑΝΑ δεν δέχοντε εθελοντικες συνεργασίες, θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ "επαγγελματίες" και λειτουργούν με την νοοτροπία πως ο οργανισμός αυτός φτιάχτηκε για να βρούν κάποιοι άνθρωποι δουλειά, κι όχι για να σωθούν οι ζωές μας, και οι εθελοντές τους χαλάνε την "πιάτσα", κόβει η μανέστρα.....
    Πάντως, αν θέλεις να βοηθήσεις, εμείς στον σύλλογο θεραπευομένων ήδη έχουμε κάποιους εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες, και θέλουμε κι άλλους....
    Στείλε μας μέιλ στο okanatherapevomenoigr@gmail.com να τα πούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω αλλά όπως ανέφερες χρειάζεστε επιστήμονες.Δεν έχω κάποιο χαρτί που να το αποδεικνύεί αυτό προς το παρόν τουλάχιστον.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Love addict
      δε νομίζω πως ο Γεροπαράξενος εννοούσε πως αν δεν έχεις κάποιο 'χαρτί' δε σε χρειαζόμαστε. Οι ανάγκες μας είναι πολλές και κάθε είδους, από εσένα εξαρτάται τι προσφέρεις. Αυτό είναι ο εθελοντισμός..

      Διαγραφή

  4. Μικρές κλειστές κοινωνίες , άνθρωποι που προσφέρουν σίγουρα αλλά και που κρατούν με νύχια και δόντια αυτή την προσφορά
    μόνο στα δικά τους χέρια και ξεχωρίζουν τελικά τον εαυτό τους από το αντικείμενο της δουλειάς τους με τα αιτήματά τους. Τι πιο απλό να εντάξουν μέσα στα αιτήματα τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς, την καλύτερη προσφορά υγείας και όπως το γράφεις σωστά την καλύτερη ενημέρωση για τους ίδιους? Φυσικά και το οικονομικό είναι μεγάλης σημασίας αλλά μήπως και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι?
    Αλήθεια... πολύ θα το ήθελα να έβλεπα κι ένα μεγάλο κεφάλι διακίνησης ναρκωτικών να μπαίνει φυλακή εκτός από τους μικροαπατεωνίσκους που πιάνουν !

    Την καλημέρα μου
    και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Levina Vil,
      χαίρομαι που με κατάλαβες και που σχολίασες.
      Και να σου πω: υπάρχει τρόπος να μη μπει φυλακή κανένας τους. Ας νομιμοπιήσουν, ας φορολογήσουν και η Μαύρη Αγορά (με όλη την παραβατικότητα και τους κινδύνους που συνεπάγεται) θα εξαφανιστεί αυτομάτως.

      Καλώς ήρθες στον κήπο μου
      και Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Είναι το αιώνιο ερώτημά μου σ' όλους τους συνδικαλιστές λειτουργημάτων (άραγε δεν είναι αντίθετες οι έννοιες αυτές ;), όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές κλπ. Γιατί δεν απεργείτε ποτέ για την βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών που προσφέρετε ;;; Κανένας δεν μου ΄χει δώσει απάντηση σ' αυτό.

    Η λογική του σιναφιού καλά κρατεί ...

    Καλή Εβδομάδα, Δάφνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Αγγελική μου
      ο συνδικαλισμός πια (κι εδώ) είναι βρώμικη λέξη
      και το αποδεικνύουν οι ίδιοι με τα λόγια και τη στάση τους.
      Αλλά το σκεπτόμου σήμερα,
      που πέθανε η Μάρκαρετ Θάτσερ πως για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί μα να κατηγορούν οι Έλληνες πως διέλυσε τα συνδικάτα ... τι να πω είναι ειρωνία...

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.