Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δεν κάνω απολογισμούς μια και 'σταθήκαμε έμποροι κακοί'





Δεν κάνω ετήσιους απολογισμούς. Δεν κάνω λίστες με ευχές για το νέο έτος. Από πολύ παλιά έχω τη θεωρία ότι στη ζωή μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις― αλλά ό,τι· μόνο που θα πληρώσεις το λογαριασμό. Ακόμα τους πληρώνω εκείνους τους λογαριασμούς και είναι κάθε είδους.
Οι απολογισμοί, θέλω-δε θέλω έρχονται τις νύχτες που στριφογυρνώ στο σπίτι ή στο κρεβάτι μου και με ταράζουν κι αναθεωρώ και ελπίζω ή πενθώ κι αγχώνομαι ενώ το ξέρω ότι την επομένη ίδια θα είμαι.
Σ΄εσάς που ελπίζετε να αλλάξει η ζωή σας δια μαγείας εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη με τις αυταπάτες σας. Στους άλλους αφιερώνω ένα αγαπημένο ποίημα ενός παλιού Καπετάνιου Ποιητή. 

_____________________________________
Για τους Φιλομαθείς ένα μικρό βιογραφικό από το ΕΚΕΒΙ όπου θα βρείτε και φωτογραφίες, χειρόγραφα κ.λ.
Βιογραφικό Σημείωμα
Δ.Ι. ΑΝΤΩΝΙΟΥ (1906-1994)

Ο Δημήτριος Αντωνίου γεννήθηκε στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης και καταγόταν από μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια της Κάσου. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του και στο Σουέζ και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του το 1912. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολήθηκε παράλληλα με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και ερασιτεχνικά με την ορυκτολογία, τη βοτανική, την εντομολογία, τη ζωολογία, τη μουσική. Από το 1928 ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στην εμπορική ναυτιλία και έφτασε ως το βαθμό του πλοιάρχου. Συνταξιοδοτήθηκε το 1968. Κατά τη διάρκεια του ελληνογερμανικού πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο αντιτορπιλικό Κείος. Νέος μπήκε στον κύκλο του Παλαμά και γνωρίστηκε με τους Κωνσταντίνο Τσάτσο, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και τους άλλους λογοτέχνες της λεγόμενης γενιάς του Τριάντα, με τους οποίους συμπορεύτηκε στην ανανέωση του ελληνικού ποιητικού λόγου. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1936 από τις σελίδες των Νέων Γραμμάτων με τη δημοσίευση ποιημάτων που κρίθηκαν ευνοϊκά από το Γιώργο Σεφέρη. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές (Ποιήματα, Ινδίες [Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης - 1967], Χάι-Κάι και Τάνκα [Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης - 1972]), ενώ πολλά έργα του (ποιήματα, λογοτεχνικά δοκίμια, μεταφράσεις) βρίσκονται δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δ.Ι.Αντωνίου βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Δ.Ι.Αντωνίου», Η ελληνική ποίηση · νεωτερικοί ποιητές του Μεσοπολέμου, σ.200-201 (της εισαγωγής) και 298 (της ανθολογίας). Αθήνα, Σοκόλης, 1979, Χατζηφώτης Ι.Μ., «Αντωνίου Δημήτριος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας2. Αθήνα, Χάρη Πάτση, [1968] και χ.σ., «Αντωνίου Δημήτριος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό1. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1983.

17 σχόλια:

  1. Πόσο δίκιο έχεις!
    Καλή χρονιά θα ευχηθώ πάντως!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά Αριστέα μου
      με αγάπη και μεγάλη χαρά που σε 'γνώρισα'.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ χαίρομαι πολύ Δάφνη μου για τη γνωριμία μας! :)))

      Διαγραφή
  2. dafnh mou naxeis mia xronia gemath ygeia,agaph kai o,ti kalytero sto spitiko sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου
      την αγάπη μου με ευχές σ' εσένα και στα κορίτσια!

      (Δεν πρόλαβα ένα τηλέφωνο τα Χριστούγεννα
      .. εσύ ξέρεις γιατί δεν πήρα όταν το είδα... Μα σε σκεπτόμουν..)

      Διαγραφή
  3. Τι δώρο, Δάφνη!

    Δεν γνώριζα το έργο του Καπετάνιου Ποιητή! Τι ντροπή, εγώ, ένας επίγονος του Καββαδία!! Ωραίο ποίημα, θα ψάξω και τα υπόλοιπα.

    Όσο για αυτά που γράφεις, συμφωνώ απολύτως. Οι απολογισμοί απαιτούν υπολογισμούς και με τα μαθηματικά δεν το' χω καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Μαραμπού μου
      θα τον αγαπήσεις.
      Παρέας Κατσίμπαλη, Σεφέρη κ.λ. αλλά σεμνός και μετρημένος όπως εσείς οι ναυτικοί.

      Χαίρομαι που συμφωνείς: χωρίς τους απολογισμούς μα με καλή πυξίδα και στέρεα σχέδια εμείς θα προχωρήσουμε...

      Όσο

      Διαγραφή
  4. Καλή χρονιά Δάφνη μου!
    Με υγεία πάνω απ'όλα και όλα τ'άλλα θα έρθουν.
    Ακόμα και αν είναι αρκετά δύσκολα όπως η ανάκαμψη και η ανάπτυξη στη χώρα μας! ;)

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τελευταίο σου δεν το ελπίζω καλή Φίλη
      το εύχομαι όμως..
      Στα άλλα ανταποδίδω:
      να έχεις μια καλή χρονιά με όσα ονειρεύτηκες!

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά σε όλους μας . Στα θετικά της προηγούμενης χρονιάς μια πίκρα που έφυγε και δεν με ποτίζει πιά από τον πρώην εργασιακό μου χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα πώς να είναι αλλιώς; Τον εαυτόν μας πάντα μαζί τον κουβαλάμε. Το πιο δύσκολο φορτίο. Πόσοι μπορούν να πουν πως το άφησαν πίσω; 'Η πως το άλλαξαν. Κι αν το άλλαξαν πόσο το άλλαξαν; Η επιστήμη δεν έκανε τέτοιο θαύμα ακόμη.
    Καλή σου χρονιά κι ότι θέλεις ν' αλλάξεις να το μπορέσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.