Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σιχαίνεστε τη Μύκονο; Μου το 'πε ένα λευκό περιστεράκι




Λένε πολλά για το νησάκι της καρδιάς μου και, γενικώς έχω τη συνήθεια να μη διαφωτίζω αφού μια χαρά είμαστε και δίχως όσους φαντασιώνονται εαυτούς τέρατα ηθικής ή παραδείγματα καλού γούστου επειδή επαναλαμβάνουν μέχρι απόλυτης ψύξεως αστειάκια σαν το:
―Γιατί δε φοράνε μίνι στη Μύκονο;
―Επειδή όταν σκύβουν φαίνονται τα αρχίδια τους
που 30 χρόνια δεν το χόρτασαν, μάλιστα (συνέβη μπροστά μου) διάσημος τροβαδούρος είχε το τακτ να το αφιερώσει από σκηνής σε Μυκονιάτη θαυμαστή του που μας είχε προσκαλέσει να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του στο μαγαζί που εμφανιζόταν το είδωλο της νιότης του.

Χθες, επ' ευκαιρία της αργίας κυκλοφόρησε σε μπανεράκι πως:
«Το πιο όμορφο νησί είναι η Μύκονος
διότι κάθε καλοκαίρι
απαλλάσσει την υπόλοιπη Ελλάδα
από τα τσόκαρα».

Όσοι πιστεύουν πως Μύκονος είναι τα 3 μαγαζιά με τα 30  ζευγάρια 'τσόκαρα' που επιδεικνύουν οι καναλάρχες ώστε εκείνοι να στήνουν ανενόχλητοι κομπίνες σε  παραλίες και ορυχεία, είναι βλέπω ήδη έτοιμοι να πιστέψουν και την προπαγάνδα του #success_story, δηλαδή τα «Σολντ άουτ η Μύκονος για το τριήμερο» (που διάβασα ανεβασμένο από πρόσωπο που επαίρετο που δεν έχει πατήσει ποτέ στη Μύκονο, δίχως να αναλογίζεται ότι τη μεγάλη απόφαση να στερήσει την παρουσία του από το νησί, την πήρε μετά από ανάλυση πληροφοριών που του έδωσαν τα κανάλια εκείνων ακριβώς που έχουν επιλέξει να το επισκέπτονται. 
Τόσο έξυπνος είναι άραγε που βλέπει μέσα από τις εικόνες της Ψαρρούς και τις ειδήσεις των στρατηγικά στοχευμένων «τουΐ»; Τόσο σημαντικός νομίζει πως είναι άραγε που οι πολυεκατομμυριούχοι (παρότι συνηθισμένοι να ρίχνουν, όσο πιο πολύ μπορούν, την αξία μιας μετοχής πριν την αγοράσουν)  δε θα το άντεχαν και δε θα ξαναπερνούσαν με τη θαλαμηγό τους ούτε στα ανοιχτά έξω απ' τη Μύκονο αν υποψιάζονταν ότι αυτός, ο πανέξυπνος τηλεθεατής τους τη σνομπάρει.  
Του έχω νέα λοιπόν που θα τον σοκάρουν. Οι εικόνες που βλέπει ξαπλωμένος  στον οικογενειακό του καναπέ πραγματικά απευθύνονται σ΄αυτόν προσωπικά και είναι στοχευμένες, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προκαταλήψεων και των ορίων του στενού μυαλού του. Σαν τα 'τουΐ' με το «βούλιαξε πάλι η Μύκονος» τα οποία, ανελλιπώς όσο τα ζώδια τού διαβάζουν (ναι, από δεύτερο χέρι) καθημερινά οι πρωινατζήδες, έτσι δεύτερης διαλογής προνομιούχοι είναι κι οι ίδιοι οι πρωινατζήδες που επιλέγονται ως καθρέφτες και ξεπεσμένα πρότυπά του.  Όσο τα πρώτυπα διακηρύσσουν με καμάρι ότι πάνε στη Μύκονο και δεν παραλείπουν να φωτογραφηθούν ιδρωμένα και στριμωγμένα   στη (μια μοναδική) παραλία που επιδεικνύεται, χρησιμεύουν ως παραπέτασμα, ένα ανθρώπινο τείχος προστασίας που τα σαββατοκύριακα θέτει τα γέρικα κορμιά του στην υπηρεσία του αφέντη του εξασφαλίζοντάς του πως δε θα βρεθείτε εσείς ποτέ κοντά του, δηλαδή ούτε η περιέργεια (ή την επιθετικότητά ούτε τα κουβαδάκια και τα κλαψουρίσματα ξένων παιδιών  θα διαταράξουν ποτέ τη γαλήνη και την ιδιωτικότητα, την αληθινή πολυτέλεια δηλαδή, που απολαμβάνουν μόνο οι πραγματικά πλούσιοι.
Με καραβιές ολόκληρες αξιωματούχων και τοπικών αρχόντων ελεγχόμενου βεληνεκούς χτίζονται οι αυτοκρατορίες. Με διαρροές και τάχα εμπιστευτικές πληροφορίες* υποτιμούνται κομμάτια γης ή λαοί ολόκληροι και παραμένουν δίχως αξία, υποτιμημένοι, για όσο θα χρειαστεί ώσπου να ολοκληρωθεί η επένδυση και ντυμένη με νέα πρόσωπα η αυτοκρατορία να μεταφέρει τη φρουρά της σε  νέους τόπους και στόχους.

Κάθε φορά που ένας τηλεθεατής πρωινάδικου  ανακοινώνει  ότι σιχαίνεται τη Μύκονο, ένα περιστεράκι φτερουγίζει μακριά και λέει στο ταίρι του πως ούτε φέτος  βρέθηκε σώμα πρόσφορο για Άγιο Πνεύμα. Γι αυτό, αν είστε απ' αυτούς που διηγούνται ως καινούργια τα παλιά ανέκδοτα συστήνω, έτσι φέτος για αλλαγή να κλείσετε την παλιά τηλεόραση ή, αν είστε ήδη τόσο συνειδητοποιημένοι, να ετοιμαστείτε για εκδρομές στο δάσος του Αριστοτέλη τις Σκουριές  (για να μου πείτε και εμένα τι συμβαίνει με τα χημικά απόβλητα).


 #skouries



__________________________________________________________



* 'τάχα εμπιστευτικές πληροφορίες' 
 Από τότε συνηθίσαμε σε κάθε γειτονιά τα 'μαγαζιά που αγοράζουν το Χρυσό που η Φίλη με ειδοποιούσε πως είναι 'φούσκα'.


Εικόνες
Πάνω, 5 Ιουνίου, γαλήνια θάλασσα η θέα από τον κήπο μου η Νάξος.
Για όσους ξέρουν, κάτω απο το σπίτι μου βρίσκεται η κοσμική Ψαρρού και αριστερά οι παραλίες Πλατή Γυαλος, Παράγκα κ.λ. Κατακαλόκαιρο (ή όποτε 'βουλιάζει΄το νησί') διαρίνονται κάθε είδους σκάφη στη θάλασσα και σημάδια από θαλάσσιο σκι και άλλα παιχνίδια. 
Κέντρο, αυτό το ρητό μου αρέσει
Κάτω, Ψαρρού, N'ammos

The Wine List, ο τιμοκατάλογος από μουσική βραδιά το 2013 όταν ο τηλεθεατής όφειλε να θυμώσει που ακόμα 'λεφτά υπάρχουν'. Τι ότι 'καλεσμένοι' ήταν οι μόνιμοι  νεόπλουτοι και νεαροί 'Αραβες γλεντζέδες δεν αναφέρθηκε στα κανάλια τα οποία άφηναν να εννοηθεί ότι εκεί γύρω διασκέδαζαν  και οι τηλεσταρ που δείχνει συνήθως.


24 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως (και αυτό είναι εντελώς υποκειμενική - προσωπική μου προτίμηση) προτιμώ τα νησιά που διαθέτουν πολύ πράσινο. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από 15 χρόνια λάτρευα τη Φολέγανδρο, κυρίως επειδή δεν ήταν προορισμός μαζικού τουρισμού, πλέον όμως προτιμώ νησιά που διαθέτουν άλλου τύπου φυσικό περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν και έχω πάει μόνο 2 φορές,δε μπορώ να πω ότι μου άρεσε η Μύκονος.Υπάρχουν άλλα νησιά που μου άρεσαν περισσότερο και θα πήγαινα άνετα ξανά,με μεγάλη ευχαρίστηση.Στη Μύκονο και να μην πάω ξανά,δε με χαλάει καθόλου να σου πω την αλήθεια μου.
    Για τα χημικά θα σε ενημερώνω εγώ μην ανησυχείς...μόλις μάθω κάτι,θα σου πω αμέσως,χαχαχα.
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω νέα,
      για να τα μεταφέρω εγώ μια και οι Δημοσιογράφοι θα ασχολούνται με το αν βούλιαξε η Μύκονος.

      Διαγραφή
  3. Ούτε και μας μας χαλάει καθόλου αν δεν έρθεις ξανά, χαχαχα.
    Σας χαρίζουμε τα "τσόκαρα" και την Ψαρρού τον Ιούλιο, εμείς που την γνωρίσαμε όταν δεν είχε καν ομπρέλες). Κρατάμε το φως πάνω από τη Μύκονο και τη Δήλο, που έκανε κάποτε τη Δήλο πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Κρατάμε για μας τις παραλίες που ούτε ξέρετε ότι υπάρχουν και σας αφήνουμε όλες αυτές που δεν θέλετε να πάτε, αλλά "να, μωρέ, ήθελαν οι άλλοι και τι να κάνω και εγώ...", πήγατε να χορτάσετε παρακμή και να κάνετε με αποτροπιασμό "τσ, τσ, τσ..." Νομίζετε ότι είστε διαφορετικοί, φευγάτοι, εναλλακτικοί;;;; Και οι απίστευτες στερεοτυπίες περί Μυκόνου, τις οποίες μηχανικά και χωρίς καμία επεξεργασία, αλλά με ψυχολογία όχλου επαναλαμβάνετε;;;; Αυτά δεν είναι "προχω", είναι "ξεπε". Άντε, παιδάκια! Τα κουβαδάκια σας και σε άλλες παραλίες! Εξάλλου η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές. Κλείνοντας, προτείνω στα χαρακτηριστικά του κάθε Έλληνα να βάζουμε και αυτό: pro- Mykonos ή anti-Mykonos. Έτσι για να συνεχίσουμε το παιχνιδάκι με τις ταμπελίτσες που τόσο πολύ αρέσει σε μας τους προοδευτικούς, τους ανοιχτόμυαλους, ανένταχτους αυτής της γής....α, και αντισυστημικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είπα ότι δε μου αρέσει σαν μέρος...μιά χαρά νησί είναι,απλά δεν είναι στις προτιμήσεις μου...δε νομίζω να είναι κακό αυτό...κι εγώ από νησί είμαι,συγκεκριμένα Κρήτη και μένω στο νησί μου,αλλά δεν απαιτώ να αρέσει σε όλους ο τόπος μου...Είπα απλά,ότι έχω πάει σε πολλά νησιά,που βρήκα ομορφότερα από τη Μύκονο.Γούστα είναι αυτά άλλωστε...καμία πρόθεση να θίξω τον τόπο σας :)

      Διαγραφή
    2. Όσο για τις παραλίες που λες ότι δεν ξέρουμε πως υπάρχουν,προσωπικά,στον τόπο μου.δε μου έχουν λείψει,μιας και έχουμε άπειρες...ίσως σε άλλους που δε μένουν σε νησί...,όχι σε μένα... :)

      Διαγραφή
    3. Δάφνη μου,τουλάχιστον εσύ,καταλαβαίνεις ότι δε μιλάω με πρόθεση να μειώσω κανέναν...απλά λέω το γούστο μου...όπως είπε και ο Giannis Lerias παραπάνω,προτιμώ νησιά με περισσότερο πράσινο...ε αν αυτό με κάνει να πρέπει να απολογηθώ,τι να πω!!!Mάκια ξανά :)

      Διαγραφή
    4. Και για να μη θεωρηθεί ότι τρέφω ην οποιαδήποτε προκατάληψη εις βάρος της Μυκόνου, θα ήθελα να ξέρετε ότι με κάθε ευκαιρία προβάλλω αυτά που γίνονται στη Μύκονο και θα έπρεπε να γίνονται στη Ρόδο (από όπου κατάγομαι και διαμένω), στη Σύμη, στην Κάρπαθο και σε άλλα νησιά, π.χ. τις λινμοδεξαμενές που μαζεύουν όμβρια, την ΜΟΙΚΟΝΟΣ κ.λπ.

      Διαγραφή
    5. Bre Melaxrinaki δε νομίζω πως ο Ανώνυμος τα έβαλε με εσένα προσωπικά.

      Είναι αλήθεια πως εμείς που αγαπάμε τη Μυκονο έχουμε κουραστεί από μια στάση που αν και εμάς προσωπικά δε μας πολυνοιάζει βλέπουμε να προσβάλει τους Μυκονιάτες που μας δέχθηκαν ― και μας ανέχθηκαν― τόσο φιλόξενα.
      Κι αυτό, καμμιά φορά, μας κάνει επιθετικούς.

      Γιάννη μου το ξέρω..

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι Δάφνη,γιατί προσωπικά δεν έχω κανέναπρόβλημα με τους Μυκονιάτες...εμένα απλά σαν μέρος δε μου πολυάρεσε...στο διπλανό μου σπίτι μένουν Μυκονιάτες και τους αγαπώ και πολύ....Νευριάζω με όσους κατακρίνουν έναν τόπο για τους ανθρώπους του ή και το αντίθετο...Προσωπικά,όσους Μυκονιάτες ξέρω,είναι μιά χαρά άνθρωποι!

      Διαγραφή
    7. Έτσι είναι..
      Τώρα τα περί προσωπικού γούστου ειναι άλλη ιστορία και δικαίωμα του καθενός. Με τη γενίκευση θυμώνω, όπως ξέρεις.
      Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Όσοι δεν έχουν πάει στην Μύκονο ονειρεύονται να πάνε οπωσδήποτε κάποια στιγμή και όσοι έχουν πάει την φτύνουν ανέξοδα γιατί έτσι επιτάσσει η μόδα.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. ΟΚ θα το ξεπεράσουμε και πάλι ;-)

    Αυτό που γίνεται με την τηλεόραση είναι τραγικό. Το τραγικότερο όμως είναι ο κόσμος που τους παρακολουθεί και υιοθετεί τις εικόνες που του πλασάρουν για πραγματικότητα. Είναι σαν να πιστεύεις σε ότι κουτσομπολιό διαδίδεται. Αφού το είπαν έτσι θα είναι. Μέχρι να γίνεις εσύ θύμα κουτσομπολιού. Δεν είναι δα και πολύ δύσκολο. Η κοινωνία μας γίνεται συχνά ανθρωποφάγα, μάλιστα σε ανθρώπους που δεν ανήκουν πουθενά γίνεται πάντα!

    Τέλος να επαναλάβω για μια ακόμη φορά την απορία μου. Όλοι αυτοί "τα τσόκαρα" όπως λένε, όλο τον υπόλοιπο χρόνο πού μένουν;;;;; Όχι στη Μύκονο φυσικά. Ένα μήνα στη Μύκονο λοιπόν και 11 μήνες ανάμεσά σας. Μα πώς αντέχεται τέτοιους γείτονες;;;;;;;

    Φιλιά πολλά Δάφνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανων, ξέχασες τους αντισυμβατικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κατέφθασε και ο βασιλικός!!! χαχαχαχα (εγω δηλαδή)
    εγω ξετρελάθηκα με τη Μύκονο! Ειναι πανεμορφο νησί!
    Όπου και να με στειλεις μου αρεσει! Όπου πηγαινω κοιταω να αποκτησω εμπειριες ,να γνωρισω ανθρωπους ,ήθη και έθιμα του τοπου και δεν μου κακοφαινεται τιποτα! Και περυσι που βρεθηκα στην Κασο ,ολοι οι αλλοι εκπαιδευτικοί γκρινιαζαν αφορητα ,γιατι ηταν ξεροτοπος και μερικοί μου την έλεγαν κιόλας επειδη δεν εβρισκα κάτι αρνητικό...
    ειδικά όταν ξερω πως θα μεινω για λιγο ,γιατι να μη μου αρεσει;
    Μου αρεσει και η πολυκοσμια στα νησια ,γιατι ποτε δεν βαριεσαι ,όλο και με κατι θα χαζευεις ,αλλα και η ερημια!
    Το να λες άσχημα πραγματα όμως απο τα ΜΜΕ ,για οποιδήποτε μέρος το βρισκω απαράδεκτο! Πλήττεις κυρίως τους μόνιμους κατοίκους κι όχι τους τουρίστες!
    Φιλάκια κι ελπίζω να μπορεσω να ξαναέρθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια μου
      για άλλη μια φορ΄αβλέπεις μέσα από τις γραμμές.
      « Πλήττεις κυρίως τους μόνιμους κατοίκους» λες κι αυτό πραγματικά είναι που με εξαγριώνει..
      Καλό απόγευμα
      κι όταν ξαναέρθεις
      σε περιμένει έα κρασί μαζί μου!

      Διαγραφή
  8. Ασχετο...αλλα ..κάπου έπρεπε να στο πω αγαπητή Δάφνη.
    Η τιμητική ("αμισθί") επιλογή Δρααβίγκα για τον ΟΚΑΝΑ -έστω για λιγες ώρες- δεν είναι μια τελεια αναπαράσταση της ιδεολογίας των κυβερνητών μας για την Υγεία και τις λεπτες επι μέρους εκδοχές της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Νώντα<
      μου αρέσουν τα άσχετα, μα αυτό είναι απόλύτως σχετικό με όλα: συνέχεια στο μυαλό μου.
      Συμφωνώ απόλυτα.

      Γιατί δεν άφησες το χρήσιμο σχόλιό σου στο blog του συλλόγου (που μπαίνουν και τα βλέπουν);

      Διαγραφή
  9. Εγω Μυκονο δεν εχω ερθει.Ομως οσους Μυκονιατες εχω γνωρισει εχω να πω οτι ειναι φευγα και αυτο τους κανει αξιαγαπητους.Απο εκει κ περα αν εισαι δεν εισαι κομπλεξαρα κ τα χεις καλα με την παρτι σου οπου κ να πας περνας καλα.Και με πρασινο κ χωρις.Και με κόσμο κ χωρις.Εμεις εχουμε το θεμα οχι τα μερη που παμε.αναλογα με τα vibes που δινεις ,παρνεις κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Άντα
      και, πραγματι, οι Μυκονιάτες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
      Εμεις που διαλέξαμε τον τόπο τους τα ξέρουμε και ους χρωστάμε πολλά..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.