Πόσο ηθική είναι η ζωή μας;
Πόση ανώδυνη είναι για τους άλλους μια βόλτα στα μαγαζιά όπου με ελάχιστα χρήματα (ή με πάρα πολλά) αγοράζουμε ένα ακόμα ρούχο, ένα ακόμα καλλυντικό κι ύστερα καθόμαστε κάπου να πιούμε ένα καφέ απολαμβάνοντας ένα γλυκό με σοκολάτα ή βανίλια;
Είναι έγκλημα;
Είναι έγκλημα να έχω ένα όμορφο ανατολίτικο χαλί; Είναι έγκλημα το ασήμι, το διαμάντι ή ένα ακόμα κινητό;
Κάθε φορά που τρώω βανίλια, μουστάρδα, σοκολάτα ξέρω ότι συμμετέχω στο παγκόσμιο σκλαβοπάζαρο;
Γνωρίζετε πως αν καμαρώνω για διαμάντι αρραβώνα θεμελίωσα το γάμο μου σε αίμα και δάκρυα;
Δεν είμαι της υπερκατανάλωσης. Δε θεωρώ ψυχαγωγία τα μαγαζιά, δεν έχω τίποτε περιττό και παρότι αγοράζω πολύ ακριβά ρούχα φοράω ακόμα εκείνα που είχα 18 και 20 ετών. Επίσης σπάνια ψωνίζω από super-market οτιδήποτε σε ζελατίνα, δεν τρώω ζάχαρη ή κρέας ή προϊόντα κρέατος, έχω από παιδί να πιω αναψυκτικό, δε μου αρέσει η σοκολάτα. Κι όμως 45 αθέατοι σκλάβοι δουλεύουν ασταμάτητα σα τζίνια μαγικά για να συντηρούμαι σ αυτή την (κατ΄εμέ συνειδητή) ζωή.
Υπάρχουν τουλάχιστον 27 εκατομμύρια σκλάβοι σε όλο τον κόσμο. Μικρά παιδιά πουλημένα από τους γονείς- τα όμορφα σε πορνεία, άλλα για υπηρέτες ή ζητιάνοι κι άλλα με πολυετές συμβόλαιο.
Είναι οι σκλάβοι που ράβουν τα ρούχα μας και κοιμούνται κάτω από τις ραπτομηχανές, είναι τα 1.4 εκατομμύρια παιδιά που δουλεύουν υποχρεωτικά στις Ουζμπέκικες βαμβακοφυτείες, τα σκλαβάκια του Κακάο, τα 200.000 παιδιά της ταπιτοπαραγωγής του Uttar Pradesh, τα άλλα της Μπούρμας που με στρατιωτική επίβλεψη χάνονται στα ορυχεία ρουμπινιών.
Δεν είναι εύκολο να μην έχουμε σκλάβους σήμερα. Κάθε όμορφη βιτρίνα είναι ένα παραπέτασμα που τους κρύβει από εμάς που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε εδώ κι όχι εκεί. Όλη η σύγχρονη δυτική ζωή είναι στηριγμένη στην υπερκατανάλωση, την ψωνοθεραπεία κι άλλες αρλούμπες που γεμίζουν τις ντουλάπες μας με το μόχθο των αθέατων καταραμένων.
Η Διεθνής Αμνηστία έφτιαξε ένα τεστ στο οποίο θα βρείτε κι εσείς πόσους σκλάβους απασχολείτε και στο τέλος δίνει κάποιες πληροφορίες για να αντιδράσουμε.
Από τώρα σας λέω πως ό,τι κι αν κάνουμε δεν είναι αρκετό.
Διότι βεβαίως για τροφή προτιμάμε τοπικά προϊόντα που είναι πάντα και πιο υγιεινά μα τοπικοί υπολογιστές ή πρώτες ύλες για όλα δεν υπάρχουν. Η γνώση πάντα είναι όπλο όμως. Ας μάθουμε τι γίνεται. Γι αυτό συστήνω το τεστ (έχει τόσες εικόνες που κι αν δε θέλετε τα αγγλικά η κακή ψηφιακή μετάφραση δε θα σας κουράσει).
Στο: http://ow.ly/4nbwxl
Εγώ 26 και υποθέτω οι περισσότεροι από τα ηλεκτρονικά μου μαραφέτια. Και ένας βέβαια είναι περισσότερος από όσο πρέπει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια;
ΔιαγραφήΝαι, και ένας είναι έγκλημα μα ας προσπαθούμε τουλάχιστον νε μειώνουμε..