Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Με νέα Σελήνη άρχισε το Ραμαζάνι― #Ramadam Kareem- Ramadan Mubarak!




Με τη νέα σελήνη άρχισε ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.
Ramadam Kareem /Ramadan Mubarak εύχομαι σε Μουσουλμάνους ντόπιους ή πρόσφυγες και με την ευκαιρία θέλω να θυμηθούμε πως στον τόπο αυτό οι Ορθόδοξοι έζησαν για πολλούς αιώνες πλάι-πλάι με πιστούς των άλλων δυο Αβρααμικών θρησκειών. Τα ίχνη των ανθρώπων αυτών οι Ναζί κι Ελληνοχριστιανοί φασίστες προσπάθησαν να τα σβήσουν σαν τα τζαμιά και τις συναγωγές που βεβήλωσαν ή γκρέμισαν.

Μικρούλα μνήμη λογοτεχνική σας φέρνω λοιπόν σήμερα  του Ραμαζανιού κι ακολουθούν λίγα για το μήνα αυτόν τον ένατο και Σουλτάνο των Μηνών που διδάσκει την αυτοπειθαρχία και που στο τέλος του έχει μια μέρα ιερή στην οποία η  προσευχή εισακούεται σα να είχαμε προσευχηθεί για χίλους μήνες.
Χαρείτε τα με Ramadan Kareem!

Ραμαζάνι
Ραμαζάνι, εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικού ραμαντάν, είναι Θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Ραμαντάν είναι ο ένατος μήνας του σεληνιακού ημερολογίου όταν, κατά τη παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν' αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγό της ζωής τους. Το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.
Κατά τη διάρκεια ενός σεληνιακού μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από την ανατολή ως τη δύση του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (Μικρή γιορτή).
      Ως εορτή αντιπαραβάλλεται με τη χριστιανική εορτή της Σαρακοστής. Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.
      Η λέξη Ραμαντάν ( Ramadan) ή Ραμαζάνι προέρχεται από την Αραβική ρίζα αλ-ραμάντ που σημαίνει καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία. Αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες που στηρίζουν το Ισλάμ· οι άλλοι τέσερις είναι η Πίστη, η Προσευχή, η Ελεημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα Χατζ. Ο μήνας Ραμαντάν είναι ο ένατος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και ο ιερότερος από τους τέσσερις ιερούς μήνες. Ξεκινά με τη Νέα Σελήνη και κατά τη διάρκειά του όλοι οι ενήλικες και υγιείς Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από κάθε τροφή, νερό, τσίχλες, κάθε είδους καπνό, οποιαδήποτε ερωτική επαφή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Ωστόσο αυτό είναι το καθαρά εξωτερικό, πρακτικό μέρος της νηστείας. Η πνευματική όψη της νηστείας ορίζει απαγόρευση του ψέματος, του κουτσομπολιού, της εξαπάτησης και γενικά όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Όπως ορίζεται στο Κοράνι η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής λατρείας κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου.
Είναι μία χρονική περίοδος αφιερωμένη στην προσευχή, τις καλές πράξεις και για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να ασκηθεί ο Μουσουλμάνος στην αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Κι επίσης να θυμηθεί πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που πεινούν.

Δυο είναι τα κύρια γεύματα του Ραμαζανιού. Το Σουχούρ πριν την ανατολή και το Ιφτάρ μετά τη δύση. Τα γεύματα αυτά ξεκινούν με χουρμάδες όπως έκανε ο Προφήτης. Μετά το Ιφτάρ και μέχρι το Σοχούρ την επομένη ο καθένας μπορεί να φάει ό, τι επιθυμεί από φαγητό, γλυκά και ποτά, όχι όμως τα οινοπνευματώδη ή το χοιρινό κρέας που αναφέρονται στο Κοράνι ως απαγορευμένα.

Μια από τις τελευταίες μονές νύχτες του μήνα είναι η «Λεϊλάτ αλ Καντρ» ή «Νύχτα του Πεπρωμένου». Η ιερότερη νύχτα του μήνα. Η νύχτα που ο Θεός άρχισε να αποκαλύπτει το Κοράνι στον Προφήτη Μοχάμεντ μέσω του αρχαγγέλου Γαβριήλ.
Οι Μουσουλμάνοι μαθαίνουν από το Κοράνι να προσεύχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής, αφού μια προσευχή της νύχτας αυτής εισακούεται πιο πολύ από χίλιους μήνες προσευχής.
Οι πιστοί ενθαρρύνονται να διαβάσουν ολόκληρο το Κοράνι κατά τη διάρκεια του μήνα και γι αυτό είναι χωρισμένο σε σε 30 ίσα μέρη , ένα για κάθε μέρα.
Όταν φανεί στον ουρανό η πρώτη φλούδα της Νέα Σελήνη, θα λήξει ο Ραμαντάν και θα μπει ο μήνας Σαουάλ. Με το τέλος του Ραμαντάν ξεκινά μία τριήμερη περίοδος που ονομάζεται «Αΐντ αλ Φίτρ», δηλαδή, η «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας». Είναι μια χαρούμενη περίοδος η οποία ξεκινάει με μία ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και αργότερα ακολουθούν εορτασμοί, τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά.
Όταν τελειώνει το Ραμαζάνι οι Μουσουλμάνοι δίνουν ως ελεημοσύνη ένα συγκεκριμένο ποσό που έχει υπολογιστεί ώστε να είναι ικανό να ταΐσει έναν φτωχό της περιοχής για μία ημέρα. Αυτό είναι γνωστό ως «φίτρα» και η σημασία του είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και πρέπει να τους βοηθάμε. Πολλοί επίσης με αφορμή την γιορτή πληρώνουν την ετήσια Ζακάτ τους (υποχρεωτική ελεημοσύνη) στους έχοντες ανάγκη που είναι το 2,5% επί των ετήσιων σταθερών αποταμιεύσεων.
Από τη νηστεία ο Θεός εξαιρεί ασθενείς και οδoiπόρους κι όποιος εξαιρεθεί θα πρέπει όταν αποθεραπευθεί ή φτάσει στον προορισμό του να νηστέψει τις ημέρες που έχασε. Η εξαίρεση περιλαμβάνει επίσης τις εγκύους και τις ημέρες που οι γυναίκες έχουν την έμμηνο ρύση τους καθώς και καθένα με σοβαρή χρόνια ασθένεια (διαβήτη, καρδιά) που δικαιολογείται να απέχει όλο το μήνα δίχως να αναπληρώσει.
Το Ραμαζάνι, λοιπόν, ένας μήνας πολύ σημαντικός για όλους τους Μουσουλμάνους, αποτελεί την περίοδο της χαράς τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να συγκεντρωθούν φίλοι και οικογένειες ώστε να το γιορτάσουν όλοι μαζί. Το περιμένουν με ανυπομονησία διότι είναι ένας μήνας διαφορετικός, ευλογημένος αλλά και γεμάτος από μαθήματα ζωής ξεκινώντας από τη νηστεία η οποία σου θυμίζει αδιάκοπα την πείνα των φτωχών. Είναι ο μήνας της αγάπης.



Το "Ραμαζάν Μπαϊράμ"
   Το "Ραμαζάν Μπαϊράμ"…ανάλογα με το φεγγάρι. Η γιορτή συνδέεται με την αποκάλυψη του Κορανίου στο Μωάμεθ από τον Αλλάχ. (μας θυμίζει την ιστορία της αποκάλυψης των "Δέκα Εντολών" στο Μωυσή). Είναι μια ευκαιρία για τους μουσουλμάνους να "καθαρίσουν την ψυχή τους και το σώμα τους", όπως εμείς οι χριστιανοί κάνουμε κατά τη νηστεία. Άλλωστε "ραμαζάν" σημαίνει νηστεία. Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Τη νύχτα μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν. Όταν τελειώνει ο μήνας τελειώνει και η νηστεία. Τότε γιορτάζουν το "Ραμαζάν Μπαϊράμ", που διαρκεί τρεις ημέρες. Την πρώτη μέρα, σηκώνονται το πρωί και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Γυρίζοντας στα σπίτια τους τρώνε όλοι μαζί και οι νεότεροι σε ηλικία εύχονται στους ηλικιωμένους "χρόνια πολλά", φιλώντας τας τους το χέρι. Εκείνοι τους προσφέρουν δώρα ή χρήματα και γλυκά. Κατόπιν, οι νέοι και τα παιδιά, επιστρέφουν πάλι στο τζαμί, ντυμένοι με παραδοσιακά φορέματα. Μετά, αρχίζουν να γυρνάνε στο χωριό, από σπίτι σε σπίτι με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Όσο διαρκεί το Μπαϊράμι, διοργανώνονται γλέντια και εκδηλώσεις
_________________


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΜΠΚ πραγματοποιούνται εργασίες πλυσίματος και καθαρισμού των χαλιών στα ιερά τεμένη της Κομοτηνής ενόψει του Ραμαζανιού.







 από την Επιστολή ΚΗ του Περί Ανάγνωσής  μου: 
«.....η άμοιρη Eλληνίδα Σουζάνα ερωτεύεται έναν Tούρκο Σαλή-Mπαχρή που δεν καταφέρνει να τη σώσει από τον ντροπιασμένο αδελφό που τη σφάζει κι ο Σαλή-Mπαχρής της, σαν το Pωμαίο, σκοτώνεται κι ο ίδιος έτσι που στο τέλος τους θάβουν πλάι πλάι:
Eκειά που θάψανε το νιό εβγήκε κυπαρίσσι
εκειά που θάψανε τη νιά εβγήκε καλαμιώνας.
  Kαθε πρωί, κάθε βραδύ και κάθε νιό φεγγάρι,
  έσκυφτεν ο κυπάρισσος κι εφίλειε το καλάμι.
  Kάθε Σαββάτο, Kυριακή και κάθε μπαϊράμι
έσκυφτεν ο κυπάρισσος κι εφίλειε το καλάμι
και τέτοια αγάπη συγκίνησε ακόμα και τον παπά που όταν το είδε τράβαγε τα γένεια του και φώναζε:  " Aμάν Aλλάχ, γειτόνοι μου, αμάν Aλλάχ παιδιά μου".

Tούρκος αγάς είναι που κλέβει καί τη Pοδάνθη μα αυτή δεν του δίνεται. Tον ξεγελά, τον σφάζει στο κρεβάτι, "βάζει τα ρούχα του Xουρσίτ, ζώνεται τ' άρματά του" κι ανεβαίνει στο βουνό όπου γίνεται ο Σπανομανώλης, ο πιο γενναίος πολεμιστής του Kαπετάν Kαζάνη και μόνο όταν σκοτώνεται στη μάχη ανακαλύπτουν πως ήταν γυναίκα.


Από την απολαυστική κι ανεπανάληπτη Λαϊκότητα Της Kρητικής Λογοτεχνίας" του Mπάμπη Δερμιτζάκη  για την οποία γράφω στην: Επιστολή ΚΗ του Περί Ανάγνωσής  μου --> http://kastellakia.blogspot.com/2012/01/blog-post.html#ixzz4Ao3pTPk3 
Η λαϊκότητα της κρητικής λογοτεχνίας: http://bit.ly/1URM1u3 






___________________________________
 Και, αγγλικά, το Ραμαζάνι στο vlog του αγαπητού Βρετανού Μουσουλμάνου κωμικού που έχει κάνει πολλά videos με το θέμα αλλά και τις απορίες μας γι αυτό: AliOfficialUK 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.