Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών ζητούν Βρετανοί γιατροί ―Απέτυχε ο πόλεμος


Οι δύο κορυφαίοι φορείς δημόσιας υγείας της Βρετανίας που εκπροσωπούν χιλιάδες γιατρούς και εργαζόμενους στην Υγεία, κάνουν  έκκληση να αποποινικοποιηθεί η κατοχή για προσωπική χρήση και η χρήση ναρκωτικών. Όλων των 'ναρκωτικών'.
Για όσους έχετε τη συνήθεια να μου φέρνετε αντιρρήσεις κάθε φορά που μιλάω για την κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιώμάτων και την  ηλιθιότητα της προπαγάνδας για ένα κόσμο δίχως 'ναρκωτικά', συνήθως συστήνω να ενημερωθείτε. Για αρχή σας φέρνω ένα εξαιρετικό video για το War on Drugs.
 (με ελληνικούς υποτίτλους):





The Guardian: 
Δημόσιοι φορείς υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου καλούν σε αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών
Οι δύο κορυφαίοι φορείς δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπούν χιλιάδες γιατρούς και άλλους επαγγελματίες, έκαναν μια πρωτοφανή έκκλήση να αποποινικοποιηθεί η κατοχή για προσωπική χρήση και η χρήση ναρκωτικών.
Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, λένε το Royal Society of Public Health και το Faculty of Public Health. Υποστηρίζουν ότι η χρήση των ναρκωτικών θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα υγείας, και  όχι ένα θέμα για τα δικαστήρια και τις φυλακές, οι οποίες δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη λήψη ναρκωτικών. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ υφίστανται βλάβες απο ναρκωτικά και στη συνέχεια μπορεί να υποστούν περαιτέρω ζημία από την τιμωρία.
«Έχουμε την άποψη ότι είναι καιρός για την έγκριση μιας διαφορετικής προσέγγισης», δήλωσε ο Shirley Cramer, διευθύνων σύμβουλος της Royal Society.
Μια δημοσκόπηση σε πάνω από 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς – 56% – συμφώνησαν ότι οι χρήστες ναρκωτικών στην περιοχή τους θα έπρεπε να παραπεμφθούν για θεραπεία, αντί να κατηγορούνται για ποινικό αδίκημα. Λιγότεροι από το ένα τέταρτο – 23% – διαφώνησε.
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη των ασθενειών μέσω μέτρων όπως βοηθώντας τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιείκεια για εκείνους που πωλούν ναρκωτικά. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται ναρκωτικά, οι παραγωγοί και οι προμηθευτές απολύτως πρέπει να διωχθούν», δήλωσε ο Cramer. «Αλλά για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, γιατί να τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά από κάποιον που έχει πρόβλημα αλκοολισμού ή ένα πρόβλημα παχυσαρκίας;»
Μέσα απο μια έκθεση του Royal Society, μια βασική σύσταση είναι ότι όλα τα παιδιά και οι νέοι να μάθουν για τα ναρκωτικά στο σχολείο. «Ένα από τα πράγματα που μας αφορά στη δημόσια υγεία είναι πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης  – και αυτό είναι κάτι που μας λείπει», δήλωσε ο Cramer.
Οι εμπειρογνώμονες, επίσης, θέλουν να οδηγήσουν την ευθύνη για την πολιτική για τα ναρκωτικά  να μετακινηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις στρατηγικές που εφαρμόζονται στο αλκοόλ και τον καπνό. Τα ναρκωτικά πρέπει να ταξινομηθούν καλύτερα, ανάλογα με το κακό που κάνουν, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ταξινόμηση προκαλεί σύγχυση.
Το αλκοόλ είναι στην κορυφή της λίστας με τα 10 πιο επιβλαβή ναρκωτικά, με την ηρωίνη δεύτερη και τριτη την κοκαΐνη. Ο καπνός είναι στην έκτη θέση, ενώ η κάνναβη είναι η όγδοη.
Η έκθεση δημοσιεύεται πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία έκδοσης της στρατηγικής για τα ναρκωτικά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται κάποια στιγμή μετά το δημοψήφισμα. Θαυμάζει το πορτογαλικό μοντέλο, στο οποίο η κατοχή ναρκωτικών εξακολουθεί να είναι παράνομη, αλλά οι χρήστες οδηγούνται σε προγράμματα θεραπείας και υποστήριξης, αντί να διώκονται. Υποστηρίζει ότι η δίωξη, η φυλάκιση και οι ποινές  προκαλούν περαιτέρω ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης έκθεσης σε ναρκωτικά μέσα στη φυλακή και την αποκοπή των οικογενειακών σχέσεων. Επίσης, αποτελεί εμπόδια για την εκπαίδευση και την απασχόληση, αναφέρει η έκθεση.
Ο καθηγητής John Middleton, πρόεδρος της σχολής, είπε: «Χρειαζόμαστε μια νέα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, που να έχει τις βάσεις στη δημόσια υγεία. Αυτή η έκθεση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας αυξανόμενης, ισχυρής βάσης αποδεικτικών στοιχείων που καθορίζει τι πρέπει να δούμε για να υιοθετήσουμε μια παρόμοια προσέγγιση.»
«Η ώρα για την επανασχεδίαση της παγκόσμιας προσέγγισης παράνομων ναρκωτικών έχει έρθει εδώ και καιρό. Η ανισορροπία μεταξύ της ποινικής δικαιοσύνης και της προσέγγισης της υγείας για τα παράνομα ναρκωτικά είναι αντιπαραγωγική. Η ποινικοποίηση και φυλάκιση για ήσσονος σημασίας, μη βίαια αδικήματα επιδεινώνει τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοινωνική ανισότητα και η βία. Η κατοχή και χρήση θα πρέπει να αποποινικοποιηθούν και οι προσεγγίσεις της υγείας να έχουν προτεραιότητα. »
Ο καθηγητής David Nutt, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Νευροψυχοφαρακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Υποστηρίζω πλήρως τις συστάσεις της παρούσας έκθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την τυφλή  δίωξη των χρηστών ναρκωτικών, αντί να προσπαθούν να μειώσουν την αυξητική τάση των επιβλαβών συνεπειών των ναρκωτικών, ιδιαίτερα των θανάτων από το αλκοόλ, την ηρωίνη και την κοκαΐνη, στην πραγματικότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη ζημιά τα άτομα και την κοινωνία. – Και περισσότερο το κόστος για τον φορολογούμενο »
[μετάφραση από: legalit.gr]


4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δάφνη! Πολύ ωραίο το ποστ σου, μπράβο.

    Μια ανάλογη πρόταση έκανε και ο Ρομπέρτο Σαβιάνο στο βιβλίο του για τις διαδρομές της κοκαίνης (http://diavazontas.blogspot.gr/2014/09/000.html). Μου είχε φανεί τολμηρή αν και αρκετά λογική. Όντως όσο τα νακρωτικά μένουν τόσο περιζήτητα ο κύκλος βίας και θανάτου ολοένα θα μεγαλώνει. Χαίρομαι για το βίντεο, γιατί δείχνει με απλό τρόπο όλη την γενική εικόνα του προβλήματος. Σαφώς και οι χρήστες, είναι πρωτίστως ασθενείς, άρα δεν χρειάζονται δίκες και καταδίκες.

    Εκείνο όμως που μπλοκάρει τα πράγματα είναι οι σθεναρές κοινωνικές προκαταλήψεις που θα υψωθούν αυτόματα σε ένα ενδεχόμενο ολικής αποποινικοποίησης των ναρκωτικών. Θα σκεφτούν αμέσως ότι η χρήση ναρκωτικών θα γίνει προσβάσιμη σε όλους, αγνοώντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι ήδη προσβάσιμα παντού και με αμείωτη ζήτηση! Θέλει ενημέρωση και πολιτική βούληση για να πετύχει κάτι τέτοιο. Μακάρι!

    Υ.Γ. Συγγνώμη που αυτοδιαφημίζομαι αλλά αγαπώ Σαβιάνο, και γι' αυτά που γράφει αλλά και για τον τρόπο που τα γράφει. Μου άνοιξε τα μάτια. Μπορεί να μην με ενδιαφέρουν τα ίδια τα ναρκωτικά, αλλά ο τεράστιος αντίκτυπός τους δεν μπορεί παρά να με επηρεάζει βαθιά.

    Υ.Γ. 2 Δεν σχολιάζω συχνά (τώρα ολοένα και πιο σπάνια) αλλά διαβάζω τα ενδιαφέροντα κείμενά σου ανελλιπώς. Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Μαραμπού
      μου δίνει χαρά το σχόλιό σου διότι

      βεβαίως και συμφωνώ για την ανάγκη ενημέρωσης και μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω στην πολύ λογική σου ένσταση. Ευτυχώς για την Ελλάδα που δεν αγαπά να πρωτοπορεί έχουμε σπουδαία παραδείγματα Μείωσης Της Βλάβης (δηλαδή μείωσης του αριθμού θανάτων αλλά και της αύξησης εθισμένων) όπου έγινε νομιμοποίηση. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

      ΥΓ Σαβιάνο, ε;


      Διαγραφή
    2. Ω, χαίρομαι που το διαβάζω αυτό! Εύχομαι να συνεχιστεί η προσπάθεια.

      Σαβιάνο, ναι! Ειδικά το "Μηδέν Μηδέν Μηδέν" με έκανε να χάσω τον ύπνο μου για μερικές νύχτες. Εσύ θα το εκτιμήσεις, αντανακλά εντυπωσιακά όλους του παραπάνω προβληματισμούς (μένοντας ίσως λιγότερο από όσο θα έπρεπε στους τρόπους θεραπείας του προβλήματος, κυρίως για τους χρήστες). Ωστόσο, ο κύκλος της βίας, η τεράστια διακίνηση χρήματος, οι ζωές που καταστρέφονται από την χρήση και την διακίνηση ναρκωτικών, αποδίδονται με εξαιρετικό τρόπο. Μοιάζει με μυθιστόρημα που δεν ξεχνάς όμως ποτέ την αλήθεια του.

      Σκέφτομαι να αναδημοσιεύσω στο μπλογκ μου την παλιά μου ανάρτηση, με αφορμή την δική σου ανάρτηση. Σου προτείνω να το διαβάσεις το καλοκαίρι και αναλαμβάνω ολή την ευθύνη ενδεχόμενης αναγνωστικής απογοήτευσης!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.