Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

25 Νοεμβρίου ο Γοργοπόταμος (που όχι, δε μπαζώθηκε)



Εθνική μας εορτή η 25η Νοεμβρίου μα λίγοι το γνωρίζουν. Από το 1982 με νόμο (Αρ 1285) θεσπίστηκε η επέτειος του Γοργοπόταμου ως επίσημος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.
Ούτε μήνας δεν πέρασε από όταν ο Πάνος Καμμένος είπε σε λόγο του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το «και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο» στο οποίο μπορεί ειρωνικά τότε να σχολιάσαμε «άντε και στη Νέα Βάρκιζα» αλλά η καρδούλα μας το ξέρει πόσο πονά τόση ασχετοσύνη για την Αντίσταση και μια σημαντική εθνική επέτειο στιγμής που τότε, μέσα στα σκοτάδια του '42, ζέστανε τις καρδιές των σκλαβωμένων κι άναψε φως ελπίδας μέσα στη μαυρίλα της Κατοχής.

Το Γοργοπόταμο (ποταμό του νομού Φθιώτιδας ο οποίος πηγάζει από την Οίτη και ρέει προς τον κάμπο του Σπερχειού, στον οποίο συμβάλλει, λίγο πριν τις εκβολές του Σπερχειού στον Μαλιακό κόλπο) θυμόμαστε για ηρωισμούς κι άλλου πολέμου. Απρίλιο του  1821 που ο Ομέρ Βρυώνης κατέβαινε  με μεγάλη δύναμη για να καταστείλει την Επανάσταση που φούντωνε στο Μωριά και τη Ρούμελη,  ο Δυοβουνιώτης με 300 παλικάρια κατέλαβε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου  (περιοχή Δέμα) ενώ ταυτόχρονα ο Διάκος κατέλαβε τη γέφυρα του Σπερχειού κι ο Πανουργιάς άλλες διόδους προς Άμφισσα. Δυστυχώς ο Βρυώνης τους πρόλαβε πριν οχυρώσουν τις θέσεις τους και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Το 1942 στις 25 Νοεμβρίου  ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ συνεργάστηκαν με συντονισμό Βρετανών σαμποτέρ, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας και η διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας επί έξι εβδομάδες. Θεωρείται μια σημαντική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη. Δεν είχε όμως στρατηγική σημασία για τον πόλεμο στη Β. Αφρική γιατί περίπου ένα μήνα ενωρίτερα αυτός είχε κριθεί στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Ένα πικρό περιστατικό του 1964 αμαύρωσε την επέτειο όταν 10.000 άνθρωποι κυρίως αριστεροί συγκεντρώθηκαν στη  σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου, προκειμένου να παραστούν στην τελετή για τα 22 χρόνια από την ανατίναξή της. Σε μια επεισοδιακή τελετή με αποδοκιμασίες δεξιών πολιτικών, η έκρηξη μιας νάρκης τραυμάτισε 51 ανθρώπους και σκότωσε ένα κοριτσάκι. Το πόρισμα των ανακριτικών αρχών μιλά για αμερικάνικη νάρκη της εποχής του εμφυλίου αλλά υπάρχουν υποψίες για εσκεμμένη ενέργεια.






Αυτά είναι ολίγα στοιχειώδη  ιστορικά για το τι έγινε όταν―όχι Πάνο μου, δε χτίσανε, δε μπαζώσανε το ποτάμι αλλά ανατίναξαν το γεφύρι του.
Ο φίλος βlogger Ευρυτάνας Ιχνηλάτης έχει αφιερώματα στον Άρη, το Γοργοπόταμο, την Αντίσταση.
Ο Δήμος Λαμίας ετοιμάζει τη γιορτή την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και σας φέρνω το πρόγραμμα.
Μαζί, άσμα αντάρτικο για τον Άρη («Βροντάει, μάνα μ’,  βροντάει στο Γοργοπόταμο/ βροντάει στο Γοργοπόταμο τ’ αντάρτικο τουφέκι..»
Κι ακόμα ένα άρθρο του Χάρη Ζάβαλου σχετικά με την παρομοίωση και την ταύτιση Άρη με Τσίπρα, ανατίναξης με διαπραγμάτευση και αυτοκτονίας με έρπη. Για να μη μπερδευόμαστε την Κυριακή στον εορτασμό.




Στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα πολλά φαιδρά που ακούστηκαν περί κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και δίκαιης ανάπτυξης, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου. Ανεβαίνοντας στο βήμα αποκάλεσε τους παρευρισκόμενους «συντρόφισσες και σύντροφοι». Και επειδή η γελοιότητα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο».
O Καμμένος παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, τον Αλέξη Τσίπρα με τον Άρη Βελουχώτη και την παράδοση της χώρας μέσω του 3ου μνημονίου με τον «νέο Γοργοπόταμο».
Στη διγλωσσία και στη δεξιά ρητορεία, ο Καμμένος όντως μπορεί να παρομοιαστεί με τον καιροσκόπο ακροδεξιό στρατηγό του ΕΔΕΣ, Ν. Ζέρβα, τον οποίο μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι θεωρούσαν «ακραία αντικομμουνιστή», ζητώντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Επί υπουργίας Ζέρβα τριπλασιάσθηκε ο αριθμός των θανατικών ποινών, ενώ μόνο στις 4 Μαρτίου του 1947 εξέδωσε προσωπικές διαταγές για τη σύλληψη και τον εκτοπισμό 550 ατόμων από την περιοχή της Αθήνας ως υπόπτων για συνεργασία με τον Δ.Σ.Ε.
Για τη σύγκριση του Τσίπρα με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, τι μπορεί να πει κανείς; Εκτός και αν ο αγώνας του Βελουχιώτη στα βουνά της Ελλάδος και η περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα, στο μυαλό του Καμμένου είναι πράξεις ταυτόσημες. Στην τελική, ο ένας υπερασπίστηκε τα ιδανικά του μέχρι τέλους και ο άλλος έβγαλε έρπη….
O Καμμένος παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, τον Αλέξη Τσίπρα με τον Άρη Βελουχώτη και την παράδοση της χώρας μέσω του 3ου μνημονίου με τον «νέο Γοργοπόταμο».
Στη διγλωσσία και στη δεξιά ρητορεία, ο Καμμένος όντως μπορεί να παρομοιαστεί με τον καιροσκόπο ακροδεξιό στρατηγό του ΕΔΕΣ, Ν. Ζέρβα, τον οποίο μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι θεωρούσαν «ακραία αντικομμουνιστή», ζητώντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Επί υπουργίας Ζέρβα τριπλασιάσθηκε ο αριθμός των θανατικών ποινών, ενώ μόνο στις 4 Μαρτίου του 1947 εξέδωσε προσωπικές διαταγές για τη σύλληψη και τον εκτοπισμό 550 ατόμων από την περιοχή της Αθήνας ως υπόπτων για συνεργασία με τον Δ.Σ.Ε.
Για τη σύγκριση του Τσίπρα με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, τι μπορεί να πει κανείς; Εκτός και αν ο αγώνας του Βελουχιώτη στα βουνά της Ελλάδος και η περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα, στο μυαλό του Καμμένου είναι πράξεις ταυτόσημες. Στην τελική, ο ένας υπερασπίστηκε τα ιδανικά του μέχρι τέλους και ο άλλος έβγαλε έρπη.
Η βεβήλωση της κορυφαίας ενέργειας κατά την Αντίσταση, της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, δεν είναι παρά μόνον μία εκ των πολλών ατιμώσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού προσέβαλε δις το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και ατίμασε πολλάκις έννοιες όπως Αριστερά και Ελπίδα, τώρα από στόματος Καμμένου, βεβηλώνει το έπος του Γοργοποτάμου. Στο μυαλό ενός συριζαίου, η συνθηκολόγηση με την Τρόικα και τις δυνάμεις του νεοφιλευθερισμού, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το κόψιμο των συντάξεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, οι πλειστηριασμοί των κατοικιών και ότι άλλο απαιτεί το 3ο μνημόνιο που υπέγραψαν, είναι μια νίκη.
Λένε ότι είναι ένας Γοργοπόταμος ενώ είναι μια χειρότερη Βάρκιζα. Γιατί αυτή τη μάχη δεν την έδωσαν ουσιαστικά ποτέ.Νόστιμον Ήμαρ
_____________________

Εικόνες
O πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης με αντάρτες συμμαχητές του στη Βίνιανη Ευρυτανίας
Από όπου ξεκίνησαν, στις 22-11-1942, οι αντιστασιακές ομάδες για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου!
Και

Σχόλιο περί Πάνου Καμμένου και Μικρού Αλέξη.

3 σχόλια:

  1. Κατ' αρχάς, σε ευχαριστώ για την αναφορά στο blog και τα αφιερώματα για την Αντίσταση.
    Κατά δεύτερον, στα χρόνια (τα πικρά) που ζούμε, ας μην μας κάνει εντύπωση η παραχάραξη και η πλαστογραφία της ιστορίας από τους κάθε λογής "Καμμένους" και λοιπούς συν-εταίρους. Σημεία των καιρών... αφού εμείς, ως λαός, ανεχόμαστε και αναθέτουμε σε "σωτήρες" τα όνειρα και τις προσδοκίες μας.
    Καλή συνέχεια, οι μνήμες διδάσκουν, ΑΝ θέλουμε να διδαχθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι φίλε Ευρυτάνα.

      Παραχαράσσουν αλλά κι εμείς εδώ είμαστε να διορθώνουμε και να επιμένουμε.
      Μόλις τέλειωσα εκπομπή και σε είχα στο νου μου γιατί έπαιξα τον Άρη σου- που από εσένα έμαθα..

      Διαγραφή
  2. Χορεύεται ακόμα το τραγούδι του Άρη Βελουχιώτη σε πείσμα των καιρών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.