Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Το πιο γέρικο φλαμίνγκο κι οι χτυπημένες γερακίνες


Το πιο γέρικο φλαμίνγκο, 20 ετών, εμφανίστηκε στον Έβρο. Ευχάριστο νέο να ξέρουμε ότι ένα αποδημητικό πουλί κατάφερε να επιβιώσει από το 1997 διασχίζοντας κατοικημένες περιοχές. Ευχάριστο κι όμορφες οι εικόνες.
Μα πλάι σ' αυτό, οι ειδήσεις δεν είναι ευχάριστες. Λίγα αποδημητικά, φλαμίνγκο και κύκνοι, δεν άντεξαν την κακοκαιρία μα πιο πολλά χάνουν τη ζωή τους από κυνηγούς.
Φλαμίνγκο, κύκνοι, μπούφοι, πολλές γερακίνες, όλα είδη προστατευόμενων πτηνών πεθαίνουν από σκάγια κυνηγών.
Λόγια γι αυτό το έγκλημα δεν έχω, περιττά τα επιχειρήματα. Μόνο σας φέρνω εικόνες και, για την περίπτωση που θα βρείτε χτυπημένο πουλί, πληροφορίες πρώτων βοηθειών με τηλέφωνα /mail. Ακόμα, αν θέλετε να βοηθήσετε,  ζητούνται εθελοντές για να  μεταφέρουν τα ζώα, που φτάνουν τραυματισμένα ή άρρωστα μέσω των Κ.Τ.Ε.Λ. από κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε στον Σταθμό Λιοσίων είτε στον Σταθμό Λ. Κηφισού καθώς και στα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και του Πειραιά.



Κόλπος του Μούδρου στη Λήμνο από την Δέσποινα Χλέτσου

Ακόμη ένα δακτυλιωμένο Φοινικόπτερο παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Έβρου φέτος το χειμώνα. Γεννήθηκε και δακτυλιώθηκε το 1997 στον υγρότοπο Fuente de Piedra κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας. Στο Fuente de Piedra υπάρχει η μεγαλύτερη αποικία Φοινικόπτερων στην Ιβηρική χερσόνησο.
Το Φοινικόπτερο παρατηρήθηκε στις 3/01/2017 από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για πρώτη φορά στο Δέλτα του Έβρου και είναι ένα από τα γηραιότερα (20 χρόνων) που έχουμε δει στην περιοχή.
Στο Δέλτα, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 3.000 - 4.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση.
Στα πλαίσια της επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης έχουν παρατηρηθεί αρκετά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια (2011-2016) είχαμε συνολικά 114 επανευρέσεις, από 63 διαφορετικά δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα.
Περισσότερα από τα μισά (37) προέρχονται από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η δακτυλιωσή τους έχει γίνει στο Δέλτα του Gediz, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Σμύρνη. Τα υπόλοιπα έχουν δακτυλιωθεί σε διάφορες μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα 10 στην Ιταλία (στο Δέλτα του Πάδου), 9 στη Γαλλία (στο Εθνικό Πάρκο της Camargue), 6 στην Ισπανία (σε τρεις διαφορετικές περιοχές, ένα στο Δέλτα του Ebro, ένα στη λίμνη Laguna de Fuente de Piedra στη Μάλαγα και τέσσερα στον υγρότοπο Marismas del Odiel στη Σεβίλλη) και 1 στην Αλγερία (στη λίμνη Garaa Ezzemoul).
Από τις επανευρέσεις αυτές προκύπτει ότι πολλά από τα πουλιά προτιμούν το Δέλτα Έβρου ως τόπο διαχείμασης για σειρά ετών, αφού τα ίδια δακτυλιωμένα Φοινικόπτερα έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικές χρονιές. Το ποσοστό των δακτυλιωμένων πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα πάνω από μία φορά (σε διαφορετικές χειμερινές περιόδους) ανέρχεται σε 21%.
Πηγή: Φορέας Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου


Δύο ακόμα φλαμίνγκο (Φοινικόπτερα) παρέλαβε η ΑΝΙΜΑ και τελικά και τα δύο πέθαναν από τα σκάγια των κυνηγών. Το πρώτο πτηνό εντοπίστηκε στις Αλυκές της Κέρκυρας στις 10 Ιανουαρίου με τσακισμένο το πόδι και εστάλη στην Αθήνα για περίθαλψη αλλά τελικά μέχρι να φτάσει στους σωτήρες του κατέληξε. Ενώ πέθανε και το δεύτερο φλαμίνγκο που βρέθηκε εξασθενημένο στις 8 Ιανουαρίου στον Ωρωπό Αττικής. Το ζώο που δεν είχε εξωτερικά τραύματα έγινε αντιληπτό ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά μόνο μετά την ακτινογραφία που έδειξε το ένα σκάγι που είχε προκαλέσει θανάσιμη ζημιά σε ζωτικό του όργανο.
Το φλαμίνγκο που βρέθηκε στον Ωρωπό εξαντλημένο αποδείχτηκε ότι είχε πυροβοληθεί...
Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λευκίμμης (Κ.Π.Ε.Λ.) στην Κέρκυρα, Αλέκος Βλάσσης, αποδεικνύουν σε τι κατάσταση βρήκα το φοινικόπτερο που κατέληξε. Η Μαρία Γανωτή εκ μέρους του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι τα περιστατικά που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πλέον πάρα πολλά και εξαιτίας του χιονιά – καθώς τα ζώα είναι εξαντλημένα – αλλά  και εξαιτίας των κυνηγών, που είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος τραυματίζουν και σκοτώνουν είδη υπό προστασία.
Το φλαμίνγκο που εντοπίστηκε στις Αλυκές της Κέρκυρας...
Όπως μας είπε αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ έχουν και πολλές πυροβολημένες γερακίνες. Γι’ αυτό και οι ανάγκες τους σε εθελοντές, υλικά, ζωοτροφές, φάρμακα είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε
Χρειάζονται αρκετά είδη όπως εφημερίδες, χαρτί κουζίνας, γάντια μιας χρήσεως, καθαριστικά, φάρμακα και τροφές για να προσφέρουν σε αυτά τα πλάσματα ό,τι πρέπει ώστε να επιστρέψουν υγιή στο φυσικό τους περιβάλλον.
Αν μπορείτε να προσφέρετε σύριγγες ινσουλίνης και τροφοδοσίας, Betadine Solution και Scrub, Hibitane scrub, οφθαλμικές αλοιφές Tobrex, οξυζενέ, οινόπνευμα, κοτσυφοτροφή, Exact, σιτάρι, κελαϊδίνη, είναι όλα καλοδεχούμενα.
Στις 9 Ιανουαρίου χειρουργήθηκε ο πυροβολημένος μπούφος...
Εκτός από τις ανάγκες σε είδη και προϊόντα απαραίτητοι είναι και οι εθελοντές, οι οποίοι θα ήθελαν να συμβάλουν στο έργο της ΑΝΙΜΑ μεταφέροντας τα ζώα, που φτάνουν τραυματισμένα ή άρρωστα μέσω των Κ.Τ.Ε.Λ. από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε στον Σταθμό της Λιοσίων είστε στον Σταθμό στην Λ. Κηφισού καθώς και στα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και του Πειραιά.
Όσοι μπορείτε να βοηθήσετε καλέστε στα τηλέφωνα: 210 9510075, 6972664675 ή στείλτε μήνυμα στο email: wildlifecare@gmail.com ή για οικονομική ενίσχυση μπορείτε να στείλετε με SMS (μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου) το anima2 στο νούμερο: 54574. Η τιμή ανά μήνυμα είναι 2,51 ευρώ.---> zoosos

Περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.