«Κανένας πρόσφυγας και
μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το
ξεχειμώνιασμα» διαβεβαίωσε πριν την κακοκαιρία ο, μαιευτήρ και Αναπληρωτής
Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Όταν είδαμε τις εικόνες
με τις χιονισμένες σκηνές και, σα σε τόπο μαρτυρίου ανθρώπους που τουρτούριζαν στην
ουρά για το φαγητό, άλλος, ο δημοσιογράφος και βουλευτής υπεύθυνος του Συντονιστικού
για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, εμφανίστηκε με φουτεράκι με κουκούλα στην τηλεόραση για να μάς ενημερώσει
ότι τους 9000 «τους βολέψαμε» και μονο 1000 άτομα είναι ακόμα σε σκηνές.
Όσο για τον Πρωθυπουργό,
πριν τις ασαφείς δηλώσεις του διαβάζω να περιγράφεται ως «Συγκλονισμένος από το δράμα των προσφύγων».
Τόσο συγκλονισμένος που δεν έχει πατήσει το πόδι του να δει πώς ζουν, μόνο, κατά
τις εντολές λογογράφων, μας πετά αρλούμπες για «αποφασιστικό αγώνα», «προσπάθειες»
και «ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα Κέντρα Φιλοξενίας».
Το αν συγκλονίζεται στο
ζεστό του σπίτι καθόλου δε μας νοιάζει. Όπως δε μας νοιάζουν και οι «προσπάθειες».
Και εξηγώ:
Κάθε ανθρώπινη ζωή μετρά
μόνη της και ξεχωριστή κι όχι σα νούμερο. Όσο ακόμα και ένας (1) παγώνει στο χιόνι
το «βολέψαμε» είναι άκυρο.
«Εμείς θέλαμε αλλά
οι ξενοδόχοι της Λέσβου αρνήθηκαν να βοηθήσουν», λέει ο Συντονιστής Κυρίτσης,
ρίχνοντας σα μαθητούδι το φταίξιμο τους άλλους.
Και τι περιμένετε να σας
πούμε τώρα; Μπράβο για την προσπάθεια ή τι καλοί που είστε εσείς
που κυβερνάτε ένα λαό ρατσιστών παρτάκηδων που κλειδώνουν τα ζεστά δωμάτια
αφήνοντας ανθρώπους να ξεπαγιάζουν;
Αν όλοι κρινόμαστε από
τις πράξεις κι όχι τις προσπάθειές μας, οι πολιτικοί πιο πολύ. Διότι ο πολιτικός
αναλαμβάνει το χρέος να βρίσκει λύσεις.
Πήγατε; Μιλήσατε οι ίδιοι
με τους ξενοδόχους; Τι τιμή προτείνατε για τα δωμάτια; Και τι απαιτήσεις εκφράσατε
για καλές υπηρεσίες προς τους ανθρώπους που θα φιλοξενούσαν; Και γιατί δεν επιτάξατε;
Αν γίνει μια φυσκιή καταστροφή δηλαδή θα μας αφήσετε στη μοίρα μας για να μη χάσετε
ψηφαλάκια;
Αντί γι αυτά
παίρνετε σβάρνα τα κανάλια και, την ώρα που οι άνθρωποι ξεπαγιάζουν στο χιόνι, εσείς
δίνετε συνεντεύξεις.
Κι αντί να τρέχετε να
λύσετε το πρόβλημα ελπίζετε να το κουκουλώσετε κλείνοντας την πρόσβαση στους φωτορεπόρτερς. Πράξη
που, αν βγείτε από τα τηλεοπτικά studios και καθήσετε μια στιγμή να σκεφθείτε
νομίζω θα καταλάβετε τι σημαίνει και σε τι καθεστώτα παραπέμπει.
Πιο πολλά δε θα πω. Ή
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, η Κομισιόν και πάνω και πρώτα
απ' όλα οι ίδιοι οι πρόσφυγες τα είπαν όλα.
Και φέρνω πολλά με συνδέσμους,
εικόνες, videos ανατριχιαστικά και σχόλια.
news247
Μέσα στο χιόνι και εκτεθειμένοι στα χειρότερα καιρικά φαινόμενα προσπαθούν να ζήσουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες στο κέντρο της Μόρια, στη Λέσβο.
Οι σκηνές των προσφύγων, μέσα στις οποίες διαμένουν οικογένειες και μικρά παιδιά, έχουν σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα χιονιού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.
Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν σήμερα οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ:
Οι συνθήκες χειροτερεύουν ειδικά τη νύχτα που η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Για τρίτη μέρα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι
Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο - ντοκουμέντο, μέσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης πως όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι προστατευμένοι. "Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα", ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας στις 5 Ιανουαρίου, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που όμως δεν προκύπτει από τα πλάνα που ακολουθούν. Η λήψη έγινε από κινητό τηλέφωνο μετανάστη και δόθηκε στη δημοσιότητα από την τοπική εφημερίδα, Πολιτικά.
"Παρόλο που έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς", σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση που μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΙ, πρόσκομμα για τη μετακίνηση του κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι οι εκλογές που διεξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης "με πρίσμα ξενοφοβικό".
Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι "έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις".
"Η μετακίνηση κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, που υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας, σκοντάφτει κυρίως λόγω του ότι ο εκλογικός κύκλος που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη (οι μισές έχουν προεκλογική περίοδο) σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται με άξονα το προσφυγικό, μέσα από ένα πρίσμα ξενοφοβικό, πράγμα που κάνει κάποιες κυβερνήσεις να είναι πιο αρνητικές και να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο", ανέφερε ενδεικτικά, χωρίς ωστόσο να εξηγεί το τί θα γίνει τις επόμενες ώρες για να λυθούν τα προβλήματα στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία.
Από τη δική τους μεριά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. "Ο πληθυσμός των hotspot πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα", σημειώνουν και εκείνοι.
"Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν" λέει ο επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clément Perrin.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.
Στη δε Σάμο, όπως υπογράμμιζε η Υ.Α. του ΟΗΕ, "περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης".
Στα παραπάνω να προστεθεί πως από χθες, Κυριακή, στον καταυλισμό της Μόριας τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέρα ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που διαψεύσθηκαν από την κυβέρνηση, αστυνομικοί απαγόρευσαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ' έξω από αυτόν.
Η κίνηση αυτή των αρμόδιων αρχών σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες οι οποίοι για τρίτη μέρα είναι έκθετοι στον χιονιά και το δριμύ ψύχος. Το γεγονός κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος.
Η καταγγελία στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, μιλώντας στο NEWS247:
"Μετά την Ειδομένη, είχαμε ξανά απαγόρευση φωτογράφησης προσφύγων χθες στη Μόρια στη Λέσβο. Θεωρούμε αδιανόητο οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ να μην έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν ούτε καν έξω από το camp. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, αλλά τουλάχιστον έξω από το camp θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφίσουμε έστω όσο μακριά μπορεί να δει ο φωτογραφικός φακός.
Μεταξύ της απαγόρευσης φωτογράφησης στην Ειδομένη και στο νέο κρούσμα απαγόρευσης στη Μόρια, η τυπική διαδικασία για να μπούμε στα camp ήταν η εξής: Κάνουμε αίτηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει όμως την είσοδο μόνο σε κάποια συγκεκριμένα camp, όχι σε όλα και σε αυτά τα συγκεκριμένα ο χρόνος που μας δίνεται είναι μόνο μία ώρα. Η ένσταση η δική μας είναι ότι σαφέστατα να μπαίνουμε κατόπιν συνεννόησης, αλλά σε όλα τα camp όμως και όχι σε επιλεγμένα, καθώς και ότι ο χρόνος που θα παραμένουμε για να φωτογραφίσουμε πρέπει να είναι όσος κρίνουμε εμείς.
Διότι πλέον το προσφυγικό για εμάς έχει ονοματεπώνυμο: Για να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με μία προσφυγική οικογένεια πρέπει να μιλήσεις μαζί τους, να ξέρεις ότι είναι ο Αχμέτ με τα πέντε παιδιά του που έχει έρθει στην Ελλάδα, να ξέρεις την ιστορία τους. Δηλαδή ουσιαστικά ζητάμε να φωτογραφίσουμε το αυτονόητο, πως οι πρόσφυγες εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία μετά τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική των απαγορεύσεων στη φωτογράφηση. Εξάλλου θα πρέπει να ξέρουν στο υπουργείο ότι οι πληροφορίες για το τι γίνεται μέσα στα camp έτσι κι αλλιώς διακινούνται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, που με τα κινητά τους τραβάνε βίντεο και φωτογραφίες. Γιατί να απαγορεύεται στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας;".
Η απάντηση της κυβέρνησης
Από τη δική του μεριά ο Ν. Τόσκας διέψευσε πως υπήρξε κυβερνητική εντολή για απαγόρευση φωτογραφιών. Όπως είπε σε σημερινή ενημέρωση μετά τη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: "Για αυτό τον λόγο ήταν στην σύσκεψη και ο Υπουργός κ. Μουζάλας και θα βγει ανακοίνωση, αποχώρησε πριν από λίγο γιατί τρέχει με αυτά τα ζητήματα. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια και το πρωί είχαμε σύσκεψη για αυτό το θέμα για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Έχουν ανοίξει ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη και κοιτάζουμε να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο όσους δεν καλύπτονται σε θερμαινόμενες σκηνές. Δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης φωτογραφιών ούτε προσπαθούμε να κρύψουμε τα προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν, είναι δύσκολες καταστάσεις, δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις ούτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών εκεί που επικεντρώνονται τα προβλήματα και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο".
Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων
Από τη δική της μεριά η Κομισιόν χαρακτηρίζει "ανεπαρκή" την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά. Η αρμόδια εκπρόσωπος Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει "οικονομική και τεχνική στήριξη", δήλωσε η Ν. Μπερτό.
Σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στον χιονιά
Να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό σήμερα, 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες -με έξοδα του Οργανισμού- στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου.
Σύμφωνα με το LesvosNews, το νησί «χτύπησε» νέο κύμα κακοκαιρίας και σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Δεν είναι γνωστό εάν έχουν ήδη ληφθεί περαιτέρω μέτρα για την προστασία των προσφύγων.
Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων παλεύουν να κρατηθούν όρθιες στο χιονισμένο καταυλισμό της Μόριας η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου συστήνει στα μέλη της να μην προχωρούν σε εκμίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία με αποτέλεσμα παιδιά και ευπαθείς ομάδες να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές...
Από την αρχή της κακοκαιρίας η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χτύπησε την πόρτα των ξενοδόχων του νησιού αναζητώντας εναγωνίως κλειστούς χώρους φιλοξενίας για τις οικογένειες των προσφύγων με τους επιχειρηματίες να δίνουν αρνητική απάντηση δηλώνοντας πιστοί στην προ τριμήνου σύσταση της Ένωσης για απαγόρευση της εκμίσθωσης.
Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου το τελευταίο διάστημα εχει εκδόσει σχετική σύσταση με την οποία προτρέπει τα μέλη της να μην νοικιάζουν τα ξενοδοχεία τους στην Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με τουριστική μίσθωση αλλα μόνο με αστική καθώς, όπως υποστηρίζει, η κατάσταση στο νησί εχει γίνει ασφυκτική για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Το Newsit επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, κ. Περικλή Αντώνιου, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική δέσμευση απο τη συγκεκριμένη αποφάση. «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλα δεσμευόμαστε ηθικά απο αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμεις τη λύση», λέει ο κ. Αντώνιου και αφήνει αιχμές αναφορικά με την καθυστέρηση που επέδειξε η Ύπατη Αρμοστεία ενώ γνώριζε για την επερχόμενη κακοκαιρία.
Πηγές απο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλουν τη στάση των ξενοδόχων της Μυτιλήνης και κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Λέσβο με δεδομένο οτι ο χιονιάς πλήττει για τέταρτη ημέρα το νησί. Οι ξενοδόχοι τήρησαν σκληρή στάση και κατά τη σημερινή διάσκεψη που ειχαν με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, δηλώνοντας πως επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ωστόσο, οι υπευθύνοι των δομών φιλοξενίας προσφύγων του νησιού επισημαίνουν πως κάθε ωρα που χάνεται είναι πολύτιμη και προειδοποιούν οτι αν δεν αρθεί το αδιέξοδο, τουλάχιστον για τις οικογένειες, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές απο το πολικό ψύχος που επικρατεί στη Μόρια.
Αστυνομικοί δεν επέτρεπαν χθες την λήψη φωτογραφιών στον καταυλισμό όπου οι άνθρωποι ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στα χιόνια και τον πάγο - Χιονίζει πάλι σήμερα από το πρωί και η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς
Στην απίστευτη και προκλητική απαγόρευση λήψης φωτογραφιών από τον παγωμένο καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου προχώρησαν χθες οι αρμόδιοι, προφανώς πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν την κατακραυγή. Εν τούτοις, για τρίτη μέρα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι, αφού ο χιονιάς και η κακοκαιρία που πλήττουν την χώρα μας έπληξαν και την Λέσβο.
Το χιόνι στον καταυλισμό κάλυψε τα πάντα, ακόμα και τις καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να προστατευτούν. Την επομένη του χιονιά, ο ήλιος που βγήκε μετέτρεψε το χιόνι σε πάγο, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί, που κινδυνεύουν από κρυοπαγήματα ζώντας έξω στην παγωνιά, τώρα να έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μία δυσκολία
Star Την αντίδραση της Κομισιόν προκάλεσαν οι άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, λόγω της κακοκαιρίας.
Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Νατάσα Μπερτό, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για «έλλειψη υποστήριξης και προετοιμασίας για τον χειμώνα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Κομισιόν γνωρίζει πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι των... ελληνικών Αρχών! Η Kομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Μπερτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Κομισιόν, είναι να συνεχίσει να «ασκεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με χρηματική και τεχνική υποστήριξη». Η Κομισιόν θα συνεχίσει να διοχετεύει χρηματική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές, μέσω των ανθρωπιστικών της καναλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για τα προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.
Από τη πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως το χιόνι και η συνολική κατάσταση δεν είναι αυτή καθαυτή το πρόβλημα, καθώς αποτελεί «έκτακτη κατάσταση», και το ερώτημα είναι «πως θα βοηθηθεί η κατάσταση».
Κάτσικας, Καβάλα |
Χιονίζει και σήμερα στη Μόρια όπου εκατοντάδες
άνθρωποι ζουν σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και χωρίς ζεστό νερό. Και
αναμένεται επιδείνωση.
Κυρίτσης:μείνανε 1000 σε σκηνές και καλύφθηκαν με θερμαντικά
σώματα...Φαίνεται ξεκάθαρα
Γ.Κυριτσης"βολεψαμε
9χιλ.προσφυγες,μας μείνανε 1000 στις σκηνές"...είπε μέσα στη ζεστή του
καλοριφέρ ο "αριστερός".
Tassoula Eptakili
Βλέπεις τις σκηνές των προσφύγων θαμμένες στο χιόνι.
Σκέφτεσαι τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη πάρει οι ΜΚΟ. Και τα 164,5 εκατ. τα
οποία έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και μοιράστηκαν στα υπουργεία που...
αναμειγνύονται στο Προσφυγικό. (Μακράν πιο ευνοημένο το Αμυνας, με 89 εκατ.)
Και ΦΟΥΝΤΩΝΕΙΣ. Τελικά, η ΟΡΓΗ είναι το καλύτερο θερμαντικό.
Φοβερά αποτελεσματική η κυβέρνηση. Να, απαγόρευσαν τη
φωτογράφηση των προσφύγων στη Μόρια
και τώρα δεν κρυώνει κανείς...
Και φαντάσου λέει,να πεθάνει κάνας πρόσφυγας τώρα απ
το κρύο...
Το ετήσιο γνωστό και σημαντικό βραβείο του ιδρύματος
«Ούλοφ Πάλμε», αποφάσισε να απονείμει το συμβούλιο της οργάνωσης στο δήμαρχο
Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και στην δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Τζιούσι Νικολίνι, «για
την παραδειγματική ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της
σύγχρονης Ιστορίας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντάς σε όλους ελπίδα και
πίστη για το μέλλον».
TiLo ..μόλις τώρα διάβασα το νέο πώς αρνούνται να τους δεχτούν... το ένα από τα 3 ανήψια μου που έγιναν μπάτσοι εστάλη στη Μυτιλήνη για 8 μήνες για αντιμετώπιση του προσφυγικού... μου έλεγε πώς ζητούσανε από οικογένεια 100 ευρώ ντόπιοι για 2 χλμ απόσταση... με μεγάλη συγκίνηση μου διηγιότανε τα κρίματα πολλών Μυτιληνιών... επέστρεψε κ γύρισε και ζήτησε να πάει τροχαία... τώρα ψάχνει τρόπο να την κάνει από εκεί... (το ευτύχημα, ίσως σωθεί ένας)
TiLo ..μόλις τώρα διάβασα το νέο πώς αρνούνται να τους δεχτούν... το ένα από τα 3 ανήψια μου που έγιναν μπάτσοι εστάλη στη Μυτιλήνη για 8 μήνες για αντιμετώπιση του προσφυγικού... μου έλεγε πώς ζητούσανε από οικογένεια 100 ευρώ ντόπιοι για 2 χλμ απόσταση... με μεγάλη συγκίνηση μου διηγιότανε τα κρίματα πολλών Μυτιληνιών... επέστρεψε κ γύρισε και ζήτησε να πάει τροχαία... τώρα ψάχνει τρόπο να την κάνει από εκεί... (το ευτύχημα, ίσως σωθεί ένας)
Ο κ Κυρίτσης
θα έπρεπε να θυμάται ότι οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα για να μετράς τη ζωή
τους «με το κομμάτι».1/2
Χιονοθύελα αυτή την ώρα στη Λέσβο και ο Κυρίτσης μιλάει στα κανάλια και ο
Μουζάλας σε εκδήλωση για το προσφυγικό...ΑΞΙΟΙ
αυτόν να τον κλείσουμε σε καταψύκτη κανά 3ωρο και
μετά λάιβ στην #ΕΡΤ
να δούμε άν θα λέει τις ίδιες μαλακίες για σκηνές και χιόνια #Κυρίτσης
Τί πα να πει "δε θέλουν οι ξενοδόχοι της
Λέσβου";
Ας υποθέσουμε ότι γίνεται ένας μεγάλος σεισμός στο
νησί και μένουν άστεγοι οι ντόπιοι δε θα επιτάξει το κράτος τις υποδομές
στέγασης του νησιού;
Θα τους βλέπει η ντροπή και θα στρίβει .....
Το #Refugeesgr in #Lesvos from @AdvocatesAbroad— Δαφνη Χρονοπουλου (@MrsKastell) January 11, 2017
Please Share
Παρακαλώ ας κοινοποιούμε να σώσουμε τους ανθρώπους από την παγωνιά. pic.twitter.com/3JhEn16NIW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.